Verso Waldstein


© Roshoeve
Virallinen nimi Verso Waldstein "Stenkku" Rekisterinumero VH20-048-0007
Rotu, sukupuoli westfaleninhevonen, ori Väri, säkäkorkeus musta (Ee/aa), 170 cm
Syntymäaika, ikä 05.11.2019, 6v. Ikääntyminen 3v. 05.12.2019, 6v. 05.04.2020, ikääntyy satunnaisesti
Kasvattaja Grimscott Omistaja Alondra, VRL-10878
Painotus koulupainotus Koulutustaso Grand Prix

Stenkku on kuin uhmaikään juuri päässyt kolmevuotias, joka saattaa saada kohtauksiaan ihan milloin vain. Pieniä varoituksen merkkejä alkavasta showsta on toki tarjolla, ja mikäli niitä ei osaa lukea, on hankaluuksia luvassa. Niin kuin ihmislapsenkin kanssa, ei Stenkullekaan aleta huutamaan tai rankaisemaan. Vaikka ori onkin usein niin polleaa poikaa, on se todellisuudessa varsin herkkäsieluinen otus. Se voi ottaa itseensä erittäin karvaasti, jos sitä lähtee nuhtelemaan liian rankalla kädellä. Stenkulle pitää enemmänkin vain todeta kylmänrauhallisesti mitä tullaan tekemään, vaikka ori olisi toista mieltä. Jos ei sanat tehoa, jätetään Stenkku kohtauksensa kanssa täysin huomiotta. Jos ori alkaa pelleilemään kesken talutuksen, taluttaja pysähtyy eikä ole moksiskaan. Toki siinä saa vähän purra huulta ja yrittää liisteröidä kengänpohjansa maahan, koska Stenkun vetomahti on aika hurja. Niin kauan kuin Stenkun rumalle käytökselle ei anna minkäänlaista huomiota, ori toteaa tällaisen toiminnan olevan tehotonta ja turhaa varsin nopeasti.

Karsinaan tullut ihminen tutkitaan aina päästä varpaisiin. Stenkku on melko solakka rakenteeltaan eikä se ole kovin perso namien perään. Rapsutuksista ja huomionosoituksista se pitää kuitenkin kovasti ja niitähän se tulee hakemaan tullessaan tervehtimään aivan lähikontaktiin. Niin kauan kun käsittely tapahtuu tallissa on Stenkun kanssa melko mukava puuhastella. Tosin koskaan ei voi tietää, milloin Stenkun päässä vinksahtaa se uhmaikäisen raivonappula, mutta jos nyt yleistetään, voidaan sanoa Stenkun toimivan paremmin tallissa kuin tallin ulkopuolella. Harjaus on orin mielestä kyllä mieluista puuhaa. Se on mielellään huomion keskipisteenä ja harjaustuokiothan on järjestetty vain sitä varten, joten miksei se niistä sitten pitäisi. Taluttaessa on hyvä tehdä pieniä järjestelyjä ketjuriimunnarujen kera, jotta vältyttään paniikilta Stenkun päättäessä yhtäkkiä kehittää jotain esitysnumeroa kesken tarhamatkan. Ketjuriimunnaru hidastaa melko hyvin Stenkun menoa, ja taluttajan on silloin todennäköisesti asteen verran helpompi pysyä pystyssä.

Stenkku on ratsuna helposti kuumuava olento, jolle ei missään nimessä saa antaa ikinä periksi. Orin mieli on valjastettu siihen ajatukseen, että sen mielestä hieman epämieluisista tilanteista ei pääse koskaan pois ryhtymällä rasavilliksi penskaksi. Stenkulla on nimittäin toisinaan tapana ilmoittaa jostakin ei niin mukavasta asiasta mitä ihmeellisimmillä tavoilla. Edes pari askelta pukkilaukkaa tai takajaloille nousu eivät ole harvinaisia Stenkun kanssa, jos se sille linjalle ryhtyy. Mikäli ori pääsee tällaisen käytöksen avulla pois siltä epämukavuusalueelta, voi olla satavarma, että se tulee toistamaan sitä miljoonaan kertaan saman ratsastuskerran aikana. Stenkkua tulee ratsastaa pehmeällä kädellä, mutta järeällä pohkeella. Orin selässä onkin hyvä miettiä superjoustavaa kättä ja reippaasti eteenpäin vaativaa pohjetta. Stenkku ei kovinkaan pitkiä jaaritteluja lämmittelyksi kaipaa, kun se on jo täydessä valmiudessa oikeaan työntekoon. Työmoraalissa Stenkulla olisi kyllä petrattavaa. Sillä ei ole minkäänlainen tarve miellyttää ratsastajaansa. Ori siis toimii ohjeiden mukaan oikeastaan vain silloin, kun se kokee sen jollain tapaa hyödylliseksi. Tämä on juurikin se syy, miksi Stenkulle ei anneta periksi. Jos orista tuntuu, että ainoaksi hyväksi vaihtoehdoksi jää ratsastajan ohjeiden kuunteleminen eikä oman pään mukaan toimiminen, tekee se varmasti ensimmäisen.

Tammoista Stenkku on aina todella kiinnostunut. Se ryhdistäytyy samalla sekunnilla bongatessaan ympäristössä vastakkaisen sukupuolen edustajan. Siinä tilanteessa on hyvä jo ennakoida ja lähteäkin päinvastaiseen suuntaan. Jos taluttaja elelee omissa maailmoissaan, Stenkku on pyörimässä hyrrän lailla pienen pientä ympyrää raskaasti puuskutellen ja jumalaista olemustaan ylpeästi esitellen. Kilpailutilanteissa ollaan siis tarkkoina kuin porkkanat. Stenkku on siitä mukava kilpailuissa, että se lähtee toimimaan todella lyhyidenkin verryttelyjen jälkeen. Tutun ratsastajan tuntiessa vielä Stenkun metkut, ja osatessa varautua näihin, voi kilpatiimi olla melko turvallisin mielin.

i. Waldfürst von Lark
KTK-II
westf, rt, 167 cm
ii. Ch Waldecho
KTK-II
westf, rt, 168 cm
iii. Waldtroll
westf, tprt, 170 cm
iie. Waltraud
westf, trt, 168 cm
ie. Jasione
westf, rn, 170 cm
iei. Jacksonville
westf, prn, 171 cm
iee. Evening Dust
westf, prt, 172 cm
e. Claretta von Lark
KTK-III
westf, rn, 164 cm
ei. Cilantro
KTK-II
old, m, 171 cm
eii. Clone Rode
westf, rt, 168 cm
eie. Nemerys
westf, m, 171 cm
ee. Marzanna
westf, rn, 162 cm
eei. Eichenhof Moritz
westf, rn, 167 cm
eee. Serenna
westf, trn, 160 cm
LUE SUKUSELVITYS

Jälkeläiset


Stenkku on tarjolla jalostukseen 2-polvisille puoliveritammoille.
WESTF-o. Widerhall von Lark s. 01.04.2020 e. Dawnfrost Wilda om. VRL-12636 meriitit

Kilpailutulokset

Hevonen kilpailee porrastetuissa kilpailuissa.

Kouluratsastuksessa pisteitä p
Kouluratsastuksessa tasolla 0/10Kuuliaisuus ja luonne p
Tahti ja irtonaisuus p


22.04.2020 Alondra, westfaleninhevosorit (04/06) irtoSERT, tuom. alaera

30.03.2020 Lallybroch, westfalen, orit (03/06) RCH, tuom. Spookiness
27.02.2020 Lallybroch, westfalen, orit (03/04) RCH, tuom. reibili
16.12.2019 Lallybroch, westfalen-orit (03/06) RCH, tuom. reibili

Päiväkirjamerkinnät ja valmennukset

Lue päiväkirjamerkintöjä ja valmennuksia
05.11.2019 - Miksi Stenkku?
Stenkku päätyi Alondraan siinä samalla, kun minä täydentelin hevosvarastojani. Olin aivan yhtäkkiä innostunut uudelleen westfaleninhevosista, ja haalinutkin niitä oldenburgien ja reininhevosten lisäksi jo aikamoisen lauman. Stenkun kasvattajaa Grimscottia olin tiiraillut aikaisemmin jo sivusilmällä. Olin ilokseni huomannut, että tuon tallin tiluksiltahan löytyi minun vanhempaa tuotantoa olevia westfaleninhevoskasvatteja oikein neljän kappaleen voimin, hurjaa. Nostalgiahuurujen peittämänä innostuin hirveästi huomatessani yhden kasvatin olevan lähtöisin omasta tuonnistani Waldechosta, joka tosin sekin on asunut jo vuosia muualla. Ori Waldfürst von Lark on asunut meillä nuorena pojankloppina aika kauankin ennen kuin sen myin, joten tunsin tämän orin melko hyvin. Kun tammakin vielä löytyi samalta tallilta, Claretta von Lark, olin jo lähes huomaamattani kertomassa ajatuksestani Kidalle. Upeaa oli se, että myös emä on lähtöisin tutusta tuonnistani Marzannasta, vaikkei se niin säväyttävä ole minulle koskaan ollut toisin kuin Waldecho. Verso Waldsteinissa näkyy siis vahvasti oma kasvatuskädenjälkeni, minkä vuoksi orista on nopeasti tullut erittäin tärkeä ja se pääsee varmasti vaikuttamaan uusien sukupolvien westfalenien sukuihin.

Ori saapui meille lokakuun alussa kaksi vuotiaana vilkkaana oripoikana. Kasvattaja oli sitä jo muutamalla sanalla kuvaillut: malttamaton, jääräpää, keksii erilaisia juttuja viihdyttääkseen itseään. Kuuntelin näitä Kidan juttuja hieman kulmiani kurtistaen. Tällaisenkö pellen minä nyt sain näin tärkeästä yhdistelmästä? Kida puhui alusta lähtien ihan totta. Stenkku on pikkuinen pentu, joka riehuu, jos a) se haluaa huomiota tai b) sillä on tylsää. Ori kotiutui Alondraan todella hienosti. Se oli tosiaan pitkän matkan päästä Iso-Britanniasta asti saapunut meille, mutta minkäänlaista matkaväsymystä siitä ei pystynyt havaitsemaan. Jo ensimmäisen viikon aikan Stenkku oli lähtenyt lipettiin, kun se sattui mahdollisuuden saamaan hoitajan silmän hetkeksi välttäessä. Se oli siis tehnyt omatoimisen kiertoajelun tallin tiluksilla. Siinä ehti verenpaineetkin nousta kattoon, kun ei Stenkkua meinannut löytyä. Se oli perhana vikkelänä poikana kiiruhtanut eri rakennuksien takaa ja välistä niin, että lopuksi se katosi hetkeksi kokonaan. Viimein oripoika löytyi hyvässä kunnossa maneesin takaisesta pusikosta. No, mutta ainakin Stenkku näytti hieman esimakua tulevasta. Tätä me katsomme sitten toivottavasti kymmeniä vuosia.
VIRTUAALIHEVONEN - A SIM GAME-HORSE