Pierdinette

KUOLLUT KESÄKUUSSA 2016

     

© Tomasz Siergiej
tämä hevonen on virtuaalihevonen
Virallinen nimi Pierdinette "Pirre" Rekisterinumero VH14-013-0206
Rotu, sukupuoli oldenburginhevonen, tamma Väri, säkäkorkeus ruunikko, 167 cm
Syntymäaika, ikä 04.08.2014, 13v. Ikääntyminen 4v. 4.9.2014, 6v. 18.9.2014, ikääntyy 3 kk = 1 vv
Kasvattaja Team Houfenod evm tuoja Oldfinion Dressage Omistaja Alondra, VRL-10878
Painotus koulupainotus Koulutustaso ko. Grand Prix

Kantakirjattu III -palkinnolla helmikuun tilaisuudessa 2016: 15 + 16 + 16 + 16 = 63p

Palkittu KRJ:n laatuarvostelussa I -palkinnolla tammikuun tilaisuudessa 2016: 7 + 42 + 20 + 19 + 14,5 = 102,5p

Palkittu yleislaatuarvostelussa YLA2 -palkinnolla toukokuun tilaisuudessa 2016: 24,5 (17+7,5) - 24 (13+11) - 17 - 13 - 4 = 82,5p

Luonnekuvaus

Pirre on luonteeltaan jokseenkin ailahtelevainen. Toisinaan se on helppo, jokaisen pikkutytön automaattiponi, kun taas yhdessä hetkessä siitä saattaa kuoriutua kulmiansa kurtisteleva kakka-aivo. Tamma loukkaantuu todella pienestä, joten sen kanssa toimiessa täytyy vähän mietiskellä mitä tekee. Esimerkiksi hoitajan yksikin liian kovakourainen harjausliike saa tamman heilauttamaan rajusti päätään ja korvat liimautumaan niskaan. Jos Pirreä kunnolla ottaa päähän, saattaa se rymytä hoitajansa päälle. On siis hyvä olla aina valmiina loikkaamaan sivuun, jos tamma keksiikin ryhtyä keilapalloksi. Jos nyt kuitenkin kaikki menee kuin Strömsössä, Pirre ei nosta tilanteesta sen suurempaa numeroa vaan tyytyy seisomaan melko hyvin paikallaan ja odottamaan, kunnes ihminen on hoitonsa suorittanut. Narun päässä Pirre ei siedä minkäänlaisia nykäisyjä tai turhanpäiväisiä hoputteluja. Se kyllä kulkee nätisti eteenpäin ilman väkivaltaa. Hevoselta menee pasmat sekaisin viimeistään silloin, jos hoitaja ärähtää sille kurkku suorana. Sen jälkeen Pirre iskee jarrut pohjaan eikä liiku sentiäkään ennen kuin hänen ylpeys antaa periksi. Siinä saattaa tosin mennä tovi jos toinenkin.

Ratsukäyttäytyminen Pirrellä on aina ollut ensiluokkaista. Harvoin se kyseenalaistaa selässä olevan käskyt, ja ryhtyy protestointilinjalle. Tosin jos ratsastaja on ihan kamala törppö, joka ei osaa mitään, ei tamma pelkää ryhtyä sotatoimiin. Ollessaan tyytymätön hevonen saattaa lähteä rynnimään kuin päätön kana konsanaan muutaman raivoisan pukin kera. Upeita riehumisliikkeitään tämä pieni rodeoponi ei näyttele ilman syytä. Jos Pirrellä on asiat suht hyvin ja ratsastajalla homma pelaa, tamma ikään kuin liitää eteenpäin. Sen on erittäin helppo koota itseään eikä se tarvitse kuin kerran perusteellisen apujen läpiviennin, ja tamma on superryhdikäs GP-ratsu. Käynti saattaa toisinaan olla hieman hätäilevää, koska Pirrehän tietysti haluaisi kokea vauhdin hurmaa jo heti alkusekunneista asti. Yleensä sitä saa siis olla pidättelemässä alkukäyntien aikana enemmän kuin tarpeeksi. Askellajina laukka on se kaikista mieluisin. Pirrellä on varsin pitkä askel, joka tuntuu kantavan monen monta metriä. Se saattaa aiheuttaa toisinaan sen, että ratsastaja nappaa edestä liikaa ja pyrkii saamaan askelta "kasaan", jolloin laukasta taas tulee paikallaan junnaavaa. Kunhan hevosen pitkiltä tuntuviin harppauksiin tottuu, osaa sitä kootakin riittävän vähän.

Uusissa paikoissa Pirreltä menee pupu pöksyyn, ja se purkaa pelkoaan hoitajansa kiusaamiseen. Kisatiimin on oltava reipas ja pelkäämätön, koska Pirre saattaa keksiä vaikka ja mitä kaksilahkeisten päänmenoksi, kun se oikein kunnolla stressaantuu. Joskus kilpasuorituskin saattaa olla hikisen ja verisen työn takana, kun alla oleva ratsu on mahahaavan partaalla ja tuntuu juoksentelevan sinne tänne hippulat vinkuen. Muihin hevosiin Pirre reagoi omalla arvaamattomalla tavallaan. Hevonen on erittäin hyvä lukemaan lajitovereitaan. Mikäli niiden ympärillä vallitsee huono energia, Pirre näyttää hapanta naamaa eikä suostu tutustumaan kyseiseen nelijalkaiseen sitten millään. Hyvän auran omistavat hevoset ovat kuitenkin Pirren mielestä mitä mukavimpia tuttavuuksia, ja niiden luokse se pyrkii joskus jopa liiankin innokkaasti.

Sukutaulu

i. Pioedan
old, rn, 170 cm
ii. Seer Pedan
old, rn, 169 cm
iii. Santos old, mrn, 167 cm
iie. Rachelle old, trn, 173 cm
ie. Kisele
old, rnkm, 167 cm
iei. Kaeden Kai old, rnkm, 168 cm
iee. Dubois old, mkm, 164 cm
e. Fornette
old, rn, 168 cm
ei. Fourstation
old, rn, 172 cm
eii. Prizorn old, m, 174 cm
eie. Erydine GER trt, 170 cm
ee. Estelle
old, trn, 165 cm
eei. Eabor old, trn, 160 cm
eee. Camille old, mrn, 166 cm
Lue sukuselvitys

i. Pioedan oli koko elämänsä ajan perustason suorittaja. Siitä povattiin ties mitä maan ja taivaan väliltä, mutta ori ei kyennyt omistajiensa toiveita täyttämään. Nuorena pojankloppina Pioedan oli jokseenkin vauhdikas persoona. Se ei meinannut ymmärtää millään, että riehumalla ja toisia kiusaamalla ei pääse elämässä eteenpäin. Hevonen kilpaili lähinnä Prix St. Georges tasolla menestyen vaihtelevasti. Kyse ei välttämättä ollut siitä etteikö hevosella olisi ollut potentiaalia ainakin Intermediate tasoille, mutta hevosta kun ei yksinkertaisesti kiinnostanut koulukiemurat sitten millään. Se oli aina yhtä tuskaa saada hevonen puhtaasti kouluradan läpi. Tämä olikin suurin syy siihen, miksi Pioedan lopetti kilpailemisensa alle kymmenvuotiaana. Turha hevosen kiusaaminen ei ollut orin omistajan mielestä tarpeellista ja Pioedan myytiinkin ruunattuna harrasteratsuksi nuorelle saksalaispojalle. Ennen ruunausta Pioedan astui kolme tammaa, joista kaksi synnytti maailmaan pontevan terveet hevosvauvat. Molemmat jälkeläiset ovat yllätykseksi kilpailleet jopa Grand Prix tasolle asti. Pioedan kuoli ähkyn komplikaatioihin 14-vuotiaana.

ii. Seer Pedan on kouluhevonen sanan varsinaisessa merkityksessä. Kuuliainen ori oli kilpauransa aikana yksi puhutuimmista nimistä ja nykypäivänäkin se on edelleen hurjan suosittu jalostuksessa. Pienehkö puoliveriori oli jo nuoresta asti äärettömän tasapainoinen luonne ja ikäänsä kypsempi, mikä selvästi auttoi menestymään muiden nuorten hevosten kanssa mitellessä. Seer Pedan rankattiin neljävuotiaana kolmen parhaan koululupauksen joukkoon. Ori nosti asemiaan aina joka vuosi kuusivuotiaaksi asti, jolloin se keikkui kärkipaikalla. Hevonen pääsi heittämällä Saksan mestaruuskilpailuihin ja oli siellä tuttu näky aina kymmenvuotiaaksi asti, jonka jälkeen ori siirtyi kansainvälisille areenoille. Hevonen kilpaili Grand Prix tasolla hurjat kahdeksan vuotta ja lopetti aktiivisen kilpailu-uransa 18-vuotiaana. Loistava ura poiki kaksi Saksan mestaruutta, yhden EM-kullan ja –hopean sekä peräti kolme maailmancupvoittoa. Nykyään 24-vuotias Seer Pedan ravailee liitävän askeleen kera kasvattajallaan Pohjois-Saksassa. Sen monet kymmenet jälkeläiset kilpailevat kansainvälisesti Grand Prix tasolla, ja jotkut ovatkin jo päihittäneet isänsä menestyksen mitalisaaliillaan.

ie. Kisele on upea ruunikonkimo tamma, joka toimi lähinnä valjakkohevosena MM-tasolla. Hevonen kilpaili niin yksilö- kuin parivaljakossakin puolisiskonsa kanssa. Tammat olivat kuin kaksi marjaa ja heidän yhteistyö oli saumatonta. Kun ohjaksiin vielä löytyi joku, jonka kanssa synkkasi, tämä tiimi oli voittamaton. Valjakkopuuhien lisäksi hevonen on kantakirjattu upealla I-palkinnolla ja toiminut siitostammana. Sillä on viisi jälkeläistä, joista suurin osa kilpailee valjakossa. Mukaan on kuitenkin eksynyt myös kouluratsastuksessa kilpaillut hevonen. Tosin voi olla, että myös sille varsalle olisi sopinut kärryhommat paremmin. Kisele on ollut koko elämänsä ajan yhden ihmisen omistuksessa. Nykyään vanha hevosmummo laiduntaa rakkaan kasvattajansa hoivissa ihanaisen siskonsa kanssa. Tammalle ei ole enää sen suurempia suunnitelmia vaan se saa vanheta rauhassa ja arvokkaasti sitä rakastavien ihmisten ja lajitovereiden ympäröimänä.

e. Fornette on luonteeltaan aivan kuin koira. Se seuraa uskollisesti hoitajaansa ilman riimunnarua ja kapuaisi jopa ihmisten syliin, mikäli se vain olisi mahdollista. Ihanainen Fornette kilpaili Grand Prix tasolla muutaman vuoden, minkä jälkeen siirtyi siitostamman tehtäviin. Hevonen sijoittui kerran maailmancupin kolmanneksi parhaaksi, eikä se koskaan jäänyt kymmenen parhaan ulkopuolelle kilpailu-urallaan. Fornette on pyörähtänyt myös pari kertaa MM-areenalla ja kilpaili myös Ruotsin joukkueessa olympialaisissa. Suuria voittoja tai palkintoja ei kuitenkaan Fornetelle tullut, vaikkakin se olisi ne rehdillä käytöksellään ansainnutkin. Nykyään 17-vuotias tamma toimii omistajansa lapsen harrastushevosena. Forneten on tarkoitus vielä varsoa ainakin yksi vauva tähän maailmaan ennen kuin se pääsee eläkkeelle niistä hommista. Fornetella onkin jo ennestään kolme jälkeläistä, joille tamma on periyttänyt enemmänkin liikettä kuin supersuloista luonnettaan, mikä on hieman sääli.

ei. Fourstation kilpaili aikoinaan Grand Prix tasolla kansainvälisillä areenoilla. Se voitti uransa aikana niin EM-hopeaa kuin MM-kultaakin. 12-vuotiaana ori myytiin hyvästä tarjouksesta Hollannissa harjoittelevalle tanskalaisratsastajalle, jonka ratsastamana Fourstation kilpaili vielä viisi vuotta. Hevonen oli maasta käsin todella kiltti eikä sitä ensi näkemältä olisi edes oriksi uskonut. Fourstation kunnioitti kaksijalkaisia äärettömästi, ja tuskin sen mielessä on ikinä edes käynyt, että se voisi ihmistä satuttaa. Ratsuna Fourstationin käytös muuttui hieman enemmän arvaamattomaksi. Se oli reaktiivinen hevonen niin kuin kilpahevosen kuuluukin olla. Ori oli todella herkkä eikä sen selässä pystynyt käyttämään kuin vain kevyitä ohjan puristuksia tai kyljen kutitteluja. Jos lähti kovakouraiselle linjalle, hevonen pisti hommalle stopin alta aikayksikön. Fourstation kuoli 25-vuotiaana pääntautiin. Ennen kuolemaansa siitä ehti tulla monen pienen hevosvauvan isä. Nykyään orin jälkeläiset kilpailevat niin kansallisilla kuin kansainvälisilläkin areenoilla ollen perusvarmoja suorittajia. Muutamista, vielä pari vuotta sitten hiomattomista timanteista, on kuoriutunut todellisia yllättäjiä, jotka ovat saaneet lippusen olympialaisiin.

ee. Estelle on 24-vuotias hevostamma, joka on koko elämänsä ajan toimittanut ainoastaan siitoshevosen virkaa. Se on upeasta koulusuvusta, muttei kasvattajalla kuitenkaan ole ollut intressiä hankkia Estellelle kilpailumeriittejä vaan on paneutunut kokonaan siihen, että hevosen geenit pääsisivät jatkumaan seuraaville sukupolville. Estelle on luonteeltaan diivamainen tamma, joka osaa sanoa terävästi oman mielipiteensä, varsinkin jos toisen osapuolen mielipide on sen omasta kovin eriäväinen. Vauhtia ja vaarallisia tilanteita on usein tarjolla Estellen kanssa toimiessa. Hevonen saattaa yhtäkkiä riuhtaista taluttajansa mukanaan tai sitten iskeä hampaansa hoitajan ihoon, mikäli sen kanssa ei olla tarkkana. Hevosta on kierrätetty jonkin verran näyttelykehissä, ja sieltä se onkin napannut kaikenlaisia palkintoja, jotka eivät nykypäivänä edes mahdu yhteen kaappiin. Estelle on myös kantakirjattu II-palkinnolla. Nykyään hevonen tarhailee parin muun samanlaisen oman arvonsa tuntevan rouvan kanssa Ranskan maalla.

Jälkeläiset

OLD-o. Primo von Lark s. 15.05.2016 i. Purzelbaum om. VRL-14236 tähän meriitit
OLD-t. Pearlie von Lark s. 10.01.2016 i. Torrevinos GER om. VRL-10352 tähän meriitit
OLD-t. Prunella von Lark s. 12.10.2015 i. Bajonerri om. VRL-10878 tähän meriitit
OLD-o. Walker von Lark s. 15.05.2015 i. Walkenounz om. VRL-08368 KV-II, VAR-II
OLD-t. Petronella von Lark s. 12.02.2015 i. Marsious om. VRL-03881 tähän meriitit
OLD-o. Deacon Prime s. 21.10.2014 i. Duzedrawse om. VRL-10531 tähän meriitit

Kilpailutulokset

Sijoituksia yhteensä 42, joista voittoja 11
31.10.2015 - KRJ Cup - Fiktio - Prix St. Georges - 06/92
30.09.2015 - KRJ Cup - Runoratsut - Grand Prix - 15/169
16.06.2015 - KRJ - Wolf Sporthorses - Grand Prix - 04/30
16.06.2015 - KRJ - Wolf Sporthorses - Grand Prix - 05/30
10.06.2015 - KRJ - Wolf Sporthorses - Grand Prix - 01/30
09.06.2015 - KRJ - Wolf Sporthorses - Grand Prix - 03/30
08.06.2015 - KRJ - Wolf Sporthorses - Grand Prix - 01/30
06.06.2015 - KRJ - Wolf Sporthorses - Grand Prix - 05/30
05.06.2015 - KRJ - Wolf Sporthorses - Grand Prix - 03/30
03.06.2015 - KRJ - Wolf Sporthorses - Grand Prix - 03/30
29.05.2015 - KRJ - Wolf Sporthorses - Grand Prix - 05/30
29.05.2015 - KRJ - Wolf Sporthorses - Grand Prix - 05/30
29.05.2015 - KRJ - Rêve de Haussea - Grand Prix - 01/30
27.05.2015 - KRJ - Rêve de Haussea - Grand Prix - 03/30
28.05.2015 - KRJ - Rêve de Haussea - Grand Prix - 01/30
25.05.2015 - KRJ - Wolf Sporthorses - Grand Prix - 04/30
23.05.2015 - KRJ - Rêve de Haussea - Grand Prix - 02/30
11.05.2015 - KRJ - KK Clique - Grand Prix - 05/30
10.05.2015 - KRJ - Kilpailukeskus Reiter - Grand Prix - 02/30
08.05.2015 - KRJ - Sirxire - Grand Prix - 03/30
06.05.2015 - KRJ - Kilpailukeskus Reiter - Grand Prix - 04/30
06.05.2015 - KRJ - Kilpailukeskus Reiter - Grand Prix - 01/30
06.05.2015 - KRJ - Sirxire - Grand Prix - 01/30
05.05.2015 - KRJ - KK Clique - Grand Prix - 02/30
05.05.2015 - KRJ - KK Clique - Grand Prix - 04/30
04.05.2015 - KRJ - KK Clique - Grand Prix - 05/30
04.05.2015 - KRJ - KK Clique - Grand Prix - 03/30
01.05.2015 - KRJ - Sirxire - Grand Prix - 05/30
28.04.2015 - KRJ - Kilpailukeskus Reiter - Grand Prix - 01/30
27.04.2015 - KRJ - Kilpailukeskus Reiter - Grand Prix - 02/30
26.04.2015 - KRJ - Kilpailukeskus Reiter - Grand Prix - 04/30
26.04.2015 - KRJ - Sirxire - Grand Prix - 03/30
20.04.2015 - KRJ - Oldfinion Dressage - Grand Prix - 01/30
16.04.2015 - KRJ - Oldfinion Dressage - Grand Prix - 04/30
15.04.2015 - KRJ - Oldfinion Dressage - Grand Prix - 03/30
14.04.2015 - KRJ - Oldfinion Dressage - Grand Prix - 04/30
11.04.2015 - KRJ - Oldfinion Dressage - Grand Prix - 03/30
08.04.2015 - KRJ - Oldfinion Dressage - Grand Prix - 05/30
07.04.2015 - KRJ - Rêve de Haussea - Grand Prix - 01/30
04.04.2015 - KRJ - Oldfinion Dressage - Grand Prix - 04/30
04.04.2015 - KRJ - Rêve de Haussea - Grand Prix - 04/30
03.04.2015 - KRJ - Rêve de Haussea - Grand Prix - 01/30
02.04.2015 - KRJ - Oldfinion Dressage - Grand Prix - 01/30
01.04.2015 - KRJ - Rêve de Haussea - Grand Prix - 04/30
Katso näyttelytuloksia

22.11.2015 Alondra, oldenburginhevostammat (03/12) RCH, tuom. Sirpa

Päiväkirjamerkinnät ja valmennukset

Lue päiväkirjamerkintöjä ja valmennuksia

05.01.2016 - Metsälenkki räntäsateessa
Pirre seisoi rauhallisesti paikallaan. Se pälyili horisonttiin varsin tietävä katse silmissään. Taivaalta tippui jotakin rännän kaltaista sekasotkua. Lämpö oli kohonnut pari astetta yli mittarin paremman puolen. Kapusin reippaasti ruunikon tammani selkään. Pirre lähti hieman vastahakoisesti matkaan painaessani pohkeeni sen kylkiin. Korvat varautuneesti takaviistossa se lampsi menemään soratietä pitkin. Hevonen on ollut kevyehköllä käytöllä viikon, kun se oli heittänyt lipat tarhassa, riehuessaan parin muun nelijalkaisen kanssa, jotka kuitenkin säilyivät vammoitta. Pirren selkä koki kovan kolauksen, minkä vuoksi tamma aristi sitä eikä sen selkään viittinyt painoa iskeä. Tänään olin ensimmäistä kertaa viikkoon hevosen selässä. Olisi uskonut, että tamma olisi täynnä energiaa, mutta päinvastoin. Pirre oli jo niin tottunut toimeettomaan elämäänsä, ettei se pitänyt laisinkaan siitä, että sen selkään heitetään satulat ja niiden lisäksi vielä typerät ihmiset. Maastolenkki teki kuitenkin hyvää meille molemmille. Pirrellä oli alkumatkasta vaikeuksia pysyä liikkeessä. Se pysähteli välillä tuijottelemaan milloin mihinkin eikä totellut minun eteenpäin patistavia apuja kovin mielellään. Muutaman ravipätkän jälkeen Pirren katse kuitenkin hieman kirkastui ja se pysyi liikkeessä paljon helpommin. Räntäsade lakkasi noin puolessa välissä matkaa, mutta se oli silti jo ehtinyt kastella meidät melko pahasti. Tamma tuntui hieman jäykältä, muttei sitä näyttänyt enää koskevan mihinkään. Uskoakseni kaikenlainen vastustelu johtui tamman protestoinnista. Se nimittäin liputtaisi niin mielellään varhaiseläkkeen puolesta!

15.12.2015 - Pirren kuulumiset
Pierdinetestä on hiljalleen tullut minulle aina vain tärkeämpi. Se on ollut tähän asti kaikille neljälle varsalleen mitä mahtavin äiti, ja olen saanut olla ylpeä siitä monta kertaa. Tamman varsat ovat toinen toistaan hienompia. Sen molemmat orijälkeläiset ovat kilpailleet menestyksekkäästi Grand Prix -tasolla, ja toinen poika on myös kilpaillut valjakossa Pierdineten isänemän Kiselen lailla. Upeaa nähdä monitaitureita tamman jälkeläisissä! Tammavarsoista toinen on niittänyt mainetta näyttelykehissä, ja on saavuttanut kantakirjakelpoisuuden. Tulevaisuuden suunnitelmissa on hankkia Pirrelle vielä muutamat varsat sekä käydä niin kouluratsastusjaoksen laatuarvostelussa kuin yleislaatuarvostelussakin. Muutama viikko sitten hevonen nappasi itselleen VSN-näyttelyistä RCH -maininnan, ja tammasta tuli vihdoin ja viimein kantakirjakelpoinen. Tätä olemme odottaneet valehtelematta pari vuotta! Sitten vielä, kun se kantakirjapalkinto saataisiin...

04.12.2015 - Kouluvalmennus
Pirre pisti parastaan. Se oli koko treenin ajan superhyvin kuulolla eikä se tehnyt mitään omia juttujaan vaan keskittyi sataprosenttisesti. Valmennuksen tarkoituksena oli hioa tamman lisättyjä askellajeja. Tein alkulämmittelyjen jälkeen lisätyn käynnin pätkiä uralla. Hevonen oli hyvin reippaalla päällä ja ratsastajakin oli vähän liian innoissaan, minkä vuoksi ensimmäiset käyntipätkän olivat aivan liian hätäisiä ja menivät yliyrittämisen piikkiin. Seuraavaksi tein muutamia voltteja, joissa vuoroin kokosin ja vuoroin lisäsin vauhtia masiinaan, minkä jälkeen siirryin tekemään pätkiä lisättyä ravia diagonaalilla. Toisinaan minun käteni olivat melko suurikin ongelma. Käteni olivat liian korkealla ja sähläsivät omiaan, minkä vuoksi Pirren etujalkojen harmonia rikkoutui ja niiden liike muuttui ilmaa "hakkaavaksi". Kun kädet saatiin kuriin, Pirre kulki rennon letkeänä ja esittäen varsin vakuuttavaa liitovaihetta etujalat eteen ojennettuina. Tamma sai ruhtinaalliset kehut ja hetken kävellä vapaalla ohjalla ennen kuin siirtyisimme laukan pariin. Ennen varsinaisen lisätyn laukan treenaamista tein erilaisia ravi-laukka -siirtymisiä sekä myös siirtymisiä laukan sisällä. Sain Pirren siirtymisen avulla todella nopeasti taas kuuntelemaan minua ja pääsimme siirtymään jättimäiselle keskiympyrälle. Jäin laukkaamaan ympyrälle varsin reippaasti. Annoin Pirren venyttää kaulaansa jopa liikaakin, jotta se pääsisi hommaan mukaan. Kun laukka pyöri hyvin, siirryin takaisin tutulle diagonaalille. Lisätyssä laukassa meillä ei ollut muuta ongelmaa kuin toisinaan liian kova vauhti. Ensimmäiset laukat menivät erittäin hyvin, mutta kun hommaa alettiin jankkaamaan, vauhti saattoi lähteä lapasesta ja ihan huolella. Ennen kuin koko hommasta jäisi paha maku suuhun, päätin siirtyä loppuverryttelyihin. Pirren jäähdyttely olikin kovemman työn takana kuin olin kuvitellut.