Agrona


© Gestüt Hämelschenburg
Virallinen nimi Agrona "Oona" Rekisterinumero VH15-230-0024
Rotu, sukupuoli reininhevonen, tamma Väri, säkäkorkeus tummanruunikko, 164 cm
Syntymäaika, ikä 11.04.2015, 10v. Ikääntyminen 4v. 11.05.2015, 6v. 25.05.2014, ikääntyy 3 kk = 1 vv
Kasvattaja Clara Wahlen evm Omistaja Alondra, VRL-10878
Painotus koulupainotus Koulutustaso Grand Prix

Oonan yltiödiivamaisuus saa usein meidät ihmiset raivon partaalle ja luovuttamaan koko leikin kesken. Oonan kanssa jokainen päivä on "tammamainen". Hevonen ei katso kelloa tai anna armoa vaan sehän tekee juuri niin kuin hän itse haluaa. Heti karsinaan astuessaan voi tuntea, kuinka tuo, no ehkä vähän piskuinen, tumma tamma naulitsee katseensa tulijaan ja asettautuu lähtökuoppiinsa. On ihan normaalia Oonan kanssa, että tamma yrittää ensin painautua vasten hoitajaansa kamala irvistys naamallaan, josko se saisi peloteltua tunkeilijan pois. Tässä vaiheessa ei kannata perääntyä, tai sitten saa kärvistellä karsinan ulkopuolella loppupäivän. Tamman täydellinen ignooraaminen on paras lääke Oonan uhitteluyrityksille. Se ei käy fyysisesti kimppuun ja revi riekaleiksi, vaikka se siltä joskus saattaakin vaikuttaa, minkä vuoksi huomiotta jättäminen on oiva keino saada hevosen luopumaan turhista puuhailuista, jotka vain kuluttavat sen energiaa. Sen jälkeen kun alkusooloilut on saatu läpikäytyä ja niistä on selvitty niin, että hoitaja on edelleen karsinassa, voidaan harjaus aloittaa. Harjauksen aikana ei yleensä tule sen suurempia ongelmia kunhan vain muistaa harjata oikeassa tahdissa ja oikeaa voimaa käyttäen. Oona on nimittäin supertarkka siitä, kuinka kovalla kädellä sitä harjataan: se ei saa olla liian kovakouraista eikä myöskään mitään pientä nypläilyä. Tamma kyllä osaa kertoa varsin kärkkäästi, mikäli se ei jostakin hoitajan tekemästä asiasta pidä.

Ratsuna Oona on edelleen samaa diiva-linjaa ylläpitävä olento. Oona on erittäin menevä persoona eikä sen selässä tarvitse kovia apuja edes harkita. Mikäli ratsastaja erehtyy tarttumaan piirun verran liikaa ohjasta tai pamauttaa pohkeensa hitusen liian kovaa tamman kylkiin, voi olla varma, että siitä saa kuulla vielä pitkään. Tällaisissa tilanteissa Oona yleensä tarttuu kuolaimeen kiinni ja pyrkii kiidättämään ratsastajaansa oman mielensä mukaan. Vauhtia ja vaarallisia tilanteita on siis tarjolla, mikäli ratsastaja sählää omiaan eikä kuuntele tamman mielipiteitä asiaan. Joskus, vaikka kaikki olisikin ratsastajan puolesta kunnossa, hevonen saattaa lähteä korvat niskaa myötäillen kiitämään kahta sataa kohti kentän toista päätyä tai viskaisee takajalkaansa korkealle ylös. Nämä ovat vain Oonan pieniä protesteja työnteolle, jotka pitää jättää huomiotta omaan arvoonsa. Kun Oonan kanssa löytää sen yhteisen sävelen, joka voi kuitenkin olla kovan työn takana, hevosesta saa irti vaikka mitä. Se reagoi äärimmäisen helposti ja toteuttaa selässä olijan suurimmatkin unelmat, mikäli se vain niin haluaa. Ailahtelevaisen persoonansa vuoksi Oonasta on kuitenkin vaikea ottaa selvää, millä tuulella se milloinkin on. Joskus kun näyttää siltä, ettei hevosta kiinnosta kakan vertaa pomppia paikallaan ryhdikkäästi, onkin se ollut selästä käsin maailman pehmein ja yhteistyöhaluisin. On siis aina yhtä mielenkiintoista ja jännittävää loikata tamman selkään. Kaikki eivät tästä piirteestä tammassa pidä, ja ne ovatkin sitten niitä, joiden kanssa tamma on ärsyttävä venkoilija. Sitä saa, mitä tilaa...

Kilpailupaikoilla Oona pitää jöötä monen muunkin hevosen puolesta. Se stressaa jonkin verran uusia asioita ja tuttavuuksia, minkä vuoksi suuret kilpailut ovatkin sille pieni shokki. Yleensä kilpailupaikalle tullessa Oona viedään vähin äänin omaan koppiinsa rauhoittumaan ja sen annetaan hetki koota itseään. Muutaman tunnin päästä hevonen on rauhoittunut sen verran, ettei se ole alati hyppimässä seinille. Verryttelyalueelle ei Oonan kanssa mennä pyörimään ja katselemaan maisemia vaan siellä tehdään vain ja ainoastaan se tarvittava, minkä jälkeen onkin jo oma vuoro. Jos hevosen kanssa mennään tekemään jotakin sellaista, mikä ei varsinaisesti kuulu itse kilpailuihin, esimerkiksi jutellaan muille tai seistään tyhjän panttina keskellä pihaa, niin Oona saa viimeistään silloin slaagin, minkä jälkeen se on entistäkin vaikeampi saada kuulolle oman suorituksen kolkutellessa ovella.

i. Agostino
rhld, m, 165 cm
ii. Augustino
rhld, trt, 168 cm
iii. Aurelius rhld, trt, 171 cm
iie. Phiolle rhld, prt, 160 cm
ie. Renata
rhld, mrn, 162 cm
iei. Rheinalt rhld, m, 165 cm
iee. Aegenia rhld, trn, 163 cm
e. Quianna
rhld, vrn, 166 cm
ei. Quirino
rhld, vprn, 170 cm
eii. Quintillus rhld, rn, 171 cm
eie. Bollinea rhld, prn, 169 cm
ee. Polydora
rhld, rn, 166 cm
eei. Pepito rhld, m, 168 cm
eee. Helia rhld, prn, 164 cm
LUE SUKUSELVITYS

Jälkeläiset


Oona on tarjolla koulupainotteisille evm-sukuisille puoliverioreille, ja on myös mahdollista liisata. Tamma ei ole tarjolla FWB-jalostukseen!
RHLD-o. Valentino von Lark s. 26.01.2016 i. Via dell'Amore om. VRL-10878 KTK-III

Kilpailutulokset

Hevonen kilpailee porrastetuissa kilpailuissa.

Kouluratsastuksessa pisteitä 3327.13p
Kouluratsastuksessa tasolla 7/11

Kuuliaisuus ja luonne 1484.97p
Tahti ja irtonaisuus 1842.16p

26.12.2017 Alondra, reininhevostammat (03/03) RCH, tuom. Milja H.
15.02.2017 Alondra, reininhevostammat (02/02) RCH, tuom. dookie
02.07.2016 Alondra, reininhevostammat (03/03) RCH, tuom. dookie
22.11.2015 Alondra, muut puoliveritammat (01/12) CH, tuom. Sirpa

Päiväkirjamerkinnät ja valmennukset

Lue päiväkirjamerkintöjä ja valmennuksia

04.05.2016 - Kouluvalmennus, valmentajana CC.
Saitte tehdä itsenäistä alkuverryttelyä, jonka aikana kerroit, että Oona osaa olla todellinen diiva. Kehoitin sinua olemaan ajattelematta mahdollista diivamaisuutta ja keskittymään huolelliseen ratsastukseen kaikenlaisen kenkkuilun minimoimiseksi. Oona liikkui varsin hyvin, mutta huomasin sen olevan valmis vetämään joukon herneitä sieraimeen mistä tahansa vääränlaisesta avusta. Alkuverryttelyn jälkeen otin teidät keskiympyrälle, jotta saatoin paremmin tarkkailla toimintaanne hetken ajan. Aluksi normaalisti harjoitusravia ympyrällä. Hetkittäin tamma ajautui hieman liikaa ympyrän sisäpuolelle, mutta sait tilanteen korjattua hyvin. Kun raviin oli saatu aikaan tasainen tahti ja pysyitte hyvin ympyrällä, sait alkaa taivuttaa tammaa pätkittäin toiseen suuntaan. Oonan osaaminen tuli hyvin esille ja se vastasi apuihisi yllättävänkin nöyrästi. Päästin teidät kolmikaariselle kiemurauralle jatkamaan ravityöskentelyä. Oona liikkui mukavasti ja taipui hyvin. Muista riittävän pehmeät avut, sillä nyt oli lähellä, ettei tamma haukannut kiinni kuolaimeen ja pinkonut tuhatta ja sataa pitkin kenttää. Kun ravi toimi hyvin myös kiemurauralla, saitte tulla rata pituussuuntaan leikkaa, tehdä pysähdyksen kentän keskelle ja nostaa siitä laukan. Tässä harjoiteltiin niin kuuliaisuutta kuin apujen antoakin. Ensimmäisellä kerralla otit hieman liikaa kiinni eikä Oona olisi halunnut liikkua enää eteenpäin, mutta kun korjasit virheesi ja sait tamman lepyteltyä, alkoi harjoitus sujua paremmin. Laukka oli oikein hyvää sitten kun pääsitte nostamaan sen. Oikeastaanhan tiedätkin jo, mitkä Oonan heikkoudet ovat. Muista siis olla sekä jämäkkä että rento samanaikaisesti, jotta saat tammasta parhaat puolet esiin. Loppuverryttelyn aikana Oona suostui jo rentoutumaankin kunnolla. Tästä on hyvä jatkaa.

06.03.2016 - Kouluvalmennus, valmentajana lottis
Valmennuspäiväni kouluvalmentajaharjoittelijana jatkui Alondrassa Amandan ja hänen reininhevostamman Oonan kanssa. Kun Amanda oli saatu avitettua tammansa selkään, heti alkuverryttelyistä lähtien ratsukolla oli hyvä meininki päällä. Oona oli hyvin energisellä ja reippaalla tuulella, eikä Amandan tarvinnut juurikaan pyytää tammaa liikkeelle. Oona reagoi todella herkästi apuihin ja ratsukon tekeminen näytti todella hyvältä. Amandalla oli hyvin huomaamattomat avut ja Oona puolestaan kuunteli tarkasti pienimpiäkin apuja. En voinut kuin ihailla ratsukon työskentelyä, itse en osannut juuri mitään korjattavaa tässä vaiheessa sanoa. Kun vaihdoimme tehtävää hieman haastavampaan, alkuun Oonan hyvä tekeminen oli tipo tiessään. Siirtymisissä tamma heitti takajalkojaan ilmaan, ilmeisesti protestina työnteosta. Amanda ei kuitenkaan reagoinut ratsunsa mileneosoituksiin vaan jatkoi työskentelyä normaaliin tapaan. Vähitellen Oonakin alkoi tyytyä siihen, että sen oli vain toteltava ratsastajaansa. Pian ratsukon työskentely oli taas yhtä hienon näköistä kuin alkuverryttelyiden aikaan.

15.03.2016 - Kouluvalmennus, valmentajana VRL-13268
Tänään valmennettavakseni saapuivat Amanda, ja tämän reininhevostamma Agrona. Heti alkuun tammasta näkee tämän olevan menossa. Reippaalla ja pitkällä askeleella kulkeva tamma on innostuneen oloinen, ja kulkee pää korkealla. Vapaassa käynnissä en kiinnitä huomiota niin paljoa siihen, että tamma vaikuttaa hieman liiankin innostuneelta. Annan alkuun ohjeeksi ottaa ohjat puoliksi tuntumalle, ja hakea tammaa hieman enemmän eteen-alas. Alkuun Oona pistää vastaan minkä kerkeää, ja nyppii ohjaa. Amanda kuitenkin pysyy rauhallisena, ja käyttää pehmeitä apuja hevostaan kuunnellen. Pikkuhiljaa tamma alkaa luottaa, ja uskaltaa ottaa tukea ohjasta.

Kun käynti on saatu puolipitkällä ohjalla rennoksi, käsken siirtää raviin, ja hakea samaa hyvää tuntumaa kuin käynnissä. Ravissa Oona kipittää enemmän paikallaan, mutta selkeästi tamman rentoutuessa, alkaa myös askel pidentyä ja lennokkuutta löytyä. Suunnan muutoksen johdosta ratsukko joutuu hakemaan uudestaan rentoutta niin käynnissä kuin ravissakin. Kun molemmat askellajit ovat rennot, ja Oona pehmeämpi ratsastaa, annan luvan nostaa laukan. Laukassa tamma on jo valmiiksi rento, mutta askel on enemmän painottunut paikalleen ja ylös, kuin lennokas ja eteen. Laukanvaihdon kautta suunnanmuutos, ja sama rentoudentunne. Kun tamma on saatu ratsastettua rennoksi joka askellajissa, voidaan itse työstäminen aloittaa rennolla hevosella. Työstäminen aloitetaan siksak-sulkutaivutuksilla, jotka ratsukko hoitaa helposti ja vaivattoman näköisesti.

Laukassa tamma on kuin elementissään, ja keskitynkin enemmän laukkatyöskentelyyn. Kokoaminen, sekä vaihdot onnistuvat todella hyvin, ja Oona tekee työtä käskettyä. Muutamaan otteeseen vaihdoissa tamma on sitä mieltä, että avut olivat turhan kovia, jolloin takaosa lensi. Myös muutaman kerran tehty laukkapiruetti onnistuu hyvin kumpaankin suuntaan. Lopulta Amandalla on hikinen, mutta tyytyväisesti loppuraveissa pärskivä hevonen, jonka työskentelyä on ilo katsoa.

VIRTUAALIHEVONEN - A SIM GAME-HORSE