kuollut elokuussa 2018

Cretheis von Lark


© Tiia Tahvanainen
Virallinen nimi Cretheis von Lark "Kreppi" Rekisterinumero VH14-013-0073
Rotu, sukupuoli oldenburginhevonen, tamma Väri, säkäkorkeus ruunikko, 166 cm
Syntymäaika, ikä 12.01.2014, 15v. Ikääntyminen 4v. 12.02.2014, 6v. 26.02.2014, ikääntyy 3 kk = 1 vv
Kasvattaja Alondra Omistaja Alondra, VRL-10878
Painotus koulupainotus Koulutustaso Grand Prix
  • Palkittu KRJ:n laatuarvostelussa I -palkinnolla toukokuun tilaisuudessa 2016 korkeimmilla pisteillä kautta aikojen: 8,5 + 45 + 25 + 25 + 15 = 118,5p
  • Palkittu yleislaatuarvostelussa YLA1 -palkinnolla tammikuun tilaisuudessa 2018:
    28,5 (19+9,5) - 31 (19+12) - 17 - 17 - 8 = 101,5p

Kreppi on varsinainen jöröjukka ja jästipää, jonka kanssa heikkohermoisimmat varmasti menettävät järkensä. Tammaa ei todellakaan kiinnosta ihanat harjaushetket hoitajan kanssa. Se viettää mieluummin aikaa yksin tai muiden lajitovereiden kanssa. Harjauksen aikana Kreppi siis vähät välittää hoitajansa puuhista, ja keskittyy ainoastaan heiniensä mussuttamiseen tai vierustovereiden kanssa juttelemiseen. Jos harjaushetki äityy Krepin mielestä liian pitkäksi, ei tamma epäile kertoa siitä hyörimällä päättömästi karsinassa tai kokeilemalla onneaan näykkimisen suhteen. Yksi mukava asia hoitajan kanssa ovat kuitenkin pesuhetket, joiden aikana Kreppi hysteerisenä häslää ja on koko ajan leikkimässä letkusta tupruavan veden kanssa. Varusteiden laiton aikana tamma ei millään meinaa pysyä paikallaan. Tällöin saa olla myös valppaana varpaiden suhteen, ellei välttämättä halua jättää niitä monta sataa kiloa painavan tankin alle.

Narun päässä Kreppi on suuren luokan vetojuhta. Harvoina päivinä tamma tyytyy kohtaloonsa ja kulkee varsin mallikkaasti taluttajansa vierellä, mutta yleensä mennään kaavalla "minä menen ja sinä tulet perässä". Kreppi on helpoiten hallinnassa ketjuriimunnarulla ja täysin tuntemattomissa paikoissa voi olla parasta taluttaa neitiä jopa suitset päässä. Taluttajan täytyy ehdottomasti omata jonkin verran puhdasta fyysistä voimaa, koska Kreppi-neiti kun päättää lähteä niin siinä on sitten pidättelemistä. Tarhamatkoille kannattaa valmistautua myös henkisesti, ettei menetä ruunikon järkäleen kanssa hermoja, koska negatiivinen ilmapiiri saa Krepin toimimaan kahta kauheammin. Kreppi kuitenkin muistaa jo muutaman kerran kuinka kunkin taluttajan kanssa toimitaan. Jos siis olet viime kerralla antanut Krepin viedä sinua pitkin kyliä, saat olla varma että niin käy myös seuraavalla kerralla.

Kreppi suorastaan kaipaa lajitovereidensa seuraa, ja toisten hevosten seura on todettu varsin hyväksi tamman mielenterveydelle. Sosiaalinen Kreppi ei näe tarvetta nousta sinne korkeimmalle pallille lauman keskinäisessä arvojärjestyksessä, muttei se kuitenkaan suostu jäämään sinne pohjasakkaankaan. Kreppi osaa antaa tietä fyysisesti vahvemmille, mutta ottaa joskus yhteen hieman alempiarvoisten kanssa, jos ne pyrkivät pompottelemaan tammaa. Se tykkää olla äänessä ja muiden hevosten huomion keskipisteenä. Kun tullaan talliin sisään, ilmoitetaan että ollaan paikalla, ja jos joku muu tulee sisään, tervehditään. Kreppi on varsinainen supliikkinainen, joka tunkee turpansa mielellään kaikkien asioihin.

Estehevosta Krepistä ei tule sitten millään ilveellä. Aina niin itsevarma Kreppi, joka on tietoinen siitä mitä haluaa, muuttuu esteen nähdeessään epävarmaksi hiirulaiseksi. Tamma turhautuu erittäin nopeasti, jos se kokee ettei osaa asiaa tarpeeksi hyvin. Epäonnistumisia, ja tätä kautta turhautumisia, vältetään hyppäämällä sille turvallisen kokoisia esteitä. Ratsastaja saa kyllä koko ajan rohkaista Kreppiä eteenpäin. Erikoisesteistä tamma meinaa saada sydänkohtauksen, joten sen kanssa on pysytty turvallisten perusesteiden parissa. Kaasua Krepiltä löytyy jonkin verran myös esteradoilla, kunhan sen antaa ensin lämmetä hyppyajatuksille. Mitään suuri kiksejä Kreppi ei tosiaan saa esteitä nähdessään, toisin kuin useat muut puoliveriset.

Kouluratsastuksessa Kreppi taas puhkeaa kukkaan eikä minkäänlaisesta epävarmuudesta ole tietoa. Sulavaliikkeinen tamma tietää osaavansa koulukiemurat ja pyrkiikin hyvän ratsastajan kanssa aina parhaimpaansa satunnaisia känkkäränkkä-päiviä lukuun ottamatta. Kreppi on erittäin herkkä ratsastajan pienillekin avuille ja kääntyisi mielellään jo pelkästä painonsiirrosta satulassa. Joskus tamma saattaa vilauttaa jääräpäistä persoonaansa myös ratsastaessa, mutta tällöin on tärkeää, ettei selässä aleta käyttämään kovempia otteita tai meno vain yltyy. Ravityöskentely on Krepin valttikortti, jolloin se lähes poikkeuksetta tuntuu varsin irtonaiselta ja kaikin puolin hyvältä. Laukan aikana se saattaa välillä olla kuuma, jolloin selässä on tehtävä tuplasti töitä, jotta ulosanti pysyy myös laukkatyöskentelyn aikana hyvänä. Vaihdot menevät lähes tulkoon aina nappiin eikä askellajien eriasteisissa kokoamisissakaan ole minkäänlaisia ongelmia. Piaffet, passaget ja piruetit hoituvat myös. Tottakai, aina on parannettavaa ja jotkut liikkeet Kreppi saisi tehdä paljon ponnekkaammin ja energisemmin.

Maastossa Kreppi on melko vauhdikas yksilö. Tamma saattaa koettaa moneen kertaan onneaan kaasuvaihteen pistämisestä päälle, mutta ratsastajan on syytä joka kerta palauttaa Kreppi maan pinnalle. Muutaman kerran kun on tammalle antanut periksi, voi olla varma, että seuraavalla kerralla ei pidätyksiä kuunnella. Tosin herkkäsuinen Kreppi ei kovin järeitä pidätyksiä pysty vastaanottamaan, joten pyöriminen ja muu hössötys voi olla toinen keino, millä vauhtia koitetaan lisätä. Krepin kanssa voi huoletta mennä yksin maastoon, koska se harvoin säikähtelee. Tosin onhan se tammankin mielestä mukavampi maastoilla kaverin kanssa! Joskus innostuessaan Kreppi saattaa heittää epätoivoisia pukinpoikaisia, kun ei raukkaparka ole koskaan kunnolla pukituksen saloja oppinut.

Kilpailupaikalla arvonsa tunteva leidi on aina innoissaan näyttäytymässä kaikille eikä se haluaisi missään nimessä viettää sekuntiakaan kilpakarsinassa. Jo alkuverryyttelyistä asti Kreppi on melko rauhaton ja välillä sen keskittyminen saattaa herpaantua. Jos itse kuitenkin pitää oman päänsä selvänä eikä mene Krepin hepulointiin mukaan, tammasta saa puristettua kaikki tarvittava irti ja voi iloisin mielin palata kilpailukentältä takaisin. Lastauksessa Kreppi on aina yksi huligaani, joka repii itseään kaikkiin ilman suuntiin eikä millään haluaisi traileriin. Myös ulostulo on tamman kanssa hankalaa. Kreppi on erittäin varovainen minne astuu peruuttaessaan, joten ulostulossa saattaa hyvinkin kestää jokunen tovi ennen kuin meidän arkajalka on saatu turvallisesti takaisin maanpinnalle.

i. Marsious
KRJ-I, YLA2
old, rn, 165 cm
ii. Marlin
old, mrn, 170 cm
iii. Murray old, rn, 171 cm
iie. Assyria old, rt, 170 cm
ie. Vivianne
old, trn, 166 cm
iei. Jeopardy old, rn, 169 cm
iee. Vivianna old, vrt, 163 cm
e. Coral Madness
KRJ-I, YLA2
old, m, 164 cm
ei. Marlowe
old, m, 166 cm
eii. Magnet old, mrn, 170 cm
eie. Double Toffee old, vrt, 164 cm
ee. Coralia
old, rn, 162 cm
eei. Zander old, trn, 167 cm
eee. Cornelia old, rt, 161 cm
LUE SUKUSELVITYS

ii. Marlin on selväpäinen Grand Prix tason taitaja, joka on pommivarma joka tilanteessa. Tasapainoisen luonteensa takia ori on ollut kovin suosittu jalostusori lopetettuaan kilpauransa ollessaan 13-vuotias. Kansainvälisillä kilpakentillä pyörähdellyt mustanruunikko oli parhaimpina kilpailuaikoinaan kuuma nimi kouluratsastuspiireissä, mutta nykyään se on ottanut hieman massaa vatsaansa ja nauttii olostaan Ranskan maaseudulla.

iii. Murray oli toista maata poikansa Marlinin kanssa. Ruunikko puoliveriori oli varsinainen päällepäsmäri, joka teki asiat juuri haluamallansa tavalla kuuntelematta muita. Intermediate II tasolla pyörähdellyt Murray oli kilpapaikalla aina se, joka aiheutti hankaluuksia. Punainen rusetti hännässä liehuen ori luimisteli ympärillä olevilleen eikä varoittanut laisinkaan mikäli joku sen taakse erehtyi eksymään. Takanaolija sai maistaa rautaista kaviota, jos ei ymmärtänyt pysyä loitolla. Eläkeiän saavutettua Murraysta tuli vain pahempi komentelija ja se saikin viettää viimeiset päivänsä yksin, mihin se tosin oli enemmän kuin tyytyväinen.

iie. Assyria on varsinainen monitalentti, joka kilpaili nuorempana niin kansainvälisillä koulu- kuin estekentilläkin. Koulupuolella Intermediate II tasoinen Assyria haali MM-hopeaa ja EM-joukkuepronssia. Estekentillä menestys ei ollut niin huimaa, mutta hyviä sijoituksia löytyy nii MM- kuin EM-tasolta myös esteratsastuksesta, vaikka yhtäkään mitalia ei tammalle niistä karkeloista siunaantunut. Luonteeltaan kärsimätön hevonen oli poikkeuksetta vaikea hallittava: kouluaitojen sisäpuolella sai olla tarkkana, että liikkeet tehdään loppuun asti ja estekentillä Assyriaa sai olla pidättelemässä kädet verillä. Nykyään Assyria viettää eläkepäiviään kasvattajallaan Etelä-Saksassa nauttien hyvästä ruuasta ja seurasta.

ie. Vivianne on aikamoinen arkajalka seinäruusu. Ulkonäköä tammalta kyllä löytyy, ja se on kantakirjattu ensimmäisellä palkinnolla. Kilpakentille tammasta ei kuitenkaan ole ollut sen arkuuden vuoksi. Muutama koulustartti vaativissa luokissa on takana, mutta h-hetkenä Vivianne on heittänyt hanskat tiskiin ja käyttäytynyt hermostuessaan sekopään lailla. Tamma on varsonut vain kerran, oripojan Marsiouksen, josta tuli äitinsä tapaan ennakkoluuloinen nysvä.

iei. Jeopardy on herkästi reagoiva kenttäratsu, joka ei hitaimpia kavereita odottele. Ruunikko on koko ajan menossa ja ellei kukaan ole takomassa sille järkeä päähän, on se saanut itsensä aina ongelmiin. Vuonna 2008 Jeopardy teki viimeisen kansainvälisen kenttästartin ja nappasi vaatimattomasti ensimmäisen sijan. Mitään arvokisamitaleja Jeopardyn takataskussa ei ole, mutta se ei silti huononna tämän orin arvoa tippaakaan. Hevonen omaa juuri ne ominaisuudet, joita kenttäratsu tarvitsee: ketteryyttä, vauhtia ja rohkeutta sekä pienen määrän sekopäisyyttä. Nykypäivänä 20-vuotias Jeopardy asustelee pienellä brittiläistilalla, jossa se toimittaa ruohonleikkurin virkaa.

iee. Vivianna on rauhallisuuden perikuva. Tamma on kantakirjattu toisella palkinnolla vuonna 2002 ja kiertänyt menestyksekkäästi näyttelykehiä. Vivianna ei ole ratsukoulutettu, koska sen tarkoitus on toimia puhtaasti pelkkänä siitostammana. Ajolle tamma on kuitenkin opetettu ja kärryjä se vetääkin oikein mielellään.

ei. Marlowe on isänsä tavoin varsin lahjakas kouluhevonen, joka on kerännyt mainetta ja mammonaa ympäri maailmaa. Luonteeltaan Marlowe on isäänsä paljon "nössömpi", mutta sitäkin yhteistyökykyisempi. Joitakin orimaisia piirteitä toki Marlowestakin löytyy, muttei se nyt aivan päättömästi riehu - ainakaan ilman syytä. Ori kilpailee GP-tasolla varsin menestyksekkäästi. Vuonna 2011 ori oli mukana MM-joukkueessa, joka toi maalleen hopeisen mitalin. Yksilömitalia ei ole vielä tullut, mutta varmasti sekin on pian tuloillaan, jos ori on yhtään perinyt ominaisuuksia isukiltaan. Euroopan mestaruuskilpailuja on sen sijaan kierrelty, ja jokavuotiseksi perinteeksi alkaa muodostua se, että sieltä joko napataan mitali tai sijoitutaan kymmenen parhaan joukkoon.

eii. Magnet on erittäin arvostettu nimi oldenburginhevosten keskuudessa. Luonteeltaan se on showmiehiä, joka tietää varsin hyvin menestymisestään. Ori on urallaan saavuttanut jopa kaksi EM-kultaa ja yhden EM-pronssin. Lisäksi se on päässyt myös näyttämään taitojaan MM-kilpailuissa, joista se yhden hopeankin on napannut. Orin henkilökohtainen ennätystulos Grand Prix-tasoisesta vapaaohjelmasta on 83.40 %. Hevosella on muutama kymmenen jälkeläistä, joista varsin moni on kivunnut kansallisen tason kouluradoille. Tällä hetkellä tämän suvun kirkkain helmi, 20-vuotias Magnet, viettää ansaittuja eläkepäiviä kasvattajallaan Hollannissa.

eie. Double Toffee on suvun yksi rauhallisimmista ja hyväkäytöksisimmistä hevosista. Tamma ei koskaan satuta, ainakaan tahallaan, ketään, ja se rakastaa yli kaiken ihmisten antamaa huomiota. Tämä varsin lutuinen hevonen kilpaili 140cm alueluokissa, ja teki myös joitakin startteja koulupuolella Vaativa A-tasolla. Tamman kilpaura loppui kuitenkin lyhyeen, kun 8-vuotiaana sen pari vuotta jatkuneet ajoittaiset selkäkivut muuttuivat joka päiväiseksi riesaksi. Tamma joutui jättämään ratsun tehtävät ja jatkamaan elämäänsä siitoshevosena. Hevonen on tähän menneessä putkauttanut maailmaan neljä luonteeltaan tasapainoista ja hyvärakenteista hevosta.

ee. Coralia oli oikein lutuinen kaveri, joka teki töitä aina yhtä innoissaan ja hyvällä asenteella. Tamma toimitti enemmänkin harraste- kuin kisaratsun virkaa, minkä vuoksi sillä ei ole kauheasti sen suurempia saavutuksia koulu- tai esteratsastuksesta. Coralia starttasi muutamia vaativia koululuokkia aluetasolla sijoittuen mukavasti. Mahtavalla persoonalla varustetulla tammalla oli potentiaalia vaikka mihin, mutta valitettavasti koskaan kukaan kunnianhimoinen kisaratsastaja ei tätä helmeä löytänyt. Tamma kuoli vain 11-vuotiaana riehuessaan laitumellaan ja murtaessaan jalkansa pahasti.

eei. Zander oli jokaisen kaksijalkaisen pahin painajainen. Ori oli pakko ruunata viisi vuotiaana, koska sen meno oli aivan mahdotonta eikä sitä suurikokoisemmatkaan miehet saaneet pidettyä aisoissa. Ruunaus rauhoitti "Santtua" jonkin verran, mutta edelleen vauhtia ja vaarallisia tilanteita riittää jokaiselle päivälle. Ruuna käy pyörähtämässä säännöllisesti kansallisissa kouluratsastuskilpailuissa Intermediaire I- ja II-tasolla, ja menestynyt hyvin. Hevonen on ratsastaessa varsin vaativa ja voimakas, joten mitään heppoista ratsastajaa ei ruunan selkään voi päästää.

eee. Cornelia oli yksi oman aikansa loistohevonen, joka sijoittui yli puolet osallistumisistaan kilpailuista GP-tasolla. MM-kilpailuissa ei tamma kuitenkaan käynyt kertaakaan, mutta Euroopan mestaruus siunaantui kerran ja EM-pronssi jopa kolmesti nuoresta iästä huolimatta. Luonteeltaan tamma oli varsin tasapainoinen ja sellainen hevonen, jonka kanssa voi melkein kuka tahansa viettää aikaa. Cornelialla oli sama ongelma kuin Maddella, eli esteiden hyppiminen koettiin erittäin vastenmieliseksi syystä tai toisesta. Tamma jouduttiin lopettamaan 14-vuotiaana sen murtaessa jalkansa kilpailumatkallaan riehuessaan lentokoneen ruumassa.

Jälkeläiset


Kreppi ei ole tarjolla jalostukseen.
OLD-o. Edvin von Lark s. 15.02.2016 i. Eduard von Lark om. VRL-10345 KRJ-II
OLD-t. Chariclo von Lark s. 12.09.2015 i. Oldfinion Konstantin om. VRL-10878 KRJ-III
OLD-t. Calypso von Lark s. 28.07.2015 i. Donatello von Lark om. VRL-07412 KRJ-II
OLD-t. Castalia von Lark s. 24.01.2015 i. Gerrodian om. VRL-10878 KRJ-I, KV-II, YLA2
RHLD-o. Flanall von Lark s. 12.07.2014 i. Ferdinand Holmes om. VRL-10878 KRJ-I, YLA2
OLD-o. Armaros von Lark s. 20.04.2014 i. Elburn Alerzeon om. VRL-10878 KRJ-I, YLA2

Kilpailutulokset


31.03.2016 - KRJ Cup - Runoratsut - Intermediate I - 05/150
29.02.2016 - KRJ Cup - Fiktio - Prix St. Georges - 02/109
30.09.2015 - KRJ Cup - Runoratsut - Intermediate I - 06/111
31.05.2015 - KRJ Cup - Hukkapuro - Grand Prix - 02/227
31.12.2014 - KRJ Cup - KK Bailador - Intermediate II - 06/170
14.06.2014 - KRJ - Casino Showjumpers - Grand Prix - 03/40
12.06.2014 - KRJ - Casino Showjumpers - Grand Prix - 05/40
10.06.2014 - KRJ - Las Vegas - Grand Prix - 01/40
08.06.2014 - KRJ - Casino Showjumpers - Grand Prix - 03/40
08.06.2014 - KRJ - O' Polo Warmbloods - Grand Prix - 02/40
05.06.2014 - KRJ - Las Vegas - Grand Prix - 06/40
05.06.2014 - KRJ - Crayon - Grand Prix - 06/40
05.06.2014 - KRJ - Casino Showjumpers - Grand Prix - 06/40
03.06.2014 - KRJ - O' Polo Warmbloods - Grand Prix - 01/40
03.06.2014 - KRJ - O' Polo Warmbloods - Grand Prix - 03/40
03.06.2014 - KRJ - Crayon - Grand Prix - 02/40
01.06.2014 - KRJ - Las Vegas - Grand Prix - 05/40
01.06.2014 - KRJ - Crayon - Grand Prix - 04/40
29.05.2014 - KRJ - Rätvänä - Grand Prix - 03/30
28.05.2014 - KRJ - Nonshein - Grand Prix - 02/30
27.05.2014 - KRJ - O' Polo Warmbloods - Grand Prix - 06/40
26.05.2014 - KRJ - Nonshein - Grand Prix - 03/30
26.05.2014 - KRJ - Nonshein - Grand Prix - 01/30
24.05.2014 - KRJ - Nonshein - Grand Prix - 04/30
24.05.2014 - KRJ - Hestia - Grand Prix - 06/40
23.05.2014 - KRJ - Rätvänä - Grand Prix - 03/30
23.05.2014 - KRJ - Kadotetut Suomenh. - Grand Prix - 04/30
21.05.2014 - KRJ - Odelie's Love - Grand Prix - 07/50
21.05.2014 - KRJ - Odelie's Love - Grand Prix - 03/50
20.05.2014 - KRJ - Nonshein - Grand Prix - 02/30
20.05.2014 - KRJ - Nonshein - Grand Prix - 03/30
20.05.2014 - KRJ - Hestia - Grand Prix - 04/40
19.05.2014 - KRJ - Kadotetut Suomenh. - Grand Prix - 02/30
18.05.2014 - KRJ - Nonshein - Grand Prix - 03/30
17.05.2014 - KRJ - Kadotetut Suomenh. - Grand Prix - 03/30
17.05.2014 - KRJ - Nonshein - Grand Prix - 02/30
16.05.2014 - KRJ - Odelie's Love - Grand Prix - 01/50
15.05.2014 - KRJ - Odelie's Love - Grand Prix - 03/50
15.05.2014 - KRJ - Odelie's Love - Grand Prix - 03/50
15.05.2014 - KRJ - Nonshein - Grand Prix - 04/30
15.05.2014 - KRJ - Nonshein - Grand Prix - 02/30
14.05.2014 - KRJ - Nonshein - Grand Prix - 03/30
13.05.2014 - KRJ - Odelie's Love - Grand Prix - 04/50
12.05.2014 - KRJ - Odelie's Love - Grand Prix - 04/50
12.05.2014 - KRJ - Nonshein - Grand Prix - 04/30
10.05.2014 - KRJ - Nonshein - Grand Prix - 01/30

Päiväkirjamerkinnät ja valmennukset

Lue päiväkirjamerkintöjä ja valmennuksia

01.03.2016 - Mitä kuuluu Krepille?
Krepille kuuluu erittäin hyvää. Vaikka tammalle onkin kertynyt ikää kunnioitettavat 15 vuotta, on se edelleen samanlainen hapannaama kuin pienempänäkin. Ainoa asia, minkä olen pistänyt merkille on, että Kreppi on alkanut ottaa piirun verran etäisyyttä lajitovereihinsa. Jokseenkin kärttyinen neiti ei enää jaksa hyppiä innosta pinkeänä, kun se pääsee kavereidensa luo. Tamma viettää aikaansa yleensä joko yksin tai sitten se on kerännyt ympärilleen kahdesta tai kolmesta muusta vanhemmasta hevosesta koostuvan haaremin. Tämän jengin kanssa ne sitten yhdessä hierovat hampaitaan toisiinsa ja nokittavat niitä, jotka erehtyvät niiden väliin. Hevonen on kaikesta happamuudestaan huolimatta osoittautunut erinomaiseksi äidiksi ja periyttäjäksi. Tammalla onkin jo kaksi KRJ-I -palkinnolla palkittua orijälkeläistä, jotka ovat jo kuitenkin molemmat menehtyneet. Elossa, omassa omistuksessani olevat, Castalia ja Calypso ovat kyllä näyttäneet kykynsä kisakentillä, ja minulla on myös näiden hevosten kohdalla suuret odotukset I -palkinnosta. Olen miettinyt, että tässähän voisi alkaa jo jotakin jälkeläispalkintoakin Krepille miettimään, kun varsat menestyvät toinen toistaan paremmin. Tämän kaiken hienouden lisäksi tammalla on myös menestystä kilpakentiltä. Cup-sijoitusten kanssa meillä on ollut pienoisia hankaluuksia, mutta sitkeästi olen jaksanut tammaa kiikuttaa niihinkin kissanristiäisiin, ja tämän tuloksena hevosella onkin jo hienot neljä sijoitusta! Ehkä minä pikku hiljaa alan olla sen verran tyytyväinen tämän hevosen saavutuksiin, että olisi aika viedä se KRJ-laatuarvosteluun. Sieltähän ei tosiaankaan olla hakemassa kuin sitä ykköstä, ja kunnianhimoinen tavoite olisi myös saada superpisteet.

11.06.2014 - Kouluvalmennus, valmentajana merikissa
Tänään tulin toisen kerran valmentamaan Kreppiä sekä tämän ratsastajaa. Kreppi oli tänään huomattavasti mukavemmalla tuulella kuin viimekerralla, se kuunteli ratsastajaansa erinomaisesti. Jo heti alkuverryttelystä lähtien tamma yritti selvästi parhaansa. Aloitimme valmennuksen helpoilla tehtävillä, pohkeenväistöillä, peruutuksilla ja laukkaharjoituksilla. Nämä eivät tuottaneet tammalle hankaluuksia, enkä yhtään yllättynyt. Helppoja tehtäviä on vain hyvä välillä muistuttaa niin ratsun kuin ratsastajankin mieleen. Laukkaharjoituksista jatkoimme laukanvaihtoihin sekä laukkapiruetteihin. Treenasimme myös passagea ja piaffea. Piaffissa Krepillä meinasi jäädä askeleet hieman matalaksi, mutta sekin ongelma saatiin helposti korjattua. Ennen loppukäyntejä pääsin Kreppin selkään itse. Teimme nopeasti laukanvaihtoja, laukkapiruetteja, piaffea ja passagea. Tamma kuunteli vierasta ratsastajaa hyvin ja en voinut olla ihastumatta sen lennokkaisiin liikkeisiin.

10.06.2014 - Kouluvalmennus, valmentajana merikissa
Minut oli palkattu valmentamaan Kreppiä ja tämän ratsastajaa perättäisinä päivinä ja tänään olisi ensimmäinen kerta. Ratsukko oli minulle tuttu, koska olin käynyt tätä valmentamassa edellisenä kuukautena muutaman kerran. Treenasimme tänään laukkapiruetteja sekä laukanvaihtoja ahkerammin. Ratsastajan asentoa pääsin muutaman kerran motkottamaan, hän kun siirsi jalkojaan hieman liian eteen huomaamattaan. Piruetissa Krepillä meinasi askeleet seota kun ratsastaja erehtyi antamaan epäselviä apuja. Tämä oli kuitenkin todella pieni ongelma ja seuraava piruetti sujuikin jo puhtaasti. Vaihtoja otimme joka askeleella. Muutama ylimääräinen laukka-askel jäi muutaman kerran vaihtoje väliin, mutta muuta huomautettavaa ei siinäkään tehtävässä ollut. Lopputunnista otimme pikaisesti myös passagea ja piaffea. Tamman askeleet olivat lennokkaita ja se kulki kokoajan mukavassa muodossa ja liikkui rennon oloisena. Loppukäyntejä en jäänyt palautteen antamisen jälkeen seuraamaan. Huomenna tulisinkin uudestaan ratsukkoa valmentamaan."

24.05.2014 - Kouluvalmennus, valmentajana merikissa
Tänään Kreppi oli hieman laiska ja ratsastaja saikin kannustaa tammaa eteenpäin melkoisesti. Seurasin alkuverryttelyä sivusta ja puutuin vain mahdollisiin ongelmiin. Ratsastaja lepuutti käsiään hieman liiaksi harjalla, josta sainkin huomauttaa muutaman kerran. Varsinaisessa valmennuksessa otimme jälleen laukanvaihtoja sekä piaffe ja passage harjoituksia. Korkean koulun kouluratsastusliikkeiden suoruitus hieman epäilytti minua, vaikka tamma ne viime kerralla hoitikin hienosti. Nyt tamma oli kuitenkin huomattavasti laiskemman oloinen, eikä ravikaan noussut niin letkeästi kuin pitäisi. Ratsastaja kannusti kuitenkin tammaa hienosti eteenpäin ja askel nousi ja piteni tammalla huomattavasti alkutuntiin verrattuna. Laukanvaihtoja otimme yksittäisinä sekä joka askeleella ja joka toisella askeleella. Vaihdot olivat puhtaita ja ratsastajan avut pieniä, mutta selviä koska minkäänlaista epäselvyyttä ei tammalla ollut missään vaiheessa. Passagessa jalka meinasi nousta hieman liian vähän ja ratsastaja saikin tehdä töitä siinä tamman kanssa. Piaffessa tempo säilyi hyvin, mutta tamma meinasi astua hieman ristiin etujaloillaan. Lopuksi saimme kuitenkin kaikki liikkeet onnistumaan hyvin, johon olikin miellyttävää valmennus lopettaa.

16.05.2014 - Kouluvalmennus, valmentajana merikissa
Saavuin maneesille jossa ratsukko, Amanda ja Kreppi jo alkuverryttelivät. Kreppi kulki kauniista, itsensä hyvin kantaen. Lennokkaat askeleet sekä ryhdikkyys, siitä on tämä tamma selvästi tehty. Alkuverryttelyn jälkeen otin komennon ja aloitimme laukkaharjoituksilla, joista siirryimme passage ja piaffe-treeneihin. Otimme aluksi yksittäisiä laukanvaihtoja, jotka olivat tammalle kuitenkin lastenleikkiä. Laukanvaihto joka askeleella toi tammalle jo hieman haastetta, mutta se kuitenkin pysyi hyvin askelissaan. Passagessa ei ollut mitään moitittavaa kertaakaan, tamma liikkui lennokkain, korkein askelin. Myös siirtyminen piaffeen oli puhdas. Piaffessa tammalla oli aluksi hieman tahmea etujalkojen liike, eikä niin korkea ja hyvännäköinen kuin olisin toivonut. Ratsastaja kuitenkin korjasi tamman liikkeet ja näyttävyyttä saatiin heti huomattavasti lisää. Lopputunnista otimme vielä edellisiä harjoituksia uudestaan muutaman kerran, mutta myös helppoja tehtäviä väliin, mm. pohkeenväistöä, peruutuksia sekä raviharjoituksia.

26.04.2014 - Kouluvalmennus, valmentajana Sierra.
Ruunikko oldenburg kiisi ratsastajansa alla alkulämppää seuratessani. Tammalla oli joustava askel ja hyvä asenne työntekoon. Tamma tuntui reagoivan ehkä hieman liiankin herkästi ratsastajan painoapuihin ja ennakoivan paljon sitä, mitä ratsastaja oli siltä pyytämässä. Seurailin vielä hetken sivusta ja ratsukon pieni kommunikointiongelma tuli esille. Aloitimme työskentelyn ravissa, jossa tamma sai kiitoksen heti oikea-aikaisesta lisäyksestä tai hiljennyksestä. Pikku hiljaa se malttoi kuunnella sitä mitä siltä pyydettiin ja työskentely alkoi näyttää paremmalta. Sen jälkeen siirryimme ruunikon kanssa passage-piaffe- passage -siirtymiin, jotka ratsukko hoiteli hyvällä menestyksellä kotiin. Kreppi ei ennakoinut, eikä sählännyt omiaan, vaan kuunteli ratsastajaansa. Tamman liikkeet olivat kauniit ja ilmavat, sekä se suoritti annetun tehtävän hyvällä motivaatiolla. Tulevaisuudessa vaatisin Krepiltä ratsastajan tarkempaa kuuntelemista, sillä nyt tamma kiirehtii asioiden edelle, eikä se missään nimessä ole hyvä asia.

VIRTUAALIHEVONEN - A SIM GAME-HORSE