Eversmile

KUOLLUT HELMIKUUSSA 2018

     

© scirlin
Virallinen nimi Eversmile "Vertti" Rekisterinumero VH15-013-0141
Rotu, sukupuoli oldenburginhevonen, ori Väri, säkäkorkeus ruunikko, 170 cm
Syntymäaika, ikä 31.07.2015, 12v. Ikääntyminen 3v. 31.08.2015, 6v. 21.09.2015, ikääntyy 3 kk = 1 vv
Kasvattaja Alondra Omistaja Alondra, VRL-10878
Painotus koulupainotus Koulutustaso ko. Grand Prix

Kantakirjattu III -palkinnolla syyskuun tilaisuudessa 2015: 17 + 17 + 17 + 17 = 68p

Palkittu KRJ:n laatuarvostelussa III -palkinnolla lokakuun tilaisuudessa 2017: 8 + 41 + 25 + 10 + 4,5 = 88,5p

Luonnekuvaus

Vertti on oman tiensä kulkija, jolla on pienehkö auktoriteettiongelma. Toisinaan ori on vain periaatteen vuoksi vastarannan kiiski, vaikka oikeasti hommassa ei sen mielestä olisi mitään epämiellyttävää. Maastakäsiteltäessä murheenkryyniksi nousee kavioiden puhdistus sekä pesutuokiot. Verttiä saa kirjaimellisesti raahata pesukarsinaan niin, että loppujen lopuksi taluttaja on aivan hiestä märkä Vertin ollessa vielä täydessä iskussa. Itse harjaamisesta Vertti oikeastaan ihan pitääkin. Se seisoo kiltisti paikallaan niin kauan kunnes hoitaja nappaa käteensä tuon kamalan tappovälineen, kaviokoukun. Ori luimii kuin viimeistä päivää, huiskii protestimielessä häntäänsä ja, mikäli se oikein pahalle päälle sattuu, saattaa myös hampaatkin vilahdella kavionpuhdistajan suuntaan. Varusteidenlaiton aikana Vertti myös osoittaa mieltään, mutta silloin machoilu on vain silmänlumetta, ja mikäli siihen ei kiinnitä huomiota, ori lopettaa säätämisen kuin seinään.

Ratsuna Vertti osaa käyttäytyä niin halutessaan. Yleensä kaava kuitenkin on, että ensimmäiset minuutit yritetään maleksia kuin liisterissä. Seuraavat kymmenen minuuttia, kun pitäisi jotakin alkaa oikeasti tekemään, juostaan kahtasataa harja hulmuten, minkä jälkeen leikitään norsua posliinikaupassa ja kompuroidaan sekä pompitaan jokaisesta pienestäkin vieraasta äänestä. Tämä kaikki tehdään siis silloin, kun selkään on jostain kumman syystä eksynyt täysin avuton kaveri. Vertti vaatii ohjastajakseen jämäkän ratsastajan, jolla on henkistä tahtoa ja fyysistä voimaakin saada leikkivä oripoika aisoihin. Kun alun riehumiset on saatu riehuttua, Vertti alkaa tekemään töitä. Se on loppujen lopuksi kovin helppo ratsastaa, kunhan sen saa kerran kuuntelemaan. Ori ei, alkupäsmäröintien jälkeen, ole painava mistään suunnasta. Se kantaa itsensä oikein mallikkaasti. Syvältä Vertin sisimmästä löytyy pieni miellyttämishaluinen kouluratsu, joka salaa odottaa kehuja ja ne saadessaan on niin ylpeää ja onnellista poikaa, että se näkyy kilometrien päähän, vaikka ori haluaisi sen salassa pitää.

Muiden hevosten kanssa Vertillä ei ole ongelmaa. Se on melko leppoisa kaveri lajitovereidensa seurassa eikä tee oikeastaan mistään ongelmaa. Jos joku yrittää sen niskan päälle päästä, kaveri on hyvä ja nousee sitten siihen korkeammalle pallille. Vertti ei letkauta eväänsäkään, jos joku yrittää sitä kahinaan yllyttää. Kilpailupaikoilla Vertti on kuin kotonaan. Tuntuu, ettei sitä stressaa yhtään mikään ellei se niin halua. Joskus on ollut päiviä, kun ori on itse tehnyt olemisestaan kisa-alueella ongelman ja on ollut lähes hyperventiloinnin partaalla. Tällainen käytös ei ole ennalta arvattavissa, koska se saattaa iskeä ihan tuosta noin vain kuin salama kirkkaalta taivaalta.

Sukutaulu

i. VIR MVA Ch Everhart
VSN Ch, KTK-II, KRJ-I
trak, trn, 170 cm
ii. Gambert
trak, trn, 172cm
iii. Umbert trak, m, 170cm
iie. Guinevere trak, rt, 169cm
ie. Evermore
trak, rnkm, 168cm
iei. Dardanus trak, m, 167cm
iee. Everdale trak, prnkm, 165cm
e. VIR MVA Ch Dorothy
VSN Nat-Ch, KTK-III, KRJ-I, YLA3
old, rn, 168 cm
ei. Lajos
old, rn, 170 cm
eii. Laird old, trn, 171 cm
eie. Haven old, m, 164 cm
ee. Dorthana
old, rn, 170 cm
eei. Cheney old, rn, 169 cm
eee. Domiane old, rn, 167 cm
Lue sukuselvitys

ii. Gambert on tehnyt mittavan uran Saksassa kouluratsuna ja siitosorina. Tuota tietä sille harva olisi osannut ennustaa, mutta vaikeuksien kautta ori on raivannut tiensä oikeiden ihmisten kanssa maailmankartalle. Gambertin elämän alkutaipaleet eivät olleet kovinkaan helppoja ja sekä varsa että emä olivat lähellä menehtyä varsoessa. Vaikea varsominen toi mukanaan muitakin varsa-ajan ongelmia eikä lääkärit ennustaneet siitä ikinä tulevan kilpahevosta nivelongelmien takia. Tämän takia Gambert ikäänkuin hylättiin turhana hevosena, mutta ruunausta kuitenkin lykättiin. Ja onneksi lykättiin sillä orin nykyinen omistaja näki Gambertissa piilevän potentiaalin. Ja sitähän on. Varsa-ajan vaivat jäivät taakse muutaman vuoden ikäisenä ja ori on edelleen mukana tiheässä treenauksessa. Gambert on myös kantakirjattu Saksassa II palkinnolle.

iii. Umbert on niinikään saksalainen läsipää, joka parhaimpina vuosinaan kilpaili kansallisella tasolla kouluratsastuksessa. Ori on periyttänyt etenkin kepeää mutta lihaksikasta vartaloon usealle varsalleen jotka kilpailevat ympäri Eurooppaa. Useita varsoja on myös emävalintojen jälkeen jäänyt harrastehevosiksi joilla kuitenkin on todettu piileviä kykyjä. Umbertin jalostuskäyttöä rajattiin muutamien menestyksekkäiden astutuskausien jälkeen ja tällä hetkellä Umbert ei enää vieraile tammoilla. Orin elämä keskittyy eläkeikään ja sen tuomaan kankeuteen mikä ei varsinaisesti ole hidastanut Umbertia lainkaan.

iie. Guinevere oli yksi monista Umbertin monista morsiammista ja varmasti kauneimmasta päästä. Hyvin korrekti ja rodunomainen rakenne sekä lempeä luonne olivat tämän tamman tavaramerkkejä. Guineveren varsomiset olivat Gambertiin asti sujuneet ongelmitta ja hyvillä orivalinnoilla Guineveren jälkeläisten meriittilista on hyvin vaikuttava. Gambertin varsomisessa ilmeni kuitenkin ongelmia mikä johti lopulta orivarsan vasta-aine ongelmiin ja tamman pieniin sisäisiin verenvuotoihin. Kumpikin kuitenkin selvisi ja Guinevere sai viettää varsansa kanssa vielä vuoden ennenkuin jouduttiin lopettamaan.

ie. Evermore ei säästele tunteitaan silloin kun joku asia niitä kuohuttaa. Pippurisen ja varsin tammamaisenkin luonteen omaava hevonen on kuitenkin omiaan etenkin kouluratsastuksessa. Saksalaistilalla edelleen asuva Evermore kilpaili parhaimpina vuosinaan vaativalla tasolla ihan mukavin prosentein. Varsoja sillä on yhteensä neljä joista kaikki ovat enemmän tai vähemmän menestyineitä kouluratsuja. Evermore on ollut monelle ihmiselle opettaja - paitsi vaikean luonteensa kautta, myös upean liikkuvuutensa. Sillä on ollut taito muokata ratsastajista rauhallisia ja tasaisia, jotka eivät hötkyile.

iei. Dardanus syntyi Saksassa mutta muutti pian kilpailemaan Amerikkaan sen hetkiselle menestyvälle kouluratsastajalle. Dardanus teki hienoa kilpauraa isoilla areenoilla, mutta oli loppuviimein varsin stressiherkkä. Kotimaan kansalliset kisat olivat ihan mukavaa piristystä arkeen mutta rutiininomainen muuttaminen ja kulkeminen edestakaisin jatkuvasti uusia ihmisiä tavaten saivat orin toisinaan hyvin väsyneeksi. Amerikkalainen ylläpitotiimi oli kuitenkin tyytyväinen siihen mitä Dardanus heidän tiimiinsä toi ja ori palasi takaisin Saksaan. Vasta takaisin kotimaassaan sillä oli mahdollisuus ja aikaa myös jalostusorina.

iee. Everdale on pieni, mutta hyvin lujaluontoinen tamma. Sen sielunmaailmaa järkyttää kovasti kaikki tavanomaisesta poikkeava, kuten vääränlainen ratsastaja. Hyvin herkkäluontoisella Everdalella on suuri persoona johon kuuluu muunmuassa yliherkkyyttä. Hoitajan ja ratsastajan täytyy silti olla tarkkana ettei kyseessä ole vain tammamainen kapina ja päälle jyrääminen. Everdale on hyvin kiehtova hevonen eikä se "vaikean" luonteensa takia ole jäänyt seinäruusuksi. Päinvastoin tamma on tuonut luonnettaan myös jälkikasvuun, mutta sopivissa määrin.
Isän puolen sukuselvitys © Cery

ei. Lajos oli legenda jo syntyessään - ja kuten niin monen muunkin legendan, myös Lajosin elämä oli lyhyt, traaginen ja täynnä sattumuksia. Orista povattiin jo varsana tulevaa GP-ratojen tähteä. Sillä oli kaikki edellytykset menestyä; se oli hyväsukuinen, hyvärakenteinen ja liikkui jo varsana näyttävästi. Lisäksi orilla oli aitoa maailmanluokan tähden charmia, ruunikko onnistui säväyttämään ihmisiä kaikkialla, missä liikkui. Lajos oli kuitenkin tunnettu myös erittäin haastavasta luonteestaan ja juuri luonteensa vuoksi se onnistui saattamaan itsensä moniin vaikeuksiin. Ensimmäisen kerran se loukkaantui 1,5-vuotiaana uhitellessaan tarhassa olevalle vanhemmalle orille, jonka ohi Lajosia oltiin juuri taluttamassa. Ori hyökkäsi aitaa kohti ja onnistui loukkaamaan siinä itsensä. Sairasloman jälkeen ori palasi kilparadoille, mutta ei sen luonne siitä rauhoittunut. Kilparadoilla se kyllä esiintyi aina edukseen, eikä sen suorituksia katsoessa olisi arvannut, kuinka hankala eläin oikeasti oli kyseessä. Toinen loukkaantuminen tapahtui onnistuneen kilpailupäivän jälkeen kuljetusautossa, jossa ori latasi jalkansa seinään sillä seurauksella, että edessä oli taas sairasloma. Kuntoutusjakson loppupuolella Lajos pääsi astumaan tammoja, kunnes se palasi kilparadoille. Ei mennyt kauaakaan, kun hevonen onnistui taas loukkaamaan itsensä - tällä kertaa sen verran pahasti, että ori päädyttiin lopettamaan. Omistajan päätökseen vaikutti se, ettei hän halunnut altistaa nuorta hevosta taas uudelle sairaslomalle ja leikkaukselle, jonka ennuste oli vähintäänkin epävarma. Jälkeläistensä kautta Lajos kuitenkin elää edelleen, moni sen jälkeläinen on perinyt isänsä upeat liikkeet ja charmin - etenkin orit ovat olleet tunnettuja myös Lajosin haastavasta luonteenlaadusta...

eii. Laird oli varsana oli hieman kulmikas ja romuluinen ja kehittyi verraten hitaasti. Lopulta siitä kuitenkin kuoritui upea ori, jonka hyväksyttiin kantakirjaan peräti I-palkinnolla. Lairdilla oli upeat liikkeet, joista varsinkin käynti oli erittäin laadukasta, joustavaa ja tahdikasta. Ravin suhteen sen sijaan jouduttiin tekemään töitä, jotta siitä saatiin lennokkaampaa ja näyttävämpää, sitkeä treeni kuitenkin tuotti tulosta ja nykyään Laird on saanut jopa varsin hyviä arvosanoja lisätystä ravistaan. Luonne orilla itsellään oli varsin hyvä, vaikka sen oma isä olikin tunnettu hyvin säpäkästä ja haastavasta luonteenlaadustaan. Laird periyttikin sitten useita haastavia jälkeläisiä, joista moni on kuitenkin menestynyt hienosti kouluradoilla. Itse asiassa yksi orin menestyneimpiä jälkeläisiä on Ruotsiin myyty ja siellä vaikuttava I-palkinnon kantakirjaori ja GP-tason kouluratsu Bon Lairdon.

eie. Haven on yhden Saksan maineikkaimman ratsastuskoulun kasvatteja. Pikimusta tamma toimi jonkin aikaa tuntiratsuna ja kilpailikin tuntiratsastajien kanssa hienolla menestyksellä. Opettajien mielestä tamman potentiaali ja upea liike meni kuitenkin vähän hukkaan tuntikäytössä, joten sen jälkeen se siirtyi hetkeksi yhden opettajan omaan kilpakäyttöön Int I-radoille. Pian tamma kuitenkin päätettiin myydä yksityiseksi kilparatsuksi, eikä mennyt kauaakaan, kun kiinnostunut ostaja löytyi. Havenin osti 24-vuotias kouluratsastaja Andrea Shultz, jonka kanssa tamma tekikin upean uran Int I-radoilla. Siro ja keveästi liikkuva tamma ihastutti erityisesti upeilla ravilisäyksillään. Aktiivisen kilpauran jälkeen Haven siirtyi siitoskäyttöön ja sillä teetettiin neljä varsaa, joista kaikki ovat osoittaneet kykyjä kouluradoilla.

ee. Dorthana on todellista tammojen aatelia. Se on syntynyt nimekkään ja arvostetun Johan Stoultzin tilalla ja kasvattaja itse pitää erityisesti sen emälinjaa "yhtenä parhaimmista". Toisin kuin moni muu, Johan on aina korostanut emälinjan tärkeyttä, painottaen, ettei ori ole yhtään tammaa tärkeämpi. Dorthana on kaunispiirteinen ja näyttelyissä hyvillä arvosanoilla palkittu tamma, jolla on useita ykkössijoja ja yksi BIS-titteli. Tamman ainoita selkeitä heikkouksia ovat aavistuksen vennot vuohiset, jonka omistaja onkin aina huomioinut orivalinnoissaan. Luonne tammalla on kohdillaan, siinä on kyllä kilpahevosille tyypillistä reaktiivisuutta ja tammoille tyypillistä herkkyyttä, mutta toisaalta se on myös melko helposti käsiteltävissä ja yhteistyökykyinen. Herkkyys ilmenee lähinnä rutiinien suhteen; Dorthanan kanssa on erityisen tärkeää pitää rutiinit mahdollisimman muuttumattomina, sillä suurista poikkeamista päivittäisissä rutiineissa se hermostuu helposti. Vieraissa paikoissa sillä on aina mukana paras kaverinsa, tallikani Betsy, joka saa hevosen pysymään rauhallisena jopa klinikalla. Kotioloissa Dortahana on kuitenkin kuulemma varsin leppoisa ja sävyisä hevonen, joka on useammankin tallityöntekijän suosikki. Dorthanalla on kilpailtu Int I ja II -luokissa ja saanut koulutuomareilta kiitosta erityisesti lennokkaista, mutta kevyen ja vaivattoman näköisistä laukanvaihdoistaan. Nykyään tamma on siirtynyt pääasiallisesti siitoskäyttöön ja saanut tähän mennessä neljä jälkeläistä. Näiden perusteella Dorthana vaikuttaisi periyttävän vahvasti ruunikkoa väritystä, kaunista kaulaa ja miellyttävää luonnetta sekä ratsastettavuutta.

eei. Cheney oli raamikas ja näyttävä ruunikko, joka vaikutti todellista säkäkorkeuttaan isommalta. Se oli luonnostaan ryhdikäs ja liikkui mielellään erittäin korkeassa muodossa. Hiukan ironisesti kaikki maskuliinisuus kuitenkin jäi ulkomuotoon, sillä luonteeltaan Cheney oli leppoisa, jopa hyvin ruunamaisena pidetty hevonen. Tuolloin oria hoisi hyvin arvostettu ja useampiakin tunnettuja hevosia hoitanut Heather Lancey, joka kertoi leikillisesti kutsuvansa oria välillä Lazy Boyksi, sillä varsinkin kotona se oli juuri sellainen, ei tuhlannut ylimääräistä energiaa mihinkään, vaan ennemmin tuntui säästelevän sitä. Tarhassa Cheney ei kuulemma juuri koskaan riekkunut toisten orien tavoin, ei huudellut ohi kulkeville hevosille tai muutenkaan liikkunut turhia, vaan keskittyi syömiseen ja lepäilemiseen. Kisapaikoilla se sentään aina hiukan terästyi - tosin silloinkin yleensä vasta verryttelyssä. Kaiken energiansa hevonen säästikin itse suoritukseen, sillä sen upea passage sai yleisön lähes haukkomaan henkeään ihastuksesta ja valloitti myös tuomarit. Cheney kilpaili vielä 18-vuotiaana viimeiset kilpailunsa, jonka jälkeen siirtyi pelkästään siitoskäyttöön.

eee. Domiane oli arvostettu erityisesti sukunsa ansiosta, sillä sen emä oli loistavana koulupuolen periyttäjänä tunnettu Donna M. ja isä legedaarinen Valdez. Huippusuvun huomioon ottaen oli merkillistä, ettei tamma itse lopulta osoittanut erityisiä kykyjä kilparadoilla. Sukunsa ansiosta Domiane päätyi siitostammaksi ja periyttäjänä tamma osoittautui pitkälle emänsä veroiseksi. Se jälkeläisissä on mm. kaksi kantakirjatammaa ja yksi kantakirjaori sekä yksi GP-tasolla menestynyt ori. Elämänsä aikana Domiane jätti kahdeksan jälkeläistä ja menehtyi lopulta suolisolmuun hieman viimeisen varsomisen jälkeen. Sen viimeinen varsa päätyikin sijaisemon hoiviin ja kasvoi ihan normaaliksi hevoseksi. Domiane periytty vahvana korrektia rakennetta, valkeita merkkejä ja tietynlaista luonteen herkkyyttä.
Emän puolen sukuselvitys © Cynoria

Jälkeläiset

OLD-o. Everdoom s. 16.05.2016 e. Marvellous Narcissus om. VRL-10878 KTK-III
OLD-t. Avalon von Lark s. 20.02.2016 e. Oldfinion v. Avane om. VRL-11247 ktk-kelpoinen

Kilpailutulokset

Kilpailee porrastetuissa tavoitteena maksimitaso Grand Prix
31.10.2015 - KRJ Cup - Fiktio - Vaativa A - 02/112

Katso näyttelytuloksia

Päiväkirjamerkinnät ja valmennukset

Lue päiväkirjamerkintöjä ja valmennuksia


TEKIJÄNOIKEUDET

Sivuilla oleva materiaali on Alondran käsialaa, ellei toisin mainita. Ulkoasun on tehnyt Sanna H. Otsikkokuvista kiitokset Katrinelund, Jacques Toffi ja Van Uytert.

Tämä on virtuaalihevonen! This is a SIM-game horse!

{title}
{menu}
{content}