kuollut helmikuussa 2020

Agrona


© Gestüt Hämelschenburg
Virallinen nimi Agrona "Oona" Rekisterinumero VH15-230-0024
Rotu, sukupuoli reininhevonen, tamma Väri, säkäkorkeus tummanruunikko, 164 cm
Syntymäaika, ikä 11.04.2015, 24v. Ikääntyminen 4v. 11.05.2015, 6v. 25.05.2015, ikääntyy 3 kk = 1 vv
Kasvattaja Clara Wahlen evm Omistaja Alondra, VRL-10878
Painotus koulupainotus Koulutustaso Grand Prix
  • Kantakirjattu II -palkinnolla tammikuun tilaisuudessa 2016: 17 + 17 + 20 + 18 = 72p
  • Champion -arvonimi myönnetty 21.01.2020
  • VSN Champion -arvonimi myönnetty 13.01.2020
  • Palkittu KRJ:n laatuarvostelussa I -palkinnolla joulukuun tilaisuudessa 2019: 8,5 + 40 + 20 + 17 + 15 = 100,5p
  • Palkittu yleislaatuarvostelussa YLA2 -palkinnolla marraskuun tilaisuudessa 2019: 21,5 (15,5+6) + 20 (14+6) + 17 + 17 + 4 = 79,5p

Oonan yltiödiivamaisuus saa usein meidät ihmiset raivon partaalle ja luovuttamaan koko leikin kesken. Oonan kanssa jokainen päivä on "tammamainen". Hevonen ei katso kelloa tai anna armoa vaan sehän tekee juuri niin kuin hän itse haluaa. Heti karsinaan astuessaan voi tuntea, kuinka tuo, no ehkä vähän piskuinen, tumma tamma naulitsee katseensa tulijaan ja asettautuu lähtökuoppiinsa. On ihan normaalia Oonan kanssa, että tamma yrittää ensin painautua vasten hoitajaansa kamala irvistys naamallaan, josko se saisi peloteltua tunkeilijan pois. Tässä vaiheessa ei kannata perääntyä, tai sitten saa kärvistellä karsinan ulkopuolella loppupäivän. Tamman täydellinen ignooraaminen on paras lääke Oonan uhitteluyrityksille. Se ei käy fyysisesti kimppuun ja revi riekaleiksi, vaikka se siltä joskus saattaakin vaikuttaa, minkä vuoksi huomiotta jättäminen on oiva keino saada hevosen luopumaan turhista puuhailuista, jotka vain kuluttavat sen energiaa. Sen jälkeen kun alkusooloilut on saatu läpikäytyä ja niistä on selvitty niin, että hoitaja on edelleen karsinassa, voidaan harjaus aloittaa. Harjauksen aikana ei yleensä tule sen suurempia ongelmia kunhan vain muistaa harjata oikeassa tahdissa ja oikeaa voimaa käyttäen. Oona on nimittäin supertarkka siitä, kuinka kovalla kädellä sitä harjataan: se ei saa olla liian kovakouraista eikä myöskään mitään pientä nypläilyä. Tamma kyllä osaa kertoa varsin kärkkäästi, mikäli se ei jostakin hoitajan tekemästä asiasta pidä.

Ratsuna Oona on edelleen samaa diiva-linjaa ylläpitävä olento. Oona on erittäin menevä persoona eikä sen selässä tarvitse kovia apuja edes harkita. Mikäli ratsastaja erehtyy tarttumaan piirun verran liikaa ohjasta tai pamauttaa pohkeensa hitusen liian kovaa tamman kylkiin, voi olla varma, että siitä saa kuulla vielä pitkään. Tällaisissa tilanteissa Oona yleensä tarttuu kuolaimeen kiinni ja pyrkii kiidättämään ratsastajaansa oman mielensä mukaan. Vauhtia ja vaarallisia tilanteita on siis tarjolla, mikäli ratsastaja sählää omiaan eikä kuuntele tamman mielipiteitä asiaan. Joskus, vaikka kaikki olisikin ratsastajan puolesta kunnossa, hevonen saattaa lähteä korvat niskaa myötäillen kiitämään kahta sataa kohti kentän toista päätyä tai viskaisee takajalkaansa korkealle ylös. Nämä ovat vain Oonan pieniä protesteja työnteolle, jotka pitää jättää huomiotta omaan arvoonsa. Kun Oonan kanssa löytää sen yhteisen sävelen, joka voi kuitenkin olla kovan työn takana, hevosesta saa irti vaikka mitä. Se reagoi äärimmäisen helposti ja toteuttaa selässä olijan suurimmatkin unelmat, mikäli se vain niin haluaa. Ailahtelevaisen persoonansa vuoksi Oonasta on kuitenkin vaikea ottaa selvää, millä tuulella se milloinkin on. Joskus kun näyttää siltä, ettei hevosta kiinnosta kakan vertaa pomppia paikallaan ryhdikkäästi, onkin se ollut selästä käsin maailman pehmein ja yhteistyöhaluisin. On siis aina yhtä mielenkiintoista ja jännittävää loikata tamman selkään. Kaikki eivät tästä piirteestä tammassa pidä, ja ne ovatkin sitten niitä, joiden kanssa tamma on ärsyttävä venkoilija. Sitä saa, mitä tilaa...

Kilpailupaikoilla Oona pitää jöötä monen muunkin hevosen puolesta. Se stressaa jonkin verran uusia asioita ja tuttavuuksia, minkä vuoksi suuret kilpailut ovatkin sille pieni shokki. Yleensä kilpailupaikalle tullessa Oona viedään vähin äänin omaan koppiinsa rauhoittumaan ja sen annetaan hetki koota itseään. Muutaman tunnin päästä hevonen on rauhoittunut sen verran, ettei se ole alati hyppimässä seinille. Verryttelyalueelle ei Oonan kanssa mennä pyörimään ja katselemaan maisemia vaan siellä tehdään vain ja ainoastaan se tarvittava, minkä jälkeen onkin jo oma vuoro. Jos hevosen kanssa mennään tekemään jotakin sellaista, mikä ei varsinaisesti kuulu itse kilpailuihin, esimerkiksi jutellaan muille tai seistään tyhjän panttina keskellä pihaa, niin Oona saa viimeistään silloin slaagin, minkä jälkeen se on entistäkin vaikeampi saada kuulolle oman suorituksen kolkutellessa ovella.

i. Agostino
rhld, m, 165 cm
ii. Augustino
rhld, trt, 168 cm
iii. Aurelius rhld, trt, 171 cm
iie. Phiolle rhld, prt, 160 cm
ie. Renata
rhld, mrn, 162 cm
iei. Rheinalt rhld, m, 165 cm
iee. Aegenia rhld, trn, 163 cm
e. Quianna
rhld, vrn, 166 cm
ei. Quirino
rhld, vprn, 170 cm
eii. Quintillus rhld, rn, 171 cm
eie. Bollinea rhld, prn, 169 cm
ee. Polydora
rhld, rn, 166 cm
eei. Pepito rhld, m, 168 cm
eee. Helia rhld, prn, 164 cm
LUE SUKUSELVITYS

i. Piskuinen reininhevosori Agostino omaa monen mielestä yhden maailman omituisimmista kilparatsun persoonallisuuksista. Se nimittäin muistuttaa luonteeltaan lähinnä yhtä ratsastuskoulun automaattiponeista kuin Grand Prix –tason tulista koulutaituria. Hevonen on kiltti kuin mikä, ja se tekee kaiken, mitä siltä pyydetään. Ori ottaa vastaan myötämielin myös ne kovakouraisemmat ratsastajat, joita kiinnostaa lähinnä miltä hevonen näyttää ulospäin. Agostino kilpailee kansallisella tasolla Saksassa Grand Prix -luokissa. Se on myös käynyt pyörähtämässä pari kertaa Euroopan mestaruuskilpailuissa sijoittuen molemmilla kerroilla kymmenen parhaan joukkoon. Ori on näyttänyt kykynsä nöyrän luonteensa periyttämisessä. Sen lähes tulkoon kaikki jälkeläiset ovat erittäin tasapainoisia persoonia, joilta löytyy loputtomasti yhteistyöhalukkuutta.

ii. Augustino niitti mainetta lähinnä Länsi-Euroopassa. Se syntyi Saksaan maineikkaan kouluhevoskasvattajan Agatha Dufourin omistamalla farmilla kesäkuun auringon paahtaessa pahimmillaan. Augustino myytiin kolmevuotiaana pojankloppina Belgiaan, missä siitä lähdettiin leipomaan kansainvälisen tason mitalihaita. Ori oli luonteeltaan melko helppo tapaus, vaikkakin se otti toisinaan pienistäkin asioista suuren pussillisen herneitä nenäänsä. Kunhan hevosta oppi ymmärtämään, eikä komennellut sitä liikaa, yhteistyö sujui hienosti. Augustino ei menestynyt mitenkään erityisen hyvin nuorten hevosten koululuokissa. Siltä odotettiin jopa rankkausta viiden parhaan nuoren lupauksen joukkoon, mitä ei kuitenkaan tapahtunut. Iän karttuessa myös hevosen sijoitukset alkoivat ottaa tuulta alleen ja 10-vuotiaana hevonen voitti Belgian mestaruuden, ja se valittiin Belgian MM-joukkueeseen. Viimeisinä kilpailuvuosinaan Augustino starttasi myös parit EM-kilpailut voittaen molemmissa pronssia. Hevonen kuoli heti seuraavana vuonna kilpailu-uransa lopetettuaan ähkyn komplikaatioihin. Ori jätti jälkeensä monenlaista hevospersoonaa, joista monet ovat kavunneet kansainvälisille kouluareenoille asti.

ie. Mustanruunikko Renata –tamma syntyi Saksassa, josta se myytiin jo heti vieroituksen jälkeen Tanskaan. Hevonen oli jo pienestä asti varsin määrätietoinen tahtomistensa suhteen eikä se meinannut millään antaa periksi toisten suunnitelmille vaan halusi olla päätösvallassa. Renata kasvoi oikein kauniiksi ja kelvoksi kouluratsuksi. Tanskassa sitä ratsasti monet alan huiput, ja se saikin loistavan pohjan ponnistaa suurille kilpa-areenoille. Hevonen voitti kahtena peräkkäisenä vuotena Tanskan mestaruuskilpailuissa hopeaa. Toisena vuonna se voitti myös Pohjoismaiden mestaruuden. 14-vuotiaana hevonen loukkasi jalkansa tarhassa riehuessaan niin pahasti, ettei siitä enää ollut aktiiviseen kilpailukäyttöön. Tamma palautui takaisin Saksaan kasvattajalleen. Renatan kasvattaja päätti teettää tammasta yhden varsan, minkä jälkeen sen matka jatkui eläkeläishevosille tarkoitetulle farmille Pohjois-Saksaan. Hevonen jätti jälkeensä vain yhden orivarsan ennen kuin menehtyi 21-vuotiaana.

e. Quianna on Oonan lailla lahjakkaista kouluratsuista tunnetun saksalaisen Clara Wahlenin kasvatteja. Tamma ei kuitenkaan täyttänyt sille asetettuja odotuksia vaan se jäi lopulta ainoastaan jatkamaan arvokasta emälinjaa kasvattajansa hoiviin. Hevosen luonne ei sopinut mitenkään päin kilparatsulle, jonka olisi pitänyt kestää stressiä. Quianna hermostui jo pienestäkin aikataulun muutoksesta ja suoranainen maailmanloppu oli kun piti matkustaa trailerissa ties minne tuntemattomaan. Hevonen starttasi muutamat vaikeat luokat Saksassa menestymättä kuitenkaan sen ihmeellisemmin. Kasvattaja ei halunnut kiusata tammaa turhaan, joten se pääsi nauttimaan pitkistä ulkoiluista ja rennoista maastolenkeistä. Kunhan asiat tehdään suunnilleen samaan aikaan päivittäin, tamman päänuppi ei repeä. Quianna on synnyttänyt maailmaan tähän mennessä kaksi varsaa. Gaëlle on kokenut yhden keskenmenon eikä se ole myöskään kovin helposti tullut tiineeksi.

ei. Quirino on Prix St. Georges –tasolla kilpaileva puoliveriori. Hevonen on elämänsä aikana vaihtanut omistajaa liiankin useaan kertaan. Jatkuva kodinvaihto on tehnytkin siitä hieman kyynisen ja epävarman. Ori on asunut niin Saksassa, Ranskassa kuin Belgiassakin. 24-vuotiaan orin on tarkoitus nyt jäädä pysyvästi Belgiaan asumaan vanhan kouluratsastajapariskunnan tallille. Quirino on kilpaillut kansallisella tasolla aina siellä maassa, missä kulloinkin on asunut. Hevonen on ratsastettavuudeltaan jokseenkin hankala tapaus, minkä voi olla osasyynä omistajanvaihdoille. Vain muutamat hevosta ratsastaneet ovat saaneet sen toimimaan halutulla tavalla. Ori ottaa herneitä nenäänsä todella helposti, joten sen selkään ei parane mennä kiskomaan suusta ja heilumaan kuin heinäseiväs. Nykyään Quirino on lähinnä täyspäiväinen eläkeläinen. Harvoin siitä ollaan kiinnostuttu tulevien kouluratsujen lisäksi, vaikka toki näitäkin rohkeita on muutama löytynyt. Hevosella on viisi jälkeläistä, jotka ovat niin ikään kilpailleet kouluratsastuksessa kansallisella tasolla.

ee. Upean syvänruskean värin omaava Polydora oli aikansa yksi puhutuin nimi kouluratsastuspiireissä. Se on käsittämättömän upeista vanhemmista, jotka ovat molemmat MM-mitalisteja. Hevoselle oli siis varattu aivan jättimäiset saappaat, joihin sen piti loikata. Polydora on luonteeltaan hyvinkin kipakka ja oman arvonsa tunteva. Se ei siedä keneltäkään epäreilua kohtelua, ja saattaa joskus lopettaa yhteistyön kokonaan, jos se kokee ihmisen toimivan väärin sitä kohtaan. Ratsastaessa Polydora oli kuitenkin lähes taivaallinen. Kun ratsastajan ja hevosen päänupit kohtasivat oikealla tavalla, tammasta kuoriutui liitokavio, jolle harva vetää vertoja. Tamma kilpaili Grand Prix –tasolla ja löysi tiensä milloin mihinkin maahan. Se seilasi ympäri maailmaa ja kahmi voittoja minkä kerkesi. Hevonen on EM-kultamitalisti ja kaksinkertainen MM-hopeamitalisti. Polydora lopetti kilpailemisen vasta 19-vuotiaana ja siirtyi sitten kokopäiväisesti siitospuuhiin. Hevonen oli äärimmäisen kysytty jalostukseen, ja tammalla onkin tähän päivään mennessä hurjat kuusi varsaa. Virkeä 27-vuotias puoliveritamma viettää nykyään ansaittuja eläkepäiviään suurella laitumella muiden kunnioitettavaan ikään asti päässeiden ex-kilparatsujen seurassa.

Jälkeläiset


Oona on tarjolla koulupainotteisille evm-sukuisille puoliverioreille, ja on myös mahdollista liisata. Tamma ei ole tarjolla FWB-jalostukseen!
RHLD-t. Teufelskreis s. 14.05.2019 e. Teufelskönig om. VRL-10878 ktk-kelpoinen
RHLD-o. Valentino von Lark s. 26.01.2016 i. Via dell'Amore om. VRL-07415 KTK-III

Kilpailutulokset

Hevonen on kilpaillut maksimitasolleen porrastetuissa kilpailuissa.

Kouluratsastuksessa pisteitä 6638.71p
Kouluratsastuksessa tasolla 11/11Kuuliaisuus ja luonne 2979.14p
Tahti ja irtonaisuus 3659.57p

13.11.2019 Susiraja, puoliveritammat (03/12) irtoSERT, tuom. Lissu T.
10.11.2019 Radical Trotters, Muut lämminveriset, tammat (01/12) irtoSERT, tuom. yersinio
06.10.2019 Alondra, Reininhevostammat (02/02) irtoSERT, tuom. Miia Maria

27.11.2019 Alondra, reininhevostammat (01/02) CH, tuom. Spookiness
26.08.2019 Lallybroch, puoliveritammat (02/11) RCH, tuom. dookie
26.12.2017 Alondra, reininhevostammat (03/03) RCH, tuom. Milja H.
15.02.2017 Alondra, reininhevostammat (02/02) RCH, tuom. dookie
02.07.2016 Alondra, reininhevostammat (03/03) RCH, tuom. dookie
22.11.2015 Alondra, muut puoliveritammat (01/12) CH, tuom. Sirpa

Päiväkirjamerkinnät ja valmennukset

Lue päiväkirjamerkintöjä ja valmennuksia
04.05.2016 - Kouluvalmennus, valmentajana CC.
Saitte tehdä itsenäistä alkuverryttelyä, jonka aikana kerroit, että Oona osaa olla todellinen diiva. Kehoitin sinua olemaan ajattelematta mahdollista diivamaisuutta ja keskittymään huolelliseen ratsastukseen kaikenlaisen kenkkuilun minimoimiseksi. Oona liikkui varsin hyvin, mutta huomasin sen olevan valmis vetämään joukon herneitä sieraimeen mistä tahansa vääränlaisesta avusta. Alkuverryttelyn jälkeen otin teidät keskiympyrälle, jotta saatoin paremmin tarkkailla toimintaanne hetken ajan. Aluksi normaalisti harjoitusravia ympyrällä. Hetkittäin tamma ajautui hieman liikaa ympyrän sisäpuolelle, mutta sait tilanteen korjattua hyvin. Kun raviin oli saatu aikaan tasainen tahti ja pysyitte hyvin ympyrällä, sait alkaa taivuttaa tammaa pätkittäin toiseen suuntaan. Oonan osaaminen tuli hyvin esille ja se vastasi apuihisi yllättävänkin nöyrästi. Päästin teidät kolmikaariselle kiemurauralle jatkamaan ravityöskentelyä. Oona liikkui mukavasti ja taipui hyvin. Muista riittävän pehmeät avut, sillä nyt oli lähellä, ettei tamma haukannut kiinni kuolaimeen ja pinkonut tuhatta ja sataa pitkin kenttää. Kun ravi toimi hyvin myös kiemurauralla, saitte tulla rata pituussuuntaan leikkaa, tehdä pysähdyksen kentän keskelle ja nostaa siitä laukan. Tässä harjoiteltiin niin kuuliaisuutta kuin apujen antoakin. Ensimmäisellä kerralla otit hieman liikaa kiinni eikä Oona olisi halunnut liikkua enää eteenpäin, mutta kun korjasit virheesi ja sait tamman lepyteltyä, alkoi harjoitus sujua paremmin. Laukka oli oikein hyvää sitten kun pääsitte nostamaan sen. Oikeastaanhan tiedätkin jo, mitkä Oonan heikkoudet ovat. Muista siis olla sekä jämäkkä että rento samanaikaisesti, jotta saat tammasta parhaat puolet esiin. Loppuverryttelyn aikana Oona suostui jo rentoutumaankin kunnolla. Tästä on hyvä jatkaa.

06.03.2016 - Kouluvalmennus, valmentajana lottis
Valmennuspäiväni kouluvalmentajaharjoittelijana jatkui Alondrassa Amandan ja hänen reininhevostamman Oonan kanssa. Kun Amanda oli saatu avitettua tammansa selkään, heti alkuverryttelyistä lähtien ratsukolla oli hyvä meininki päällä. Oona oli hyvin energisellä ja reippaalla tuulella, eikä Amandan tarvinnut juurikaan pyytää tammaa liikkeelle. Oona reagoi todella herkästi apuihin ja ratsukon tekeminen näytti todella hyvältä. Amandalla oli hyvin huomaamattomat avut ja Oona puolestaan kuunteli tarkasti pienimpiäkin apuja. En voinut kuin ihailla ratsukon työskentelyä, itse en osannut juuri mitään korjattavaa tässä vaiheessa sanoa. Kun vaihdoimme tehtävää hieman haastavampaan, alkuun Oonan hyvä tekeminen oli tipo tiessään. Siirtymisissä tamma heitti takajalkojaan ilmaan, ilmeisesti protestina työnteosta. Amanda ei kuitenkaan reagoinut ratsunsa mileneosoituksiin vaan jatkoi työskentelyä normaaliin tapaan. Vähitellen Oonakin alkoi tyytyä siihen, että sen oli vain toteltava ratsastajaansa. Pian ratsukon työskentely oli taas yhtä hienon näköistä kuin alkuverryttelyiden aikaan.

15.03.2016 - Kouluvalmennus, valmentajana VRL-13268
Tänään valmennettavakseni saapuivat Amanda, ja tämän reininhevostamma Agrona. Heti alkuun tammasta näkee tämän olevan menossa. Reippaalla ja pitkällä askeleella kulkeva tamma on innostuneen oloinen, ja kulkee pää korkealla. Vapaassa käynnissä en kiinnitä huomiota niin paljoa siihen, että tamma vaikuttaa hieman liiankin innostuneelta. Annan alkuun ohjeeksi ottaa ohjat puoliksi tuntumalle, ja hakea tammaa hieman enemmän eteen-alas. Alkuun Oona pistää vastaan minkä kerkeää, ja nyppii ohjaa. Amanda kuitenkin pysyy rauhallisena, ja käyttää pehmeitä apuja hevostaan kuunnellen. Pikkuhiljaa tamma alkaa luottaa, ja uskaltaa ottaa tukea ohjasta.

Kun käynti on saatu puolipitkällä ohjalla rennoksi, käsken siirtää raviin, ja hakea samaa hyvää tuntumaa kuin käynnissä. Ravissa Oona kipittää enemmän paikallaan, mutta selkeästi tamman rentoutuessa, alkaa myös askel pidentyä ja lennokkuutta löytyä. Suunnan muutoksen johdosta ratsukko joutuu hakemaan uudestaan rentoutta niin käynnissä kuin ravissakin. Kun molemmat askellajit ovat rennot, ja Oona pehmeämpi ratsastaa, annan luvan nostaa laukan. Laukassa tamma on jo valmiiksi rento, mutta askel on enemmän painottunut paikalleen ja ylös, kuin lennokas ja eteen. Laukanvaihdon kautta suunnanmuutos, ja sama rentoudentunne. Kun tamma on saatu ratsastettua rennoksi joka askellajissa, voidaan itse työstäminen aloittaa rennolla hevosella. Työstäminen aloitetaan siksak-sulkutaivutuksilla, jotka ratsukko hoitaa helposti ja vaivattoman näköisesti.

Laukassa tamma on kuin elementissään, ja keskitynkin enemmän laukkatyöskentelyyn. Kokoaminen, sekä vaihdot onnistuvat todella hyvin, ja Oona tekee työtä käskettyä. Muutamaan otteeseen vaihdoissa tamma on sitä mieltä, että avut olivat turhan kovia, jolloin takaosa lensi. Myös muutaman kerran tehty laukkapiruetti onnistuu hyvin kumpaankin suuntaan. Lopulta Amandalla on hikinen, mutta tyytyväisesti loppuraveissa pärskivä hevonen, jonka työskentelyä on ilo katsoa.
VIRTUAALIHEVONEN - A SIM GAME-HORSE