kuollut kesäkuussa 2017

Donatello von Lark


© Landgestüt Celle
Virallinen nimi Donatello von Lark "Teppo" Rekisterinumero VH15-013-0115
Rotu, sukupuoli oldenburginhevonen, ori Väri, säkäkorkeus musta, 173 cm
Syntymäaika, ikä 22.06.2015, 9v. Ikääntyminen 3v. 22.7.2015, 6v. 12.8.2015, ikääntyy 3 kk = 1 vv
Kasvattaja Alondra Omistaja Alondra, VRL-10878
Painotus koulupainotus Koulutustaso Grand Prix
  • Kantakirjattu II -palkinnolla lokakuun tilaisuudessa 2015: 20 + 18 + 22 + 19 = 79p
  • VIR MVA Ch -arvonimi myönnetty 20.08.2016
  • VSN Champion -arvonimi myönnetty 13.04.2017
  • Palkittu KRJ:n laatuarvostelussa I -palkinnolla syyskuun tilaisuudessa 2016:
    8 + 40 + 25 + 20 + 13 = 106p
  • Palkittu kouluvarsojen ja -nuorten laatuarvostelussa 3-vuotiaiden ryhmässä KV-III -palkinnolla: Rakenne: 9 Käynti: 3 Ravi: 3 Laukka: 3 Lisäpisteet: 0 Suku: 0,5 = 18,5p

Teppo näyttää ulospäin todelliselta macholta, jolle kukaan ei mahda mitään milloinkaan. Mutta ihan oikeasti... Teppo on niin vässykkä, että naapurin lammaslaumakin jyrää orin sata-nolla. Hevonen on sellainen kaveri, jolla on jalat niin tiukasti liimattu maahan ettei niitä saa siitä irti kirveelläkään - kirjaimellisesti. Tepolla ei ole kiire minnekään ja se on tyyni kuin viilipytty konsanaan. Raskasrakenteinen puoliveriori ei tahallaan hidastele. Se ei vain ymmärrä, että nopeampi tempoinenkin eteneminen olisi mahdollista ilman, että se niin kovin kauheasti kuluttaa herran energiavarastoja. Kaikenlaiset hoitotoimenpiteet häntäjouhien setvimisestä lastaamiseen ja kengittämisestä eläinlääkärin piikkihippasiin eivät saa Teppoa edes korvaansakaan letkauttamaan. Vaikka Teppo ei teekään vastarintaa lähestulkoon millekään toimenpiteelle ja kestää kaiken kuin mies, ei se voi olla ilostumatta aivan suunnattomasti siitä kun se tietää pääsevänsä lajitovereidensa kanssa pyörimään mutaan ja köllöttelemään kesäaurinkoon. Tämä hevonen on ikuinen lapsi sen jälkeen, kun ihminen on riisunut riimun sen päästä pois ja päästänyt vapaaksi.

Ratsuna Teppo on kuuliainen ja tarkkana kuin porkkana. Se vaatii ratsastajalta näitä samoja piirteitä tai muuten se lähtee kekkuloimaan omiaan ja asiat vaikeutuvat huomattavasti. Liian rankoilla avuilla ratsastava ei saa tästä orista muuta kuin selkäänsä jännittävän ja huomattavasti kuolaimen alla liikkuvan laahustelijan. Jos Teppo pääsee tällaiseen moodiin, ei siitä tule saamaan irti siinä treenissä yhtään mitään. Pohjeapuihin Teppo vastaa erittäin nopeasti ja jo pienestä hipaisusta. Tämän vuoksi joskus saattaa käydä niin, että ratsastajan epähuomiossa tekemä pieni pohkeensiirto saakin alla olevan hevosen vaihtamaan lennosta laukkaa tai hivuttautumaan johonkin aivan muuhun suuntaan kuin mihin oli tarkoitus. Vauhdikkuutta ei hevosesta löydy sitten tippaakaan. Se omaa pitkän laivamaisen askeleen, jolle ei meinaa loppua näkyä sitten millään. Isokokoinen ori kokoaa itsensä moitteettomasti, ja jaksaa bodatun kroppansa takia kantaa itseään korkeassakin muodossa uskomattoman kauan. Jos ratsastaja osaa istua rauhassa ja pitää suuhun sopivan painavan tuntuman Teppo toimii hyvin. Tähän ratsuun on nimittäin pidettävä joidenkin mielestä jopa liiankin voimakas tuntuma edestä, jottei se lähde soololinjalleen.

Muut hevoset katsovat Teppoa vaaleanpunaisten lasien läpi. Ori tulee toimeen ihan kaikkien kanssa sukupuoleen, ikään tai kokoon katsomatta. Tosin tammojen kiima-aikaan Teppo saattaa hieman höristellä korviaan ja suurennella sieraimiaan, mutta siihen ne machomiehen elkeet jäävätkin. Kilpapaikat ja muut uudet mukamas stressaavat tilanteet Teppo handlaa loistavasti. Se seisoo pienen partiopojan lailla asennossa keskellä suurta kisa-aluetta kaikkien niiden kymmenien ellei jopa satojen kanssakilpailijoiden hyöriessä villinä ja vähemmän villinä sen ympärillä. Loistavista kisahermoista tunnettu Teppo saa yleensä jopa ratsastajankin rauhoittumaan. Ori tuntuu virittyvän aivan äärimmilleen ja sen varman tasaisesta hengityksestä sekä tiukasta katseesta horisonttiin jo huomaa, että tänne on tultu näyttämään kaikille kuka täällä viekään kirkkaimmat mitalit kotio.

i. Duzedrawse
KTK-I, KRJ-I, VVJ-I
old, m, 177 cm
ii. Daiquiri
old, m, 178 cm
iii. Doulton old, trn, 178 cm
iie. Cadence old, m, 166 cm
ie. Jamocha
old, prn, 165 cm
iei. Request old, tprn, 167 cm
iee. Joyride old, prn, 164 cm
e. Samorn Zaire
KTK-II, KRJ-I
old, mkm, 169 cm
ei. Sandford
old, mksrt, 172 cm
eii. Severio old, trt, 175 cm
eie. Delia old, rt, 170 cm
ee. Sarika
old, rnkm, 165 cm
eei. Macarthur old, mkm, 167 cm
eee. Hettie old, rtkm, 161 cm
LUE SUKUSELVITYS

ii. Daquiri on musta oldenburginhevosori, jonka säkäkorkeus on huimat 178 senttimetriä. Ori on tehnyt mittavan uran kouluhevosena kisaten lajia vaativalla tasolla, ja tämän parhain saavutus on edustuspaikka Saksan maajoukkueessa, jonka Daquiri saavutti sijoituttuaan lähes 50 kertaa kansallisissa kisoissa kärkiviisikkoon hyvällä sijoitusprosentilla. Ori on luonteeltaan hieman hankala käsitellä, eikä tätä voi luovuttaa muihin kuin osaaviin käsiin. Näyttävien liikkeittensä lisäksi orimaisesta ja kipakasta luonteestaan tunnettu Daquiri ei tule juurikaan toimeen muiden hevosten kanssa, ja etenkin muut orit saavat helposti tämän vihat niskoilleen. Sekunnissa nollasta sataan kiihtyvästä luonteestaan huolimatta ori on ollut varsin kysytty jalostusori, ja tällä onkin lähemmäs 20 jälkeläistä, joista suurin osa on etenkin rakenteellisesti palkittuja.

iii. Tummanruunikko Doulton on kouluratsastukseen painottunut, 178 senttimetriä korkea oldenburg-ori, jonka bravuurina ja etulyöntiasemana on hyväryhtiset ja -liikkeiset askeleet, joista etenkin laukka on oikeaoppista ja elastista. Kauniiden liikkeiden lisäksi oria ei ole pilattu huonolla rakenteellakaan, vaan tämä sopusuhtainen hevonen on pärjännyt myös näyttelyissä halliten paikallisten näyttelyiden kärkipäitä ylivoimaisesti viimeiset pari vuotta. Kantakirjaan toisella palkinnolla hyväksytty Doulton on kilpaillut pääasiassa Prix St Georges -luokkia, mutta tällä on alla myös parit intermediate-kisat, joissa menestys on ollut vaihtelevaa. Luonteeltaan ori on hieman herkkänahkainen, ja tämä saattaakin etenkin ratsastaessa suuttua herkästi esimerkiksi epäselvistä avuista. Vaikka hyvätapainen luonne puuttuukin, ei se ole vähentänyt Doultonin jalostuskysyntää - orilta löytyy tällä hetkellä 17 jälkeläistä ja lisää on tulossa.

iie. 166 senttimetriä korkea oldenburg-tamma Cadence ei ole juurikaan kisakenttiä ehtinyt kiertämään, sillä tamma on toimittanut lähinnä siitostamman virkaa. Parit kotipaikkakunnalla järjestetyt kisat tamma on kuitenkin päässyt kokemaan, ja kotitiluksilla tämän kanssa on taivuttu aina intermediate-tason liikkeisiin asti. Cadence on varsonut tähän päivään mennessä 12 varsaa, ja tamman jälkeläiset ovat olleet kysyttjä etenkin niiden korrektin rakenteen ja näyttävien liikkeiden ansiosta. Myös tamman tasavarma ja helppo luonne on tehnyt siitä halutumman jalostushevosen, sillä tämä väritykseltään musta hevonen tulee hyvin toimeen oikeastaan kaikkien kanssa, kunhan vain saa osakseen hellävaraista kohtelua. Liian kovakouraisista otteista tamma suuttuu herkästi.

ie. Jamocha on kuvankaunis punaruunikko oldenburg-tamma, jonka säkäkorkeus on tasan 165 senttimetriä. Tämä upeilla ja isoilla merkeillä varustettu tamma on luonteeltaan täysi kymppi, ja tämän kanssa onkin mukava työskennellä tilanteesta riippumatta. Uudet tilanteet tosin jännittävät Jamochaa hieman, mutta tuttujen ja turvallisten ihmisten ja hevosten läsnäolo rauhoittavat myös tätä, eikä aiempaa hermostuneisuutta huomaa kohta enää ollenkaan. Parhaimmillaan tamma taipuu GP-tason liikkeisiin, mutta kisakalenteri on kuitenkin täytetty pääasiassa intermediate-tason kilpailuilla. Jamocha on ennen kilpailu-uraa varsonut yhden jälkeläisen, ja nyt kun kisaura alkaa olla loppuvaiheissa, on suunnitelmissa ollut varsottaa tamma ainakin kertaalleen.

iei. Request oli tummanpunaruunikko oldenburginhevonen, jonka säkäkorkeus oli tarkalleen 167 senttiä. Ori kilpaili pitkään kansallisella tasolla kouluratsastusta pääasiassa Saksassa, ja lukuisat palkintosijat sisälsivät myös useita ykkössijoja. Request lopetettiin 24-vuotiaana alkaneiden vanhuudenvaivojen takia, mutta sitä ennen ori toimi täyspäiväisenä jalostusorina kilpailu-uran päätyttyä. Ori oli luonteeltaan rauhallinen ja yhteistyökykyinen hevonen, joka nautti saamastaan huomiosta. Muiden orien kanssa tämä tuli toimeen vaihtelevasti, mutta usein miten varsinaisilta oritappeluilta säästyttiin. Helpohkon luonteensa ansiosta Request olikin melko haluttu jalostushevonen, ja tämä jätti jälkeensä 12 hyvätapaista ja -liikkeistä oldenburg-varsaa.

iee. Joyride on punaruunikko oldenburg-tamma, jonka hyvin alkanut kilpailu-ura jouduttiin keskeyttämään pahaksi äityneen jalkavaivan vuoksi. 164 senttiä korkea tamma oli loukannut vasemman takajalkansa laitumella muiden hevosten kanssa riehuessa, eikä se parantunut pitkästä sairaslomasta ja hyvästä hoidosta huolimatta koskaan entiselleen. Ystävällinen ja energinen tamma toimii yhä hyvin kevyellä liikutuksella, mutta vaativiin koululiikkeisiin tämä ei enää saa irti vaadittua voimaa takakropastaan. Joyride onkin toiminut viime ajat lähinnä harrasteratsuna, ja säyseän luonteensa takia tätä on käytetty myös nuorten ratsastajalupausten hiomiseen helpoissa treeneissä. Tamma on varsonut kolme jälkeläistä, jotka ovat jatkaneet emänsä kesken jäänyttä kisauraa.
isän puolen sukuselvitys © Pierre

ei. Sandford on hyvin vaikuttava maksanrautias ori täysin ilman mitään merkkejä. Sandford herättää aina läsnäolollaan ihastuneita huokauksia. Suureksi hevoseksi Sandfordilla on erinomainen rakenne ja uskomattomat liikkeet. Sandford polveutuu melko vaatimattomasta suvusta, josta harva on kuullut. Orin vanhemmat eivät olleet kovinkaan korkean tason kouluratsuja. Sandford onkin sukunsa todellinen helmi ja orin kapasiteetti huomattiin varhain. Ratsukko kilpaili pääosin Saksassa Intermediate I tasolla asti. Luonteeltaan Sandfordia on kuvailtu yhden ihmisen hevoseksi. Ori on vielä melko nuori jalostusoriksi, jota nähdään vielä nykyään kouluradoilla ja näyttelytapahtumissa.

eii. Severio ei ollut kovin tunnettu ori. Se syntyi Saksassa erääseen ratsastuskouluun, joka kasvatti ohessa hyvin harvakseltaan oldenburgeja. Severion isä oli keskivertoa parempi kouluratsu, jonka tiedetään kilpailleen kansainvälisellä tasolla vuoden verran menestyksettä. Severion emä oli taasen niitä pyöreitä puoliveritammoja, joihin ei ensinäkemältä kiinnitä huomiota. Jo vuotiaana Severio oli hyvin vaikuttavan näköinen ja kokoinen. Kasvattaja kaavailikin hevosesta itselleen kilparatsua kouluradoille. Orin kasvaessa ei kasvattajalla jäänyt paljoa aikaa Severiolle, sillä ratsastuskoulutoiminta vei paljon aikaa. Ratsukkoa nähtiin vuosien aikana kouluradoilla muutaman kerran melko hyvällä menestyksellä. Oria käytettiin satunnaisesti myös oripäivillä, ja Severio saikin hyvät arvostelut erinomaisesta käsiteltävyydestään. Orilla olisi varmasti riittänyt potentiaalia, jos aikaa olisi liiennyt enemmän. Severio menehtyi vain kymmenen vuoden iässä aivoinfarktiin jättäen jälkeensä seitsemän varsaa.

eie. Delia oli hevonen kuin suoraan kiiltokuvasta: suurikokoinen rautias tamma suurella läsillä. Delia oli hyvin kaunis ja hyvärakenteinen, jota käytettiin paljon näyttelytapahtumissa. Tamma sai aina erinomaiset arvostelut ja sijoittui aina kolmen parhaan joukkoon. Delialla oli hyvin elegantit ja ilmavat liikkeet, mutta luonteeltaan tamma oli hieman varautunut, mikä osoittautui ongelmalliseksi julkisilla paikoilla. Delialla olisi riittänyt kapasiteettia aina Grand Prix tasolle asti, ja tamma olisi kouluradoilla pärjännytkin erinomaisesti, jos Delia vain olisi ollut luonteeltaan rohkeampi. Tämä ei kuitenkaan omistajaa haitannut, sillä hevonen osoittautui erinomaiseksi siitostammaksi. Tamma varsoi elämänsä aikana monta kaunista ja hyväluonteista varsaa.

ee. Sarika on Frank Hammen ensimmäinen kasvattama hevonen ja ensimmäinen varsa, jonka Frank on itse kouluttanut pienestä pitäen. Sarikan syntyessä Frank oli vielä melko nuori ja kokematon ratsastaja, joka oppi karvaasti kantapään kautta miten hevosta koulutetaan. Sarika ei ollut helppo hevonen vaan kipakka tamma, joka talloi helposti varpaille. Tammalla olisi epäilemättä riittänyt kapasiteettia vaativimpiin koululuokkiin, sillä Sarikalla oli elegantit ja lennokkaat liikkeet. Rakenteellisesti tamma ei ollut kaunein, mutta Sarikalla on erittäin kaunis pää ja suuret silmät. Frank ei ollut kovin kiinnostunut kouluratsastuksesta, minkä vuoksi ratsukon ura jäi lyhyeen. Sarika kilpaili muutaman kerran helpoissa koululuokissa vaihtelevalla menestyksellä. Frank kiinnostui myöhemmin enemmän hevoskasvatuksesta kuin kilpailemisesta. Sarika astutettiin hyvällä orilla ja varsoi vuotta myöhemmin kauniin tammavarsan, Samorn Zairen. Sarikaa yritettiin astuttaa myöhemmällä iällä uudestaan, mutta tuloksetta. Nykyisin tamma viettää leppoisia eläkepäiviä kasvattajallaan.

eei. Macarthur oli erään melko tunnetun siittolan kasvatteja. Suurikokoinen kevytrakenteinen mustankimo ori herätti ihastusta missä ikinä liikkuikaan. Macarthur myytiin viiden vuoden iässä kouluratsastuspainotteiselle tallille, jossa ori koulutettiin täyteen kapasiteettiinsa. Macarthurilla oli hyvät liikkeet ja hyvä ryhti, mutta liikettä löytyi vain Vaativa A tasolle asti. Ratsukko menestyi huomattavasti kansallisella tasolla ja Macarthuria käytettiin myös erilaisissa näyttelytapahtumissa, saaden tuomareilta kiitettävät arvostelut. Luonteeltaan orin sanottiin olevan energinen, mutta nöyrä, jolla oli aina pilkettä silmäkulmassa. Macarthur ei ollut kovin tunnettu hevonen, mutta astui muutamia tammoja Saksassa.

eee. Hettie oli melko pienikokoinen rautiaankimo tamma, joka ostettiin Frankille 15-vuotiaana ensihevoseksi. Hettie oli luonteeltaan hyvin kiltti ja säyseä tamma, jota olisi luullun ensinäkemältä pikemmin poniksi kuin puoliveriseksi. Hettie oli hyvin tukeva rakenteeltaan ja etenkin talvisin muistutti suurta pörröistä ponia upean kilparatsun sijaan. Hettie ei ollut ratsuna kovinkaan kummoinen. Tamma taittoi kouluratsastusta Helppo A tasolle asti ja hyppäsi metrin ratana. Frank kilpaili tammalla lähinnä paikallisissa kisoissa opetellen samalla paremmaksi ratsastajaksi. Frank kiintyi tammaansa kovin eikä tohtinut luopua Hettiestä ostettuaan paremman kilparatsun. Koska Hettiellä oli puhdas suku, päätti Clara astuttaa tamman eläkepäivillään synnyttäen Sarikan.
emän puolen sukuselvitys © VRL-00096

Jälkeläiset


Teppo on tarjolla jalostukseen 1-polvisille koulupainotteisille puoliveritammoille.
OLD-o. Donato von Lark s. 13.02.2016 e. Oldfinion Rosabel om. VRL-11247 KTK-II
OLD-o. Doncho von Lark s. 27.09.2015 e. Oldfinion v. Avane om. VRL-14113 tähän meriitit
OLD-t. Calypso von Lark s. 28.07.2015 e. Cretheis von Lark om. VRL-10878 tähän meriitit

Kilpailutulokset

Hevonen kilpailee porrastetuissa kilpailuissa.

Kouluratsastuksessa pisteitä 6730.49p
Kouluratsastuksessa tasolla 11/11Kuuliaisuus ja luonne 3070.89p
Tahti ja irtonaisuus 3659.60p

11.04.2016 Oldfinion Dressage, oldenburginhevosorit (01/10) BIS2, MVA-sert, tuom. Taija
11.04.2016 Rosenhof, puoliveriorit (03/11) irtoSERT, tuom. Kati
10.04.2016 Oldfinion Dressage, oldenburg orit (01/08) BIS5, MVA-sert, tuom. Kati
01.02.2016 Oldfinion Dressage, oldenburg orit (02/06) irtoSERT, tuom. Jannica BIS Siiri K.
06.12.2015 Oldfinion Dressage, oldenburg orit (01/04) irtoSERT, tuom. Taija BIS Jannica

31.08.2016 Alondra, oldenburginhevosorit (04/08) RCH, tuom. dookie
01.08.2016 Oldfinion Dressage, oldenburg orit (03/09) RCH, tuom. taffel
02.07.2016 Adina, oldenburgorit (01/06) SW1, tuom. dookie
08.05.2016 Oldfinion Dressage, oldenburgorit (02/09) RCH, tuom. dookie

Päiväkirjamerkinnät ja valmennukset

Lue päiväkirjamerkintöjä ja valmennuksia

15.08.2016 - Sade saa pahat henget eloon
Musta puoliveriori tutkaili ympärilleen. Se katseli ensin edessään kohoavaa aitaa ja sitten viereensä toiseen nelijalkaiseen. Nuo kaksi hevosta tuijottelivat hetken toisiaan korviaan käännellen. Kumpikaan ei oikein tiennyt mitä siinä pitäisi tehdä. Rankkasade piiskasi inhottavasti silkkisen pehmeää turpaa vasten ja jokunen tyhmä pisara tunki ihan silmäänkin asti. Teppo inhosi sadetta. Se ei voinut sietää tuota kamalaa kylmää paholaista, joka teki sen olon niin epämukavaksi ettei ollut tosikaan. Hevonen ei yleensä ole vihainen hänestä huolta pitäville kaksijalkaisille. Oikeastaan, jos rehellisiä ollaan, Teppo ei ole koskaan vihainen hänestä huolta pitäville kaksijalkaisille. Mutta tänään... Tänään ori oli lähellä tehdä niin. Se joutui odottelemaan tarhan portilla sitä hakevaa ihmistä. Sen selkään ei ollut laitettu edes kuratakkia, joka olisi pelastanut edes hitusen tätä tilannetta. Tepon mieltä lämmitti hieman se, että se joutui jakamaan tämän kaiken pahuuden kaverinsa kanssa. Jaettu suru ei ole kaksinkertainen. Ori siristi hieman silmiään ja yritti nähdä sen kaiken myrskyn läpi kauemmas. Ketään ei näkynyt, ei vieläkään. Omasta mielestään se olisi pitänyt hakea ensimmäisenä. Sillä alkoi olla jo kylmä, liian kylmä. Tätä vääryyttä ei voitu korjata muulla kuin suurella pussillisella jättikokoisia porkkanoita ja lämpimällä viltillä. Jos ne viheliäät pässinpäät eivät kohta alkaisi tulla, Teppo ottaisi kohtalon omiin käsiinsä. Se olisikin varsinainen jymy-yllätys. Nuo pirut kun luulivat, ettei Teposta löytyisi asennetta kepulikonsteihin. Juuri kun Teppo oli alkaa toteuttaa katalia suunnitelmiaan yksi hänen lempi-ihmisistään saapui kuin taikaiskusta paikalle. Ori antoi kaiken anteeksi ja pahoitteli kovasti kamalia ajatuksiaan hamuilemalla ihmisen niskaa sillä silkkisen pehmeällä turvallaan. Kaikki oli taas valtakunnassa hyvin.

20.07.2015 - Kouluvarsojen ja -nuorten laatuarvostelu
Tänään meidän vielä niin nuori ja hiljainen kolmevuotias Teppo-vauva pääsi pyörähtämään kouluvarsojen ja -nuorten laatuarvostelutilaisuudessa. En todellakaan odottanut mitään ykköspalkintoa tylsän realisti kun olen. Esiintyminen ei ollut meillä vielä hanskassa sitten ollenkaan. Taisi minuakin vähän jännittää, kun sen varovaisesti sinne tänne pälyilevän ja vähän sitä sun tätä säikähtelevän röllin kanssa piti vielä yleisön eteen astella. Rakenteesta ori nappasi mahtavan hienot pisteet, mitä osasinkin odottaa. Teppo oli vartalollisesti joku Kreikan jumala tai muu vastaava. Liikkeet olivat vielä vähän hakusessa eikä pieni oripoloiseni hermostuksissaan pystynyt näyttämään parasta raviaan vaan se jäi sellaiseksi tikittäväksi menoksi. Sadan kilon punnus vierähti rintakehäni päältä kun saimme esiintymisen pakettiin ja pääsimme vain odottelemaan tuloksia. Teppo oli oikein onnessaan sille tarjoamistani porkkanoista. Loppupäivä menikin sitten pelkkien herkkujen seassa pyöriessä. Ori ei osannut sen enempää enää stressata. Hän oli tehnyt sen minkä pystyi eikä enempää tarvinnutkaan.

VIRTUAALIHEVONEN - A SIM GAME-HORSE