kuollut heinäkuussa 2021

Wackerherz von Lark


© Roshoeve
Virallinen nimi Wackerherz von Lark "Viksu" Rekisterinumero VH16-230-0005
Rotu, sukupuoli reininhevonen, ori Väri, säkäkorkeus mustanruunikko (EE/Aa), 162 cm
Syntymäaika, ikä 24.01.2016, 25v. Ikääntyminen 3v. 24.02.2016, 6v. 24.05.2016, ikääntyy satunnaisesti
Kasvattaja Alondra Omistaja Alondra, VRL-10878
Painotus koulupainotus Koulutustaso Intermediate II
  • Kantakirjattu III -palkinnolla syyskuun tilaisuudessa 2019: 17 + 17 + 17 + 17 = 68p
  • VIR MVA Ch -arvonimi myönnetty 23.07.2020
  • Palkittu KRJ:n laatuarvostelussa II -palkinnolla kesäkuun tilaisuudessa 2020: 7,5 + 41 + 25 + 20 + 5 = 98,5p
"Pistetään sen nimeks Viksu!" huudahdin kesken ajatustyöni. Useat silmäparit siirtyivät minuun. "Ihanko totta, ton nimeks Viksu. Ton, joka meinas syyä ämpärin ja oli sen jälkeen kaivamassa itseään ulos karsinasta lattian kautta?" eräs työntekijöistäni lausahti. Niin no, miksei. Niin hänen nimekseen tuli Viksu. Totta se on, ettei nimi tätä hevosta kuvaa laisinkaan, mutta Viksu siitä silti tuli. Wackerherz von Lark on surukseni pyörinyt monelta omistajalta toiselle. Myin sen aivan pienenä varsana, vieroituksen jälkeen, mistä lähtien se on ollut monen henkilön omistuksessa. Minä vielä hullu olin pistää tätä hevosta uudelleen myyntiin. Hetken se kerkesi myyntilistoilla seistä, muttei kukaan näyttänyt siitä kiinnostuvan. Ihmettelin suuresti, koska onhan Viksu upeasta palkitusta suvusta. Vaikkei se itse ehkä ulkomuodoltaan ole se kaikkein kaunein, on se älyttömän mukavalla (ja oudolla) luonteella varustettu kouluratsu suuren suurella potentiaalilla. Osasyy myynti-ilmoituksen perumiseen oli myös se, että Viksu oli minusta saanut kokea jo liian monta omistajanvaihdosta. Sen ei enää kuulunut jälleen kerran stressata uusista paikoista tai mistään, mitä uusi koti mahdollisesti toisi tullessaan. Se palasi takaisin Alondraan 10-vuotiaana, ja täällä se myös saa luvan elää elämänsä loppuun asti. Se on varma se.

Viksu ei kuvaa hevosen älykkyyttä kovinkaan hyvin, tai siis ei oikeastaan ollenkaan. Ori on jokseenkin keskivertoa hömelömpi hevospersoona, joka kuitenkin sokeasti luottaa ihmisiin ja heidän pitkään pinnaan. Viksun kanssa toimiessa pätee sääntö, että mitä huumorintajuisempi ihmiskäsittelijä on, sitä paremmin ori tulee hänen kanssaan juttuun. Hevonen ei voi ymmärtää kovakouraisia otteita, ja hämmentyykin niistä pahimmassa tapauksessa niin paljon, että lamaantuu täysin. Hellä, mutta päämäärätietoinen ote tähän hevoseen tepsii parhaiten. Ihan kuin lapsen kanssa.

Hoitotoimenpiteiden aikana Viksu saattaa keksiä ihan mitä vain hoitajansa päänmenoksi. Kaikki irtaimisto on syytä siirtää Viksun hampaiden ulottumattomiin, koska orilla on tapana tutustua ihan kaikkeen vähänkin mielenkiintoiseen sen ympärillä. Jos mitään tutkailtavaa ei sen enempää ole tarjolla, Viksu päätyy yleensä auttamaan hoitajaansa harjan heiluttelussa. Koskaan ori ei jätä hoitajansa toimia huomiotta vaan aina se jollain tavalla on mukana harjaustuokiossa. Satuloidessa Viksu saattaapi vähän pullistella masuaan, mutta muuten sen varustaminen on melko helppo juttu.

Narun päässä käsitellessä Viksu on jokseenkin hankala. Tahallaan ori ei vedä taluttajaansa perässään, mutta vahingossa kylläkin. Siinä ympäristön tutkimisen lomassa nimittäin saattaa käydä niin, että Viksu lähtee vähän liian kiinnostuneena kävelemään aivan väärään suuntaan. Siinä taluttajan tulee ymmärtää jälleen kerran ja hienovaraisesti ohjata Viksu oikeaan suuntaan. Vetokilpailuun ei ole syytä lähteä, koska Viksu ikilapsi kun on, saattaa lähteä riuhtomaan kahta kauheammin ja pistää suuren suureksi leikiksi koko talutustilaisuuden.

Ratsukäyttäytymisessä on aina ollu parantamisen varaa. Toistamiseen ollaan siinä tilanteessa, että alla kulkee varsin utelias hörökorva, jota vetää puoleensa kaikki vähänkään normaalista poikkeava. Viksu etenee omalla moottorillaan hyvin eikä ratsastajan tarvitse siis yleensä olla patistamassa hevosta eteenpäin. Vauhti on siis kunnossa, mutta saadakseen hevosen oikeasti kantamaan itseään, tarvitsee ratsastajan tehdä pari kikka kolmosta. Viksu käyttäytyy asiallisesti niin kauan kuin sen kärsivällisyys riittää tehtävän jauhamiseen. Jos Viksua tylsistyttää, tekee se mieluusti omia juttujaan ja on sitten puolivaloilla mukana treenihetkessä. Ratsastajan tulee pitää jatkuvaa tuntumaa hevoseen silloin kun työskennellään. Missään vaiheessa ei saa jäädä vain istuskelemaan, koska Viksu on varsin nopeasti pälyilemässä muualle. Joskus voi mennä pitkäänkin, että alkuverrytelyistä päästään siihen pisteeseen, että voidaan varsinainen treeni aloittaa. Jotta Viksu jaksaa yrittää, täytyy sitä palkita aina tietyin väliajoin hienosta työskentelystä. Vaikka orin tekemiset tuntuisivat mitättömän pieniltä, täytyy niistä muistaa antaa suuren suuret kehut.

Kilpailupaikoilla Viksu on tarkka ja tutkiskeleva. Se ei jätä mitään huomioimatta, mikä saattaa pidemmän päälle tuntua kovin raskaalle ympäristössä, jossa sitä huomioitavaa on yllin kyllin tarjolla. Viksulla on aina niin paljon tekemistä kilpapaikoilla, kun se yrittää ottaa kaikista liikkuvista olennoista selvän, ettei se ehdi jännittää ollenkaan. Viksun kanssa ainoaksi murheenkryyniksi nousee lastaaminen. Hevonen pällistelee traileria pitkään ennen kuin se uskaltaa yhden kavionsa lastaussillalle asettaa. Sen jälkeen voi kulua hetki tai toinenkin, minkä jälkeen ori suorastaan hyppää traileriin. Tämän vuoksi lastaustilanteissa tulee olla useampi henkilö, ja hevosen ihmeelliset kenguruloikat tulee tietää, jotta voidaan toimia turvallisesti.
i. VIR MVA Ch Watteherz
VSN W-Ch, KTK-II, KRJ-II, YLA2
rhld, mrn, 168 cm
ii. Waldemar
rhld, rn, 165 cm
iii. Waldo
rhld, tprn, 163 cm
iie. Lorraine
rhld, rnkm, 167 cm
ie. Weichherz
rhld, prn, 168 cm
iei. Wallace
rhld, tprn, 168 cm
iee. Lächlend Tiffany
rhld, rn, 164 cm
e. Ch Kleine Sternschnuppe
VSN Ch, KTK-II, KRJ-II, YLA3
rhld, rn, 157 cm
ei. Schwanzier Meteor
rhld, tprn, 160 cm
eii. Westwehe Omero
rhld, rnkm, 162 cm
eie. Patschoulie
rhld, mrn, 158 cm
ee. Kleine Sternenschweif
rhld, rt, 159 cm
eei. Bruchwert Absatz
rhld, vrt, 164 cm
eee. Ochsentreu Sterna
rhld, rt, 160 cm
LUE SUKUSELVITYS

Jälkeläiset


Viksu on tarjolla jalostukseen 1-polvisille koulupainoitteisille puoliveritammoille.
FWB-t. Arizona Wildcat RWD s. 09.02.2021 e. Rowandell Atlanta om. VRL-09844, Rowandell meriitit
RHLD-t. Winniette von Lark s. 17.05.2020 e. Babette von Lark om. VRL-09525 meriitit
RHLD-o. Wernerite v. Lark s. 17.01.2020 e. Rhodonite om. VRL-13753 meriitit

Kilpailutulokset

Hevonen on kilpaillut maksimitasolleen porrastetuissa kilpailuissa.

Kouluratsastuksessa pisteitä 5607.6p
Kouluratsastuksessa tasolla 10/10Kuuliaisuus ja luonne 2597.77p
Tahti ja irtonaisuus 3009.83p


31.10.2019 - KRJ Cup - Harmaatuulen oriasema - Vaativa A - 05/66

11.07.2020 Safiiritiikerin Kilpailukeskus, orit (04/12) irtoSERT, tuom. Terhi
29.06.2020 Safiiritiikerin Kilpailukeskus, puoliveriorit (04/12) irtoSERT, tuom. Terhi
22.04.2020 Alondra, reininhevosorit (01/02) BIS3, MVA-sert, tuom. alaera
18.10.2019 Alondra, reininhevosorit (01/02) BIS4, MVA-sert, tuom. VP

27.11.2019 Alondra, reininhevosorit (01/02) CH, tuom. Spookiness

Päiväkirjamerkinnät ja valmennukset

Lue päiväkirjamerkintöjä ja valmennuksia

VIRTUAALIHEVONEN - A SIM GAME-HORSE