kuollut tammikuussa 2018

Oldfinion v. Avane


© Tomasz Siergiej
Virallinen nimi Oldfinion v. Avane "Aava" Rekisterinumero VH14-013-0207
Rotu, sukupuoli oldenburginhevonen, tamma Väri, säkäkorkeus rautias, 165 cm
Syntymäaika, ikä 16.11.2014, 18v. Ikääntyminen 4v. 16.12.2014, 6v. 30.12.2014, ikääntyy 3 kk = 1 v
Kasvattaja Oldfinion Dressage Omistaja Alondra, VRL-10878
Painotus koulupainotus Koulutustaso Grand Prix
  • Kantakirjattu II -palkinnolla tammikuun tilaisuudessa 2015: 21 + 18 + 16 + 19 = 74p
  • VIR MVA Ch -arvonimi myönnetty 20.08.2016
  • VSN World Champion -arvonimi myönnetty 19.08.2017
  • Palkittu KRJ:n laatuarvostelussa I -palkinnolla heinäkuun tilaisuudessa 2016:
    8 + 42 + 22 + 22 + 15 = 109p
  • Palkittu yleislaatuarvostelussa YLA2 -palkinnolla marraskuun tilaisuudessa 2017:
    22 (16+6) - 21 (13+8) - 17 - 17 - 5 = 82p

Ruskea sukkajalka Aava on sympaattinen hevonen, joka harvoin, jos koskaan, tuottaa omistajalleen pettymyksen. Usein tästä tasapainoisesta hevosesta voi olla ylpeä. Käsiteltäessä hevonen on helppo nakki. Harjaustuokioiden aikana tamma lähinnä seisoo paikallaan, mutta on kuitenkin koko ajan puuhassa mukana. Hevosta ei siis nähdä nuokkumassa hoitajan huomassa kamelin lailla vaan Aava on erittäin ryhdikkään näköinen pälyillessään aktiivisesti ympärilleen harjaajan häärätessä sen jaloissa. Hyväkäytöksinen nelijalkainen on kaiken tämän lutuisuuden lisäksi myös äärimmäisen luottavainen eläin, joka antaa itseään käsitellä oli kyseessä sitten naapurin Pekka tai jopa eläinlääkäri. Monet ovatkin kehuneet Aavan käytöstä, ja jotkut jopa epäilleet tamman olevan jonkinlaisten aineiden vaikutuksen alaisena. Mitäs minä sille voin, että minulta löytyy näin upea hevonen, joka ei pistä vastaan sitten missään tilanteessa.

Aavan upealuonteisuus jatkunee ratsastaessa. Vaikka hevonen tekee mielellään töitä ja haluaa aidosti olla ratsastajalle mieliksi, ei se sulata ihan kaikkea mitä eteen tulee. Jos ratsastajalla ei ole oikeanlaista rehtiä asennetta, homma ei pelaa. Selässä ei tule pärjäämään, jos ainoa tavoite on saada hevonen mahdollisimman nopeasti monelle rullalle. Pelkästään omaa napaansa ajattelevat kaksilahkeiset saavat varmasti hevosen käyttäytymään varsin epäaavamaisesti. Aavan lentävä askel puhkeaa kukkaan sen jälkeen kun jokseenkin hitaasti lämpenevän moottorin saa käyntiin. Pitkät ja hartaat alkuverryttelyt ovat tuttu juttu Aavan kanssa puuhailtaessa. Tamma on nimittäin varsinainen rautakanki jokaisen treenin alussa. Joskus tammasta kuoriutuu myös pienehkö laiskimus, jolloin on ihan oikein näpäyttää uneksijaa raipalla tai tehdä jokin hieman suurempi ele herätykseksi. Tamma ei vedä herneitä nenään pienistä huomautuksista, mutta jatkuvaa kovakätisyyttä tai kylkien potkimista Aava ei siedä.

Uusissa tilanteissa Aava loistaa tyyneydellään. Sitä ei tarvitse valmistella mitenkään tulevaan koitokseen. Tamma ottaa rennosti eikä stressaa huomisesta. Muiden hevosten seura on Aavan mielestä maailman ihaninta, ja siksi se saattaakin hieman innostua bongatessaan lajitovereitaan. Tällöin on hyvä näyttää ajoissa kumpi määrää suunnan: taluttaja vai Aava. Jos Aavalle jää pienikin päätäntävalta, tilanne eskaloituu siihen, että tamma vetää kokoajan hevoskavereiden luo eikä haluaisi millään liikkua taluttajansa osoittamaan suuntaan. Verryttelyalueella Aavalla on usein aluksi pienoisia keskittymisvaikeuksia. Vaikkakin se ei jännitä, on ne perhanan kisakaverit niin kivoja tyyppejä, että niiden luo pitäisi aina päästä. Ratsastajan pysyessä tiukkana siitä, että alueelle tultiin verryttelemään, Aava hiljalleen luovuttaa ja alkaa käyttäytyä samalla upealla tavalla kuin kotona.

i. VIR MVA Ch Von Freutico
VSN Nat-Ch, KTK-II, KRJ-I, VVJ-II, YLA1
old, prt, 170 cm
ii. Freeter
old, rt, 172 cm
iii. Freutiar old, trt, 172 cm
iie. Lilian old, m, 165 cm
ie. Hollyan
old, m, 169 cm
iei. Von Costian old, m, 175 cm
iee. Hollyet old, km, 167 cm
e. Abayard VIA
KTK-II
kwpn, m, 159 cm
ei. Xerxes II
eii. Xerox
eie. Pavane
ee. Doris Z
eei. Saltessa Z
eee. Diva Dancer
LUE SUKUSELVITYS

ii. Freteer on suurilinjainen ja jalo ori joka osallistui nuorten hevosten MM-kisoihin 5v ja 6v luokkiin sijoittuen molemmissa viiden parhaan joukkoon. Freeterillä on todella kauniit symmetriset liikkeet ja se vaikuttaa todella nöyrältä ja hyväpäiseltä kaverilta. Vaikka hevonen on vielä nuori, niin monet alan vaikuttajat povaavat sille menestyksekästä uraa ja, että ori tullaan näkemään vielä usein Grand Prix-luokissa sijoilla. Kunhan se vain pysyy terveenä ja sitä ei siirretä täyspäiväiseksi jalostusoriiksi. Freeter ei ehkä ole se tämän hetken hittiori, mutta oikean tamman kanssa siitä saa varmasti mitä parhaimpia kouluratsuja. Ori hyvksyttiin Oldenburg Verbandiin kolmevuotiaana. Tässä tilaisuudessa se ei jäänyt kenenkään mieleen, vaan vasta kilpailusijoja kahmiessaan ori tuli suuremman kansan tietouteen. Tietenkin tuoden esiin tiettyjen ihmisten säestyksen, että vaikka hevonen ei oripäivillä loista, se ei tarkoita sitä, että se ei joko olisi hyvä kilpahevonen tai siitosori. Kuitenkin on hyvä muistaa, että Freeter ei ollut tuon tilaisuuden voittaja, mutta ei se siinä huonostikaan pärjännyt vaan sai astutusluvan. Orin jälkeläiset ovat olleet haluttuja etenkin Tanskassa ja siellä oria on käytetty ylivoimaisesti eniten.

iii. Freutiar lisensoitiin vuonna 2004 Oldenburg Verbandiin. Nuori ori häikäisi niin yleisöä kuin tuomareitakin rauhallisen luotettavalla luonteella joka tuntui koko ajan olevan valmis työskentelemään. Ori on jättänyt kaksi jalostusoria ja melkein viisikymmentä kansainvälisissä kilpailuissa menestynyttä jälkeläistä. Freutiar on jättänyt jälkeläisilleen erityisesti hyvää luonnetta, joten sitä on käytetty paljon linjoissa joissa tiedetään olevan tunnetusti vaikeita hevosia. Oriin nöyrä ja ihmisystävällinen asenne on tehnyt siitä erittäin suositun jalostusoriin myös harrastekasvattajien keskuudessa. Suosituin ori on ollut Norjassa ja Belgiassa ja täytettyään kymmenen vuotta Belgialainen sijoittaja osti oriin hevostoimintaa ylläpitävälle ystävälleen lahjaksi. Tuolloin monet pelkäsivät, ettei tästä oriista sen jälkeen kuultaisi, mutta se on päässyt tunnetun kilparatsastajan oppiin ja se on kilpaillut Belgiassa sijoittuen vaikeissa luokissa.

iie. Lilian on kilpaillut kansallisia GP-luokkia Saksassa kasvattajansa Marie Solhoffin kanssa keräten myös pienen määrän sijoituksia itselleen. Tamma ei ole ollut missään vaiheessa aktiivisesti siitoskäytössä, vaan se on saanut ainoan varsansa nelivuotiaana ja sen jälkeen siirtynyt kilpahevoseksi. Marie on kertonut tamman olevan hyvin herkkä ja reaktiivinen. Tammaa ei komennella vaan siltä aina pyydetään asioita. Muuten se voi vetää herneen nokkaansa ja stopata kokonaan. Paikallisessa kasvatuslehdessä Marielta kysyttiin miksi tamma ei ole siitoskäytössä kun sen ainut jälkeläinen on jalostusori johon Marie oli todennut, että tällä hetkellä tamma kilpailee ja katsotaan mitä elämä tuo tullessaan, ehkä Lilianista vielä tulevaisuudessa tullaan saamaan varsoja.

ie. Hollyan on Holthuesen Familyn kasvattama hevonen. Se sai varsanäyttelyissä erinomaiset arvostelut ja se on aina palkittu ykköspalkinnolla. Tammaa ei ole koskaan ratsutettu, mutta sen on kerrottu olevan kiltti ja ratsastettavuudeltaan nöyrä. Jokainen voi tietysti itse tehdä siitä omat johtopäätökset tamman ratsastettavuudesta, mutta Holthuesen tilat ovat suuret, jossa keskitytään nimenomaan kasvattamiseen eikä tammojen ratsastamiseen ja kilpailuttamiseen. Tammoja sinne pääsee kuitenkin aina katsomaan ja jokainen voi itse käydä toteamassa Hollyanin kiltin luonteen. Hollyan on jättänyt peräti 12 jälkeläistä. Kolme jalostusoria mikä varmasti takaa sen, että tämän tamman nimi jää historiaan poikiensa kautta. Hauskana yksityiskohtana mainittakoon, että Hollyanin kaikki jälkeläiset ovat olleet aina saman värisiä kuin niiden isät.

iei. Von Costian suoritti 70-päivän oritestin vuonna 2000 ollen tilaisuuden suuri ennakkosuosikki. Ehkä johtuen ennakkosuosikin asetelmasta ja suurista odotuksista sen on kuitenkin kerrottu jättäneen suorituksestaan melko valjun ja tasalaatuisen suorituksen. Kuitenkin, oritestin sen suoritti hyväksytysti ja hyvillä arvosanoilla vaikkakaan se ei vau-efektiä saanutkaan aikaiseksi. Oriin jälkeläiset ovat aina olleet tasalaatuisia ja etenkin rakenteeltaan hyvin korrekteja. Ori jättää tunnetusti hyviä jalka-asentoja ja luonteeltaan eteenpäin ajattelevia jälkeläisiä. Von Costian ei ole jättänyt jalostukseen hyväksyttyjä oreja, mutta sitäkin enemmän kilpahevosia. Sen paikka sukutauluissa tuntuu toimivan etenkin emänisänä, joten oriin tammajälkeläiset ovat olleet suosittuja ja haluttuja. Ori itse on kilpaillut Intermadiaire II tasolla. Se jätti 12-vuotiaana kilpailukentät kokonaan taakseen ja jäi keskittymään jalostusoriin elämään.

iee. Hollyet oli 167cm korkea kimo ja hyvin korrekstisti rakentunut tamma. Ei ehkä se näyttelyiden liitokavio, mutta kuitenkin selkeästi hyvä tamma. Suurena plussana kiltti luonne ja terveys. Hollyetin isän Horketin väitettiin jättävän kestäviä ja terveitä jälkeläisiä ja Hollyetin mainostettiin jatkavan isänsä jalanjäljissä. Hollyet jätti yhteensä kahdeksan varsaa jotka kaikki olivat tammoja ja eri oreista. Tamman jälkeläiset ovat olleet selkeästi keskitasoa parempia vaikka Hollyet ei jättänyt kantakirjaoria niin sen tammajälkeläiset ovat olleet haluttuja. Ehkä myös sen vuoksi, ettei orijälkeläistä ole ollut, myytiin Hollyetin viimeisimmät tammajälkeläiset huutokaupassa jo varsoina yli 30.000 euron hintaan. Itse tammastakin on sen omistajan mukaan tarjottiin huikeita summia johon hän oli todennut, ettei tamma koskaan tule myyntiin.

Jälkeläiset

OLD-t. Avaline von Lark s. 10.12.2017 i. Oldfinion Emperio om. VRL-05544 ktk-kelpoinen
OLD-t. Avalon von Lark s. 20.02.2016 i. Eversmile om. VRL-11247 ktk-kelpoinen
OLD-t. Absent Beigh Dessa s. 21.11.2015 i. Oldfinion Boston Beat om. VRL-02528 KTK-III, KV-II
OLD-o. Doncho von Lark s. 27.09.2015 i. Donatello von Lark om. VRL-14113 tähän meriitit
OLD-o. Chococrave von Lark s. 11.01.2015 i. Choco Woods om. VRL-10878 KTK-II, KV-II

Kilpailutulokset


31.10.2015 - KRJ Cup - Fiktio - Intermediate I - 07/133
30.06.2015 - KRJ Cup - Hukkapuro - Grand Prix - 08/218
25.05.2015 - KRJ - Rêve de Haussea - Grand Prix - 05/30
24.05.2015 - KRJ - Rêve de Haussea - Grand Prix - 04/30
23.05.2015 - KRJ - Rêve de Haussea - Grand Prix - 04/30
08.05.2015 - KRJ - Sirxire - Grand Prix - 03/30
05.05.2015 - KRJ - Sirxire - Grand Prix - 03/30
29.04.2015 - KRJ - Sirxire - Grand Prix - 01/30
26.04.2015 - KRJ - Sirxire - Grand Prix - 05/30
22.04.2015 - KRJ - Sirxire - Grand Prix - 05/30
20.04.2015 - KRJ - Oldfinion Dressage - Grand Prix - 02/30
15.04.2015 - KRJ - Oldfinion Dressage - Grand Prix - 02/30
13.04.2015 - KRJ - Hukkapuro - Intermediate II - 02/30
12.04.2015 - KRJ - Hukkapuro - Intermediate II - 02/30
10.04.2015 - KRJ - Rêve de Haussea - Grand Prix - 01/30
09.04.2015 - KRJ - Oldfinion Dressage - Grand Prix - 02/30
09.04.2015 - KRJ - Rêve de Haussea - Grand Prix - 05/30
08.04.2015 - KRJ - Rêve de Haussea - Grand Prix - 03/30
07.04.2015 - KRJ - Oldfinion Dressage - Grand Prix - 01/30
07.04.2015 - KRJ - Rêve de Haussea - Grand Prix - 04/30
06.04.2015 - KRJ - Oldfinion Dressage - Grand Prix - 04/30
03.04.2015 - KRJ - Oldfinion Dressage - Grand Prix - 05/30
01.04.2015 - KRJ - Oldfinion Dressage - Grand Prix - 05/30
15.03.2015 - KRJ - Royan - Grand Prix - 05/30
14.03.2015 - KRJ - Royan - Grand Prix - 03/30
13.03.2015 - KRJ - Royan - Grand Prix - 01/30
01.03.2015 - KRJ - Serellenders - Grand Prix - 03/30
25.02.2015 - KRJ - Wayward Dressage - Grand Prix - 04/40
24.02.2015 - KRJ - Wayward Dressage - Grand Prix - 03/40
23.02.2015 - KRJ - Wayward Dressage - Grand Prix - 06/40
22.02.2015 - KRJ - Wayward Dressage - Grand Prix - 01/40
19.02.2015 - KRJ - Wayward Dressage - Grand Prix - 05/40
17.02.2015 - KRJ - Eucarya Warmbloods - Grand Prix - 05/40
17.02.2015 - KRJ - Eucarya Warmbloods - Grand Prix - 06/40
15.02.2015 - KRJ - Wayward Dressage - Grand Prix - 02/40
15.02.2015 - KRJ - Wayward Dressage - Grand Prix - 02/40
15.02.2015 - KRJ - Hestia - Grand Prix - 05/30
15.02.2015 - KRJ - Hestia - Grand Prix - 04/30
14.02.2015 - KRJ - Wayward Dressage - Grand Prix - 01/40
14.02.2015 - KRJ - Hestia - Grand Prix - 04/30
13.02.2015 - KRJ - Hestia - Grand Prix - 04/30
13.02.2015 - KRJ - Wayward Dressage - Grand Prix - 05/40
12.02.2015 - KRJ - Wayward Dressage - Grand Prix - 05/40


15.02.2017 Alondra, oldenburginhevostammat (01/10) SW3, tuom. dookie
01.08.2016 Oldfinion Dressage, oldenburgtammat (01/05) SW2, tuom. taffel
02.07.2016 Adina, oldenburgtammat (01/08) SW4, tuom. dookie
15.05.2016 Alondra, oldenburginhevostammat (01/07) SW1, tuom. taffel
08.05.2016 Oldfinion Dressage, oldenburgtammat (02/06) RCH, tuom. dookie
18.04.2016 Satulinna, puoliveriset, tammat (01/11) SW4, tuom. taffel
20.03.2016 Alondra, oldenburginhevostammat (03/09) RCH, tuom. dookie
09.03.2016 Satulinna, oldenburgit, tammat (03/12) RCH, tuom. Spookiness

17.08.2016 Oldfinion Dressage, oldenburg tammat (01/06) BIS4, MVA-sert, tuom. Jannica
14.05.2016 Skyline Sporthorses, puoliveriset tammat (01/15) BIS3, MVA-sert, tuom. Viiru BIS Taija
17.04.2016 Thirteen, puoliveritammat (08/12) irtoSERT, tuom. Taija
10.03.2016 Oldfinion Dressage, oldenburg tammat (04/11) irtoSERT, tuom. Welby
24.02.2016 Gestüt Westfeld, puoliveritammat (02/12) irtoSERT, tuom. Siiri K.

Päiväkirjamerkinnät ja valmennukset

Lue päiväkirjamerkintöjä ja valmennuksia

18.05.2016 - Kouluvalmennus, valmentajana CC.
Kolmannessa valmennuksessa kanssanne keskityttiin kaikista haastavimpiin tehtäviin. Samalla valmennuksen aktiiviosa oli kaikista lyhyin, sillä ei ole mitään järkeä ajaa hevosta piippuun ja saada sitä siten inhoamaan tehtäviä. Teitte Aavan kanssa itsenäisen verryttelyn niin, että siihen kuului paljon kaarevia uria ja se käsitti kaikki askellajit. Ensimmäisenä varsinaisena harjoituksena palasimme pohkeenväistöön ja siksak väistöön. Ensin teitte pohkeenväistön molempiin suuntiin kaikissa askellajeissa. Kun nämä sujuivat, saitte tehdä siksak väistöä. Pidä huoli siitä, ettet itse kippaa satulassa kumpaankaan suuntaan, jotta et vahingossa anna Aavalle ristiriitaisia apuja ja saa sitä hermostumaan. Tamma toimi varsin hyvin ja keskittyi tehtävään. Kun väistöt sujuivat ja olit siis saanut pohkeet täysin läpi molemmilta puolilta, otimme hieman laukanvaihtoja. Tärkeää on pitää laukka riittävän aktiivisena, jotta vaihdot voidaan tehdä. Teimme ensin niin, että tulitte laukassa rata pituussuuntaan leikkaa niin, että teit ensin kolme vaihtoa, seuraavalla toistolla viisi, sitten seitsemän, yhdeksän ja lopulta kokeilimme kahtatoista peräkkäistä vaihtoa. Aava vaihtoi melko hyvin, mutta loppua kohden laukka oli hiipua. Annoimme tammalle hetken venyttelytauon ennen kuin tulitte harjoituksen uudelleen. Nyt se sujuikin paremmin ja Aava vaihtoi aktiivisesti. Tämä kertoo siitä, että sait ajoitettua avut prikuulleen. Kun tehtävä sujui, pääsitte tekemään loppuverryttelyä. Aava venytti eteen-alas ja vaikutti oikein tyytyväiseltä. Muistat vain pitää tamman riittävän aktiivisena takaa, jotta teidän on mahdollista suorittaa tehtävä - etenkin kun kyse on kilpasuorituksesta.

15.05.2016 - Kouluvalmennus, valmentajana CC.
Olin edellisellä valmennuskerralla huomannut, että Aava tosiaan on alkuun notkea kuin rautakanki, joten verryttelystä asti saitte tänään tehdä voltteja ja ympyröitä, jotta tamma saatiin taipumaan ja kuulolle. Verryteltyänne niin käynnissä kuin ravissakin pyysin teidät ensin kolmikaariselle kiemurauralle. Jatkoitte työskentelyä ensin käynnissä, jotta oikeat tiet löytyivät. Pian saitte siirtyä raviin. Kiemurauran jokaiseen kaareen tuli tehdä myös voltti. Näin saatiin Aava taipumaan ja sinutkin pitämään huolta siitä, että avut olivat oikea-aikaiset ja riittävän pehmeät. Tamman ravi näytti oikein mainiolta ja se kulki kuolaintuntumalla vastustelematta. Saitte tehdä kolmikaarisen myös laukassa, mutta pitkälle sivulle päästyänne teidän piti siirtyä raviin. Aava kiemurteli hieman ensimmäisissä siirtymisissä, mutta hyväksyi lopulta avut hyvin. Kun kolmikaarinen sujui kaikissa askellajeissa, pääsitte tekemään viisikaarista kiemurauraa jonkin verran. Tässä harjoituksessa ei ollut eroa edelliseen muuta kuin se, että siinä oli kaksi kaarta enemmän. Se näytti tekevän Aavalle hyvää, sillä tamma taipui kyljestään loistavasti. Kun kaarevat urat oli ainakin tältä kertaa saatu haltuun, pääsitte tekemään hieman pohkeenväistöä. Tehtävä oli teille helppo, joten saitte tehdä myös siksak väistöä. Olit saanut Aavan hyvin avuille, joten tehtävä sujui. Mikäli tamma olisi miettinyt kaiken maailman variksia, ette olisi päässyt puusta pitkään. Kun olitte toistaneet tehtävän muutaman kerran onnistuneesti ja kaikille oli saatu hyvä mieli, saitte tehdä loppuverryttelyn kevyessä ravissa.

13.05.2016 - Kouluvalmennus, valmentajana CC.
Olimme varanneet teille kolmen valmennuksen sarjan. Tarkoituksenamme oli edetä helpommasta vaativampaan valmennukseen niin, että kaikille jäisi hyvä mieli. Ensimmäinen valmennus pidettiin leppoisassa kesäsäässä: aurinko paistoi ja tuulenvire kävi ajoittain iholle. Verryttelit Aavan antamieni ohjeiden mukaan: käynnin jälkeen kevyttä ravia molempiin suuntiin. Lisäksi toki kaarevia uria, jotta tamma saatiin heti alkuun kunnolla avuille ja myötäämään. Aava olikin melko kankea, joten aloitimme varsinaisen valmennuksen niin, että kummallekin pitkälle sivulle tehtiin kolme volttia vaihdellen käynnissä ja kevyessä ravissa. Muista pitää sisäohja vakaana, vaikka teetkin asetusta. Vähitellen Aava alkoi antaa periksi ja vetreytyä kyljistään. Viimein pääsit istumaan satulaan. Jatkoimme samaa harjoitusta siten, että kummankin sivun ensimmäinen ja viimeinen voltti ravattiin ja keskimmäinen laukattiin. Sait halutessasi tehdä keskimmäisen voltin kaksi kertaa peräkkäin. Aava kuunteli apuja hyvin ja nostot olivat sulavia niin ravista laukkaan kuin laukasta raviinkin. Vähitellen jätimme keskimmäisen voltin pois. Seuraavassa tehtävässä teitte pitkän sivun alkuun voltin, jatkoitte avotaivutusta tehden ja pitkän sivun loppuun vielä toinen voltti. Ensin teitte harjoituksen muutaman kerran käynnissä ja sen jälkeen ravissa. Aava näytti oikein hyvältä ja olit saanut kätesi paremmin hallintaan. Kun tehtävä sujui ravissa, saitte tehdä harjoituksen molempiin suuntiin muutaman kerran laukassa. Muista pitää ulkopohje vakaana, sillä nyt Aava meinasi hetkittäin rikkoa laukalta raville. Kun tehtävä sujui, saitte siirtyä loppuverryttelyn pariin kevyeen raviin. Kokonaisuudessaan oikein mainio suoritus.

VIRTUAALIHEVONEN - A SIM GAME-HORSE