kuollut tammikuussa 2018

Kleine Sternschnuppe


© scirlin
Virallinen nimi Kleine Sternschnuppe "Stella" Rekisterinumero VH14-230-0017
Rotu, sukupuoli reininhevonen, tamma Väri, säkäkorkeus ruunikko, 157 cm
Syntymäaika, ikä 21.04.2014, 13v. Ikääntyminen 4v. 21.5.2014, 6v. 4.6.2014, ikääntyy 3 kk = 1 vv
Kasvattaja Berta Klein evm Omistaja Alondra, VRL-10878
Painotus koulupainotus Koulutustaso Intermediate II
  • Kantakirjattu II -palkinnolla marraskuun tilaisuudessa 2014: 17 - 21 - 17 - 17 = 72p
  • Champion -arvonimi myönnetty 01.04.2017
  • VSN Champion -arvonimi myönnetty 13.04.2017
  • Palkittu KRJ:n laatuarvostelussa II -palkinnolla kesäkuun tilaisuudessa 2016:
    7,5 + 40 + 18 + 20 + 9,5 = 95p
  • Palkittu yleislaatuarvostelussa YLA3 -palkinnolla joulukuun tilaisuudessa 2017:
    17 (15+2) - 23 (14+9) - 17 - 12 - 4 = 73p

Stella on jokseenkin vastarannankiiski, jonka ei kannata hämätä pienellä koollaan. Tamma osaa olla äärimmäisen ärsyttävä olio, jos se sille päälle ryhtyy. Jos käsittelijänä kuitenkin on henkilö, joka huokuu päättäväisyyttä ja johtajuutta, Stella luovuttaa melko nopeasti. Nössöjä ihmisiä se kuitenkin kiusaa armotta. Ailahtelevaisuus on yksi hyvä sana kuvaamaan Stellan käytöstä hoitaessa. Välillä se osaa, tai siis haluaa, olla oikein nätisti, mutta liiankin usein on niitä päiviä kun Stella riehaantuu pienestäkin väärästä harjausliikeestä tai muusta vastaavasta. Joskus se pistää pystyyn myös suuren kuopimisshown, ja yrittää sillä saada koko tallin huomion itseensä. Pienen koonsa takia se luulee olevansa niin huomaamaton, että sen on pakko pitää tasaisin väliajoin kamalaa mekkalaa itsestään. Varusteidenlaiton aikana Stellalla on tapana myös hämmentää pakkaa. Pinteleiden käärimisestä ei rehellisesti sanottuna tule yhtään mitään, vaikka pintelöijä olisi käärinyt kankaanpaloja tuhansien hevosien jalkoihin. Stella kun ei ihan oikeasti pysy hetkeäkään paikallaan. Se nostelee jalkojaan koko ajan, heiluttelee niitä ilmassa ja tekee kaikkensa ettei pintelit sen jalkaan kääriytyisi. Tämän vuoksi me olemme alkaneet käyttää tarralla kiinnittyviä suojia, jotka saadaan jalkaan niin nopeasti ettei Stella edes tajua tilannetta.

Ratsastaessa Stella on erittäin reaktiivinen, joka saattaa säpsähdellä harhojaan ja innostua pienestäkin vauhtipätkästä liiankin paljon. Keskittyminen on ainakin treenin alussa jäänyt vielä talliin, minkä vuoksi Stella on erittäin hankala saada edes kulkemaan suoraan. Tamma pälyilee innoissaan ympärilleen, ja jos se bongaa jonkun tutun kaverin, on hörinäsekamelska varma. Perusteelliset ja jopa liioitellut alkuverryttelyt ovat paikallaan joka kerta. Mikäli ratsastaja ei jaksa jumpata hevosta tarpeeksi, Stella ei toimi parhaalla mahdollisella tavalla. Tosiaan Stella tarvitsee hurjan paljon virikkeitä treenin aikana, ja se turhautuu supernopeasti, mikäli sille ei ole koko ajan keksimässä uusia kiinnostavia juttuja. Jos ratsastaja vielä sattuu olemaan nopeasti luovuttavaa sorttia, on pahemman luokan soppa valmis ja treeni on yhtä tuskaa molemmille. Keskittymisen herpaantuessa tamma on hyvä yllättää vaikka mukavalla laukkapätkällä tai muulla vastaavalla. Laukkatyöskentely on muutenkin Stellan mielestä mukavaa, ja yleensä siinä askellajissa kaikki koulukiemuratkin sujuvat paremmin. Alkuhörhöilyjen jälkeen Stella toimii erittäin pienillä avuilla. Jo pelkkä ajatus suunanvaihdoksesta saa Stellan virittymään.

Kilpailutilanteissa Stellalla on hankaluuksia rauhoittua. Se on innoissaan pörisemässä lajitovereilleen. Tamma kyllä tietää tasantarkkaan mihin se on tuotu ja mitä siltä odotetaan, mutta kun uteliaisuus vie heikon hevosmielen mukanaan... Joskus Stellalle on ärähdettävä vähän kovempaakin, jotta sinne tänne sinkoileva taliaivo ymmärtäisi edes jotakin. Lastaus saattaa olla toisinaan yhtä hullunmyllyä, kun Stella suorastaan rynnistää koppiin sisään ja on vähällä litistää taluttajaparkansa seinän väliin. Hevonen on todella innoissaan trailereista, ja olisi tunkemassa kaikkien kilpailuihin lähtevien ratsujen mukaan. Välillä se joutuu kuitenkin jäämään rannalle, ja siitähän heppa loukkaantuu syvästi. Kilpasuoritusta ennen on hyvä tehdä koko ajan jotakin. Jos ratsun jättää vain seisomaan paikalleen tai kävelemään löysällä ohjalla, se keksii varmasti jotakin kiinnostavampaa tekemistä ja sen jälkeen tamman keskittyminen on sataprosenttisesti siinä omassa touhussa.

i. Schwanzier Meteor
rhld, tprn, 160 cm
ii. Westwehe Omero
rhld, rnkm, 162 cm
iii. Soniadoor rhld, mkm, 165 cm
iie. Lüdersholt Klaerka rhld, rtkm, 164 cm
ie. Patschoulie
rhld, mrn, 158 cm
iei. Berleholt Ascarino rhld, m, 166 cm
iee. Venetia rhld, prt, 160 cm
e. Kleine Sternenschweif
rhld, rt, 159 cm
ei. Bruchwert Absatz
rhld, vrt, 164 cm
eii. Lünenwitz Oronoco rhld, prn, 163 cm
eie. Urania rhld, prt, 162 cm
ee. Ochsentreu Sterna
rhld, rt, 160 cm
eei. Donnerveilchen rhld, mrn, 163 cm
eee. Volkhoven rhld, rtkm, 164 cm
LUE SUKUSELVITYS

i. Schwanzier Meteor oli, ehkä kliseisestikin, tumma ja tulinen ori. Se menestyi kohtalaisen hyvin kouluradoilla, mutta oli parhaimmillaan oritesteissä ja erilaisissa show-tyyppisissä esityksissä. Meteorin ratsastajat vaihtuivat varsin usein, mikä osaltaan ehkä selittää keskinkertaista kisamenestystä. Ori oli tuttu näky Saksan kansallisen tason kilpailuissa, muttei se saanut itselleen kuin yhden mitalin. Vuonna 2010 Meteor voitti mitalin hopeisena kyseisistä kekkereistä. Käsiteltäessä Meteor oli haastava, muttei onneksi vaarallinen. Orin karsinaan saivat mennä vain muutamat tutut ihmiset. Ratsastaessa ori puhkesi kukkaan vain sellaisen ratsastajan kanssa, joka ei työntekoa pelännyt. Meteor osasi nimittäin olla suuren luokan ääliö, joka pelleili minkä kerkesi eikä hevillä luovuttanut. Se jätti monia hyviä jälkeläisiä, jotka ovat pärjänneet erityisesti kouluradoilla. Meteor jouduttiin lopettamaan 15-vuotiaana kuljetusauton kolaroitua toisen auton kanssa.

ii. Westwehe Omero oli varsin samantyyppinen kuin poikansa - paitsi väritykseltään. Omero oli ruunikonkimo, 162-senttinen kouluratsu. Alunperin Omero oli tarkoitus ruunata, jotta siitä tulisi helpompi kilpahevonen, mutta eräs pitkän linjan hevosihminen sattui paikalle juuri sopivaan aikaan ja osti orin itselleen. Ori muutti siltä seisomalta 2-vuotiaana pojankloppina Ranskaan, jossa se pääsi treenaamaan alan huippujen kanssa. Omero kilpaili vaikeissa luokissa varsin hyvällä menestyksellä ennen siirtymistään siitoskäyttöön. Se pääsi edustamaan Ranskan koulujoukkuetta MM-kilpailuihin 2005, jolloin maa sijoittui viidenneksi. Muuten hevonen on kilpaillut lähinnä Ranskan rajojen sisäpuolella. Satulan alla Omero oli kuin unelma, mutta tallissa sen korvat olivat jatkuvasti luimussa ja hammasrivistö näkyvillä. Ongelmaksi koitui myös matkustelu, jota Omero stressasi paljon ja sillä kesti hetken aina rauhoittua ja päästä siihen omaan kilpailumoodiin. Ori menehtyi tallipalossa ollessaan 16-vuotias. Hevosella on muutamat kymmenet jälkeläiset, jotka ovat perineet sen hyvää liikettä kuin myös nyrpeää luonnetta. Omerosta on edelleen jäljellä muutama pakaste, jotka tullaan käyttämään varsin harkitusti.

ie. Patschoulie on ihastuttava mustanruunikko perhehevonen. Tamma on vienyt kilparadoille saman perheen kaikki neljä lasta mukavalla menestyksellä. Perheen esikoinen kilpaili tammalla aina kansalliselle tasolle Intermediate II –luokkiin asti. Lisäksi hän saavutti Patschoulien kanssa Etelä-Saksan piirinmestaruuspronssin ja maan mestaruuskilpailuissa kahdeksannen sijan. Patschouliesta on tehty useampikin tarjous, mutta perhe ei ole suostunut sitä koskaan myymään. Tamma on todella ystävällinen, mutta siltä löytyy riittävästi kipinää kisatilanteita varten. Nykyään Patschoulie viettää leppoisia oloneuvoksen päiviä kotitallillaan Etelä-Saksassa. Meteor on Patschoulien kolmesta jälkeläisestä ensimmäinen. Tamma astutettiin erittäin tarkkaan valituilla oreilla, minkä vuoksi kaikista syntyvistä varsoista on kasvanut todella kelpoja ratsuja aina vaikeisiin koululuokkiin asti. Tämän lisäksi kaikilla jälkeläisillä on varsin kipakka kisahevosen luonne, vaikka mamma itse on aika nössö kaveri.

e. Kleine Sternenschweif on hyväluonteinen rautias tamma. Se kilpaili nuorempana kouluratsastuksen parissa ja on nyt täysipäiväisenä siitostammana. Hevosen ollessa nuorempi aina kilpailujen lähestyessä siitä alkoi kuoriutumaan päivä päivältä tammamaisempi tyyppi, joka omasta mielestään tiesi kaikesta kaiken. Se otti aika paljonkin stressiä suurista kisa-areenoista, minkä vuoksi oli enemmänkin sääntö kuin poikkeus, että kisasuoritus meni penkin alle hevosen hermostuneen sekoilun takia. Tämän vuoksi Schweif kilpailikin aktiivisesti vain kolme vuotta, minkä jälkeen sen omistaja päätti päästää tamman pälkähästä. Hevonen myyntiin harrasteratsuksi nuorelle aikuisratsastajalle, jonka kanssa tamman luonnekin tasaantui. Schweif on jättänyt hyviä jälkeläisiä - niistä hyvänä esimerkkinä Stella. Erityisesti Schweifin tammajälkeläiset ovat olleet keskivertoa parempia. Schweif on helppo käsiteltävä ja se hoitaa varsansa luonnollisella huolellisuudella. Tamma on rauhoittunut nuoruusajoista, kun se on päässyt viettämään aikaansa suuressa tamma- ja varsalaumassa. Hevonen on 18-vuotias, ja on edelleen rennossa harrasteratsun käytössä. Etenkin pitkät maastolenkit saavat tämän vanhan muorin pään edelleen pyörälle.

ei. Bruchwert Absatz oli kansainvälisten kenttien kouluratsu. Se kilpaili pitkään saman ratsastajan kanssa ja saavutti hyvää menestystä. Hevonen on saavuttanut toisen sijan maailmancupissa ja on myös peräti kaksi kertaa otettu mukaan olympiajoukkueeseen. Ensimmäisellä kerralla Hollannin lipun alle ja toisella kerralla se pääsi edustamaan Iso-Britanniaa. Kasvattaja myi hevosen nuorena varsana ensin Hollantiin, jossa se pääsi kilpailemaan kunnianhimoisin suunnitelmin. Hollannissa Absatz vaihtoi omistajaa kerran. Sen nappasi itselleen brittiläinen kouluratsastaja, jonka kanssa orilla klikkasi heti. He olivat erottamattomat, ja parivaljakosta paistoi se aito into ja halu tehdä juttuja. Luonteeltaan Absatz on jokseenkin ruunamainen, mikä miellyttää sen kanssa toimivia ihmisiä. Absatzin ratsastettavuus on edelleen erinomainen, vaikka se toimiikin nykyään pääasiassa siitosoriina. Ori on jättänyt jälkeläisilleen erityisesti hyvää luonnettaan. Hevonen on todella pidetty ja sitä kysellään tasaisin väliajoin jalostukseen. Absatz näyttää periyttävän potentiaali vaikeisiin koululuokkiin tasapainoisen luonteen kera, mikä onkin erittäin houkutteleva yhdistelmä.

ee. Ochsentreu Sternan kilpaura alkoi valjakkoajon parissa. Sterna kilpaili Saksassa aluetasolla yksilövaljakkoa, koska se ei tullut kovinkaan hyvin toimeen muiden hevosten kanssa. Mikäli rattiin saatiin tarpeeksi vaativa ohjastaja, Sterna kulki kuin unelma. Hyvin menestynyt tamma joutui kuitenkin onnettomuuteen, minkä seurauksena se alkoi pelätä kärryjä. Sterna myytiin kuntoutettavaksi hevoseksi ja sen uusi omistaja sai siitä mainion kouluratsun. Tammalla on luonnostaan paljon miellyttämishalua, mikä tekee siitä hyvän ratsun. Sterna on saanut kaksi varsaa, joista Schweif on nuorempi. Tamman omistaja kilpailee vielä toisinaan Sternan kanssa helpoissa koululuokissa, mutta se on siirtymässä täysipäiväisesti jalostuskäyttöön. Sterna on käsiteltäessäkin rauhallinen ja pitkämielinen, joten se on loistava jalostuseläin.
sukuselvityksen pohja © CC. lisäykset © Amanda

Jälkeläiset


Stella ei ole tarjolla jalostukseen.
RHLD-o. Wackerherz von Lark s. 24.01.2016 i. Watteherz om. VRL-13822 & VRL-06904 ktk-kelpoinen
RHLD-t. Syrianix von Lark s. 03.06.2015 i. Kieferhof Severin om. VRL-10878 KTK-III
RHLD-t. Hydra von Lark s. 01.03.2015 i. Hyperion om. VRL-00033 tähän meriitit
RHLD-t. Katalin von Lark s. 29.05.2014 i. Regenbogen Jürgen om. VRL-01317 KRJ-II
OLD-t. Oldfinion v. Meteo s. 21.11.2014 i. Von Freutico om. VRL-06303 KTK-III

Kilpailutulokset


28.02.2016 - KRJ - Hukkapuro - Intermediate I - 04/40
27.02.2016 - KRJ - Hukkapuro - Intermediate I - 06/40
24.02.2016 - KRJ - Hukkapuro - Intermediate I - 02/40
23.02.2016 - KRJ - Hukkapuro - Prix St. Georges - 01/40
21.02.2016 - KRJ - Hukkapuro - Intermediate I - 05/40
20.02.2016 - KRJ - Hukkapuro - Prix St. Georges - 01/40
15.02.2016 - KRJ - Hukkapuro - Prix St. Georges - 04/40
14.02.2016 - KRJ - Hukkapuro - Prix St. Georges - 04/40
11.02.2016 - KRJ - Hukkapuro - Intermediate I - 05/40
08.02.2016 - KRJ - Hukkapuro - Prix St. Georges - 01/40
07.02.2016 - KRJ - Hukkapuro - Intermediat I - 02/40
03.02.2016 - KRJ - Hukkapuro - Prix St. Georges - 05/40
02.02.2016 - KRJ - Hukkapuro - Intermediate I - 05/40
30.01.2016 - KRJ - Hukkapuro - Prix St. Georges - 02/40
25.01.2016 - KRJ - Hukkapuro - Intermediate I - 04/40
23.01.2016 - KRJ - Hukkapuro - Prix St. Georges - 06/40
19.11.2015 - KRJ - Vihkilä - Intermediate II - 05/30
09.05.2015 - KRJ - KK Reiter - Intermediate II - 04/20
08.05.2015 - KRJ - KK Reiter - Intermediate II - 01/20
07.05.2015 - KRJ - KK Reiter - Intermediate II - 03/20
05.05.2015 - KRJ - KK Reiter - Intermediate II - 02/20
05.05.2015 - KRJ - KK Reiter - Intermediate II - 04/20
04.05.2015 - KRJ - Alondra - Intermediate II - 03/30
04.05.2015 - KRJ - KK Reiter - Intermediate II - 02/20
02.05.2015 - KRJ - KK Reiter - Intermediate II - 02/20
30.04.2015 - KRJ Cup - Fiktio - Intermediate II - 14/162
30.04.2015 - KRJ - KK Reiter - Intermediate II - 04/20
29.04.2015 - KRJ - KK Reiter - Intermediate II - 02/20
26.04.2015 - KRJ - KK Reiter - Intermediate II - 04/20
23.04.2015 - KRJ - Hukkapuro - Intermediate II - 02/30
22.04.2015 - KRJ - Hukkapuro - Intermediate I - 02/30
19.04.2015 - KRJ - Hukkapuro - Intermediate II - 05/30
16.04.2015 - KRJ - Hukkapuro - Intermediate II - 01/30
18.04.2015 - KRJ - Wolf Sporthorses - Intermediate II - 03/30
15.04.2015 - KRJ - Hukkapuro - Intermediate II - 04/30
11.04.2015 - KRJ - Hukkapuro - Intermediate I - 01/30
10.04.2015 - KRJ - Hukkapuro - Intermediate I - 02/30
08.04.2015 - KRJ - Hukkapuro - Intermediate II - 02/30
08.04.2015 - KRJ - Hukkapuro - Intermediate I - 05/30
06.04.2015 - KRJ - Hukkapuro - Intermediate I - 04/30
04.04.2015 - KRJ - Hukkapuro - Intermediate II - 02/30
04.04.2015 - KRJ - Hukkapuro - Intermediate I - 03/30
03.04.2015 - KRJ - Hukkapuro - Intermediate I - 04/30
02.04.2015 - KRJ - Whispering Heaven - Intermediate II - 05/26


15.05.2016 Alondra, reininhevostammat (02/03) RCH, tuom. Spookiness
20.03.2016 Alondra, reininhevostammat (01/02) SW5, tuom. Spookiness
25.10.2014 Granstad, puoliveritammat (01/15) SW4, tuom. Christa W.

23.04.2016 Alondra, Reininhevostammat (01/02) irtoSERT, tuom. Kati
11.04.2016 Rosenhof, Puoliveritammat (02/12) irtoSERT, tuom. Kati
21.12.2014 Danve, Puoliveritammat (01/12) BIS2, MVA-SERT, tuom. Kerppa

Päiväkirjamerkinnät ja valmennukset

Lue päiväkirjamerkintöjä ja valmennuksia

10.05.2016 - Maastolenkki pilvisessä säässä, kirjoittajana CC.
Aurinko päätti mennä pilveen juuri kun saavuin tallille Stellan luo. Hain kiemurtelevan tamman tarhasta ja laitoin sen käytävälle kiinni hoitaakseni sen. Jostain syystä Stellalla oli hepulipäivä ja se kuopi tallin lattiaa kaviollaan. Jouduinkin hieman ärähtämään sille kun se ei meinannut lopettaa temppuiluaan lainkaan. Harjasin tamman huolellisesti ja tarkistin sen jalat sekä kaviot. Stella ei olisi halunnut pysyä paikoillaan, joten jouduin hetkelliseen nojauskilpailuun tamman kanssa. Ihme kyllä, sain kuin sainkin Stellan harjattua ja varustettua. Talutin sen ulos kentälle ja nousin satulaan - vaikka tamma yritti kävellä pois altani. Kiristin vyön ja säädin jalustinhihnat sopivalle pituudelle. Ratsastin kentällä hetken aikaa alkuverryttelyä, sillä halusin selvittää oliko Stellalla liikaa pöllöenergiaa vai oliko sen kanssa turvallista lähteä maastoon. Tamma kuunteli melko hyvin, joten uskalsin lähteä maastolenkille. Aluksi vain kävelimme metsätietä pitkin ja poikkesimme muutamalle polullekin. Kun nostin ravin hiekkatiellä, teimme aluksi pohkeenväistöjä tien laidasta laitaan, jotta sain Stellan varmasti kunnolla kuulolle. Tamma käyttäytyi yllättävän mukavasti, joten uskalsin nostaa laukankin sopivalla pätkällä. Stella heitti muutamat ilopukin, mutta osasin odottaa niitä, joten en onnekseni mätkähtänyt maahan. Tallille palattuamme kävin vielä taivuttelemassa Stellaa kentällä. Tamma kuunteli oikein hyvin ja olin tyytyväinen. Ratsastuksen jälkeen riisuinkin tamman varusteet, laitoin sille riimun päähän ja annoin sen piehtaroida. Stella vaikutti oikein tyytyväiseltä möyrytessään hiekassa. Lopuksi vielä harjasin tamman huolellisesti ennen kuin vein sen karsinaansa syömään päiväheiniään.

VIRTUAALIHEVONEN - A SIM GAME-HORSE