Rogneda v. Lark


© Gestüt Hämelschenburg
Virallinen nimi Rogneda v. Lark "Neela" Rekisterinumero VH19-230-0009
Rotu, sukupuoli reininhevonen, tamma Väri, säkäkorkeus tummanruunikko, 164 cm
Syntymäaika, ikä 23.03.2019, 11v. Ikääntyminen 4v. 23.04.2019, 6v. 23.06.2019, ikääntyy satunnaisesti
Kasvattaja Alondra Omistaja Alondra, VRL-10878
Painotus koulupainotus Koulutustaso Intermediate II

Neela on varsin sähäkkä tamma, jolla on vahvat mielipiteet asiaan jos toiseenkin. Tammalla on oikein mukava tapa tervehtiä. Se pyrkii aina ensimmäisenä ihmisen kohdatessaan olemaan mahdollisimman pelottavan näköinen. Sitä se kyllä onkin, kun tamma iskee korvansa tiukasti niskaa myöten ja mulkoilee erittäin pahasti. Neelaa käsitellessä ei pidä näyttää laisinkaan arkuuden merkkejä. Se kun ei tosiaan osaa olla armelias ollenkaan. Huomatessaan hoitajansa jänistelyt Neela ottaa tilanteesa kaiken hyödyn irti ja alkaa toden teolla rökittämään ihmisparkaa. Joskus tilanne yltyy niin pahaksi, että Neela saattaa ihan fyysisesti käydä uhkaavaksi. Tämän vuoksi on ehdottoman tärkeää, että Neelaa käsittelee kokeneet hevosihmiset, jotka näyttävät kaapin paikan heti ensikättelyssä eivätkä pelkää pieniä hampaanjälkiä ihossaan.

Hoitotoimenpiteiden aikana Neela on hyvä kiinnittää paikalleen. Mikäli näin ei tehdä, tamma seilaa täysin mielensä mukaan. Tällöin voi hoitajallakin olla tukalat paikat, kun Neela-rouva jyrää hänet seinää vasten. Kavioiden, ja yleiseti ottaen jalkojen, käsittely on hankalaa. Tamma nostaa kyllä kavionsa sellaiselle hoitajalle, jonka toimet se on hyväksynyt ja pitää häntä jonkin asteisena auktoriteettinä. Nostettuaan jalkansa ylös, tammalla on kuitenkin tapana nojata kaviota puhdistavaan ihmiseen koko painollaan. Tämä tosiaan tarkoittaa sitä, että jos hoitajalla ei ole hyvää lihaskuntoa monen sadan kiloinen tankki hartioissa saattaa tuntua musertavalta. Niille ihmisille, jotka eivät ole kykeneet saamaan Neelan kunnioitusta itselleen, eivät hevosen jalkoihin edes pääse koskemaan. Varusteidenlaitossa ei yleensä ole suurempia ongelmia lukuun ottamatta niitä jalkoja. Kaikenlaisten pinteleiden kääriminen on yhtä sotkuista sotaa. Tähän toimenpiteeseen löytyy kuitenkin tietynlaiset vinkit, joita noudattamalla myös tälle nirppanokalle saadaan pintelit tassuihin.

Jos ratsastusvarusteet lentävät melko kivutta Neelan niskaan, niin loimeahan ei oteta selkään sitten millään. Neela pyrkii joskus jopa rynnimään pois tuon kamalan suuren kankaanpalan alta, joka yrittää sen sisäänsä syödä. Myös loimittaessa Neela on syytä pitää kiinnitettynä. Kun loimi on saatu hevosen niskaan, alkaa seuraava vaihe - solkien kiinnilaitto. Tässä vaiheessa täytyy pysyä kartalla koko ajan, missä menee tamman suu. Tämä on nimittäin se hetki, kun Neela voi suunsa aukaista ja näykkiä. Taluttaessa käyttäytyminen on kuitenkin sitten hieman helpompaa. Ei tässäkään tilanteessa tietenkään voi helpotuksesta huokaista, mutta ei sentään tarvitse varoa hevosen hampaita. Voimaa on silti löydyttävä normaalia enemmän siltä varalta, että Neela päättää kesken talutusmatkan, että hän haluaa aivan toiseen suuntaan just nyt.

Ratsuna Neela on helpompi tapaus, mikä on kaikkien meidän ihmisten mieleen. Mikään automaattitapaus se ei ole, mutta ihan selvästi siltä löytyy enemmän halua toimia ihmisen ohjeiden mukaan kuin maastakäsittelyn aikana. Uskoakseni Neela taitaa ihan rehellisesti pitää työnteosta ja siitä, että se saa olla huomion keskipisteenä - ja nimenomaan hyvistä suorituksista. Se vaatii kehuja toimiakseen parhaimmalla mahdollisella tavalla. Siksi selässä on syytä muistaa jollain tavalla aina näyttää, että Neela on tehnyt oikein, mikäli näin on. Vaikka tamma esittääkin yleensä sellaista vahvaa ja itsenäistä naista, on se ratsastaessa täysin selässä olevan armoilla. Tämä tamma ei tee oikeastaan mitään, jos ei sille selvästi kerro haluamaansa ja sen jälkeen vielä tukee hevosta koko suorituksen ajan herkeämättä. Neelaan saa ja täytyy pitää melko voimakaskin tuntuma edestä. Mikäli tuntuma katoaa höyhenenkevyeksi, on se yleensä merkki siitä, että tamma ei kulje tarvittavalla powerilla eteenpäin vaan haahuilee liikaa. Kun ratsastaja vain jaksaa pysyä kärsivällisenä ja panostaa nimenomaan siihen, että on jatkuvasti siellä taka-alalla auttamassa, jos tarve vaatii, Neela suorittaa hienosti.

Uusissa tilanteissa Neela on kahta kauheampi tapaus maastakäsitellessä kuin normaalisti. Se hermostuu alta aikayksikön eikä osaa toimia ollenkaan edes kohtalaisen hevoskansalaisen tapaan. Muille hevosille Neela on yleisesti ilkeä. Se on syytä pitää kaukana muista hevosista varsinkin suuremmissa hevostapahtumissa. Sen häntää koristaakin aina pieni punainen rusetti varoitukseksi hieman ärhäkämmästä tapauksesta. Neela on syytä lämmitellä hyvin ennen kilpasuoritusta. On nimittäin ollut tilanteita, kun Neelan kanssa on joutunut puolivalmiina radalle. Tällaisina hetkinä Neelalla on mennä pasmat sekaisin. Sen jo valmiiksi hermostunut mieli prakaa kiiretilanteissa todella helposti. Kukaan ei halua, että tämä tapahtuu kesken kisasuorituksen.

i. VIR MVA Ch Rigoletto
KTK-II, KRJ-I, YLA2
rhld, rt, 170 cm
ii. Ramino
rhld, prt, 170 cm
iii. Roussino
rhld, prn, 170 cm
iie. Fortuna
rhld, rn, 166 cm
ie. Minetto
rhld, tprt, 169 cm
iei. Metazio Garbo
rhld, trt, 166 cm
iee. Cabaretto
rhld, m, 169 cm
e. VIR MVA Ch Dornröschen
KTK-II
rhld, trn, 164 cm
ei. Dormant Ebbe
rhld, mrn, 160 cm
eii. Domino
rhld, m, 163 cm
eie. Ebeling
rhld, rt, 159 cm
ee. Maiglöckchen
rhld, trn, 164 cm
eei. Mysor Snyg
rhld, vprn, 167 cm
eee. Hyazinthe
rhld, trt, 163 cm
LUE SUKUSELVITYS

Jälkeläiset


RHLD-t. Salome von Lark s. 05.11.2019 i. Heidseck Scintillation om. VRL-5772, Rubinedal meriitit

Kilpailutulokset

Hevonen kilpailee porrastetuissa kilpailuissa.

Kouluratsastuksessa pisteitä 5720.67p
Kouluratsastuksessa tasolla 10/9Kuuliaisuus ja luonne 2487.93p
Tahti ja irtonaisuus 3232.74p


29.10.2019 Alondra, reininhevostammat (03/03) irtoSERT, tuom. Dimma

27.11.2019 Alondra, reininhevostammat (02/02) RCH, tuom. Spookiness

Päiväkirjamerkinnät ja valmennukset

Lue päiväkirjamerkintöjä ja valmennuksia

VIRTUAALIHEVONEN - A SIM GAME-HORSE