Birkenhügel Brünhild

KUOLLUT HUHTIKUUSSA 2016

  

© Stal Arends
Virallinen nimi Birkenhügel Brünhild "Hilla" Rekisterinumero VH14-230-0016
Rotu, sukupuoli reininhevonen, tamma Väri, säkäkorkeus vaaleanrautias, 164 cm
Syntymäaika, ikä 01.04.2014, 11v. Ikääntyminen 4v. 1.5.2014, 6v. 15.5.2014, ikääntyy 3 kk = 1 vv
Kasvattaja Birkenhügel Sportpferde evm Omistaja Alondra, VRL-10878
Painotus koulupainotus Koulutustaso ko. Intermediate II, re. 80 cm

Kantakirjattu II -palkinnolla joulukuun tilaisuudessa 2014: 19 - 18 - 18 - 17 = 72p

Palkittu KRJ:n laatuarvostelussa I -palkinnolla helmikuun uusintatilaisuudessa 2016: 7,5 + 41 + 19 + 20 + 15 = 102,5p

Luonnekuvaus

Hilla on henkisesti herkkä tamma, jolla on ennakkoluuloja ihan kaikkia kohtaan. Se luulee, että jokaisella sen kaveriksi haluavalla on jotakin taka-ajatuksia, kuten esimerkiksi kamalien varusteiden päällelaitto. Hevosella on usein niitä tammamaisia päiviä, jolloin jokainen pienikin kosketus väärään kohtaan nostaa kolmannen maailmansodan pystyyn. Hevosta ei pysty käsittelemään, mikäli on vähänkään arkajalkaisuuteen taipuva, koska Hilla pompottaa armottomasti niitä, joilla ei ole kykyä pistää hanttiin. Hoitotoimenpiteitä tehdessä on paras sitoa tamma kiinni. Hevonen voi nimittäin turhautuessaan lähteä hiippailemaan ympäriinsä, jos se ei ole kiinni. Tällöin se ei siis katso yhtään mihin kavionsa iskee vaan viis veisaa hoitajastaan ja talloo hänet vaikka maan rakoon, mikäli kaksilahkeinen ei estä tätä. Varusteidenlaitto on varsinaista pakkopullaa. Hilla mököttää siitä lähtien, kun satula tuodaan sen näköpiiriin. Hevosella on tapana pullauttaa vatsa niin pyöreäksi, että satulavyön laitto ei meinaa onnistua edes rahvaalta mieheltä. Taluttaessa homma pelittää melko hyvin. Hillalla ei yllätykseksi ole mitään sen suurempia pahoja tapoja talutuksen aikana vaan se kulkee aika sivistyneesti ja hyvin taluttajansa vierellä. On kuitenkin hyvä huomata, että toisiin hevosiin Hilla reagoi varsin kärkkäästi, minkä vuoksi kahden hevosen taluttaminen ei ole missään nimessä suositeltavaa, kun Hilla on toisessa narussa.

Ratsuna Hilla on hitaasti lämpenevä. Hilla on aikamoinen rautakanki treenin alkuminuuteilla, ja välillä saattaa jopa tuntua toivottomalta saada Hillasta irti yhtään mitään. Perusteellinen alkuverryttely on siis tämän hevosen kanssa paikallaan. Jos lämmittelyistä luistaa edes vähän, ei Hillasta saa irti kaikkea mahdollista. Laukan kanssa tammalla on toisinaan ongelmia, ja siihen on yleensä panostettukin aina ennen varsinaisten tehtävien aloitusta. Hilla kun ei muutenkaan ole mikään superenerginen pomppukeppi, sen laukka on luonnostaan varsin matelevaa ja paikallaan pomppivaa. Jotta laukan saisi pyörimään edes kohtalaisesti, on eteenpäinpyrkimys oltava enemmän kuin kunnossa. Hillan vauhti ei siis päätä huimaa, joten hurjapäät eivät valitettavasti saa tarvitsemaansa mielihyvää hypätessään tämän ponin selkään. Kokoaminen on myös Hillalla vähän hakusessa, jos ratsastaja ei ole saanut tammaa kulkemaan rehellisesti eteenpäin. Jos ratsastaja kuitenkin on tehnyt kaiken niin kuin kuuluukin eikä ole luovuttanut kesken kaiken, uurastus palkitaan varmasti. Hilla, liikkuessaan omalla moottorilla, etenee oikein tahdikkaasti ja hienosti itseään kantaen. Kun hevosen on kerran saanut tanssahtelemaan nätisti, voi selässä oikeastaan vain istuskella ja keskittyä liikkeiden hiomiseen. Moottorin nimittäin kerran lämmetessään, pysyy lämpimänä ainakin sinne treenin loppuun asti.

Kilpailutilanteet ovat Hillalle peruskauraa. Se ei ota stressiä suuresta yleisöstä tai kilpailijamäärästä. Ainoaksi pieneksi ongelmaksi saattaa koitua muut ratsut, jotka pyörivät Hillan ympärillä. Tamma on kotioloissakin jokseenkin erakko ja tykkää viettää aikaansa yksin. Kun se heitetään kymmenien tuntemattomien hevosten seuraan, on soppa valmis syntymään. Hilla yleensä hirnahtelee rauhattomasti ja vääntää naamalleen sellaisen irvistyksen, ettei kauheammasta väliä. Harvoin se kuitenkaan lähtee fyysiselle uhittelulinjalle. Tällaisiakin tapauksia on tosin sattunut, joten on aina yhä pitää turvaväli toisiin hevoskilpailijoihin. Lastaushommat sujuvat yleensä hyvin. Joskus Hillan on kuitenkin muistutettava meitä ihmisiä siitä, että hän on herkkä sielu eikä hänelle voi nyt ihan mitä tahansa tehdä. Silloin saattaa siis olla ongelmia lastaussillalle astumisessa, mutta pienen houkuttelun jälkeen Hillakin saadaan turvallisesti koppiin ja matka kahisevan heinäverkon kanssa voi alkaa.

Sukutaulu

i. Bahadur
rhld, trt, 162 cm
ii. Baldur
rhld, mrn, 167 cm
iii. Baldomar rhld, m, 170 cm
iie. Blickfang rhld, rn, 165 cm
ie. Butterblume Fawn
rhld, rn, 159 cm
iei. Findlay rhld, m, 161 cm
iee. Irish Coffee rhld, prn, 160 cm
e. Birkenhügel Abigail
rhld, prt, 165 cm
ei. Alwin
rhld, vrt, 163 cm
eii. Adrastos von Krantz rhld, rt, 160 cm
eie. Schnell Sigi rhld, rt, 164 cm
ee. Birkenhügel Severina
rhld, vprn, 165 cm
eei. Saturn II rhld, m, 163 cm
eee. Witz rhld, rn, 169 cm
Lue sukuselvitys

i. Bahadur on ikilapsi, jolta keskittymiskyky puuttuu totaalisesti. Rautias reininhevosori kilpailee Prix St Georges tasolla aiheuttaen jonkin verran halveksuvia katseita. Bahadur kun ei ole se kaikkein hyväkäytöksisin kilparatsu - lähinnä se muisuttaa luonteeltaan jääräpäistä puskaponia. Vaikka ori ei kilpailupaikalla aiheuta suurta ihailua, on se kuitenkin menestynyt kohtalaisen hyvin ja napannut myös muutamia osakilpailuvoittoja. Kovinkaan moni ei Bahaduria ratsukseen halua, koska se tietää verta ja hikeä. Ratsastajan on vaikea nauttia kyydistä, kun ori haluaisi sooloilla joka käänteessä. Kovinkaan paljoa ei Bahaduria kysytä tulevien kouluvarsojen isäksi, mutta muutama rohkea kysyjä onkin saanut yllätyksekseen oikein kelvon nuoren kouluratsun, jolta löytyy potentiaalia vaikka mihin.

ii. Baldurista on käyty jo kovaa kamppailua varsasta asti. Se myytiin nuorena koululupauksena hurjaan hintaan saksalaiselle siittolalle. Siellä ori sai viettää muutaman vuoden kilpaillen nuorten hevosten luokissa ja näyttäen oman potentiaalinsa. 8-vuotiaana Baldur päätyi tanskalaiselle kouluratsastajalle, jonka kanssa vietti lopun kilpaurastaan Grand Prix tasolla. Luonteeltaan ori on melko jääräpäinen otus, jolta lähtee meno lapasesta varsin herkästi. Usein uuden ratsastajan kanssa meni hetki ennen kuin yhteinen sävel löytyi, minkä vuoksi Baldurilla oli aina ratsastajan vaihtumisen jälkeen pieni taantuma, jolloin sijoituttiin kauas kärjestä. Hevonen on peräti viisinkertainen arvokisamitalisti kahdella henkilökohtaisella ja yhdellä joukkuemitalilla EM-kilpailuissa sekä kahdella MM-pronssilla. Baldur löytyy monen menestyneen saksalaisen puoliverisen lähisuvusta ja on edelleen suosittu jalostusori.

ie. Butterblume Fawn on vauhdikas tamma, joka kilpailee lähinnä vaativalla tasolla kouluratsastuksessa. Vaikka kouluratsastus onkin hevosen päälaji, on se käynyt pyörähtämässä myös muutamissa helpoissa valjakkoluokissa. Meno Fawnin selässä tai vieressä seistessä on hurjaa eikä sitä ihan jokainen kaksijalkainen pysty sulattamaan. Tamma häslää joka paikassa kuin viimeistä päivää eikä se malta olla aloillaan lainkaan. Eteen ei ole vielä tupsahtanut kertaakaan ihmistä, joka rehellisesti jaksaisi Fawnin kanssa olla. Hieman honkkeli kun Fawn rakenteeltaan on eikä luonnekaan ole sieltä parhaimmasta päästä, on se pyöräyttänyt maailmaan vain yhden varsan, joka tosiaan peri äitinsä riehumisalttiuden.

e. Birkenhügel Abigail on kasvattajansa upeimpia luomuksia, joka omaa järkähtämättömän keskittymiskyvyn ja on rauhallinen tilanteessa kuin tilanteessa. Abigail kilpailee Grand Prix tasolla dominoiden usein osakilpailulistojen kärkeä. Pyörivän laukan omaava tamma on valittu olympiakahinoihin edustamaan Saksaa peräti kaksi kertaa. Ensimmäisellä kerralla menestykseen tottunut hevonen joutui tyytymään katkeraan nelossijaan, mutta toisella kerralla napattiin vaatimaton kultamitali Johan Ritschelin ratsastamana. Nykyään 16-vuotias reininhevostamma kuljeskelee vapaana pienellä skotlantilaisella farmilla, jossa sillä on kaverina kunnioitettavaan 28 ikävuoteen ehtinyt shetlanninponitamma. Abigailin on tarkoitus varsoa vielä kerran, minkä jälkeen sillä olisi kolme varsin menestyksekästä jälkeläistä.

ei. Alwin kilpaili Intermediate tasolla vaihtelevasti menestyen. Mikään mitalihai Alwin ei totisestikaan ollut vaan kaikki palkintokorokesijat olivat kovan työn takana. Alwin kilpaili kansallisella tasolla Hollannissa, jossa voitto ei helposti lähtenyt hevosten ollessa toinen toistaan parempia ja kovempitasoisia. Luonteeltaan ori oli kuitenkin puhdasta kultaa. Nöyrä, kiltti ja yhteistyöhaluinen Alwin oli varsinainen työnarkomaani, joka jaksoi jatkaa eteenpäin miljoonista esteitä huolimatta. Ori oli myös sosiaalisesti lahjakas kaveri: useat lajitoverit suorastaan tunkivat laitumella Alwinin seuraan. Ori jätti jälkeensä peräti 20 varsaa, joista pari on kivunnut Hollannin sekä Saksan maajoukkueeseen.

ee. Birkenhügel Severina oli hyväluonteinen kouluratsu, joka kilpaili Hollannissa Intermediate tasolla. Mitään suuria saavutuksia Severina ei ehtinyt napata onnettomuuden vuoksi, jossa tamman jalka koki kovia eikä se enää kestänyt ratsastusta lainkaan. Kilpauransa hevonen lopetti jo 9-vuotiaana ja päätyi viettämään varhaiseläkepäiviään. Huono-onninen Severina loukkasi samaisen jalkansa uudestaan vain kolme vuotta ensimmäisen jälkeen, mikä koitui sitten tamman kohtaloksi ja se lopetettiin 13-vuotiaana. Severina ehti kuitenkin jättää maailmaan kaksi suloista tammavarsaa, joista kuoriutui, ehkä pieneksi yllätykseksi, kärkisijojen lemmikkejä.

Jälkeläiset

RHLD-t. Arielle von Lark s. 16.01.2016 i. Aráta om. VRL-14275 ktk-kelpoinen
RHLD-t. Bianca von Lark s. 15.02.2015 i. Brighgaze om. VRL-10878 KTK-III
RHLD-o. Sarpedon von Lark s. 11.05.2014 i. Kieferhof Severin om. VRL-10878 KTK-II, KRJ Reserve Champion

Kilpailutulokset

Sijoituksia yhteensä 41, joista voittoja 6
12.02.2016 - KRJ - Hukkapuro - Intermediate I - 03/40
12.02.2016 - KRJ - Hukkapuro - Prix St. Georges - 01/40
02.02.2016 - KRJ - Hukkapuro - Intermediate I - 03/40
31.01.2016 - KRJ - Hukkapuro - Intermediate I - 06/40
30.01.2016 - KRJ - Hukkapuro - Prix St. Georges - 05/40
29.01.2016 - KRJ - Hukkapuro - Prix St. Georges - 02/40
28.01.2016 - KRJ - Hukkapuro - Intermediate I - 06/40
23.01.2016 - KRJ - Hukkapuro - Intermediate I - 06/40
22.01.2015 - KRJ - Hukkapuro - Prix St. Georges - 01/40
21.01.2016 - KRJ - Hukkapuro - Prix St. Georges - 04/40
29.11.2015 - KRJ - Spiros Stable - Helppo A - 05/40
28.11.2015 - KRJ - Spiros Stable - Vaativa B - 02/40
19.11.2015 - KRJ - Vihkilä - Intermediate II - 04/30
18.11.2015 - KRJ - Vihkilä - Intermediate II - 01/30
17.11.2015 - KRJ - Vihkilä - Intermediate II - 03/30
16.11.2015 - KRJ - Vihkilä - Intermediate II - 03/30
30.09.2015 - KRJ Cup - Runoratsut - Intermediate II - 11/173
22.05.2015 - KRJ - Prime Sporthorses - Intermediate II - 03/30
10.05.2015 - KRJ - Kilpailukeskus Reiter - Intermediate II - 01/20
09.05.2015 - KRJ - Kilpailukeskus Reiter - Intermediate II - 04/20
08.05.2015 - KRJ - Prime Sporthorses - Intermediate II - 03/30
07.05.2015 - KRJ - Kilpailukeskus Reiter - Intermediate II - 01/20
06.05.2015 - KRJ - Kilpailukeskus Reiter - Intermediate II - 01/20
05.05.2015 - KRJ - Alondra - Intermediate II - 03/30
03.05.2015 - KRJ - Alondra - Intermediate II - 03/30
02.05.2015 - KRJ - Kilpailukeskus Reiter - Intermediate II - 02/20
28.04.2015 - KRJ - Kilpailukeskus Reiter - Intermediate II - 02/20
22.04.2015 - KRJ - Hukkapuro - Intermediate II - 03/30
19.04.2015 - KRJ - Wolf Sporthorses - Intermediate I - 02/30
16.04.2015 - KRJ - Wolf Sporthorses - Intermediate I - 02/30
15.04.2015 - KRJ - Hukkapuro - Intermediate II - 03/30
12.04.2015 - KRJ - Hukkapuro - Intermediate II - 02/30
11.04.2015 - KRJ - Wolf Sporthorses - Intermediate II - 02/30
11.04.2015 - KRJ - Wolf Sporthorses - Intermediate I - 03/30
11.04.2015 - KRJ - Hukkapuro - Intermediate II - 05/30
09.04.2015 - KRJ - Hukkapuro - Intermediate II - 02/30
08.04.2015 - KRJ - Wolf Sporthorses - Intermediate I - 03/30
07.04.2015 - KRJ - Hukkapuro - Intermediate II - 03/30
05.04.2015 - KRJ - Hukkapuro - Intermediate II - 03/30
05.04.2015 - KRJ - Wolf Sporthorses - Intermediate I - 05/30
04.04.2015 - KRJ - Whispering Heaven - Intermediate II - 03/26
03.04.2015 - KRJ - Whispering Heaven - Intermediate II - 05/26
Katso näyttelytuloksia

19.10.2014 Kaartin Hevoset, Muut puoliveriset tammat (03/11) RCH, tuom. Cannabia

Päiväkirjamerkinnät ja valmennukset

Lue päiväkirjamerkintöjä ja valmennuksia

18.11.2015 - Kouluvalmennus, valmentajana Heidie
Hilla oli jo ennestään tuttu hevonen valmennettavana ja pääsimmekin aloittamaan työskentelyn heti kun saavuin maneesiin. Ratsastaja oli jo tehnyt tavallisen alkuveryttelyn pohjalle ja kehui, että viimeksi tehdyt siirtymisharjoitukset olivat toimineet hyvin veryttelyssä. Tamma näytti vetreämmältä, pehmeämmältä ja nopeammalta kuin viimeksi - siirtymiset todellakin sopivat sille! Koska tällä kertaa Hilla oli jo vireä ja letkeä valmiiksi, en alkanut teettämään sen enempää edelliskerran tehtäviä vaan aloitimme kokoavilla tehtävillä. Avo- ja sulkutaivutukset käynnissä ja ravissa tuntuivat parin toiston jälkeen olevan ratsukolle kuin leikkiä joten siirryimme nopeasti harjoittelemaan niitä laukassa. Laukassa Hillalla oli vaikeuksia pysyä uralla taivutettuna ja haki mielellään tukea ensin ratsastajasta ja sitten maneesin laidasta. Ratsastajan täytyi olla tarkka ettei päästänyt tammaa nojaamaan kättään vasten, neuvoin korjaamaan nojaamista nopeilla terävillä puolipidätteillä ja tamman painopistettä heiaamalla. Heiaaminen herkistää hevosen hakemaan tasapainoa omalla kropallaan sen sijaan, että tukeutuisi niin paljon ratsastajaan. Liike saadaan aikaan istuntaa muuttamalla ja tavoitteena on siirtä hevosen rintakehää joitakin senttejä oikealle tai vasemmalle ja palauttaa siirroksen jälkeen taas hetkeksi "menosuuntaan".

Kun ratsastaja sai kiinni heiaamsiesta ja Hilla saatiin työskentelemäänja kantamaan itsensä itsenäisesti pidettiin pieni tuumaus ja hengähdystauko pitkin ohjin käynnissä. Pari näytti jo kovin uupuneelta, vaikka edellinen tehtävä oli sinänsä oli yksinkertainen se vaatii paljon erityisesti hevoselta. Lopputunnin keskityimme ravi ja käyntityöskentelyyn. Teetin ratsukolla paljon siirtymisiä askellajien sisällä ja lopulta esimerkiksi passagesta käyntiin. Kun olimme ratsastajan kanssa tyytyväisiä Hillan työntekoon päätimme lopettaa päivän työt ja päästää ratsun tekemään ansaittua, letkeää, loppuveryttelyä.

11.11.2015 - Kouluvalmennus, valmentajana Heidie
Valmennuspäiväni toinen ratsukko saapui "käsittelyyn" ensimmäisen siirtyessä tekemään loppuveryttelyä. Hilla ja tämän ratsastaja olivat minulle ennestään tuntematon kaksikko joten vaihdoimme ratsastajan kanssa pari sanaa ennen kuin päästin ratsukon työskentelemään hetkeksi itsenäisesti tutustuakseni hevoseen. Rautias tamma oli ratsastajan mukaan diesel-mallia ja kaipasi aika paljon työtä pehmetäkseen ja herkistyäkseen. Kun olin nähnyt kaksikon itsenäistä työskentelyä jonkun aikaa varmistuin siitä, että ratsastaja täytyisi saada nopeammaksi ja hevonen kevyemmäksi. Lähdin purkamaan ongelmaa teettämällä paljon nopeita ja lyhyillä väleillä tehtäviä siirtymisiä. Ratsastajan tuli pitää Hillan takaosa aktiivisena ja etuosa kevyenä läpi siirtymisten. Aloitimme siirtymiset käynnin sisällä tehtävistä siirtymisistä ja etenimme aina valmennuksen loppupuolella tehtyihin nopeisiin keskilaukka-koottu käynti-keskiravi siirtymisiin. Päätimme päivän harjoittelun kun ratsu oli vielä virkeällä tuulella ja saimme hyviä toistoja. Tunnin aikana tehtyjä tehtäviä voi käyttää jatkossa apuna alkuveryttelyssä, jolloin varsinainen työskentely ja esimerkiksi kokoaminen on paljon helpompaa.

04.10.2015 - Hieronnan aika
Hilla on tuntunut varsin jäykältä niskasta ja toisinaan myös vasen puoli on ollut jumissa. Päätin siis varata tammalle hierojan normaalia aikaisemmin. Hevosella tosiaan oli pieniä jumeja kallonpohjan lihaksien seudulla, jotka vaikuttavat hevosen asettumiseen. Kaulan lihakset olivat vasemmalta puolelta tiukat. Hierojan mukaan jumit kaulalihaksessa vaikuttivat kaulan toiminnan lisäksi myös etujalkoihin. Olinkin huomannut, että toisinaan Hillan etujalat eivät ole toimineet parhaalla mahdollisella tavalla vaan ovat jääneet ikään kuin liian alas. Tamman selkä oli kuitenkin hyvässä kunnossa ja se saikin hierojalta oikein paljon kehuja. Hillalla on nimittäin todella vahvat selkälihakset, mikä ei tullut minulle yllätyksenä. Sen verran hyvin tamma kantaa itsensä, kun se vaan haluaa niin tehdä. Hieroja kävi hevosen läpi, muttei löytänyt enää muualta sen suurempia jumeja, jotka olisivat voineet vaikuttaa hevosen jäykkyyteen. Hilla oli todella rentoutuneen oloinen hieronnan jälkeen ja jäikin supertyytyväisen näköisenä karsinaansa nuokkumaan minun maksaessani hierojalle maltaita tästäkin lystistä.

16.05.2015 - Hillan ensimmäinen varsa
Birkenhügel Brünhild astutettiin yhdellä upeimmista tallin reininhevosoreista, Kieferhof Severinillä, reilu 11 kuukautta sitten. Toivoin varpaat ja sormet ristissä, että sieltä putkahtaisi oripoika. No, ilokseni sain kuulla, että varsin ponteva poikahan sieltä olisi tulossa. Varsa syntyi toukokuun 11. päivä. Synnytys oli jokseenkin hankala, koska varsa oli aivan jumalattoman kokoinen. Pienellä avustuksella Hilla sai kuitenkin ensimmäisen vauvansa ponnistettua ulos. Sarpedoniksi nimetty orivarsa nousi ennätysajassa pystyyn ja tunki heti nousunsa jälkeen mammansa nisälle. Hieman minua ihmetytti varsan suurikokoisuus ja massiivisuus. Hevosen vanhemmat kun olivat molemmat aika siroluisia kavereita. No, väriltään varsa oli kuitenkin upea rautias. Melkein kuin isänsä kopio. Hilla oli synnytyksen jälkeiset pari päivää jokseenkin väsyneempi, mutta sitkeästi se jaksoi katsoa varsansa perään. Hilla pääsee nyt sitten nauttimaan erittäin ansaitusta mammalomasta, minkä jälkeen olisi tarkoitus taas paneutua hevosen kilpailuttamiseen. Suunnitelmissa olisi myös hankkia hevoselle kantakirjauskelpoisuuden kautta kantakirjapalkinto.


TEKIJÄNOIKEUDET

Sivuilla oleva materiaali on Alondran käsialaa, ellei toisin mainita. Ulkoasun on tehnyt Sanna H. Otsikkokuvista kiitokset Katrinelund, Jacques Toffi ja Van Uytert.

Tämä on virtuaalihevonen! This is a SIM-game horse!

{title}
{menu}
{content}