Rigoletto


© Klosterhof Medingen
Virallinen nimi Rigoletto "Lettu" Rekisterinumero VH15-230-0017
Rotu, sukupuoli reininhevonen, ori Väri, säkäkorkeus rautias, 170 cm
Syntymäaika, ikä 09.05.2015, 29v. Ikääntyminen 3v. 09.06.2015, 6v. 30.06.2015, ikääntyy 3 kk = 1 vv
Kasvattaja Ernest Heiner evm Omistaja Alondra, Amanda (VRL-10878)
Painotus koulupainotus Koulutustaso Grand Prix
  • Kantakirjattu II -palkinnolla joulukuun tilaisuudessa 2015: 18 + 21 + 18 + 19 = 76p
  • VIR MVA Ch -arvonimi myönnetty 17.10.2019
  • Palkittu KRJ:n laatuarvostelussa I -palkinnolla joulukuun tilaisuudessa 2019: 8,5 + 41 + 20 + 18 + 15 = 102,5p
  • Palkittu yleislaatuarvostelussa YLA2 -palkinnolla lokakuun tilaisuudessa 2019: 27 (19+8) + 18 (14+4) + 17 + 20 + 4 = 86p

Lettu kyllä tietää kuinka käyttäytyä kuin herrasmies konsanaan, mutta tympääntyessään johonkin asiaan, se ei pelkää kertoa omaa kantaansa asiaan. Hoitotoimenpiteiden aikana Lettu seisoo oikein nätisti paikallaan, mikäli hoitaja osaa hommansa. Kiire ja kovakouraisuus eivät ole hyvä yhdistelmä, ja josta ori vetääkin suuren luokan herneet nenäänsä. Jos hoitaja ei ajattele Letun tunteita, voi olla varma, ettei Lettuakaan kiinnosta kakan vertaa hoitajansa hyvinvointi. Loukkaantuessaan Lettu aloittaa ympyrän pyörimisen, jolloin se ei katso minne teräsjalkansa iskee. Jos hoitajan käpälät sattuu olemaan alla, olkoot. Mikäli hoitaja korjaa virheensä ja käsittelee kultaista prinssiä hennoin ottein, ori asettuu aloilleen ja seisoo taas patsaana paikallaan. Sen verran laiska otus Lettu on, ettei se tosiaankaan jaksa alkaa taistella, mikäli se ei ole aivan välttämätöntä. Varusteidenlaiton aikana ainoastaan suitset saattavat aiheuttaa luimimista ja hampaiden narskutusta, mutta jämäkän hoitajan varustaessa homma sujuu hienosti. Taluttaessa ori kulkee oikein nätisti ellei sen kaverit kilju laitumella täyttä kurkkua. Silloin Letulla saattaa olla vaikeuksia hillitä itseään. Se kun haluaisi kirmata vauhdilla sitä kaipaavien tovereiden luokse.

Ratsuna Lettu on kouluratsastuksen aatelistoa. Ori tietää tasan tarkkaa mitä siltä odotetaan eikä halua tuottaa pettymystä ratsastajalleen tai kenellekään muulle. Ohjan toisessa päässä on oltava joku, joka osaa kevyin ottein kertoa, mitä hän hevoselta haluaa. Mitään taisteluita johtajan asemasta ei tarvitse Letun kanssa käydä, koska se kyllä ymmärtää kuka ratsastessa määrää ja ketä. Orilla on todella iso askel, jonka mukana myötääminen on aluksi varsin omituisen tuntuista. Lettu saattaa toisinaan huomauttaa ratsastajan vääränlaisesta istunnasta pienehköllä protestointipukilla tai pään rajulla heilautuksella, mikä johtaa yleensä siihen, että ratsastaja tajuaa korjata virheensä. Jos korjausta ei kuitenkaan tapahdu, Letusta tulee varsin jännittynyt ratsu, joka ei pääse rennon ryhdikkäänä etenemään. Tällaisina hetkinä kiiltävä GP-ratsu on vain toiveajattelua. Homma pelaa kuin tanssi ratsastajan käyttäessä kevyttä kättä ja hipaisevaa jalkaa. Vauhdista Lettu ei niinkään välitä, joten ratsastajan ei tarvitse pelätä sitä, että ori ottaisi hatkat ja riepottelisi selässä olevaa armottomasti. Ori on herkän suunsa vuoksi erittäin helposti ja nopeasti pysäytettävissä. Lettu tekee mielellään hommia, mikäli ratsastaja vain muistaa myös ruhtinaalliset kehut.

Trailerikäyttäytyminen on ollut omituista varsasta lähtien. Ori ei siedä autolla tai millään muullakaan kulkuneuvolla matkustamista, mutta siedättämishoidon kautta siitä on tullut aina vain pienempi paha. Edelleenkään ori ei mene mihinkään ilman tuttua kaveriaan. Sitä on ihan turha edes yrittää saada koppiin ilman, että siellä seisoskelee jo joku toinen, koska siitä ei tule muuta kuin ruumiita. Kilpailumatkalle saatetaan joskus lähteä hyvissä ajoin, jotta lennon ajaksi tuikattu rauhoittava ehtii hevosen elimistöstä hävitä ennen starttia. Itse kilpailupaikalla Lettu toimii edukseen. Se ei ota pulttia muista oreista. Tammat nyt saattavat välillä laittaa orin anturit pyörimään liiankin vauhdikkaasti, mutta tähän tottuneet kilpahoitajat vain kohauttavat olkiaan ja jatkavat menoaan. Letun pyristelyt vapaaksi eivät ole kovin kummoisia, ja sen ori tietää itsekin eikä ole taistelukannalla kovinkaan kauaa.

i. Ramino
rhld, prt, 170 cm
ii. Roussino
rhld, prn, 170 cm
iii. Raymond rhld, m, 168 cm
iie. Eichel von Hagel rhld, trn, 170 cm
ie. Fortuna
rhld, rn, 166 cm
iei. Fortunino rhld, mrn, 165 cm
iee. Heluna rhld, m, 169 cm
e. Minetto
rhld, tprt, 169 cm
ei. Metazio Garbo
rhld, trt, 166 cm
eii. Monteverdi rhld, trn, 168 cm
eie. Greta rhld, rt, 165 cm
ee. Cabaretto
rhld, m, 169 cm
eei. Castiel Rox rhld, m, 171 cm
eee. Liwet rhld, m, 167 cm
LUE SUKUSELVITYS

i. Ramiro on varsinainen pässinpää, joka on kuitenkin näyttänyt epäilijöilleen ansaitsevansa paikan maailman parhaiden kouluratsujen seurassa. Se on kolminkertainen maailmancupvoittaja sekä MM-kultamitalisti. Orilla on älyttömän hyvä runko ja lentävä askel, jonka turvin se on päässyt niin pitkälle kuin on. Luonteensa puolesta orissa on kyllä kestettävää, eivätkä kaikki pysty siihen. Ramiro pyrkii niskan päälle joka sekunti, vaikka se näyttäisikin melko toivottomalta. Se ei usko kovinkaan helposti ja tarvitsee jonkun, joka näyttää sille, joskus jopa fyysisin ottein, kaapin paikan. Ori ruunattiin 12-vuotiaana, kun sen meno alkoi kääntyä jo liian vaarallisiin mittoihin. Operaatio tehtiin kuitenkin sen verran myöhäisessä iässä, että orin omaksutut tavat olivat juurtuneet ja syvälle. Ehkä ruunaus kuitenkin hitusen rauhoitti ratsua tai ainakin teki siitä välinpitämättömän asioita kohtaan, joista orina se olisi nostanut suuren metakan. Ennen ruunausta ori oli varsin kysytty puoliverijalostukseen, ja sillä onkin reilut kolmekymmentä jälkeläistä. Monet hevoset ovat saaneet pienen osan Ramiron kipakasta luonteesta. Ori lopetti aktiivisen kilpailu-uransa 15-vuotiaana, ja siirtyi sitten toimittamaan ruohonleikkurin virtaa iäkkään omistajansa pihamaalle.

ii. Roussino oli sisimmissään varsin mukava, mutta epävarma hevospersoona. Se piilotti kaikenlaisen arkailun ihmisten pelotteluun, ja näytti ulospäin varsin hankalalta ja vihaiselta hevosorilta. Ne, jotka ovat valmiita tekemään hieman työtä sen eteen, että voittavat Roussinon luottamuksen, saavat vastineeksi oikein ihanan hevosen, joka tekisi toisen vuoksi ihan mitä tahansa. Ratsastaessa hevonen oli omaa luokkaansa. Se blokkasi kaiken muun ympäriltään ja keskittyi aina täysillä työntekoon. Orilla oli etulyöntiasema kilpailuissa, kun se ei stressaantunut lähes tulkoon mistään eikä provosoitunut muiden orien riehumisista. Hevonen kilpaili kansainvälisellä tasolla kahmien tasaisesti voittoja ja hyviä sijoituksia. Parina viimeisenä kilpailuvuotenaan ori osallistui niin EM- kuin MM-kilpailuihin, joista se molemmista toi joukkuehopean Ranskan lipun alla. Ori kuoli vain pari vuotta kilpailu-uransa lopetettuaan sydänkohtaukseen, jonka syyn uskotaan olevan perinnöllinen. Roussino on jättänyt jälkeensä vain kahdeksan varsaa, joista jokainen on tähän päivään asti ollut terve kuin pukki.

ie. Fortuna on tulinen tamma, joka ei pelkää muiden mielipiteitä itsestään. Se tekee niin kuin parhaakseen näkee. Hevosella on kuitenkin todella suuri vatsa ja loputon nälkä, minkä vuoksi se onkin ollut melko helppo käsiteltävä, jos vain ruokaa on takataskussa. Joskus tammalla saattoi napsahtaa jokin nappi päässä, mikä aiheutti sen, ettei edes ruoka saanut sitä käyttäytymään hyvin. Fortuna kilpaili aikanaan Intermediate I- ja II –tasoilla Ranskassa ja Luxemburgissa, jossa se viettikin kolme vuotta elämästään. Tamma oli tasainen suorittaja, eikä siltä löydy sen suurempia palkintoja. Hevosen lopetettuaan kilpailu-uransa, sitä alettiin pyörittämään useassa näyttelykehässä, joista se toikin kasvattajansa iloksi monen monta luokkavoittoa. Se oli myös monesti palkittu koko näyttelyiden parhaaksi tammaksi. Tamma kantakirjattiin I-palkinnolla, ja 21-vuotiaana se tuli tiineeksi viimeistä kertaa. Nykypäivänä 25-vuotias Fortuna viettää aikaansa pienellä ja vaatimattomalla ranskalaisfarmilla, jossa sille on tarjolla ruokaa enemmän kuin olisi tarve, ja tamman mahanympärys onkin kasvanut oikein hyvää tahtia.

e. Minetto on koko ikänsä ollut lähinnä siitostamman puuhissa. Jonkun verran sillä on kasvattajansa nuorin tytär kilpaillut kansallisella tasolla vaativia koululuokkia Saksassa. Tamma on luonteeltaan ihan kelpo ratsu, joka ei kuitenkaan alistu ratsastajansa tahtoon vain sormia napsauttamalla. Jos jaksaa nähdä vähän vaivaa ja keskittyä hevosen rennoksi saamiseen, tammasta saattaa irrota yllättävänkin lentävää askelta ja ryhdikkyyttä. Minetto on tällä hetkellä 20-vuotias, ja se on synnyttänyt maailmaan kuusi varsaa. Jälkeläiset ovat kilpailleet niin koulu- kuin valjakkopuolella sekä muutama rohkea on myös nähty esteradoilla kiitämässä. Hevonen on yhä varsin virkeä ilmestys, ja vieläkin se pistää menemään parastaan pellolla laukatessaan. Suurempia suunnitelmia ei tammalle enää ole. Se saa hengailla kasvattajansa nurkissa, ja toimia nuorempien ratsujen kaitsijana.

ei. Tallin kovaäänisin orkesterinjohtaja, Metazio Garbo, on saanut monen herkkäkorvaisen latelemaan kirosanoja ja pakenemaan paikalta. Ori tosiaan nostaa metelin jokaisesta asiasta. Se haluaa usein myös olla huomion keskipiste, ja se onkin huomannut, että huutamalla huomio yleensä kiinnittyy siihen ja kaikki kerääntyvät sen karsinalle ihailemaan sitä. Usein paras keino on jättää rautias oman onnensa nojaan huutelemaan. Jonkin tovin ori jaksaa kovapintaisesti kiljua, mutta jos ei kukaan tule sitä katselemaan, näkee se parhaakseen sulkea turpansa. Jotkut ovat kuitenkin mieleltään liian heikkoja eivätkä jaksa kuunnella monta minuuttia jatkuvaa huutojuhlaa. Tällaisia ihmisiä, jotka antavat periksi nopeammin kuin hevonen itse, Metazio Garbo yrittää haavinsa saalistaa. Ori kilpaili aikanaan Grand Prix –luokissa kansallisella tasolla Saksassa, jossa se nappasikin hopeamitalin maan mestaruuksissa jo 9-vuotiaana. Synnyinmassaan Ranskassa se on osallistunut lähinnä nuorten hevosten luokkiin. Orilla on monen monta jälkeläistä, joista suurinta osaa näkee vaikeissa koululuokissa pyörähtelemässä.

ee. Cabaretto oli musta reininhevostamma, jolla oli paljon potentiaalia, mutta liian vähän elinaikaa. Jo varsasta lähtien Cabarettoa vaivasi epäonniset jalkavaivat. Se ei ollut mitenkään liiallisen riehakas persoona, mutta onnistui jotenkin aina telomaan itsensä mitä ihmeellisimpiin asioihin. Nuoruuden onnettomuudet kummittelivat tamman elämässä sen viimeisiin elinvuosiin asti. Niinpä Cabaretto ei koskaan kestänyt kovatahtista treeniä, mikä on lähes tulkoon välttämättömyys, mikäli halutaan leipoa huippukilpuria. Cabaretton saavutuksiksi jäi siis lähinnä kansallisen tason kekkerit, joissa se pärjäsi kohtalaisen hyvin. Tamma ehti varsoa vain yhden varsan, mikä on sääli, koska Cabaretton suku on yksi arvostetuimpia kouluhevospiireissä ja se olisi varmasti putkauttanut useita hienoja ratsuja tähän maailmaan. Cabaretto löydettiin yhtenä heinäkuisena aamuna tarhastaan menehtyneenä tamman ollessa vain 8-vuotias.

Jälkeläiset


Lettu on tarjolla ainoastaan koulupainoitteisille evm-sukuisille puoliveritammoille.
RHLD-t. Rosenmontag RWD s. 15.02.2021 e. Burghof Gertrude om. VRL-09844, Rowandell meriitit
RHLD-t. Rogneda v. Lark s. 23.03.2019 e. Dornröschen om. VRL-10878, Alondra KTK-II
FWB-t. Kallan Fenice s. 05.01.2019 e. Bjällbrunna Etta om. VRL-08682, Auburn ei meriittejä
SF-t. Petitgrain s. 10.10.2017 e. Valencia om. VRL-14810, Valeriana meriitit
RHLD-t. Richelle von Lark s. 04.02.2016 e. Geheimniswächter om. VRL-11983, Lobrede KTK-III

Kilpailutulokset

Hevonen on kilpaillut maksimitasolleen porrastetuissa kilpailuissa.

Kouluratsastuksessa pisteitä 6722.94p
Kouluratsastuksessa tasolla 11/11



Kuuliaisuus ja luonne 3039.42p
Tahti ja irtonaisuus 3683.52p

31.01.2018 - KRJ Cup - Runoratsut - Grand Prix - 11/180

09.02.2020 VSN, puoliveriset (02/12) RCH, tuom. dookie
18.12.2019 Alondra, reininhevosorit (02/02) RCH, tuom. Sirpa
27.11.2019 Alondra, reininhevosorit (02/02) RCH, tuom. Spookiness
26.12.2017 Alondra, reininhevosorit (02/02) RCH, tuom. Milja H.
12.11.2017 Alondra, reininhevosorit (02/02) RCH, tuom. Sirpa

18.10.2019 Alondra, reininhevosorit (01/02) BIS3, MVA-sert, tuom. VP
06.10.2019 Alondra, reininhevosorit (01/02) BIS1, MVA-sert, tuom. Miia Maria
20.05.2016 Alondra, reininhevosorit (01/02) irtoSERT, tuom. Taija
23.04.2016 Alondra, reininhevosorit (02/04) irtoSERT, tuom. Kati
13.07.2015 Le Château de Raconteur, muut puoliveriset (04/12) irtoSERT, tuom. Vibaja

Päiväkirjamerkinnät ja valmennukset

Lue päiväkirjamerkintöjä ja valmennuksia
05.02.2016 - Kouluvalmennus, valmentajana Eilwen
Olin jo moneen otteeseen käynyt ihailemassa Amandan Rigoletto-oria, enkä siis meinannut pysyä housuissani, kun olin tälläkertaa matkalla valmentamaan Lettua ja Amandaa. Maneesissa olikin hurja tungos, kun neljä muutakin ratsukkoa pyörivät siellä Amandan kävellessä alkukäyntejä. - Moikka vaan, älä pelkää kyllä nää lähtee täältä pian pois! Amanda naureskeli. En ehtinyt edes asettautua aloilleni katsomoon, kun neljä muuta ratsukkoa poistuivat maneesin ulkopuolelle. - Aloitetaas sitten. Verryttele sitä miten parhaaksi näet, ota laukkaa ja tee etuosakäännöksiä käynnissä. Amanda nyökkäsi ja keräsi ohjat käteensä. Lettu tuntui heti olevan loistavasti avuilla, se oli herkkä ja toimi pienimmästäkin hipaisusta.

Varttia myöhemmin Lettu tuntui toimivan Amandan ajatuksella. - Se näyttää nyt hyvälle, kävele hetken aikaa pitkin ohjin. Harjoitellaan siis laukkapiruetteja. Otetaan ensin vasempaan kierrokseen puolikas piruetti. Voidaan ottaa harjoitukseen mukaan GP-luokan harjoitus, eli tule K-A koottua laukkaa, ja A:sta pituushalkaisijalle, L:ssä piruetti vasemmalle. Amanda nosti laukan ja kokosi sen hyvin. Lettu kulki hyvin koottuna ja se nautti olostaan. Se on kokenut hevonen, joten se luultavasti tiesi mitä tuleman piti. Se kääntyi hyvin pituushalkaisijalle ja Amandan pidättäessä ja kääntäessä ulkopohkeella ori alkoi kääntyä. - Enemmän pohjetta! Anna ohjaava ohja! Lettu pyörähti hiukan laiskasti ja sen takajalat liikkuvat paljon, mutta rytmi oli hyvä. - Noniin, se oli laiskahko mutta muuten hyvä. Ota uudestaan, tälläkertaa valmistele se paremmin ja aikaisemmin. Työtä käskettyä, Lettu laukkasi jälleen kohti pituushalkaisijaa. - Aloita heti käännöksessä valmistelu! Lettu kimpaantui hieman kovasta ohjasotteesta ja pukkasi. Tästä syystä piruetti myöhästyi, mutta takajalat pysyivät huomattavasti paremmin paikoillaan ja etuosa nousi kevyemmin.

- Okei, kokeillaan toiseen suuntaan. Tule F-A koottua laukkaa ja A:sta taas pituushalkaisijalle. L:ssä piruetti. Koska se otti äskön noin paljon kipinää ohjasotteesta, ota reilusti kevyemmin. Lettu laukkasi kaarteen kevyesti, ja höyhenen kevyesti tömisteli kohti piruettia. Amanda teki ajoissa valmistelut, ja piruetti alkoi hienosti. Orin etuosa nousi kevyesti ja rytmikkäästi ylös, ja sen takajalat pysyivät lähes paikoillaan. - Vau, tuolta sen pitää näyttää! Tee samanlainen oikeaan kierrokseen ja voidaan lopettaa, että jää hyvä mieli. Vasen kierros oli selkeästi vaikeampi, mutta toisella yrityksellä aikaansaatiin lähes yhtä hyvä kuin oikean kierroksen piruetti. - Hyvä! Eiköhän pistetä peli poikki, nyt on hyvä mieli kaikilla. Miltä se tuntui? - Se oli harvinaisen painava edestä aluksi, mutta keveni huomattavasti loppua kohden, Amanda nyökytti ja taputti orin lautasia. - Muista jatkossa hakea verryttelyssä sitä keveyttä, kun se muuten kulkee noin herkästi. Mutta mä kiitän ja kuittaan, tässä vielä reippaalle ratsulle banaaniherkku, sanoin ja ojensin herkun orin naaman alle.

01.11.2015 - Kouluvalmennus, valmentajana VRL-14113
Amanda ja Lettu olivat aloittaneet lämmittelyn minun saapuessani maneesiin. Ori liikkui kevein askelin ja kuunteli jo hyvin ratsastajansa pienimpiäkin apuja. Ratsukko sai jatkaa lämmittelyä vielä jonkin aikaa vapaammin sillä itse kannoin muutamia puomeja pääty-ympyrälle. Tänään valmennuksen teemana oli nimittäin saada jumppailtua Lettua oikein kunnolla. Ennen puomeille siirtymistä käytiin kaikki askellajit hyvin läpi. Ravia jouduttiin hetki työstämään että saatiin Lettu astumaan kunnolla alleen. Laukassa energiaa tuntui olevan eikä sitä jouduttu kauaa hiomaan. Tämän jälkeen siirryttiin pääty-ympyrälle ravissa, ja aloitettiin puomityöskentely. Aluksi puomit olivat niin että Letun askelen sopi väliin ilman sen suurempia tempon muutoksia. Ensin taivuteltiinkin oria kunnolla molempiin suuntiin, jonka jälkeen aloitin pikkuhiljaa puomien siirtelemisen niin että Letun tuli venyttää askeltaan. Ensimmäisen kierroksen jälkeen löytyi hyvä tahti jolla puomit eivät kolisseet ja jossa pystyitte etenemään tasapainoisesti. Laukassa puomeja tultiin aluksi hieman lyhyemmillä väleillä josta aloin taas pidentämään niiden väliä. Lettu löysi laukassa nopeammin sopivan rytmin eikä selässä tarvinnut sen enempää miettiä. Seuraavaksi siirryttiin pois pääty-ympyrältä, mutta jatkettiin vielä laukassa tehden muutamia vaihtoja uralla. Ensimmäinen vaihto oli hieman huolimattomasti valmisteltu ja Lettu potkaisikin vaihdossa vähän taaksepäin kun apuja käytettiin liian vahvasti. Seuraavat vaihdot alkoivatkin sitten jo sujua toinen toistaan paremmin. Lopuksi ratsukko saikin jäädä rauhassa vähän ravailemaan sekä kävelemään. Tänään valmennuksessa nähtiin oikein hienoa yhteistyötä sekä hevonen joka todella osaa paljon.

16.06.2015 - Ei haittaa, vaikka portit jäävät auki
Tämä päivä oli kyllä jo heti aamutuimaan aivan kaamea. Työpäiväni alkoi kukonlaulun aikaan ja olin jo kuudelta heittelemässä aamuheiniä toinen toistaan kärsimättömälle elukalle. Siinä puolinukuksissa sitten lähdin aamuheinien jälkeen viemään hevosia ulos parin muun työntekijän kanssa. Pitäisi varmaankin kirjoittaa jokin lappu tarhojen aitaan, että muistathan sulkea portin tällaisia päiviä varten, kun kaikki hoksottimet eivät ole riittävän tarkkana. Minä tosiaan olin vienyt Letun ja sen parhaan kaverin Vatin tarhaan ja hyväuskoisena luullut, että oripojat pysyvät tarhassa, vaikka ovi jätetään sepposen selälleen. Ei aikaakaan kun tallille päin kävellessäni takaani alkoi kuulua ihmeellistä kuminaa ja muutamassa sekunnissa ohitseni pyyhälsi ensin punertava ja sen jälkeen vaalea otus. Jäin siihen suu ammolleen seisoskelemaan ennen kuin karjahdin kauempana olevalle hepulle, että hevoset on irti. Molemmat orit ottivat ilon irti vapaudesta. Vatti paimensi kolmea varisparkaa kummallisesti pöristen ja Lettu veti mahtavaa liitoravia pitkin tallin pihaa ja vilkuili sivusilmällä kauempana olevia tammoja. Neidit möllöttivät vieretysten aidan luona ja pällistelivät kummastuneena revitteleviä poikia. Tulihan siinä muutamat kirosanat suusta päästettyä juostessani lähemmäs tallirakennusta, jossa pojat melskasivat. Lettu on yleensä helppo saada kiinni ja niin se oli tälläkin kertaa. Vatti taas on aivan omaa luokkaansa. Se taliaivo juoksi edes takaisin kaiken liikkuvan perässä. Taisi se pari kertaa jopa mukiloida lentävän oksankin. Tarkasti se kuitenkin piti vahtia ympäristöstään, ettei se vahingossakaan juossut päin kiinniottajaa. Lettu alkoi närkästyä tyhjänpanttina seisoskeluun ja komentelikin kaikkia inisemällä kovaan ääneen. Kun paikalle oli hälytetty kaikki töissä olevat ihmiset, saatiin Vatti viimein piiritettyä ja napattua narun päähän. Minä pidin suuni kiinni, kun ihmiset ihmettelivät miten kummassa ne olivat päässeet tarhasta. Jotta salaisuuteni tosiaan pysyisi vain omassa pienessä pääkopassani, lupauduin viemään molemmat orit takaisin tarhaansa ja tällä kertaa sulkisin sen saamarin oven.
VIRTUAALIHEVONEN - A SIM GAME-HORSE