kuollut lokakuussa 2019

Via dell'Amore


© Landgestüt Celle
Virallinen nimi Via dell'Amore "Mortti" Rekisterinumero VH15-230-0016
Rotu, sukupuoli reininhevonen, ori Väri, säkäkorkeus rautias, 166 cm
Syntymäaika, ikä 17.04.2015, 24v. Ikääntyminen 3v. 17.5.2015, 6v. 7.6.2015, ikääntyy 3 kk = 1 vv
Kasvattaja Alberto Paganini evm Omistaja Alondra, VRL-10878
Painotus koulupainotus Koulutustaso Intermediate II
  • Kantakirjattu I -palkinnolla marraskuun tilaisuudessa 2015: 19 + 22 + 18 + 21 = 80p
  • VIR MVA Ch -arvonimi myönnetty 14.11.2017
  • VSN World Champion -arvonimi myönnetty 02.01.2018
  • Palkittu KRJ:n laatuarvostelussa I -palkinnolla lokakuun tilaisuudessa 2019: 8,5 + 40 + 20 + 22 + 15 = 105,5p
  • Palkittu yleislaatuarvostelussa YLA2 -palkinnolla lokakuun tilaisuudessa 2019: 26 (18+8) + 20 (14+6) + 17 + 18 + 4 = 85p

Mortti on enemmänkin seinäruusu kuin se ryhmän äänekkäin persoona. Orilla kestää normaalia pitempään tutustua uusiin asioihin ja se ottaa stressiä jokaisesta uudesta asiasta. Mortti on niin sanotusti yhden ihmisen hevonen. Se tulee toimeen muutaman tutun hoitajan ja ratsastajan kanssa, mutta kaikki uudet tuttavuudet ovat rehellisesti sanottuna hirvitys. Hoitaessa ori seisoa tapittaa esimerkillisesti paikallaan. Kavioiden puhdistus saattaa olla kuitenkin hieman hankalaa. Mortti ei millään jaksaisi pitää koipiaan ylhäällä tarvittavan ajan, joten hoitaja saa kamppailla orin kanssa siitä kauanko se jalka pysyy ylhäällä. Tästä syystä kengitys ei ole mitään maailman mukavinta puuhaa. Taluttaessa Mortti kulkee asiallisesti vierellä, ainakin talvisin. Säiden lämmetessä myös Mortin mieli virkistyy ja lämpenee ajatukselle siirtyä herkullisten ruohoapajien luo. Mikäli ori nyt pääsisi irti, se harvoin ottaa hatkat ja häviää kuin tuhka tuuleen. Arkajalka jää hölmistyneenä paikalleen tai sitten ottaa muutaman pitkän loikan lähimmän ruokapisteen äärelle.

Selästä käsin Mortti on herkkä ja se omaa todella hyvän työmoraalin. Ori pyrkii joka sekunti tekemään asiat juuri niin kuin ratsastaja haluaa. Joskus täydellisyyden tavoittelu tuottaa harmaita hiuksia Mortille itselleen ja se saattaa vetää herneet nenään omista virheistään tai siitä, että ratsastaja kertookin tyytymättömyytensä sille. Raippaa ei kannata Mortille edes näyttää tai se saa pahemman luokan kohtauksen. Kevyet avut toimivat Mortin kanssa oikein hyvin. Harvoin ratsastajan ja hevosen välille syntyy suurempia erimielisyyksiä vaan treenit viedään usein läpi hymyssä suin ja korvat keskittyneesti hieman takaviistossa. Mortti saattaa lähteä kuin tykinsuusta liikkeelle, jos ratsastaja erehtyy käyttämään liian voimakkaita apuja. Usein se nostaa vielä päänsä kohti taivasta, jotta se pääsisi pakoilemaan pidättäviä apuja. Tällaisia protestointeja syntyy tosiaan vain silloin, jos Mortti on oikeasti tyytymätön johonkin. Jos ratsastaja korjaa tekemisensä, Mortti muuttuu takaisin keskittyneeksi työmyyräksi.

Mortti on kotioloissa jo melkoinen stressaaja ja jänishousu, joten kilpailutilanteet ovat sille suoranainen kauhistus ja maailmanloppu. Mortti olisi hyvä pitää mahdollisimman omissa oloissaan mahdollisimman kauan. Sitä ei ole hyvä raahata pitkin kilpailualuetta ellei se ole aivan välttämätöntä. Kunhan Mortin selkään pääsee ja se alkaa tapansa mukaan siirtämään energiansa täysin omaan tekemiseensä, orista kaikkoaa hermostuksen rippeet ja se on kilpasuorituksen lähestyessä valmis vaikka mihin. Lastaus on pieni pelonaihe, joka kuitenkin saadaan hoidettua sillä, että koppiin on ensin hoidettu pari muuta kaveria. Tuttujen kavereiden läsnäolo saa Morttiin hieman enemmän ryhtiä ja toisinaan se jopa näyttää orilta.

i. Vittorio de Borromeo
rhld, rt, 165 cm
ii. Vulferam
rhld, prt, 165 cm
iii. Vulfgang rhld, tprt, 168 cm
iie. Adriane rhld, prt, 162 cm
ie. Clemene
rhld, rtkm, 167 cm
iei. Carpaccio rhld, mkm, 169 cm
iee. Ginger Rain rhld, rtkm, 164 cm
e. Sogno d'Amore
rhld, m, 160 cm
ei. Salazar
rhld, m, 161 cm
eii. Salvador rhld, mrn, 165 cm
eie. Limbo rhld, m, 165 cm
ee. Liebeslied
rhld, rn, 163 cm
eei. Lamberto rhld, vrn, 165 cm
eee. Zimt rhld, rn, 167 cm
LUE SUKUSELVITYS

i. Vittorio de Borromeo on syntynyt Saksassa, mutta sen kasvattaja on italialainen ja itse hevonen muutti Italiaan heti vieroituksen jälkeen. Vittorion kilpailumeriitit ovat hienot vaikkakaan ei yhtä upeat kuin isäukollansa. Se on MM-hopeamitalisti, peräti kolminkertainen EM-mitalisti ja maailmancupvoittaja. Luonteeltaan rautias ja hieman piskuinen reininhevosori on hyväkäytöksinen ratsu, mutta maasta käsin aikamoinen suunsoittaja. Se suhtautuu muihin hevosiin todella nyrpeästi, minkä vuoksi kilpailupaikoilla on tehtävä muille selväksi, ettei Vittorion lähelle ole kenelläkään samaa lajia edustavalla asiaa. Ori on asunut koko ikänsä kasvattajansa kulmilla eikä se sieltä ole poiskaan lähdössä. Hevonen kilpailee edelleen 14 vuoden iässä eikä se näytä vanhenemisen merkkejä laisinkaan. Jälkeläisiä sillä on jo nyt kertynyt kymmenisen kappaletta, joille se ei kuitenkaan ole periyttänyt niin mahtavaa pontentiaalia kuin olisi uskonut.

ii. Vulferam oli luonteeltaan erakkomainen. Sitä ei kiinnostanut ihmisten rapsutukset tai muut huomionosoitukset. Toiset hevosetkaan eivät olleet sen mielestä kovinkaan kiinnostavia. Kyllä se toimeen tuli harvojen ja valittujen kanssa, mutta kaikista eniten se nautti yksinolosta. Vaikka Vulferam ei ollutkaan mikään supliikkimies, oli se äärettömän lahjakas ja se paloi halusta näyttäytyä suurelle ihmisjoukolle ja tehdä parhaansa. Ori on Mortin suvun ylivoimaisesti kirkkain helmi. Se on peräti kolminkertainen maailmancupvoittaja sekä maailmanmestari. Se on kierrellyt myös EM-kilpailuja, ja napannut niistä värisuoran. Tämän kaiken lisäksi se on myös ollut Saksan joukkueessa Olympiakahinoissa voittaen hopeamitalin. Jonkinlaista kunnioitusta on huomattavissa, kun Vulferam viimeisinä kilpailuvuosinaan asteli ulos traileristaan ja uljaana tuijotteli kaukaisuuteen. Kaiken tämän lisäksi Vulferam on erinomainen periyttäjä. Useat sen jälkeläiset kilpailevat tällä hetkellä kansainvälisillä kouluradoilla ja toisinaan dominoivat varsin rankastikin kärkikymmenikköä.

ie. Clemene on rautiaankimo reininhevostamma, joka ymmärtää arvonsa liiankin hyvin. Sen molemmat vanhemmat ovat loistavia periyttäjiä ja sen isä on sensaatiomainen suorittaja Grand Prix radoilla. Clemene itse ei kuitenkaan ole kovinkaan ahkerasti kilpaillut. Nuorempana sitä kiikutettiin jonkin verran nuorten hevosten luokissa ja aluetasolla Saksassa, mutta melko pian se siirtyi siitostamman puuhiin. Osasyynä tähän saattoi olla Clemenen selkävaivat, jotka eivät olisi kovatahtista harjoitusta kestänyt. Luonteeltaan tamma on myös sellainen, ettei se yksinkertaisesti siedä alistua jonkun toisen elävän olennon tahtoon, mikä olikin sitten suuri murheenkryyni ratsastaessa. Clemene myytiin Saksasta siitostammaksi Iso-Britanniaan, jossa se tälläkin hetkellä viettää rauhallista elämäänsä. Se on 22 ikävuoteen mennessä synnyttänyt hurjat kahdeksan varsaa, joista monet ovat menestyneet todella hyvin.

e. Sogno d'Amore on niin ikään myös italialaisen kasvattajan hevosia. Se kuitenkin syntyi Saksassa ja jäi sinne lopulta pysyvästi. Tamma on haasteita etsivän painajainen. Tämä hevonen tekee nimittäin ihan kaiken vain sormia napsauttamalla. Hevosen työnarkomaanisuus on toisinaan ollut ongelma, kun hevonen on vetänyt itsensä ihan piippuun ja ollut sen jälkeen monta päivää aivan rättiväsynyt. Kilpailuissa tamma antoi aina kaikkensa. Sen maailma tuntui kaatuvan, jos se ei saanut ratsastajalta riittävän suuria kehuja kilpasuorituksen päätteeksi. Joskus se masentui jopa niin paljon, että saattoi lopettaa hetkeksi jopa syömisen. Tamma kilpaili Grand Prix tasolla ja sille oli arkipäivää kiertää kovan sarjan kilpailuissa aina maailmanmestaruuskilpailuihin asti. Arvokisamitaleja hevosella on EM-kulta ja -hopea sekä se on usein sijoittunut viiden parhaan joukkoon. Tällä hetkellä hevonen on eläkkeellä ja toimittaa puskaratsun virkaa Itä-Saksassa. Hevonen on kuitenkin edelleen, vanhoina päivinäänkin, riippuvainen ratsastajan kehuista ja kannustuksesta. Auta armias, jos ratsastaja unohtaa treenin päätteeksi palkita tamman ruhtinaallisesti. Sen täytyy saada aina jokin tae siitä, että se on tehnyt oikein ja tarpeeksi.

ei. Salazar kilpaili aikoinaan Grand Prix tasolla ja starttasi pari kertaa myös maailmanmestaruuskilpailuissa. Vauhtia ei tästä masiinasta puuttunut ja sitä saikin olla hampaat irvessä ja sormet veressä pidätellä. Ratsastaja suorastaan vapisi satulassa ennen lisättyä laukkaa diagonaalilla. Ori nimittäin saattoi pinkaista sellaiseen vauhtiin, että hurjemmaltakin sekopäältä olisi naama muuttunut kalpeaksi kuin lakana. Vaikka orilla olikin vaikeuksia pitää vauhti aisoissa, oli se äärettömän lahjakas ja taitava ratsu silloin kun se keskittyi. Suurempia arvokisamitaleja sillä ei kuitenkaan ole ja MM-kilpailuissakin jäätiin kymmenen parhaan kehnommalle puolelle. Salazar on kuitenkin vahva keskitason suorittaja, joka on periyttänyt varsoilleen herkkää ratsastettavuutta ja kompaktia kouluratsun rakennetta. Salazar kuoli äkillisesti 15-vuotiaana aortan repeämään.

ee. Liebeslied oli lähes tulkoon täyspainotteisena siitostammana toiminut reininhevonen. Se starttasi aikoinaan nuorten kouluhevosten luokissa, muttei se tuonut sieltä kotiin kovinkaan kummoisia sijoituksia. Rakenteellisesti Liebeslied oli kuitenkin täysi kymppi. Se kantakirjattiin ensimmäisellä palkinnolla ja ansaitsi itselleen parhaimman mahdollisen tamman arvonimen. Tamma oli luonteeltaan peruskiltti tapaus. Se ei ollut mikään ihmisen paras ystävä vaan totisesti valitsi aina lajitoveriensa seuran, mikäli siihen vain oli mahdollisuus. Ikinä Liebeslied ei kuitenkaan ollut pahansuopa. Se tiesi, että nuo kummalliset kaksijalkaiset pitivät huolta siitä, että sen turkki kiilsi, masu oli täynnä ja muutenkin oli hyvä olla, minkä vuoksi se oli esimerkillinen toimija maastakäsin. Ratsukäyttäytyminen oli sitten hieman toista luokkaa, mikä voikin olla syynä siihen, ettei tämän hevosen kanssa päästy kovinkaan pitkälle kouluratsastuksen parissa. Liebeslied kuoli vanhuuteen 25-vuotiaana.

Jälkeläiset


Mortti ei ole tarjolla jalostukseen.
OLD-o. Visconti von Lark s. 08.08.2017 e. Samorn Zaire om. VRL-11523 VIR MVA Ch, VSN Ch, KTK-I, KRJ-I
RHLD-o. Valentino von Lark s. 26.01.2016 e. Agrona om. VRL-07415 KTK-III

Kilpailutulokset

Hevonen kilpailee porrastetuissa kilpailuissa.

Kouluratsastuksessa pisteitä 2670.36p
Kouluratsastuksessa tasolla 6/10



Kuuliaisuus ja luonne 1141.40p
Tahti ja irtonaisuus 1528.96p

23.04.2016 Royal Gear, Muut puoliveriorit (01/11) BIS1, MVA-sert, tuom. Kati BIS Welby
23.04.2016 Alondra, Reininhevosorit (01/04) BIS3, MVA-sert, tuom. Kati
11.04.2016 Rosenhof, Puoliveriorit (01/12) BIS2, MVA-sert, tuom. Kati

26.12.2017 Alondra, reininhevosorit (01/02) SW5, tuom. Milja H.
12.11.2017 Alondra, reininhevosorit (01/02) SW4, tuom. Sirpa
15.02.2017 Alondra, reininhevosorit (01/02) SW1, tuom. dookie
02.07.2016 Alondra, reininhevosorit (01/07) SW4, tuom. dookie
18.04.2016 Satulinna, puoliveriset, orit (03/12) RCH, tuom. dookie
16.04.2016 Alondra, reininhevosorit (01/02) SW5, tuom. Spookiness
14.12.2015 Marvellous Herrings, Puoliveriorit (04/12) RCH, tuom. dookie
30.07.2015 Le Château de Raconteur, Muut puoliveriset (4/12) RCH, tuom. taffel

Päiväkirjamerkinnät ja valmennukset

Lue päiväkirjamerkintöjä ja valmennuksia

05.06.2015 - Maailman pelottavin reissu tarhaan
Rautias puoliveriori seisoi tallin ulko-oven edessä riimu päässä ja naru taluttajan kädessä. Ulkona tuuli navakasti, josta Mortti olikin aivan ihmeissään ja suorastaan peloissaan. Ori käänteli pitkiä korviaan ja mulkoili puolelta toiselle valkuaiset välkähdellen. Ulko-oveen kolahti jotakin, mikä sai orin säpsähtämään ja vetäytymään hieman kauemmas tallin syvyyksiin. Taluttaja kuitenkin pysyi tiukkana eikä lähtenyt Mortin vietäväksi vaan seisoi paikallaan kuin liimattuna. Ovi avattiin hitaasti ja pienoisin vaikeuksin tuulen työntäessä ovea voimalla avaajaa päin. Mortti oli pakokauhun vallassa oven ollessa auki. Nytkö siitä olisi pitänyt astua ulos. Pari minuuttia ori steppaili rauhattomana puolelta toiselle ja inahteli kovaan ääneen, josko joku kaveri tulisi sen pelastamaan tästä kamalasta pinteestä. Oikeastaan se sai vain omituisia katseita viereisissä karsinoissa olevilta. Jo on omituinen hemmo, huutaa nyt ulko-ovelle. Pienin ja varovaisin kipitysaskelin Mortti oli saavuttanut jo oven sisäreunan. Se tutkaili ympärilleen ja nuuhki ulkoilmaa. Pian ori uskaltautui jo astumaan puoliksi ulos ovesta. Hetken siinä pällisteltyään ympärilleen, se loikkasi ulos, oven heilahtaessa hieman rajummin tuulen mukana. Taluttaja on edelleen jämäkkänä orin kanssa eikä anna sen lähteä sooloilemaan. Rauhallinen energia, joka velloi parivaljakon ympärillä, sai Mortinkin hieman rentoutumaan ja asennoitumaan tuuliseen säähän vähän paremmin. Tarhareissu saattoi alkaa. Matkan aikana Mortti otti välillä jalat alleen, koska sen takaa kuului rasahduksia tai sitten se jäi seisomaan jännittyneenä paikalleen tuulen riepotteleman oksan ohittaessa heidät. Kauhistunut Mortti oli selvinnyt tarhan portille. Kukaan ei ollut hyökännyt sen kimppuun. Taluttaja avasi tarhan portin, astui sisään ja käänsi orin nokan kohti portin suuaukkoa. Lopuksi hän antoi orille pienen omenalohkon, jonka Mortti imuroi suuhunsa erittäin nopeaan tahtiin. Kun taluttaja viimein riisui orilta riimun, se käännähti vauhdikkaasti ja jolkotteli erään toisen hevosen luokse, jonka viereen se jäi kyhnöttämään. On se rankkaa olla Mortti.

29.05.2015 - Kouluvalmennus
Tänään minun olisi tarkoitus Mortin kanssa keskittyä vain perusratsastukseen ilman mitään sen suurempia kikkailuja. Lämmittelin orin kanssa erilaisilla volteilla sekä siirtymisillä. Tarkoituksenani oli saada Mortista irti rentoa laukkaa ja ravia sekä matalaa eteen-alas -muotoa. Pistin välillä vähän vauhtia masiinaan, mutta pyrin kuitenkin säilyttämään samanlaisen matalamman muodon. Muutaman kerran Mortti huomautti liian kovasta pohkeestani ja nosti päätänsä kattoon korvat niskassa, mutta aika nopeasti korjasin virheeni ja matka saattoi jatkua alkuperäisessä muodossa. Saatoin toisinaan myös vaihdella muotoa, välillä vähän matalampaa ja välillä taas otin enemmän kiinni. Ori pysyi kuitenkin hyvin rentona, vaikka muoto olikin korkeampi. Siirtymisten avulla sain Mortin kuulolle, vaikkakin se on yleensä aina korvat tarkkana eikä protestoi avuille. Etenkin siirtymiset ravin sisällä saivat Mortin hyvään treenitatsiin, mistä pääsimmekin aloittelemaan varsinaisia tehtäviä.

Tarkoituksena oli ratsastaa eteenpäin suoralla hevosella. Käännyin lyhyen sivun keskeltä pituushalkaisijalle. Keskipisteessä tehtiin voltti ja siitä jatkettiin sitten suoraa vastakkaiselle lyhyelle sivulle. Ravissa Mortti toimi jälleen kerran oikein hyvin. Voltilla asetus ja taivutus meni sekunnissa läpi ja suoristamisessakaan ei ollut ongelmia. Laukassa sen sijaan itseltäni katosi pohjetuntuma, jolloin Mortti hieman kaatui jompaan kumpaan suuntaan eikä palannut pituushalkaisijalta vastakkaisen lyhyen sivun keskipisteeseen. Korjattuani pohkeet ja pitäessäni ohjat tiukasti kädessä niin, että Mortille syntyi eräänlainen tunneli, jota pitkin se pystyi suorana kulkemaan paljon helpommin, matka taittui jotakuinkin suoraan. Lopuksi tein vielä laukanvaihtoja sekä siirtymisiä kyseisen askellajin sisällä. Diagonaalilla laukanvaihdot sujuivat melko hyvin, kunhan muistin itse istua satulassa tasapainossa. Toisinaan minulla oli ongelmana se, että nojasin liikaa vaihtavan laukan puolelle, jolloin laukanvaihto oli tasapainoton ja hevonen kaatui vaihdettuun laukkaan. Siirtymiset onnistuivat hienosti. Lisätyssä laukassa annoin hevosen kaulan venyä jopa liioitellusti. Tarkoituksenani oli ainoastaan saada hommaan potkua eikä niinkään pitää hevosta koko ajan paketissa. Siirtymisten jälkeen aloitimme rennot loppuverryttelyt. Mortti käänteli tyytyväisenä korviaan ja pärski ympäriinsä maneesi kaikuen.

28.04.2015 - Arkajalka saapuu Alondraan
Hintelä orivarsa laskeutui ylivarovasti trailerista ulos. Välillä se jäi ihmettelemään ympäristöään keskelle lastaussiltaa, mutta jatkoi kuitenkin matkaa sen jälkeen, kun tunsi olonsa turvalliseksi. Päästyään lastaussillalta ori jäi seisomaan siihen yhteen paikkaan eikä liikahtanut mihinkään suuntaan. Se vain pällisteli ympärilleen korvat takaviistossa. Via dell'Amore oli hankittu italialaiselta kasvattajalta. Ori itse on kuitenkin syntynyt Saksassa, Baijerissa, aivan meidän vieressä erään pienen reininehevossiittolan tiloissa. Olin käynyt katsomassa Mortiksi ristittyä hevosta jo silloin, kun se oli aivan pieni rääpäle. Pienempi rääpäle kuin nyt, ja se oli aika hyvä saavutus. Orivarsa oli kyhnöttänyt tiiviisti emänsä vierellä eikä kauheasti uskaltanut lähteä mammansa helmoista mihinkään. Rehellisesti sanottuna, siinä vaiheessa saatoin epäillä, että kannattaako minun oikeasti ostaa noin pelokas hevonen. Tulisikohan siitä kelpo kilparatsu koulukentille? Ori oli kuitenkin erittäin vakuuttavasta suvusta. Sen isänisä oli kolminkertainen maailmancupvoittaja sekä maailmanmestari. Emän suvustakin löytyi monen monta maailmanmestaruuskilpailuissa startanneita ratsuja. Kävin vielä toistamiseen katsomassa oria sen ollessa vierotusikäinen. Sillä kertaa ori oli hieman reippaampi, pakkohan sen oli olla, kun ei voinut roikkua äitinsä kyljessä kiinni. Ei se edelleenkään ollut mikään stereotyyppinen ori, joka kimaltelee jonkun kiiltokuvakirjassa. Olin kuitenkin päättänyt pitkän pohdinnan jälkeen, että Mortti tulee meille. Olihan se jollain tapaa hellyyttävä näky ja jaksoin uskoa, että siitä vielä jotain tulisi, niin hienosti se kuitenkin pisteli menemään tarhan reunaa pitkin raviaskelin, että jotkut vanhemmatkin ratsut jäävät sille kakkoseksi.

VIRTUAALIHEVONEN - A SIM GAME-HORSE