kuollut elokuussa 2018

Castalia von Lark


© scirlin
Virallinen nimi Castalia von Lark "Castalia" Rekisterinumero VH15-013-0015
Rotu, sukupuoli oldenburginhevonen, tamma Väri, säkäkorkeus ruunikko, 171,5 cm
Syntymäaika, ikä 24.01.2015, 19v. Ikääntyminen 4v. 24.02.2015, 6v. 10.03.2015, ikääntyy 3 kk = 1 vv
Kasvattaja Alondra Omistaja Alondra, VRL-10878
Painotus koulupainotus Koulutustaso Grand Prix

Mikäli Castalia olisi perinyt puolet luonteenpiirteistä isältään ja puolet emältään, se olisi jääräpäinen herkkis. Onneksi se on kuitenkin paljon enemmän kuin osiensa summa. Castalia on taluttaessa kuin iso koiranpentu, muttei kuitenkaan pomminvarma. Se ei ole yliherkkä äänille, mutta säikähtää kyllä, mikäli jotain tarpeeksi kovaäänistä ja äkillistä tapahtuu. Karsinassa Castalia on tiettyyn pisteeseen asti mukava, muttei jaksa tuntikausien lääppimistä. Normaalin harjauksen ja varustuksen saa kuitenkin hoidettua muitta mutkitta. Tamma osoittaa pyörimällä, tai sidottuna ollessaan kiemurtelemalla, milloin sen mielestä on käytetty tarpeeksi aikaa puunaamiseen. Se on suhteellisen helppo varustaa, mutta saattaa joskus pullistella satulavyötä kiristettäessä. Castalia ei pidä lainkaan klippauskoneesta, mutta vettä tai loimia se ei kammoa.

Ratsuna Castalia tuntee oman arvonsa varsin hyvin. Se ei anna mitään ilmaiseksi, vaan vaatii ehdottoman tarkat, oikea-aikaiset ja pehmeät avut. Castaliasta saa hermoraunion erityisesti kovilla ohjasotteilla. Mikäli ohjista vetää liian kovaa tai äkkinäisesti, tamma joko pysähtyy paikoilleen tai peruuttaa hamaan tappiin, aitaan tai maneesin seinään, asti. Kevyin avuin ratsastava saa Castaliasta esiin sen omalla moottorilla ylämäkeen kulkevan, taitavan kouluratsun. Tamma työskentelee mielellään, mikäli sen kanssa toimitaan asiallisesti. Esteistä Castalia ei tajua hölkäsen pöläystä, mutta maapuomit ja kavaletit se ylittää ilmavin askelin. Maastossa Castalialle kannattaa laittaa korvahuppu, jotta se ei ole kyyläämässä jokaista risahdusta ja rasahdusta, jotka tamman mielestä eivät voi olla mitään muita kuin puiden lomassa lymyäviä mörköjä.

Castalia on malttamaton kuljetettava. Se kannattaakin kuljettaa lehmänhermoisen kaverin kanssa tai pysähtyä usein hetken kävelytauolle. Vieraat paikat eivät saa Castaliaa suunniltaan. Tamma toimii kisoissa samaan tapaan kuin kotonakin: kun verryttelyssä saa avut läpi, on Castaliasta helppo saada irti kaikki radalla vaadittavat liikkeet. Mikäli ratsastajalla on ajatus mukana, myös tamma keskittyy annettuun tehtävään. Kunniakierroksella Castalia saattaa toisinaan hieman spurttailla, mutta pysyy kyllä käsissä.
© CC.

i. VIR MVA Ch Gerrodian
VSN Ch, KTK-II, KRJ-II, YLA1
old, mrn, 169 cm
ii. Accordian
KTK-III
old, rn, 173 cm
iii. Castle Squire old, rn
iie. Duntally Honey old, rn
ie. Kamilla
KRJ-I
old, rn, 165 cm
iei. Yohan old, m, 169cm
iee. Karinia old, rtkm, 161cm
e. Cretheis von Lark
KRJ-I
old, rn, 166 cm
ei. Marsious
KRJ-I, YLA2
old, rn, 165 cm
eii. Marlin old, mrn, 170 cm
eie. Vivianne old, trn, 166 cm
ee. Coral Madness
KRJ-I, YLA2
old, m, 164 cm
eei. Marlowe old, m, 166 cm
eee. Coralia old, rn, 162 cm
LUE SUKUSELVITYS

iii. Castle Squire on ruunikko suuri ori, jolla on liki 50 jälkeläistä elämänsä ajalta. Ori on poikkeuksellisen hyvä periyttäjä, vaikkei itse olekaan kantakirjassa, sillä sen jälkeläisistä peräti 15 on kantakirjattuja! Cara on enemmänkin kisaheppa, joka säväytti etupäässä kouluradalla. Caran isä Owen on huippuori kotimaassaan Venäjällä, missä sitä käytetään siitokseen jopa sata kertaa vuoden aikana! Caran emä Village Star on pienikokoinen tamma, jolla on myös hyviä jälkeläisiä ihan mukava määrä.

iie. Duntally Honey on keskikokoinen ruunikko tamma jolla on kaksi orivarsaa. Tamma on melko nuori, joten se ei ihan vielä ole päässyt oikeuksiinsa kisauraa silmällä pitäen. Honeyn isä Smokey Duncan on ruunikonkimo ori, jolla on kiva määrä jälkeläisiä ja ori on suosittu käyttöori kotimaassaan Saksassa. Emänemä Sadie on ruunikko tamma jolla on myös pari jälkeläistä.
Sukuselvitys © Jannica

iei. Yohan, tunnettu musta 169cm korkea oldenburgori oli – monen ihmisen sanoin – yksinkertaistettuna jämpti kokonaisuus. Vaikkei se rakenteeltaan ollutkaan mitenkään erityisen jytky, oli Yohanilla sellaista ryhtiä ja karismaa, että se vaikutti kokoistaan suuremmalta ja jämäkämmältä. Myös luonteeltaan ori oli varsin jämäkkä, se ei turhia sosiaalisuuksia harrastanut, oli hieman sulkeutunut luonteeltaan ja vääti määrätietoista käsittelyä kunnioittaakseen ihmisiä. Yohan oli kuitenkin hyvä suoritushevonen ja se kilpaili menestyksekkäästi pääasiassa kansallisilla kouluradoilla, sijoittuen pari kertaa myös kansainvälisillä radoilla. Yohan oli suosittu jalostusori aikanaan ja vaikka sitä käytettiin pääasiassa puoliverijalostukseen, niin oldenburgeille kuin muillekin puoliveriroduille, käytettiin sitä tuomaan myös ratsuponeihin ryhdikkyyttä ja kokoa. Suurin osa orin reilusta seitsemästäkymmenstä varsasta on kouluratsuja. Yohan jouduttiin lopettamaan jo 19-vuotiaana kun se katkaisi jalkansa tarhassa.

iee. Karinia on rautiaankimo 161cm korkea koulutamma tunnettua K-tammalinjaa oldenburgien kantakirjassa. Karinia jatkaa emälinjansa hienoa työtä ja siitä onkin pidetty emänemänemänemänsä jälkeen parhaana K-linjan tammana. Karinian kanssa kiiteltiin erityisesti ennakkoluulotonta, tuntemattomamman orin käyttöä, joka osoittautui nappivalinnaksi. Tammasta tuli emäänsä raamikkaampi, mutta sille jäivät kevyemmät liikkeet kuin isälleen. Karinia menestyi erinomaisesti kansainvälisillä kouluradoilla hurmaten tuomariston toisensa perään, Olympialaisiin asti tamma ei povailuista huolimatta lähtenyt omistajan päätöksen vuoksi. Herkkä, mutta päättäväisiä otteita vaatinut Karinia siirtyi jalostuskäyttöön 17-vuotiaana. Jalostuksessa Karinia vaikutti myös erinomaisesti. Se teki omistajalleen yhden varsan kotiin, muut huutokaupattiin jo ennen niiden syntymää kovaan hintaan. Tamman kaikki viisi varsaa ovat oldenburgeja ja toimivat kouluratsuina. Karinia periytti hyvin rakennettaan ja herkkää luonnettaan ja näitä ominaisuuksia varsoissa onkin kehuttu.
Sukuselvitys © yersinio

eii. Marlin on selväpäinen Grand Prix tason taitaja, joka on pommivarma joka tilanteessa. Tasapainoisen luonteensa takia ori on ollut kovin suosittu jalostusori lopetettuaan kilpauransa ollessaan 13-vuotias. Kansainvälisillä kilpakentillä pyörähdellyt mustanruunikko oli parhaimpina kilpailuaikoinaan kuuma nimi kouluratsastuspiireissä, mutta nykyään se on ottanut hieman massaa vatsaansa ja nauttii olostaan Ranskan maaseudulla.

eie. Vivianne on aikamoinen arkajalka seinäruusu. Ulkonäköä tammalta kyllä löytyy, ja se on kantakirjattu ensimmäisellä palkinnolla. Kilpakentille tammasta ei kuitenkaan ole ollut sen arkuuden vuoksi. Muutama koulustartti vaativissa luokissa on takana, mutta h-hetkenä Vivianne on heittänyt hanskat tiskiin ja käyttäytynyt hermostuessaan sekopään lailla. Tamma on varsonut vain kerran, oripojan Marsiouksen, josta tuli äitinsä tapaan ennakkoluuloinen nysvä.

eei. Marlowe on isänsä tavoin varsin lahjakas kouluhevonen, joka on kerännyt mainetta ja mammonaa ympäri maailmaa. Luonteeltaan Marlowe on isäänsä paljon "nössömpi", mutta sitäkin yhteistyökykyisempi. Joitakin orimaisia piirteitä toki Marlowestakin löytyy, muttei se nyt aivan päättömästi riehu - ainakaan ilman syytä. Ori kilpailee GP-tasolla varsin menestyksekkäästi. Vuonna 2011 ori oli mukana MM-joukkueessa, joka toi maalleen hopeisen mitalin. Yksilömitalia ei ole vielä tullut, mutta varmasti sekin on pian tuloillaan, jos ori on yhtään perinyt ominaisuuksia isukiltaan. Euroopan mestaruuskilpailuja on sen sijaan kierrelty, ja jokavuotiseksi perinteeksi alkaa muodostua se, että sieltä joko napataan mitali tai sijoitutaan kymmenen parhaan joukkoon.

eee. Coralia oli oikein lutuinen kaveri, joka teki töitä aina yhtä innoissaan ja hyvällä asenteella. Tamma toimitti enemmänkin harraste- kuin kisaratsun virkaa, minkä vuoksi sillä ei ole kauheasti sen suurempia saavutuksia koulu- tai esteratsastuksesta. Coralia starttasi muutamia vaativia koululuokkia aluetasolla sijoittuen mukavasti. Mahtavalla persoonalla varustetulla tammalla oli potentiaalia vaikka mihin, mutta valitettavasti koskaan kukaan kunnianhimoinen kisaratsastaja ei tätä helmeä löytänyt. Tamma kuoli vain 11-vuotiaana riehuessaan laitumellaan ja murtaessaan jalkansa pahasti.

Jälkeläiset


Castalia on tarjolla jalostukseen 2-polvisille koulupainotteisille puoliverioreille, ja se on myös mahdollista liisata.
OLD-t. Camarina von Lark s. 07.03.2016 e. Oldfinion Sothis om. VRL-10480 tähän meriitit
OLD-o. Caden von Lark s. 31.03.2015 e. Chococrave von Lark om. VRL-01284 tähän meriitit

Kilpailutulokset

Hevonen kilpailee porrastetuissa kilpailuissa.

Kouluratsastuksessa pisteitä 6665.13p
Kouluratsastuksessa tasolla 11/11Kuuliaisuus ja luonne 3125.41p
Tahti ja irtonaisuus 3539.72p


30.09.2015 - KRJ Cup - Runoratsut - Intermediate II - 13/173
31.05.2015 - KRJ Cup - Hukkapuro - Prix St. Georges - 06/71

17.08.2016 Oldfinion Dressage, oldenburg tammat (03/06) irtoSERT, tuom. Jannica

01.08.2016 Oldfinion Dressage, oldenburgtammat (02/06) RCH, tuom. taffel

Päiväkirjamerkinnät ja valmennukset

Lue päiväkirjamerkintöjä ja valmennuksia

19.06.2016 - Kouluvalmennus, valmentajana CC.
Tänään pidimme sinun ja Castalian kanssa hieman lyhyemmän valmennuksen. Valmennuksen lyhyys johtui yksinomaan siitä, että tapaamisessa keskityttiin todella paljon kokoamista vaativiin tehtäviin. Alkuverryttelyn saitte tehdä käynnissä ja ravissa niin, että matkalle mahtui mahdollisimman paljon erilaisia kaarevia uria: voltteja, ympyröitä sekä loivaa kiemuraa. Castalia oli melko aktiivinen heti alusta alkaen ja sait sen asettumaan hyvin. Kun tamma oli kunnolla avuilla ja tukeutui hyvin kuolaimeen, sait ottaa jonkin verran vastalaukkoja pitkillä sivuilla uran sisäpuolella. Tammalle tämä ei ollut ongelma eikä mikään. Laukkojen jälkeen saitte kävellä hetken ennen kuin kehoitin teidät raviin. Saitte jatkaa liikkumista uran sisäpuolella, jotta jouduit itse varmistumaan siitä, että tamma oli suora. Kun ravi oli tehokasta ja koottua, saitte alkaa tehdä pitkillä sivuilla passagea ja hyvissä ajoin ennen kulmaa muutamien askelien verran piaffea. Ensimmäisellä yrittämällä Castalian ravi ei ollut tarpeeksi koottua, vaan se pääsi hipsuttelemaan liian paljon eteenpäin. Seuraava yritys oli jo huomattavasti parempi. Passagesta saitte paremmin kiinni kuin piaffesta. Muista pitää huoli siitä, että tamman takajalat toimivat aktiivisesti. Muutamia suorituksia saitte tehtyä niin, että sekä passage että piaffe olivat hyviä. Yhden tällaisen kerran jälkeen annoin sinulle luvan jatkaa pääty-ympyrälle ja nostaa siinä laukkaa. Muutamien laukkatoistojen jälkeen saitte siirtyä rentoon kevyeen raviin ja siitä sitten vähitellen takaisin käyntiin ja kävellä pitkin ohjin. Saitte tehtyä hyviä suorituksia, joten voit olla hyvillä mielin tammasi kanssa.

13.06.2016 - Kouluvalmennus, valmentajana CC.
Castalia oli tänään tavallista enemmän herkkistuulella. Se veti herneen nenään kun nousit satulaan ja ilmeisesti jalkasi osui jotenkin (tamman mielestä) epämiellyttävästi sen kylkeen. Uralle päästyänne tamma alkoi kiemurrella ja jouduit tekemään tosissasi töitä, että sait sen toimimaan edes etäisesti kohtuullisesti. Sait kerätä ohjat ja siirtyä vähitellen alkuverryttelyyn kevyessä ravissa. Castalia ei ollut aivan samaa mieltä, vaan viskoi päätään. Volttien ahkera ratsastus sai tamman vähitellen nöyrtymään siihen ajatukseen, että nyt piti tehdä töitä. Ravi oli alusta alkaen varsin tasapainoista ja tehokasta. Sait ratsastettua kaareviakin uria huolellisesti ilman pelkoa siitä, että ratsusi olisi paennut omille teilleen. Kun verrytely oli tehty, pääsitte tekemään pohkeenväistöjä. Niitä tehtiin vuoroittain kaikissa askellajeissa, jolloin pääsit ratsastamaan tammaa huolellisesti ja suoristamaan sitä. Castalia teki hyviä väistöjä, mutta jäi hetkittäin hieman pitkäksi edestä. Muista pitää huoli siitä, että sinulla on koko ajan kunnollinen ohjasote ja että tunnet jotain narun toisessa päässä. Vähitellen tehtiin niin, että tehtiin väistöä pitkältä sivulta pituushalkaisijalle asti ja siitä siirryttiin vaihtelevasti toiseen askellajiin. Käynnistä sai siirtyä raviin tai laukkaan ja niin edelleen. Samassa askellajissa lähdettiin kulman jälkeen seuraavaan väistöön. Samalla logiikalla matka jatkui useamman toiston verran. Sait tehtyä hyviä siirtymisiä askellajien välillä ja Castalia pysyi avuilla mainiosti. Loppuverryttelyssä tamma antoi jo kunnolla periksi ja pääsi venyttämään eteen-alas.

20.05.2016 - Kouluvalmennus, valmentajana Cery
Castalia oli näyttävä näky kesäauringossa sateen jälkeen. Punertava turkki oli harjattu huolellisesti ja koulusatula kiilsi. Ratsastaja oli jo lämmitellyt tammaa itsenäisesti ja se näytti hyvin rennolta. Castalia ravasi matkaavoittavalla askeleella ja työskenteli hyvin myös takaosalla. Tänään halusimme keskittyä yksinkertaisiin ja venytteleviin liikkeisiin, tarkoituksena saada rento ja hyvin eteen kulkeva hevonen. Lämmittelyn jälkeen aloitettiin ravilisäyksillä; pääty-ympyrällä ravi koottiin ja lävistäjällä lisättiin. Castalia oli varsin innokas ja hieman ennakoi helpohkoa tehtävää. Kuitenkin saimme siitä hienosti motivaation esiin ja otimme kaiken ilon irti. Erilaiset temmon muutokset ja isot ympyrät venytti tamman molempia puolia, joista vasen oli hieman kankeampi. Treenin päätteeksi meillä oli hyvin pitkä ja eteenpäinpyrkivä hevonen, joka pärski tyytyväisenä turpa lähellä maneesin uraa.

VIRTUAALIHEVONEN - A SIM GAME-HORSE