kuollut heinäkuussa 2021

Rinaldo


© Landgestüt Celle
Virallinen nimi Rinaldo Rekisterinumero VH16-013-0035
Rotu, sukupuoli oldenburginhevonen, ori Väri, säkäkorkeus tummanrautias, 177 cm
Syntymäaika, ikä 10.07.2015, 15v. Ikääntyminen ikääntyy satunnaisesti
Kasvattaja René Williams Omistaja Alondra, VRL-10878 (ex-omistaja Zonjiet Stud)
Painotus koulupainotus Koulutustaso Intermediate I

Rinaldo on skeptisyyden multihuipentuma. Ori katselee, kuulostelee, tarkkailee ja pohtii ennen kuin ryhtyy tekemään ensimmäistäkään askelta suuntaan tai toiseen. Jo heti ensimmäisestä tapaamisesta lähtien Rinaldo aavistuksen luimistelee ja pälyilee kulmiensa alta. Ori ei lähde suin päin tutustumaan kaksijalkaisiin vaan aina ensin ottaa pientä etäisyyttä nähdäkseen paremmin kuka tuo onkaan olevinaan. Liian innokkaat ja tietämättömät ihmisparat voivat saada ikävän tervetulotoivotuksen, jos Rinaldon ei anna rauhassa tehdä tuttavuutta. Hevonen ei ota ystävällisesti vastaan edes vanhoja tuttuja, jos he katsovat oikeudekseen kajota orin henkilökohtaiseen tilaan noin vain.

Kun Rinaldolle antaa sen tarvitseman tilan heti alusta lähtien, on ori oikein kelpo hevoskansalainen. Se antaa kyllä suorittaa hoitotoimenpiteet ilman kovinkaan suuria vastoinkäymisiä. Ori on jokseenkin hidas lämpenemään uusille asioille, minkä vuoksi saman kaavan toistaminen päivittäisissä toimissaan on oikein järkevä ratkaisu. Tallissa Rinaldo on hallittavissa melko helpostikin, mutta heti ulkoilmaan päästyään voi meno olla aivan toisenlaista. Koksa Rinaldossa on suuren luokan epäilijän vikaa, haluaa se aina olla varma, että ympäristössä kaikki on kohdallaan ja turvallista. Erikoista pälyilyä sekä arvaamattomia loikkia sinne sun tänne voipi olla tarjolla, kun Rinaldoa taluttaa. Tästä syystä on hyvä varautua kävelylenkeille paksuilla hanskoilla ja ketjuriimunnarulla sekä tarvittaessa myös ihan suitsilla.

Ratsastaessa Rinaldo osaa toisinaan olla hirmuisen ärsyttävä. Hevosta ei välillä meinaa millään saada luottamaan ratsastajaansa. Moni hevonen sitten luottaisi omaan itseensä, mutta kun Rinaldo ei aina pysty siihenkään. On siis harvinaisen hankalaa ohjata nelijalkaista, joka ei tiedä kenen käskyjä kuunnella ja mihin suuntaan mennä tai miten päin. Ori tarvitsee tietynlaista kuria toimiakseen, mutta liian vaativa ei pidä olla. Rinaldo on kuin orpo lapsi, joka tarvitsee ohjausta ja sääntöjä, joiden puitteissa se osaa sitten suorittaa annetut tehtävät mallikkaasti. Ilkikurinen Rinaldo ei ole, mutta aavistuksen epävarma kylläkin, mikä korostuu etenkin silloin, jos selässäkään ei nyt olla aivan perillä asioista. Motivointikeinojakin saa välillä miettiä oikein useamman henkilö voimin, kun Rinaldoa tuntuu kiinnostavan ihan kaikki muu paitsi se itse työnteko. Kun ori on päässyt työnteon makuun, toimii se höyhenenkevyistä avuista.

Muiden hevosten ympäröimänä Rinaldo ei halua olla, se on selvä. Pienemmässä kokoonpanossa ori on enemmän mukavuusalueellaan. Mikään seurapiiriperhonen ei Rinaldo ole vaan lähes poikkeuksetta vetäytyy omaan nurkkaansa oleskelemaan ja nauttimaan ylhäisestä yksinäisyydestään. Pahakseen se ei kuitenkaan pistä tuttujen hevoskavereiden tullessa tervehtimään. Toki kaikki eivät voi tulla samaan aikaan moikkaamaan tai muuten Rinaldo repii pelihousunsa. Rinaldolla ei ole se kaikista parhain paineensietokyky, joka tietysti aiheuttaa joskus hankaluuksia kilpailutilanteissa. Suuret tapahtumat ovat myrkkyä Rinaldon rutiineja rakastavalle pääkopalle, mutta nämäkin viedään kunnialla läpi silloin, kun Rinaldoa käsittelevät määrätietoiset ja tarpeeksi napakat ihmiset.

i. Reynaldo
old, rt, 174 cm
ii. Rossmond
old, rt, 175 cm
iii. Rousseur
iie. Tessara
ie. Gertrude
old, rn, 168 cm
iei. Woehler
iee. Gisela
e. Portia
old, rt, 168 cm
ei. Olivier
old, m, 170 cm
eii. Omar
eie. Donnabel
ee. Phebe
old, rn, 168 cm
eei. Brioni
eee. Phoenix
LUE SUKUSELVITYS

i. Reynaldo on suuren suuri puoliveriori, joka on niin laiskanpulskea tapaus, että sitä myytäessäkin kasvattaja epäili tulisiko orista yhtään mitään muuta kuin erittäin pätevä ruohonleikkuri. Ori syntyi Saksassa, jossa se eli kasvattajallaan aina neljä vuotiaaksi asti. Ratsukoulutuksesta asti Reynaldo oli varsinainen päänvaiva. Se ei meinannut totella yhtään mitään. Reynaldo oli hyvin fiksu tapaus, mutta minkäänlaista motivaatiota työntekoon sillä ei totisestikaan ollut. Ori päätyi kasvattajan varoituksista huolimatta oikein pätevälle kouluratsastajalle Itävaltaan, jossa se kilpaili Prix St. Georges -luokissa kansallisella tasolla. Ori jäi perusvarmaksi suorittajaksi, joka tasaisesti pärjäsi kisakentillä sen suurempia saavutuksia lunastamatta. Jonkin verran sitä käytettiin jalostukseen, ja syntyvät varsat seurasivat aika lailla isäukkonsa jalanjäljissä hyvinä kansallisen tason suorittajina. Nykyään hevonen on päätynyt takaisin Saksan rajojen sisäpuolelle, jossa se toimittaa nuorehkon kouluratsastajan alun kilparatsun virkaa.

ii. Rossmond eli oman päänsä mukaan aina ja kaikkialla ellei löytynyt joku, joka oikeasti asetti sille kunnolla rajat. Ori oli säkäkorkeudeltaan varsin suuri, mutta sen lisäksi se oli rakenteeltaan myös erittäin järkälemäinen, mikä tietysti oli omiaan tuomaan pientä lisämaustetta hevosen hallitsemiseen. Ori kilpaili suuriimaksi osaksi Intermediate I -tasolla, mutta starttasi viimeisinä kisavuosinaan myös Intermediate II -luokkia. Rossmond kilpaili niin syntymämaansa Saksan kansallisissa kilpailuissa kuin myös ulkomailla muun muassa Ranskassa, Itävallassa sekä Italiassa. Rossmond oli Saksan mestaruuskilpailuiden hopeamitalisti kahtena vuotena peräkkäin, mitkä jäivätkin orin parhaiksi saavutuksiksi. Tämän hevosen ehkä jonkun silmään vaatimaton kilpaura johtui lähes pelkästään siitä, että ihmiset, jotka pystyivät oria hallitsemaan ja motivoitua työntekoon, olivat harvassa. Rossmond menehtyi 20-vuotiaana vanhuuteen.

ie. Gertrude on itävaltalaista syntyperää oleva tamma. Se ei ollut kovin toivottu tapaus ollessaan niin sanotusti vahinkolapsi. Gertruden emä oli kasvanut vatsan seudultaan epäilyttävästi, minkä vuoksi sen omistaja oli halunnut ultrata tamman puoliksi vitsillä. Järkytys oli suuri, kun eläinlääkäri kummissaan totesi, että varsa sieltä olisi tulossa. Gertrude syntyi lokakuisena aamuna Itävaltaan, jossa se sai olla vieroitukseensa asti. Omistajalla ei ollut minkäälaista halua eikä myöskään rahaa pitää varsaa, minkä vuoksi se myytiin naapurimaahan Saksaan. Gertrude ei ole koskaan kilpaillut paria starttia lukuunottamatta. Tamma on toiminut kelpona harrasteratsuna ja varsonut kolmesti. Gertude on hyvän rakenteensa ja erinomaisen luonteensa vuoksi osoittautunut oikein kelvoksi periyttäjäksi.

e. Portia ehti lyhyen elämänsä aikana kilpailla vaativissa koululuokissa. Se oli Saksan mestaruuskahinoissa mukana kaksi kertaa sijoittuen kummallakin kerralla viiden parhaan joukkoon. Portialla oli paljon potentiaalia, jota oli tarkoitus käyttää. Tammalle oli rakennettu huikean hienot puitteet, joiden avulla hevosesta olisi varmasti saatu leivottua suorittajaa aina vaikeisiin koululuokkiin asti. Portia oli luonteeltaan kuuliainen ja hyvätapainen sekä aina yhtä iloinen tapaus. Tästä syystä sen ympärillä häärivät ihmiset eivät voineet uskoa kuulemaansa todeksi. Normaalissa eläinlääkärin tarkastuksessa löytyi pitkälle edennyt imusolmukesyöpä, joka oli aiheuttanut Portialle varsin epämiellyttävää oloa jo pitkän tovin. Tamma päädyttiin erittäin raskain mielin lopettamaan sen ollessa vasta 7-vuotias. Portian omistaja lamaantui tästä lähes kolmeksi vuodeksi täysin ja joutui laittamaan hevosyrityksensäkin jäihin. Portia ehti synnyttää tähän maailmaan yhden ainokaisen varsan, joka sitten Rinaldoksi ristittiin.

ei. Olivier on Rinaldon suvun yksi hienoimmista helmistä. Se on jopa kolminkertainen Saksan mestari sekä sille oli arkipäivää käydä edustamassa isänmaataan myös suurissa kansainvälisissä kilpailuissa. Olivier oli musta puoliveriori suurella toisen silmän peittävällä läsillä. Oikein komea ilmestys oli luonteeltaan oikein kelpo kilparatsu. Se hallitsi uudet tilanteet henkisesti aivan ilmiöimäisen hyvin eikä se koskaan jännittänyt kilpailuissa. Olivier esitti varmaa suorittamista poikkeuksetta niin kotona kuin kodin ulkopuolellakin. Ainoa miinus orin käyttäytymisessä oli sen jatkuvat sähläys yksinollessaan. Olivier oli ehkä aavistuksen helposti turhautuva ja ylivilkas persoona. Hevonen söi milloin mitäkin ja teloi itseään joka paikkaan. Orin touhut alkoivat olla niin ihmeellisiä, että sen karsinaan piti asentaa valvontakamerat seuraamaan tilannetta vuorokauden ympäri. Olivier on nykyään eläkkeellä ja siitä ollaan edelleen kiinnostuneita uusien kouluratsujen isäksi.

ee. Phebe on alusta asti ollut kova kilparatsu. Sen omistajat ovat olleet erittäin kilpailuhenkisiä ja kunnianhimoisia ihmisiä, jotka leipoivat Phebestä GP-tason kouluratsun. Phebe sai taustalleen upeat treenipuitteet hevossaunoineen kaikkineen ja sitä pidettiin kuin kukkaa kämmennellä. Tämä käsittelytapa kaatoi vain lisää vettä myllyyn nokkaansa nyrpistävälle tammalle. Phebe oli usein sanomassa mielipiteensä varsin kärkkäästikin, jos tarve niin vaati. Tamma sai myös anteeksi paljon sellaista, mistä olisi pitänyt saada satinkutia. Phebe kierteli aktiivisesti kilpailuja useassa Euroopan maassa. Vasta vanhemmalla iällä, kun kilpailut oli jota kuinkin käyty kahlaamassa läpi, hevonen varsoi muutaman lapsukaisen tähän maailmaan. Phebe on nykyään 24-vuotias ja on toiminut oikein esimerkillisenä sijaisäitinä niille raukkaparoille, joiden emä on kuollut syystä tai toisesta.

Jälkeläiset


Rinaldo on tarjolla jalostukseen evm-sukuisille koulupainotteisille puoliveritammoille.
OLD-t. Oldfinion Emerald s. 01.11.2019 e. Eloiser om. Alondra, VRL-10878 meriitit
OLD-t. Salome WSH s. 03.01.2017 e. Sacagawea om. Wolf Sporthorses, VRL-12757 meriitit
OLD-t. Helmine WSH s. 26.08.2016 e. Hazelle om. Wolf Sporthorses, VRL-12757 meriitit

Kilpailutulokset

Hevonen on kilpaillut maksimitasolleen porrastetuissa kilpailuissa.

Kouluratsastuksessa pisteitä 4673.41p
Kouluratsastuksessa tasolla 9/9



Kuuliaisuus ja luonne 2145.12p
Tahti ja irtonaisuus 2528.29p


Päiväkirjamerkinnät ja valmennukset

Lue päiväkirjamerkintöjä ja valmennuksia
03.04.2020 - Kouluvalmennus (Noah/VRL-10878)
Rinaldo ei kyennyt keskittymään ollenkaan. Se ei pystynyt edes kulkemaan suoralla uralla vaan poukkoili hermostuneena sinne tänne. Meillä oli ollut vaikeuksia jo jonkin aikaa. Kevät on aina ollut sellaista aikaa Rinaldolle, että sen huomio siirtyy kokonaan lämpeneviin kevätpäiviin ja totta kai tammatkin kiinnostavat asteen verran enemmän näinä vuodenaikoina. Tänään oli tarkoitus ottaa treenattavaksi asiaksi ainoastaan suoralla uralla tasapainoisesti kulkeminen. Kaikki muut asiat saisivat jäädä takavasemmalle, mutta suoraan oli kuljettava. Olimme lämmitelleet jo aikoja sitten, mutta päätin ottaa vielä lisää pysähdyksiä suoraan kootusta laukausta, mistä jatkettiin sitten kootussa ravissa. Tein pysähdyksiä aina sivujen keskipisteessä, nostin ravin pysähdyksen jälkeen ja ennen kulmaa tai kulman jälkeen nostin laukan. Rinaldo jynssäsi vimmatusti kuolaintaan muuttuen pysähdysten avulla pikku hiljaa helpommin hallittavaksi ja jokseenkin jopa suoraksi.

Olin tehnyt molempiin suuntiin pysähdyksiä sekä ottanut mukaan myös siirtymisiä ympyrän muotoisella uralla. Tarkoitus oli saada Rinaldo tiukasti pohkeen ja ohjan väliin. Nimenomaan sisäpohje oli sellainen, jota Rinaldo ei millään meinannut hyväksyä. Suurilla pääty-ympyröillä sain pyöriä välillä tovin jos toisenkin, kun hevonen ei antanut periksi sisältä. Ulko-ohjan tuki oli oltava varsin vahva ja sisäohjakaan ei saanut aivan holtittoman löysäksi jäädä, jotta Rinaldo sai etuosansa hallintaan. Ulkopohjetta ei saanut myöskään unohtaa, ettei Rinaldo päässyt livistämään sisäpohjetta liiaksi ulos. Useiden toistojen jälkeen ja antaessani orille vain yhden vaihtoehdon, ja se oli nätisti asettuminen ja taipuminen ympyrän suuntaisesti, alkoi Rinaldo vihdoin ja viimein notkistua sekä kulkemaan rehdisti sinne minne halusin. Olihan tähän mennyt jo lähes tunti, että sain hevosen kulkemaan suoraan...
VIRTUAALIHEVONEN - A SIM GAME-HORSE