kuollut elokuussa 2021

Sonatina Wolf


© kuvaaja ei halua nimeään mainittavan
Virallinen nimi Sonatina Wolf "Tina" Rekisterinumero VH19-013-0034
Rotu, sukupuoli oldenburginhevonen, tamma Väri, säkäkorkeus tummanruunikko (Ee/Aa), 166 cm
Syntymäaika, ikä 24.05.2016, 23v. Ikääntyminen 4v. 24.06.2016, 6v. 07.07.2016, ikääntyy 3 kk = 1 vv
Kasvattaja Hukkapuro Omistaja Alondra, VRL-10878
Painotus koulupainotus Koulutustaso Grand Prix

En ole sataprosenttisen varma siitä, oliko Sonatina nyt aivan välttämätön ostos. Minulla on ollut pienoisia vaikeuksia hillitä hevososteluitani, ja tämä kyseinen ruunikko oli yksi hulluuteni tuloksista. Kaikki alkoi Oldfinion Dressagen uudesta tuontiorista Xylon Skenderistä, joka oli kiinnittänyt huomioni tietysti heti. Se, mihin niin kovasti orissa ihastuin, oli hevosen alkuperämaa Ruotsi, jonka oldenburglinjat eivät ole meille vielä tuttuja laisinkaan. Lähdin sitten metsästämään sopivaa tammaa, joka loppujen lopuksi löytyi sekin Suomesta, Hukkapurosta. Sonata v. Deimvuen oli musta, varsin siro oldenburginhevonen, joka pääsi jälleen kerran toimittamaan lempeän äidin virkaa. Odottelin tietysti varsan syntymää kuin kuuta nousevaa. Kun se vihdoin tapahtui, oli lähellä ettei syntyvä varsa saavukaan tähän maailmaan elävänä. Vaikean synnytksen jälkeen Sonatinaksi nimitetystä hevosesta on puhjennut varsin rämäpäinen kaveri, jossa ei näy enää tippakaan varsa-ajan arkajalkaisuutta. Tästä hevosesta leivotaan vielä mestari!

Tina on vähän kärttyinen tamma, joka helposti tylsistyy samoihin rutiineihin alta aikayksikön. Hevonen purkaa tämän turhautumisensa lähimpään elävään olentoon ja usein se tuuppaa olemaan tamman käsittelijäparka. Maastakäsitellessä Tina aina välillä tökkii kepillä jäätä josko se saisi paikkansa johtajana. Tammaa täytyy käsitellä erityisellä varmuudella, jotta se ei pääse sooloilemaan omiaan. On myös varauduttava kaikenlaisiin kepposteluihin ja yhtäkkisiin mielenosoituksiin. Joskus täysin rauhaisa kävelylenkki voi silmänräpäyksessä muuttua hurjaksi säpsähtelyjen sinfoniaksi. Hoitotilanteissa on syytä ottaa rempseät otteet käyttöön eikä olla arkailemassa tai vähän paijaamassa sieltä sun täältä. Tinan kanssa on oltava sävelet harvinaisen selvät, jotta yhteiselo onnistuu.

Ratsuna Tina jakaa mielipiteitä. Ihmisille, jotka pitävät äärimmilleen viritetystä kilparatsusta, joka pienestäkin ajatuksesta lähtee pinkomaan reippaammin eteenpäin, Tina on se juuri oikea hevonen. Tamma on jo ennen selkään nousemista pureskelemassa vimmatusti kuolaintaan, nyökyttelemässä päätään ja kuopimassa maata. Sen jokainen solu on valmistautunut tekemään töitä. Kumma kyllä tammasta löytyy miellytämishalua, vaikka se on muuten vähän sellainen pahansuopa vanha naapurin rouva. Työnteko on sen mielestä kuitenkin aina mukavaa, mikäli se tietää tehneensä oikein. Tina ei tyydy pelkkiin ohimennen lausuttuihin kehuihin vaan näiden huomionosoitusten tulee olla yhtä mahtipontiset kuin tamma itse on.

Tinan askellajit ovat vahvat ja varsinkin laukassa mopo lähtee herkästi keulimaan ellei ratsastaja ole pitämässä lankoja käsissään. Vahvuuksia tammalla on ehdottomasti enemmän kuin heikkouksia ja sen vuoksi se onkin kavunnut aina kouluratsastuksen huipulle asti. Satulassa on helppo istua, vaikka hevosen askel on suuri. Oikeastaan ainoa ratsastajan huoli on, että avut ovat juuri oikeaan aikaan ajoitetut ja hän on jatkuvasti omasta vartalon asennostaan tietoinen. Pienikin painonsiirto, tahaton tai tahallinen, saa Tinan muuttamaan reittiään. Voi siis kuvitella, että vino ratsastaja saa aikaan Tinasta vain vinon hevosen. Tamma ei protestoi avuille kuin ani harvoin eli tamma kyllä asettuu aloilleen, kun sitä vain pyytää kohteliaasti.

Kilpailuissa Tina on oikeastaan täysin oma itsensä. Se ei jännitä tai ota kierroksia uusista tilanteista vaan pikemminkin nauttii radalla olostaan. Vaikka tamma on enemmän itsenäinen susi kuin sosiaalisten tilanteiden johtotähti, lähtee se oikein mielellään vähän pyörähtelemään satojen silmäparien eteen. Huonot kilpasuoritukset Tinan kanssa johtuvat usein ratsastajan omasta jännityksestä, jolloin apujen käyttö on ollut surkeaa. Tällöin tamma menee hämilleen eikä kovin hyvin taida kiperien tilanteiden pelastamista vaan se on ratsastajan tehtävä johtaa ratsukko maaliin asti.

i. Xylon Skender
VSN R Ch, KRJ-II, KV-II
old, rn, 170 cm
ii. Xander
old, rn, 171 cm
iii. Xaven
iie. Uta
ie. Prue
old, rt, 161 cm
iei. Galen
iee. Pooja
e. Sonata v. Deimvuen
old, m, 166 cm
ei. Monarch
old, rt, 170 cm
eii. Morak
eie. Aldenbaiya
ee. Serena v. Deimvuen
old, mkm, 164 cm
eei. Coinmaker
eee. Sophia v. Deimvuen
LUE SUKUSELVITYS

Jälkeläiset

KWPN-t. Shareena At s. 07.07.2020 i. CENS Shaman om. VRL-09525 meriitit
OLD-o. Rondón von Lark s. 22.01.2020 i. Riveron om. VRL-10741 KTK-II
OLD-o. Ichabod von Lark s. 25.08.2019 i. Brokeback Icaros om. VRL-14085 tähän meriitit

Kilpailutulokset

Hevonen on saavuttanut maksimitasonsa porrastetuissa kilpailuissa.

Kouluratsastuksessa pisteitä 6635.5p
Kouluratsastuksessa tasolla 11/10Kuuliaisuus ja luonne 2878.88p
Tahti ja irtonaisuus 3756.62p


30.11.2019 - KRJ Cup - Kaihovaara - Prix St Georges - 07/83

15.06.2020 Alondra, ratsastusluokka, puoliveriset (01/07) Ridden RCH, tuom. Spookiness

Päiväkirjamerkinnät ja valmennukset

Lue päiväkirjamerkintöjä ja valmennuksia

VIRTUAALIHEVONEN - A SIM GAME-HORSE