Switchblade Romance

KUOLLUT KESÄKUUSSA 2015

        

© SN
Virallinen nimi Switchblade Romance "Sissi" Rekisterinumero VH14-230-0003
Rotu, sukupuoli reininhevonen, tamma Väri, säkäkorkeus ruunikonkimo, 163 cm
Syntymäaika, ikä 13.10.2013, 10v. Ikääntyminen 4v 13.11.2013, 6v 27.11.2013, ikääntyy 3 kk = 1 vv
Kasvattaja Barbara Sommer evm Omistaja Alondra, VRL-10878
Painotus koulupainotus Koulutustaso ko. Grand Prix, re. 100 cm

Palkittu KRJ:n laatuarvostelussa II -palkinnolla toukokuun tilaisuudessa 2015: 7,5 + 41 + 16 + 20 + 14 = 98,5p

Palkittu yleislaatuarvostelussa YLA2 -palkinnolla kesäkuun tilaisuudessa 2015: 20,5 (13+7,5) - 30 (21+9) - 17 - 9 - 4 = 80,5p

Luonnekuvaus

Sissi on perinyt luonteensa lähinnä isänsä puolelta ja upealuonteinen äiti on jäänyt takavasemmalle luonteenpiirteitä jaettaessa. Sissi suhtautuu elämäänsä aikamoisella asennevammaisuudella. Se ei pidä laisinkaan siitä, että sen tekemisiä mennään rajoittamaan, varsinkaan jos rajoittaja on joku, joka ei ole vielä ottanut tammalta luuloja pois. Sissi katsoo, että sillä on lupa pompottaa joka ikistä elävää olentoa mielensä mukaan. Mikäli ne eivät tottele, Sissi laittaa ne tottelemaan. Arat hevoskäsittelijät voivat siis kääntyä kannoillaan ennen kuin ovat edes askeltakaan Sissin suuntaan ottaneetkaan. Hoitaessa saa varautua happamaan naamaan, hampaiden narskutteluun ja pahimpina päivinä myös takapään väistelyyn. Niille, jotka ovat kertaalleen ärähtäneet oikein kunnolla Sissille ja pistäneet tamman ruotuun, se on paljon helpompi kuin niille, jotka ensimmäistä kertaa kohtaavat tämän oman elämänsä soturin. Varusteidenlaitto ei ole peace of cakea nähnytkään, ikinä. Sissi on aina korvat luimussa ja hampaat irvessä suorastaan hyökkäämässä kohti satulaa. Tamma kannattaa olla siis kaikkien hoitotoimenpiteiden aikana tiukasti kiinni, ettei pääse syntymään vaaratilanteita.

Ratsuna Sissi muuttuu hieman siedettävämmäksi kaveriksi. Edelleen se kaipaa järeitä rajoja, joiden mukaan sen on helppo mennä. Jos ratsastaja jää unelmoimaan tai ei tiedä mitä tekee, Sissi vääntyy varsinaiselle mutkalle ja kulkee ryhdittömästi tai sitten laittaa kaasuvaihteen päälle eikä pysähdy ennen kuin fyysinen seinä tulee vastaan. Toisinaan se uskoo, että seinästäkin on mahdollista mennä läpi. Sissi saa vauhtikohtauksia oikeastaan vain silloin, jos ratsastaja käyttää sen mielestä liian kovia tai ristiriitaisia apuja. Hämmentyessään Sissiä saa kyllä olla rauhoittelemassa jokaisen askeleen jälkeen. Kun yhteinen sävel ratsastajan kanssa löytyy, Sissistä kuoriutuu perusteellisen alkuverryttelyn jälkeen ihan oikea Grand Prix tason kouluratsu. Harva sitä uskoo ja pyörittelevät silmiään nähdessään Sissin vikuroimassa oikein olan takaa väärä ratsastaja selässään. Harvoin löytyy niitä ratsastajia, jotka ovat Sissin kanssa samalla aaltopituudella ja sen vuoksi tammalle on löytynyt vain muutama ratsastaja koko sen elämänsä aikana, jotka ovat voineet tamman kanssa lähteä mittelemään maan parhaiden kanssa.

Kilpailupaikalla Sissi on samanlainen orkesterinjohtaja kuin kotona. Se ei millään tahdo mennä samaan suuntaan taluttajansa kanssa vaan olisi jatkuvasti ärhentelemässä muille tammoille tai tutustumassa kilpailupaikkaan. Karsinakäyttäytyminen on toisinaan vielä pahempaa kuin kotona, mikä luultavasti johtuu hermostumisesta. Kisatiimin täytyy vain olla rauhallinen, johdonmukainen ja peloton, jotta kisat saadaan vietyä kunnialla läpi.

Sukutaulu

i. Wetterfahne
rhld, mkm, 172 cm
ii. Pilot's Son
rhld, mkm, 164 cm
iii. Nameless Writer rhld, rnkm, 170 cm
iie. Ich Kann Fliegen rhld, mkm, 165 cm
ie. Müller's Rosamunde
rhld, m, 162 cm
iei. Müller's Walter rhld, mrn, 168 cm
iee. Feuer Vogel rhld, prn, 163 cm
e. Switchblade Reizend
rhld, vrt, 163 cm
ei. The Pride of Viktor
rhld, prn, 171 cm
eii. Schnell-Viktor rhld, rtkm, 169 cm
eie. Ada rhld, mrn, 165 cm
ee. Switchblade Reizvoll
rhld, rt, 159 cm
eei. Gewinner rhld, m, 160 cm
eee. Goebbels' White Miracle rhld, rtkm, 162 cm
Lue sukuselvitys

i. Wetterfahne on suhteellisen suurikokoinen ori, joka osaa myös käyttää kokoaan hyväkseen arempien käsittelijöiden kanssa. Kokeneempien kanssa ori on ihan mukava, mitä nyt saattaa kuitenkin testailla ja näyttää erittäin hapanta naamaa. Ratsuna Wetterfahne vaatii tehokkaat lämmittelyt, jotta se toimisi kunnolla. Orilla on kisattu kouluradoilla aktiivisesti ja menestyskin on ollut pääosin oikein hyvää. Jälkeläisiä orilla on 15 kappaletta, joille ori on osin onnistunut periyttämään vaativaa luonnettaan, mutta myös sulavia ja ilmavia liikkeitään.

ii. Pilot's Son on koulupainotteinen, erittäin menestynyt ori. Luonteeltaan se on erittäin reipas ori, joka on kuitenkin myös vaativa ja herkkä tapaus. Pilot's Son ei toimikaan ihan jokaisella ratsastajalla heti, vaan sen kanssa täytyy löytää yhteinen sävel, johon myös kuuluu hevosen herkkyyden huomioiminen. Kovat avut ovat ehdoton ei, jolloin ei orikaan suostu toimimaan. Jälkeläisiä orilla on 10 kappaletta, jotka ovat perineet isänsä korrektin rakenteen ja upeat liikkeet.

iii. Nameless Writer oli kouluradoilla muutamaan otteeseen vieraillut ori, jonka menestys ei kuitenkaan kummempaa ollut. Pari sijaa se kyllä keräsi, mutta voittoon se ei ikinä yltänyt. Luonteeltaan se oli haastava ja temperamenttinen, joten sekin vaikutti erittäin paljon kisojen tuloksiin. Orilla kuitenkin astutettiin viisi tammaa, joista jokainen synnytti terveen varsan. Varsat perivät isältään erittäin hyvän rakenteen. Nameless Writer jouduttiin kuitenkin lopettamaan sen ollessa vain 11-vuotias. Ori sairastui ähkyyn, kun joku oli käynyt kippaamassa orin tarhaan järjettömät määrät ruokaa. Valitettavasti sitä ei tosiaan pystytty pelastamaan ja näin ollen omistaja näki parhaimmaksi lopettaa orin.

iie. Ich Kann Fliegen on koulupainotteinen tamma, kuten Wetterfahnen isän puoli suvusta muutenkin. Menestys tammalla on ollut vaihtelevaa, mutta pääosin ihan hyvää. Luonteeltaan Fliegen on rauhaton hevonen, joka vaatii paljon töitä sen eteen, että jaksaisi keskittyä kunnolla työskentelyyn. Kisoissa se yleensä kyllä unohtaa rauhattomuutensa, mutta kotona ratsastus on välillä yhtä tuskaa. Jälkeläisiä tammalla on kuusi kappaletta, jotka ovat perineet oman osansa emänsä energisyydestä ja herkkyydestä.

ie. Müller's Rosamundesta oli tarkoitus tulla omistajansa rusettihai koulukisoihin, mutta kaikki meni puihin, kun tamma loukkasi jalkansa laitumella ja siitä ei enää aktiiviseen ratsastukseen ollut. Omistaja ei kuitenkaan raskinut luopua tammasta, vaan siirsi sen kokonaan siitoskäyttöön. Luonteeltaan Rosamunde on kiltti, helppo ja luotettava, jonka takia se onkin monen tallityöntekijän lempihevonen. Jälkeläisiä sillä on kahdeksan kappaletta, joille Rosamunde sai opetettua edes hieman käytöstapoja ja periytyipä onneksi tamman hyvä rakennekin.

iei. Müller's Walter on orimainen ja vaativa ori, jolta ei myöskään energisyyttä puutu. Sen kanssa on kyllä mukava työskennellä, kunhan kestää erityisesti tammojen kiiman aikaan pöljäilyt. Walterilla kisataan menestyksekkäästi vaativilla kouluradoilla. Ihme ja kumma se myös unohtaa pöljäilyt radoilla, jolloin se antaa itsestään kaiken. Jälkeläisiä orilla on 13 kappaletta, joille se on periyttänyt erinomaista liikettään.

iee. Feuer Vogel on äkäinen, mutta luotettava tamma, jolta ei myöskään kunnianhimoa puutu. Sillä kisataan kouluratsastuksessa Helpon A:n luokissa ja menestys on ollut ihan mukavaa, mitä nyt välillä on Feuer Vogel vetänyt homman läskiksi äksyillessään. Jälkeläisiä tammalla on neljä, jotka ovat perineet osan tamman luonteesta ja onneksi myös korrektista rakenteesta.

e. Switchblade Reizend on luonteeltaan reipas opetusmestari, jonka kanssa on ollut monen lapsen ja juniorin opetella kouluratsastuksen salat, sekä tutustua kisaamiseen. Tamma on menestynyt kouluradoilla oikein mukavasti kokeneempienkin ratsastajien kanssa. Jälkeläisiä sillä ei kuitenkaan ole kuin kaksi kappaletta, koska omistaja ei ole tahtonut sitä enempää varsottaa. Varsoilleen Reizend on periyttänyt upeita liikkeitään.

ei. The Pride of Viktor oli upea kouluratsu, jolta löytyi energiaa vaikka muille jakaa. Vaikka ori oli myös omalla tavallaan tempperamenttinen, silti se oli oikea mamman poika. Kisoissa ori menestyi kiitettävästi, mutta valitettavasti orin tarina päätyi traagiseen hevoskuljetusonnettomuuteen trailerin suistuessa ojaan ja hevosen katkoessa jalkansa totaalisesti. Jälkeläisiä ori ehti saada ainoastaan yhden, jolle se onnistui periyttämään erinomaisen rakenteensa ja hienot liikkeet.

eii. Schnell-Viktor on menestyvä kouluratsu, joka on luonteeltaan energinen ja helppo. Sen kanssa on myös miellyttävä työskennellä ja maastoillessakin se on varma ja luotettava tapaus. Jälkeläisiä sillä on 12 kappaletta, joille se on periyttänyt energisyyttä ja sulavia liikkeittä.

eie. Ada on tammamainen diiva, joka ei pidä vedestä tai liasta. Tämän takia on myös kisatkin kärsineet, jos ne on pidetty ulkona ja kenttä on ollut vetinen. Tamma ei yksinkertaisesti suostu liikkumaan vetisellä/mutaisella alustalla kunnolla. Jälkeläisiä tammalla on kuusi kappaletta, jotka ovat perineet onneksi vain emänsä rakennetta, eikä diivamaista luonnetta.

ee. Switchblade Reizvoll on rauhallinen ja reipas tamma, joka on tehnyt uransa tuntiratsuna. Se on toiminut myös alkeistunnilla varmuutensa vuoksi ja moni on siihen ihastunut sen helppouden takia. Reizvollin kanssa on miellyttävä työskennellä ja sen kanssa oppii myös asiat nopeasti, sekä vaivatta. Jälkeläisiä tammalla on teetetty kaksi kappaletta, jotka ovat perineet sen luonteen. Rakenne tammalla ei järin hyvä ole, joten se on onneksi jäänyt periytymättä varsoille.

eei. Gewinner oli kiltti ja reipas ori, jolla kisattiin vaativilla kouluradoilla menestyen pääosin hyvin. Se rakasti kisaamista yli kaiken ja vielä vanhoilla päivilläänkin se jaksoi treenata kunnolla, kunhan alku- ja loppuverryttelyt suoritettiin huolellisesti. Ori kuoli ollessaan kunnioitettavassa 25 vuoden iässä ja kuolinsyynä oli niinkin luonnollinen asia kuin vanhuus. Gewinner löydettiin vain eräänä aamuna makaamasta laitumeltaan, jonne se myös haudattiin. Jälkeläisiä orille kertyi 11 kappaletta, jotka perivät Gewinnerin hienon rakenteen ja lennokkaat liikkeet.

eee. Goebbel's White Miracle on arka ja varovainen tamma, jonka kanssa yritettiin kiertää koulukisoja, mutta jo kuljetus stressasi tammaa niin paljon ettei hommasta mitään tullut. Se kuitenkin siirrettiin siitoskäyttöön sen suvun ja rakenteen takia. Jälkeläisiä tammalla on tällä hetkellä 10, joille se on periyttänyt rakennettaan.
Sukuselvitys © Jaana K. Sukulaisten nimet © Tanya

Jälkeläiset

RHLD-o. Helios von Lark s. 05.03.2015 e. Hyperion om. VRL-01811 tähän meriitit
RHLD-t. Sevana von Lark s. 18.07.2014 i. Carnival of Souls om. VRL-10531 tähän meriitit
RHLD-t. Solana von Lark s. 11.02.2014 i. Aráta om. VRL-10878 tähän meriitit

Kilpailutulokset

Sijoituksia yhteensä 42, joista voittoja 7
18.02.2015 - KRJ - Hestia - Grand Prix - 04/30
13.02.2015 - KRJ - Hestia - Grand Prix - 03/30
12.02.2015 - KRJ - Hestia - Grand Prix - 04/30
12.02.2015 - KRJ - Hestia - Grand Prix - 03/30
31.01.2015 - KRJ Cup - Fiktio - Grand Prix - 04/230
16.01.2015 - KRJ - Aittohaara - Grand Prix - 07/100
12.01.2015 - KRJ - Aittohaara - Grand Prix - 02/100
26.08.2014 - KRJ - Kilpailukeskus Reiter - Grand Prix - 01/40
23.08.2014 - KRJ - Kilpailukeskus Reiter - Grand Prix - 01/40
14.08.2014 - KRJ - Aaltolan tila - Grand Prix - 02/30
12.08.2014 - KRJ - Aaltolan tila - Grand Prix - 02/30
10.08.2014 - KRJ - 6 sins - Grand Prix - 05/40
09.08.2014 - KRJ - Aaltolan tila - Grand Prix - 05/30
08.08.2014 - KRJ - Breawa - Grand Prix - 01/33
08.06.2014 - KRJ - Crayon - Grand Prix - 03/40
07.06.2014 - KRJ - Crayon - Grand Prix - 05/40
06.06.2014 - KRJ - O' Polo Warmbloods - Grand Prix - 04/40
05.06.2014 - KRJ - Crayon - Grand Prix - 02/40
05.06.2014 - KRJ - O' Polo Warmbloods - Grand Prix - 02/40
03.06.2014 - KRJ - O' Polo Warmbloods - Grand Prix - 06/40
03.06.2014 - KRJ - Crayon - Grand Prix - 04/40
02.06.2014 - KRJ - Las Vegas - Grand Prix - 02/40
02.06.2014 - KRJ - O' Polo Warmbloods - Grand Prix - 05/40
01.06.2014 - KRJ - Crayon - Grand Prix - 05/40
31.05.2014 - KRJ - O' Polo Warmbloods - Grand Prix - 03/40
30.05.2014 - KRJ - O' Polo Warmbloods - Grand Prix - 01/40
29.05.2014 - KRJ - Nonshein - Grand Prix - 04/30
29.05.2014 - KRJ - O' Polo Warmbloods - Grand Prix - 02/40
29.05.2014 - KRJ - Rätvänä - Grand Prix - 04/30
28.05.2014 - KRJ - O' Polo Warmbloods - Grand Prix - 04/40
28.05.2014 - KRJ - O' Polo Warmbloods - Grand Prix - 04/40
27.05.2014 - KRJ - O' Polo Warmbloods - Grand Prix - 01/40
27.05.2014 - KRJ - Team J&K - Grand Prix - 01/40
27.05.2014 - KRJ - O' Polo Warmbloods - Grand Prix - 03/40
26.05.2014 - KRJ - Team J&K - Grand Prix - 05/40
26.05.2014 - KRJ - O' Polo Warmbloods - Grand Prix - 04/40
26.05.2014 - KRJ - Rätvänä - Grand Prix - 01/30
24.05.2014 - KRJ - Rätvänä - Grand Prix - 02/30
24.05.2014 - KRJ - O' Polo Warmbloods - Grand Prix - 06/40
23.05.2014 - KRJ - Team Obnoxious - Grand Prix - 02/40
20.05.2014 - KRJ - Team Obnoxious - Grand Prix - 06/40
20.05.2014 - KRJ - O' Polo Warmbloods - Grand Prix - 05/40
19.05.2014 - KRJ - O' Polo Warmbloods - Grand Prix - 06/40

Päiväkirjamerkinnät ja valmennukset

Lue päiväkirjamerkintöjä ja valmennuksia

19.04.2015 - Kouluvalmennus
Tänään oli tarkoitus ottaa syynin alle piaffet ja passaget. Halusin, että joku ulkopuolinen katsoo vähän, miten ne onnistuvat, joten olin napannut nopeasti yhden ratsuttajista vilkaisemaan. Alkulämmittelyt oli tehty ja tarkoituksena oli aluksi ottaa vain helpot siirtymiset piaffesta passageen. Passagessa meillä ei ollut sen suurempia ongelmia. Sain kuitenkin kuulla, että askellus oli takaa hieman epäsäännöllistä. Sain hakea tahtia ensin mielessäni ja sen jälkeen vaatia sitä vasta Sissiltä. Tahti korjaantui paremmaksi muutaman toiston jälkeen, mutta toiseksi ongelmaksi meillä tuli liiallinen tukeutuminen kuolaimeen. Minulla oli liian vahva käsi, jonka vuoksi raviaskeleen liitovaihe jäi pois. Hellittäessäni ohjasta, hevonen tuli kevyemmäksi edestä ja lennokkaaseen raviaskeleeseen ilmestyi myös se kaivattu liitovaihe. Siirtymiset piaffen ja passagen välillä onnistuivat rauhallisesti, pehmeästi ja tahdikkaasti, kunhan sain tahdin ja kuolaintuen oikeaksi jo passagessa. Piaffesta saimme paljon kehuja. Sissi teki sen oikein esimerkillisesti kevyellä kuolaintuntumalla, takaosa hieman laskeutuneena ja säännöllisin raviaskelin lähes paikallaan. Seuraavaksi teimme hieman vaikeampia pätkiä: piaffe-passage, passagea jatketaan muutama askel, minkä jälkeen 12-15 askeleen piaffe ja kootun käynnin kautta takaisin piaffeen ja siitä passageen. Suurempia ongelmia ei ilmennyt. Ainoastaan piaffessa 13. askeleen kohdalla Sissi päätyi hieman kuolaimen taakse, jolloin viimeisten askeleiden aikana tamman takaosa ns. liimautui ja liitovaihe hävisi. Rankan uurastuksen jälkeen tamma sai loppuverkata rennossa ravissa eteen-alas venyttäen.

12.04.2015 - Kouluvalmennus
Sissi kulki reippaasti eteenpäin, mutta protestoi hieman, kun piti tehdä jotakin muuta kuin ravata suoralla uralla eteenpäin. Tänään olisi tarkoitus treenata sulkutaivutuksiin siirtymistä ja niistä ulosratsastusta. Lämmittely venähti hieman pitkäksi, kun en aluksi meinannut millään saada Sissiä herkäksi avuille. Jossain kohtaa tamma kuitenkin nöyrtyi korvat niskassa asemaansa ja kipitteli menemään oikein esimerkillisesti. Aloitin ensimmäiseksi kootussa ravissa, josta tarkoitus oli jatkaa sulkutaivutus vasemmalle ja tulla ulos kootussa ravissa. Ensimmäinen kerta meni mallikkaasti ja Sissi kulki sopivassa tempossa lähes pitkän sivun suuntaisesti. Toisella kerralla taisi pissa nousta päähän, kun keskittyminen herpaantui ja eteenpäinpyrkimys katosi johonkin teille tietämättömille. Hevosen takaosa laahasi perässä. Napautin muutaman kerran sisäpohkeella tamman kylkeä ravin tahdissa ja katsos kummaa poni nosti tempoaan ja takaosan linja korjaantui suoraksi. Sissin sisätakajalka alkoi polkea ponnekkaammin ja sen saattoi tuntea selästä asti. Molempiin suuntiin sulkutaivutukset toimivat hyvin, kunhan eteenpäinpyrkimyksen sai kuntoon. Annoin Sissille hetkeksi pitkän ohjan, jolloin tuntui, että tamma olisi hetkenä minä hyvänsä karauttamassa maneesin toiseen päähän harja hulmuten. Seuraavaksi oli vuorossa sulkutaivutuksia laukassa sik-sakin muotoisesti. Eteenpäinpyrkimys oli totisesti kunnossa. Tamma hurjasteli laukassa suoralla uralla, joten sain hetken taistella tamman kanssa ennen kuin lähdin tekemään taivutuksia. Tempo oli ensimmäisessä sulkutaivutuksessa aivan hakusessa, minkä vuoksi kokoamisaste ei ollut riittävä ja liikkeestä tuli enemmänkin pohkeenväistö kuin sulkutaivutus. Laukanvaihdon jälkeen taivutus onnistui paremmin ja huomasin myös itse paremman yhteistyön jalkani ja käteni kohdalla. Laukanvaihdoissa ei ollut kertaakaan mitään ongelmaa, mutta sitä en odottanutkaan, koska Sissi on niissä todella hyvä ja harvoin mokailee niissä. Saatuani tammasta irti hyvät sulkutaivutukset myös laukassa, päätin aloittaa loppuverryttelyt hikisen hevosen kanssa, johon olin pitkään aikaan todella tyytyväinen.

31.03.2015 - Suuria suunnitelmia
Kaikenlaista on tapahtunut viime aikoina. Sissin jo kolmas varsa otti ja lähti Suomeen eräälle kasvattajalle. Voi kun minun teki kipeää katsoa, kun upea rautias oripoika kipusi honteloine jalkoineen traileriin kohti uusia seikkailuja. Minulle jäi vain tuo nyrpeä äiti, joka on kuitenkin yllätykseksi pyöräyttänyt maailmaan varsin kelpoja vauvoja ja näyttänyt tarpeellisuutensa tässä kouluratsastuksen maailmassa. Nyt Sissillä on edessään kouluratsastusjaoksen laatuarvostelu, josta palkinnoksi povataan kakkosta. Tarkoituksena on pikku hiljaa aloittaa valmistautuminen koitokseen treenamalla ahkerasti ja hoitamalla tamma juhlakuntoon. Katsotaan, mitä mieltä Sissi tästä kaikesta riehumisesta sitten onkaan. Myös yleislaatuarvostelu pyöriskelee ajoittain mielessäni. Sinnekin olisi tarkoitus jossain vaiheessa mennä. Pari varsaakin olisi vielä kiva saada... Hirveästi saavutettavaa, ja Sissi on vielä autuaan tietämätön kaikesta, mitä olen sen pään menoksi keksinyt.


TEKIJÄNOIKEUDET

Sivuilla oleva materiaali on Alondran käsialaa, ellei toisin mainita. Ulkoasun on tehnyt Sanna H. Otsikkokuvista kiitokset Katrinelund, Jacques Toffi ja Van Uytert.

Tämä on virtuaalihevonen! This is a SIM-game horse!

{title}
{menu}
{content}