kuollut maaliskuussa 2020

Oldfinion Bellary


© kuvaaja ei halua nimeään mainittavan
Virallinen nimi Oldfinion Bellary "Rulla" Rekisterinumero VH17-013-0045
Rotu, sukupuoli oldenburginhevonen, tamma Väri, säkäkorkeus rautias (ee/aa), 167 cm
Syntymäaika, ikä 15.05.2016, 19v. Ikääntyminen 4v. 15.06.2016, 6v. 29.06.2016, ikääntyy 3 kk = 1 vv
Kasvattaja Oldfinion Dressage Omistaja Alondra, Amanda (VRL-10878)
Painotus koulupainotus Koulutustaso Grand Prix
  • Kantakirjattu III -palkinnolla maaliskuun tilaisuudessa 2017: 17 + 16 + 17 + 17 = 67p
  • Champion -arvonimi myönnetty 21.01.2020
  • VSN Champion -arvonimi myönnetty 13.01.2020
  • Palkittu KRJ:n laatuarvostelussa II -palkinnolla maaliskuun tilaisuudessa 2020: 6,5 + 40 + 22,75 + 20 + 7,5 = 96,75p
  • Palkittu kouluvarsojen ja -nuorten laatuarvostelussa 4-vuotiaiden ryhmässä KV-II -palkinnolla:
    Rakenne: 8 Käynti: 3 Ravi: 3 Laukka: 5 Lisäpisteet: 1 Ratsastettavuus: 3 Luonne: 0 Suku: 6,5 = 29,5p

Rulla saapui Alondraan puolivahingossa. Tarkoituksenani ei todellakaan ollut ostaa uutta hevosta, mutta niin vain jälleen kerran tapahtui... En kuitenkaan loikannut suinpäin pää edelle hevosenostopuuhiin vaan jouduin tovin jos toisenkin miettimään törmätessäni Oldfinion Dressagen myytäviin kopukoihin. Tuon tallin kasvattimarkkinat ovat aina sellaisia kuin tulisi karkkikauppaan, josta haluaa haalia vähintäänkin kaiken mukaansa. No Bellary oli kuitenkin superkiinnostava emän suvun puolelta, koska löytyihän sieltä meillä asuva voikko Sehnsucht-tamma, josta olin päättänyt jo aikoja sitten hankkia jatkajan itselleni. Rullan isästä siis oikeastaan jäi tamman osto kiikastamaan. Olihan isä hieno, mutta sen vanhemmat olivat minulle melko tuttuja tapauksia. Olen kuitenkin niin löysä noudattamaan itselleni asettamia normeja, minkä vuoksi pistin rautiaasta oldenburgtammasta tarjouksen, vaikkei se ehkä ollut sataprosenttisesti sitä mitä etsin tai edes tarvitsin.

Rulla on hötkyilevä hevospersoona, jonka kärsivällisyys harvoin riittää yhtään mihinkään kahta sekuntia pidempään. Harva ihminen voi sanoa, ettei menetä hermojaan tämän tamman kanssa, koska se on lähes tulkoon mahdotonta. Rullan kanssa samanlainen hätähousu-ihmispersoona on ihan yhtä huono yhdistelmä kuin ihminen, joka on itse rauhallisuus. Jos Rullan häsläämiseen lähtee mukaan on soppa valmis, eikä kukaan saa loppujen lopuksi aikaiseksi yhtään mitään.

Maastakäsitellessä Rullaa saa vahtia. Sitä ei pidä jättää pieneksikään sekunniksi valvomatta, koska tamma on aina silloin keksinyt jotain sopivaa puuhaa itselleen. Se karkailee mieluusti kaikista ovenraoista ja on yleensä myös tunkemassa päätään hoitajansa kainalosta, josko se pääsisi sitä kautta ulos. Rullan kanssa ei voi ajatella, että jätänpä nyt hetkeksi karsinan oven raolleen. Niin ei vain voi tehdä. Jos siis tamma aiotaan hoitaa karsinassa, ovi pysyy kiinni tai Rulla sidotaan tiukasti riimunnarusta seinään. Taluttaessa Rulla sinkoilee sinne tänne. Mitä muutakaan voi odottaa hevoselta, joka ei tosiaan keskity mihinkään. Tamma näkee kaikkialla jotain mielenkiintoista, minkä vuoksi hoitaja saa olla kaitsemassa ikilasta lähes koko ajan. Rulla ymmärtää ehkä vasta kolmannesta sanomiskerrasta. Tämänkin jälkeen se saattaa jonkin ajan päästä koittaa onneaan uudestaan.

Ratsastaessa Rullaa on hankala saada kuulolle. Oikeastaan ensimmäiset kymmenen minuuttia menee siihen, että Rullan täytyy saada tutkia koko alue perinpohjaisesti. Keskittymistä löytyy vasta sen jälkeen, kun ympäristö on tarkastettu. Rulla ei totisestikaan ole mikään höyhenenkevyt kouluratsu, joka toimii ajatuksen voimalla. Tamman ratsastaminen vaatii hikeä ja kyyneliä. Tehtävät pyritään aina suunnittelemaan niin, ettei yhteen asiaan jäädä liian pitkäksi aikaa ja, että tietyn ajoin Rullalle tulee onnistumisen kokemuksia. Rullan kun on muutenkin jo hankala keskittyä niin sitä ei totisestikaan paranna se, että se ei koskaan saa kehuja hyvästä suorituksesta. Liian monotoninen treeni saa Rullan jossain vaiheessa ajattelemaan jo seuraavaa ruoka-aikaa, ja silloin se on alttiimpi järjestämään pieniä mielenosoituksellisia toimia ratsastajaa kohtaan. Rullan ärähtäessä ratsastajan ei tule jatkaa vaatimista, koska Rulla ei alistu sitten millään. Se vetää vain enemmän herneitä nenäänsä, kun sitä lähdetään pakottamaan ja lopputuloksena ratsastaja voi pahimmassa tapauksessa löytää itsensä maneesin pohjalta. Kun tällaisia varoitusmerkkejä riidasta alkaa näkyä, on hyvä ottaa aikalisä ja vaikka antaa tammalle hetkeksi pitkät ohjat.

Kilpailutilanteissa Rulla on hurjan vauhdikas. Kaikki ympärillä olevat ärsykkeet olisi sen mielestä tarkistettava kaikkien hyvinvoinnin kannalta. Tässä asiassa se on kyllä harvinaisen väärässä. Rullaa ei käsitellä kilpailuissa kuin vain välttämättömissä tilanteissa. Sitä ei lähdetä huvin vuoksi siirtelemään paikasta A paikkaan B vaan kilpatiimillä on aina tarkka suunnitelma tämän tamman varalle. Kaikilta menee hermot, jos Rullalle tarjoaa jotain maisema-ajelua kesken kilpailujen. Verryttelyalueelle on hyvä saapua juuri silloin kun sinne pääsee, ei missään nimessä aikaisemmin. Mitä kauemmin Rulla on kilpahälinän keskellä, sitä enemmän se kerää itseensä kärsimätöntä energiaa ja sitä vaikeampi sitä on tositilanteessa ratsastaa.

i. Oldfinion Boston Beat
KTK-II, KV-II
old, rt, 170 cm
ii. VIR MVA Ch Boseirre
KTK-II, KRJ-I, KVJ AB, YLA2
old, rt, 171 cm
iii. Ballard old, rt, 169cm
iie. Tempest old, rn, 165cm
ie. Deaf Beat
KTK-III, KRJ-I
old, rt, 164 cm
iei. Berend old, rt, 169cm
iee. Delphis old, trn, 162cm
e. VIR MVA Ch Oldfinion Mallory
VSN Ch, KTK-III, KRJ-II, KV-II, KVJ A, YLA2
old, rn, 165 cm
ei. Ch Mousseux Noir
VSN Ch, KTK-II, KERJ-I, YLA2
old, mrn, 167 cm
eii. Porte Noir old, m, 172 cm
eie. Fleur de la Sabine old, mrn, 168 cm
ee. Sehnsucht
KTK-III, KRJ-III
old, rnvkko, 163 cm
eei. Klagend old, rnvkk, 164 cm
eee. Sabine old, rn, 160 cm
LUE SUKUSELVITYS

iii. Ballard on raamikas, suurimerkkinen raudikko, joka vaikuttaa ryhtinsä ja lennokkaiden liikkeidensä ansiosta isommalta kuin oikeasti onkaan. Kotioloissa se on kuulemma varsin "tavallinen hevonen", jota ei ehkä heti arvaisi GP-tason menestyneeksi kilpahevoseksi. Ballard on luonteeltaan varsin rauhallinen ja helposti käsiteltävissä, joten monet tilalle vastikään palkatut hevosenhoitajat ovat saaneet ensimmäiseksi hoidettavakseen juuri sen. Normaaliarjessa Ballard on kuin kuka tahansa hevonen, joka nauttii laitumen kuraisimmassa kohdassa piehtaroimisesta ja rakastaa rentoja laukkamaastoja yli kaiken. Kilpailutilanteessa hevosesta tuleekin sitten esille se toinen, kilparatsumaisempi puoli. Radalla se keskittyy antamaan kaikkensa ja erityisesti laukkasuluistaan ja sarjavaihdoistaan keräilee erinomaisia arvosanoja. Tyypillisesti aktiivisimman kilpailukauden jälkeen Ballard ottaa vastaan tammoja ja tällä hetkellä orilla on 169 jälkeläistä. Sen jälkeläisistä valtaosa on tammoja, mutta oreista löytyy sitten useampia kymmeniä GP-tason ratsuja. Monet ovat isänsä tapaan isomerkkisiä raudikkoja ja varsinkin laadukasta laukkaansa ori näyttää periyttäneen monille.

iie. Tempest on ketterä ja kohtuullisen kevyt ruunikkotamma, jonka kanssa kilpailtiin nuorempana Intermediate-luokissa. Tammalla on tyypillinen kilparatsun luonne, eli se on ratsastaessa melko kuuma ja nopeasti reagoiva. Tallissa se käyttäytyy hyvin muuten, mutta on helposti kärsimätön tietäessään pääsevänsä töihin. Tempestin liikkeet ovat irtonaiset ja elastiset. Etenkin sen käyntiä on kehuttu laadukkaaksi ja tahdikkaaksi. Kouluradalla sen vahvuuksia ovat yleensä näyttävä passage, sen sijaan sarjavaihdot ovat sikäli haasteellisia, että se rikkoo niissä helposti. Tamman nykyinen ratsastaja kertookin, ettei Tempestin kanssa kannata sortua treenaamaan niitä liikaa juuri ennen kilpailusuoritusta, siitä tamma vain ottaa enemmän paineita. Tammalla on teetetty neljä jälkeläistä, joista vain yksi on ori ja loput tammoja. Jälkeläisten perusteella Tempest näyttää periyttävän reaktiivista luonnetta ja irtonaisia liikkeitä. Yksi sen tammavarsoista on kantakirjattu II-palkinnolla ja se ainoa ori - siis itse Boseirre - on peräti GP-tason kouluratsu.
© Cynoria (VRL-11723)

eii. Porte Noir on musta 172cm korkea oldenburgori, joka on varsinainen katseidenkääntäjä ja sitäkin enemmän luonnetta. Oria kuvaillaan vaativana ja voimakkaana hevosena, jonka kanssa pärjäsivät vain harvat. Se ei kuitenkaan ollut mikään hirviö, vaan vain erittäin tietoinen omasta itsestään ja näin ollen osasi vaatia taitoa myös ihmisiltään. Porte Noir aloitti kilpailemisen esteratsastuksessa korkeissa luokissa, mutta siirtyi nopeasti kilpailemaan kenttäratsastuksessa ratsastajansa kanssa. Erittäin kyvykäs ori, joka kilpaili lähestulkoon maailman joka kolkassa ja nousi jo toisena kilpailukautena yhdeksi lahjakkaimmista hevosista Saksassa. Jälkeläisiä Porte Noir on siittänyt jo useita kymmeniä, joista suuri osa on perinyt isänsä ryhdikkään ja komean ulkomuodon, sekä erinomaisen hyppytekniikan.

eie. Fleur de la Sabine on 168cm korkea, mustanruunikko oldenburgtamma, jonka kauneudella ei ole rajoja. Sabinella on korkeutta 168cm ja sen rakenne on kuin tehty tiukkoihin käännöksiin ja nopeisiin suorituksiin. Hyviä tuloksia ja mainetta niittänyt tamma on tuttu näky kenttäratsastuskilpailuissa ympäri maailman. Vahvaluonteinen Sabine on myös erittäin rakastava emä ja hoitanut hienosti kaikki kuusi varsaansa, jotka ovat perineet emältään kylmäpäisen mutta reaktiivisen luonteen ja räjähtävän nopean ja kevyen hyppytyylin.
© Miila H.

eei. Klagend on pienehkö oldenburgori, jolla kaiken kukkuraksi on erittäin sirot luut verrattuna oldenburgeihin yleensä. Tämä hento ilmestys on jäänyt auttamatta muiden Albert Wolterin kasvattamien hevosten varjoon. Se ei ole pärjännyt niin hyvin kuin oli odotettu. Vaikka kisatuloksilla Klagend ei loista, on sen persoonallisuus kuitenkin vailla vertaa. Ori kilpailee Prix St. Georges tasolla Saksassa, ja on voittanut maan mestaruushopeaa vuonna 2010. 15-vuotias hevonen on ikäisekseen varsin hyvässä kunnossa, ja se jaksaa edelleen juksata hoitajaparkojaan sekä lähteä juoksemaan kilpaa nuorten poikien kanssa. Yleisesti ottaen Klagend on luonteeltaan varma ratsu, jolta on lupa odottaa hyvää suoritusta. Hevonen on herkkä, ja sillä on äärimmäisen hieno asenne tehdä töitä. Klagend on kuin kieltänsä hulluna riiputtava bordercollie, joka pyrkii kokeilemaan ihan kaikkea, ja katsoo mistä saisi palkinnon. Klagend tuntuu ratsastaessa oikeastaan elävän ihmisten kehujen vuoksi. Orin jälkeläiset on yhden käden sormilla laskettavissa, ja kaikki ovat kilpailleet Saksassa kohtalaisen hyvin menestyen.

eee. Hienolla II-palkinnolla kantakirjattu ruunikko oldenburgtamma Sabine on ollut varsin voitokas hevonen jo heti elämän alkumetreiltä asti. Se osallistui jo 6-vuotiaana Saksan mestaruuskilpailuihin sijoittuen huimasti kuudenneksi. Tammalla kilpailtiin todella ahkerasti aina neljääntoista ikävuoteen saakka, minkä jälkeen hevonen siirtyi kevyemmälle käytölle. Sabinen palkintokaapista löytyy Itä-Saksan piirinmestaruus, Itävallan mestaruuspronssi, EM-yksilö ja –joukkuehopea sekä MM-pronssi sekä monen monta pistesijaa maailmancupissa. Tamma on luonteeltaan varsin mukava hevonen. Se kunnioittaa ihmisiä paljon, minkä vuoksi se lähtee erittäin harvoin protestoimaan ihmisen käskyjä. Yleensä tamma on sukset ristissä sellaisen ihmisen kanssa, joka on epäreilu eikä ajattele hevosen hyvinvointia. Tamma viettää aikaansa tällä hetkellä Itävallassa suuren siittola Beyermanin tiluksilla, jonka kasvattinimen alaisuuteen se onkin synnyttänyt maailmaan jo kolme varsaa. 19-vuotias Sabine on vielä varsin virkeä tapaus, eikä siitä heti uskoisikaan hevosen olevan jo kunnioitettavan iän saavuttanut hevosrouva.
© VRL-10878

Jälkeläiset


Rulla ei ole tarjolla jalostukseen.
OLD-o. Paragon s. 04.06.2019 i. Purple Diamont om. VRL-10878 meriitit
HANN-t. Heidseck Carrie s. 18.11.2017 i. Chameleon om. VRL-04116 KTK-II, KV-I

Kilpailutulokset

Hevonen kilpailee porrastetuissa kilpailuissa.

Kouluratsastuksessa pisteitä 6615.85p
Kouluratsastuksessa tasolla 11/11



Kuuliaisuus ja luonne 3054.75p
Tahti ja irtonaisuus 3561.10p

13.11.2019 Everholt Estate, Oldenburg, tammat (05/08) irtoSERT, tuom. Lissu T.
01.09.2019 Oldfinion Dressage, oldenburg tammat (03/06) irtoSERT, tuom. Vibaja
03.12.2017 Oldfinion Dressage, oldenburg tammat (05/07) irtoSERT, tuom. viiru

18.12.2019 Alondra, oldenburginhevostammat (02/06) RCH, tuom. Spookiness
27.11.2019 Alondra, oldenburginhevostammat (04/04) RCH, tuom. dookie
12.11.2017 Alondra, oldenburginhevostammat (01/04) SW3, tuom. Sirpa
04.11.2017 Oldfinion Dressage, oldenburg tammat (03/07) RCH, tuom. tirppa

Päiväkirjamerkinnät ja valmennukset

Lue päiväkirjamerkintöjä ja valmennuksia

VIRTUAALIHEVONEN - A SIM GAME-HORSE