Boneheart

KUOLLUT KESÄKUUSSA 2015

        

© BK-Horses
Virallinen nimi Boneheart "Hertsi" Rekisterinumero VH14-044-0114
Rotu, sukupuoli holesteininhevonen, ori Väri, säkäkorkeus tummanruunikko, 164 cm
Syntymäaika, ikä 16.02.2014, 10v. Ikääntyminen 3v. 16.3.2014, 6v. 6.4.2014, ikääntyy 3 kk = 1 vv
Maahantuoja Alondra Omistaja Alondra, VRL-10878
Painotus koulupainotus Koulutustaso ko. Vaativa A, re. 100 cm

Palkittu KRJ:n laatuarvostelussa I -palkinnolla toukokuun tilaisuudessa 2014: 25 (9+8+8) - 40 - 25 - 10 - 8 = 108 p

Palkittu yleislaatuarvostelussa YLA2 -palkinnolla huhtikuun tilaisuudessa 2015: 31,5 (18+13,5) - 31 (19+12) - 19,5 - 9 - 4 = 95p

Palkittu Granstadin oritesteillä 7-vuotiaiden ja sitä vanhempien ryhmässä III -palkinnolla: 8,5 + 6,25 + 11 + 6,5 + 10,5 = 42,75p

Luonnekuvaus

Hertsi tuuppaa olemaan hieman hömppä joissain tilanteisssa. Joko se oikeasti vain on hieman keskenkasvuinen ja vähä-älyinen tai sitten tyhmänrohkea pojankloppi, joka ei mieti tekemistensä seurauksia laisinkaan. Oria voi miltein kuka tahansa käsitellä, mutta ilman pitkää pinnaa saattaa yhteiselosta tulla katastrofaalista. Hoitaessa Hertsi on kokoajan tutkimassa ympäristöään tavalla, joka vie varsin monelta kaksilahkeiselta hermot: harjalaatikkoa kolutaan, riimunnarua jyrsitään, harjoja suorastaan revitään kädestä ja harrastetaan kaikenlaista muuta häseltämistä tauotta. Kaikenlainen vedellä läträäminen on yksi Hertsin elämän kohokodista. Pesun aikana ei malteta olla paikallaan laisinkaan ja uittaessa ei varmasti päästä metriä pidemmälle rannasta, kun alkaa jo hurja veden kauhominen. Varusteiden laitto on aivan samanlaista häsläämistä ja riehumista kuin kaikki muukin toiminta hyperaktiivisen Hertsin kanssa: satulaa suorastaan juostaan karkuun ja suojien laiton aikana ollaan jo valmiita lähtemään.

Taluttaessa orista kuoriutuu taas aivan päinvastainen persoona. Se löntystelee taluttajansa perässä kuin etana ja pysähtelee aina välillä ihastelemaan maisemia (lue naisia) tai sitten muuten vain tutkiskelemaan maassa kasvavaa ruohoapajaa. Hertsin motto on, että kaikesta pitää tietää kaikki. Mitään ei saa jättää tutkimatta. Esimerkiksi tarhan sähkölangat on monesti ollut pakko testata, että ne varmasti ovat päällä eikä ulospääsyä ole. Muiden hevosten kanssa ori tulee todella hyvin toimeen, vaikka yleensä muut nelijalkaiset viittavat kintaalla Hertsin jatkuvaa pelleilyä. Joskus ori saakin pientä satinkutia muilta hevosilta, mikä ei ole yllättävää... Kuka jaksaisikaan kokoajan ympärillä hyörivää kaveria, joka välillä innostuu tönimään varsin rajusti tai puremaan takalistosta?

Mikäli Hertsi olisi hieman heikommilla pattereilla varustettu, saattaisi orista ihan oikea ratsukin tulla. Voisi luulla, että Hertsin kaltainen hurjapää olisi elementissään esteillä, mutta juttu on aivan päinvastainen. Esteiden loikkiminen on yhtä kaaosta orin kanssa ellei selässä ole ratsastajaa, joka uskaltaa ottaa ohjat omiin käsiinsä. Puhtaan radan läpivieminen on hien ja tuskan takana. Yleensä puomit kolisevat juuri sen järjettömän häsläämisen vuoksi, jolloin lähestymiset ovat usein pielessä. Hertsiä ei taas kiinnosta tippuuko puomit vai ei, koska esteiden loikkiminen on silti niin kivaa, kun saa juosta täysiä!

Kouluratsuna ori toimii hitusen paremmin, kun se ei pääse kuumuamaan niin älyttömästi. Joinakin päivinä se osaa jopa kuunnella ratsastajaa ilman suurempia protestointeja hiljaisen vauhdin takia. Hertsillä on potentiaalia vielä vaativimpiinkin luokkiin, jos se vain osaisi rauhoittua välillä. Laukkatyöskentely - niin kuin arvata voi - on erittäin epämiellyttävää selässä olevalle ratsastajalle. Hertsi painaa aina ensimmäisten laukkojen aikana kädelle ja kaahailee mielellään, ja välillä tuntuu, ettei sille saa taottua järkeä päähän sitten millään ilveellä. Pitkäjänteinen työskentely erilaisten volttien ja siirtymisten parissa saa orin kuitenkin hiljalleen asettumaan. Silloin kun Hertsi keskittyy niin se todellakin loistaa ja näyttää hemmetin hienolta. Ravissa Hertsi on helpompi käsitellä ja siinä askellajissa myös muut tehtävät hoituvat hienosti. Muun muassa erilaiset väistöt ovat orin valttikortti, joilla sitten keräillään pisteitä koulukentillä.

Maastoonlähtö on Hertsin kanssa aina yhtä showta, eikä siinä auta maailman rauhallisimmankin viilipytty-hevosen seura. Silloin kun metsä kutsuu, mennään eikä meinata. Orin kanssa mennään harvoin yksin maastoilemaan, koska silloin se on lähes pidättelemätön kaahailija ja puupää. Kaverin kanssa maastoreissut hoituvat hieman maltillisemmin, mutta ratsastaja ei silti voi kuvitella jäävänsä katselemaan maisemia tai juttelemaan toisten kanssa vaan kaikki huomio on pidettävä alituisesti alla steppailevassa puoliverisessä. Se voi ihan millä sekunnilla vain ottaa jalat alleen ja karauttaa auringonlaskuun!

Kilpailupaikalla Hertsi jännittää aivan kamalasti. Joka puolelta tulevat ärsykkeet saavat jo muutenkin ADHD-luonteisen orin sekoilemaan ja tarkkailemaan ympärilleen. Ennen itse kisasuoritusta on järkevintä viedä hevonen hetkeksi pois kaiken häslingin ulottuvilta ja levittää positiivista ja seesteistä energiaa oriin. Kyseinen toiminta on havaittu varsin toimivaksi, ja Hertsi pystyy näyttämään parhaansa kisakentillä vaikkakin pieni paniikinomainen jännitys kutittelisikin takalistossa. Lastatessa Hertsi on yllättävän rauhallinen, ja jopa jonkinlaista kunnioitusta tuota hienoa koppia kohtaan on huomattavissa. Koppihan tietää kilpailuja, ja kilpailut paljon uusia tarkkailtavia!

Sukutaulu

i. Crushing Bones
holst, rn, 166 cm
ii. Collected
holst, mrn, 165cm
iii. Feelin' Temperate holst, m, 162cm
iie. Marrowpie holst, rt, 165 cm
ie. Dayarof
holst, vrt, 160cm
iei. Maniac holst, rn, 169 cm
iee. Amaranth holst, km, 166 cm
e. Venice
holst, trn, 162cm
ei. Valiant
holst, tprn, 164cm
eii. Venom holst, m, 169cm
eie. Temptress holst, rt, 166 cm
ee. Cinnamon
holst, rt, 168 cm
eei. Satire holst, trt, 170 cm
eee. Scarlet holst, km, 170 cm
Lue sukuselvitys

i. Crushing Bones on luonteeltaan täysin samanlainen kuin poikansa. Samanlaista häsläämistä tauotta harrastava ruunikko on lisäksi aikamoinen ilkimys. Ori ei totisestikaan rakasta kaksilahkeisten kanssa vietettyjä yhteisiä halailuhetkiä vaan on mieluummin omissa oloissaan tai lajitovereidensa kanssa. Ori on kuitenkin täysin erilainen ratsastaessa, jolloin se keskittyy sataprosenttisesti ja kuuntelee ratsastajan pienimpiäkin apuja. Crushing Bones kilpailee Prix St George-tasolla kansainvälisillä koulukentillä varsin menestyksekkäästi. Myös Euroopan mestaruuskilpailuissa on käyty pyörähtämässä, jolloin napattiin katkera nelossija.

ii. Collected oli jo hieman rauhallisempi tapaus tässä ylivilkkaassa suvussa. Ori kilpaili Intermediate I-tasolla, ja voitti urallaan peräti kolme EM-pronssia, ja parhaaksi MM-sijoitukseksi jäi kahdeksas sija. Luonteeltaan Collected oli rauhallisuuden perikuva. Milloinkaan se ei säikähdellyt turhia tai tehnyt itsestään suurta numeroa. Vaatimaton mustanruunikko oli kaikkien kaveri, niin ihmisten kuin hevostenkin. Collected kuoli 15-vuotiaana mahalaukun repeymään.

iii. Feelin' Temperate oli nöyrä, hyväkäytöksinen ja lahjakas hevonen, jonka selkään pystyi laittamaan lähes kenet tahansa. Nimensä mukaan ori oli lauhkea kuin lammas eikä varmasti olisi satuttanut kärpästäkään - ainakaan tahallaan. Intermediate II-tasolla kilpaileva Feelin' Temperate voitti MM-hopeaa, ja sijoittui monesti viiden parhaan joukkoon, sekä yhden EM-joukkuekullan ja yksilöpronssin. Ori oli kiltistä luonteestaan huolimatta melko vaisu ja mitäänsanomaton. Päivät pitkät se tykkäsi vain seisoskella tarhassaan ja nuokkua paikallaan. Myös ratsastaessa oria sai patistaa kokoajan eteenpäin, mikäli halusi edetä enemmän kuin metrin minuutissa. Jos ratsastaja kuitenkin oli samalla aaltopituudella orin kanssa, kuoriutui hevosesta varsin hieno kouluratsu.

iie. Marrowpie on kenttäratsastuksen aatelia. Herkkä ja rohkea hevonen vieraili kansainvälisillä kilpakentillä useasti sijoittuen lähes aina viiden parhaan joukkoon. Huonoimpana MM-sijoituksena tammalla on kymmenes sija. Marrowpie on myös ollut kerran kenttäratsastuksen olympialaisissa jääden kuitenkin ilman mitalia. Hevonen rakastaa huomion keskipisteenä olemista ja sillä oli aina vaikeuksia pysyä aloillaan kilpapaikoilla, jolloin se olisi vain halunnut näyttäytyä ihan kaikille. Kotipuolessa tamma on kuitenkin varsin rauhallinen, mutta silti ihmisen seurassa viihtyvä hevonen, joka ei yksinoloa voi sietää. Tällä hetkellä 25-vuotias kenttämamma viettää eläkepäiviään kasvattajallaan.

ie. Dayarof jatkoi taas suvun vilkasta teemaa. Tamman kilpailunäytöt jäivät kuitenkin erittäin vähäisiksi, sen kuoltua jo 9-vuotiaana tapaturmaisesti. Dayarof kerkesi napata Vaativa A-tason kainsainvälisiä sijoituksia jonkin verran, mutta enemmän tammaa nähtiin aluekilpailuissa samaisella tasolla. Dayarofilta löytyi jääräpäisyyttä, joka yhdistettynä kaikenlaiseen päättömään kaahailuun ja pelleilyyn, ei ollut hyvä juttu. Tammaa sai tosissaan pidellä silloin kuin se olisi halunnut kiristää vauhtiaan. Lyhyeksi jääneen elämänsä aikana tamma kerkesi varsoa kaksi samanlaista vilinä-Heikkiä kuin hän itse.

iei. Maniac oli ruunikko holsteinori, jolla oli omalaatuinen persoona. Sen ailahtelevainen luonne ei totisestikaan sopinut kilpakentille, joten Maniac toimi enemmänkin siitoskäytössä. Ori onkin periyttänyt suurelle osalle kapasiteettiä niin esteille kuin kouluunkin, mutta joukkoon mahtuu myös niitä idioottimaisempiakin yksilöitä, joiden päähän ei saa taottua järjen hiventäkään.

iee. Amaranth oli itse lempeys ja rauhallisuus. Tamma kilpaili aluetasolla vaativissa koululuokissa vaihtelevasti menestyen, ja lopetti kilpauransa tyystin joka päiväiseksi riesaksi nousseiden selkävaivojen takia. Loppuelämänsä hevonen toimi siitoskäytössä ja se onkin putkauttanut maailmaan peräti viisi jälkeläistä, jotka kaikki ovat kilpailleet kansainvälisellä tasolla.

e. Venice on hevonen, jolla on tammamaisia päiviä liiankin usein. Se on todella usein puolustuskannalla ja käyttäytyy hyvinkin ailahtelevaisesti. Toisena päivänä Venice saattaa olla varsinainen halinalle ja toisena riidanhaluinen tyranni. Tamma kilpailee kouluratsastuksen vaativissa luokissa kansallisella tasolla sijoittuen viiden parhaan joukkoon varsin usein. Venice on varsonut kolme varsaa, joista jokainen kilpailee vähintään vaativa B-tasolla.

ei. Valiant on aikamoinen riehuja, vaikkei vedäkään vertoja Hertsin ADHD-luonteelle. Monelta ratsastajalta on mennyt hermot orin kärsimättömään luonteeseen. Se ei nimittäin pysty olemaan aloillaan eikä se jaksa keskittyä yhteen asiaan viittä minuuttia enempää. Valiant on toiminut suurimman osan elämästään harrasteratsuna kilpaillen satunnaisesti aluetasolla vaativaa B:tä. Pari kansallista starttia tosin on myös takana, ja niissä paras sijoitus on vaatimattomasti ollut ensimmäinen sija.

eii. Venom on suvun viisaimmasta päästä. Musta holsteinori oli varma kisatykki niin koulu- kuin estekentilläkin tuottaen harvoin pettymyksiä. Venom oli lähes tulkoon automaatti esteitä hypätessä. Se osasi arvioida askeleiden määrän, tarkan ponnistuskohdan ja vauhdin, jolla este helpoiten ylittyy. Hevosen ensisijainen laji oli esteratsastus, jossa kilpailtiin kansainvälisellä tasolla. Myös koulustartteja löytyy enimmäkseen aluetasolta, mutta myös muutama kansallinen startti hyvin tuloksin on plakkarissa. Jo 28-vuotias virkeä papparainen nautiskelee eläkepäiviään Walesin nummilla ensimmäisen ja viimeisen omistajansa luona.

eie. Temptress oli vain muutaman ihmisen hevonen. Tamma rakasti rutiineja, jotka olivat päivästä toiseen samanlaisia. Mikäli asiat tehtiin erilaisessa järjestyksessä kuin mihin oli totuttu, tamma pimahti täysin ja muuttui hermostuneeksi aropupuksi. Kilpailutilanteet olivat siis äärettömän stressaavia Temptressille, mikä oli suurin syy sille, ettei tamma päässyt näyttäytymään kovinkaan usein kilpakentillä. Temptress oli oikein lahjakas kouluhevonen, ja siitä kuoriutui kotitreeneissä varsinainen liitokavio, joka taipui vaativiin koululiikkeisiin asti. Kilpakentillä tammasta tuli kova häseltäjä, joka ei malttanut tehdä mitään tehtävää loppuun asti. Rutinoituneen luonteensa vuoksi Temptress toimi suurimman osan elämästään siitoshevosena, vaikka keräsikin muutaman sijoituksen aluetasolta kouluratsastuksessa. Tamma kuoli 16 vuoden iässä ähkyn aiheuttamiin komplikaatioihin.

ee. Cinnamon on jokaisen pienen heppatytön ja -pojan unelma. Tamma on erittäin sosiaalinen kaveri, joka tykkää monen tunnin puunaushetkistä ja halituokioista. Ratsunakin Cinnamon on miellyttävä ja se toimii hyvin myös aloittelevammalla ratsastajalla. Hevonen on toiminut osan elämästään ratsastuskoulun hevosena ja sillä on kilpailtu ainoastaan seuratasolla helppoja koululuokkia. Sillä olisi tosin ollut potentiaalia vaativimpiinkin luokkiin, mutta harmittavasti kukaan innokas kilparatsastaja ei tätä helmeä löytänyt. Cinnamon on varsonut vain yhden varsan, josta kuoriutuikin varsinainen moniosaaja. Tällä hetkellä Cinnamon asuu hollantilaisella ratsastuskoululla ollen kevyessä tuntikäytössä.

eei. Satire oli ennakkoluuloton ja peloton, miltein uhkarohkea, hevonen, joka kilpaili suurimmaksi osaksi kenttää kansallisella tasolla. Myös muutamia este- ja koulustartteja löytyy aluetasolta. Orilla oli varsin omalaatuinen huumori, jota kaikki eivät ymmärtäneet ja vannoivat sen olevan tahallista ärsyttämistä. Kunhan omasi samanlaisen kieroutuneen huumorin, sai tästä hevosesta elinikäisen ystävän, jonka kanssa ei tylsiä päiviä ollut.

eee. Scarlet oli luonteeltaan tasapainoinen ja rauhallinen ilmestys, joka toimi koko elämänsä siitoshevosena kilpailematta laisinkaan. Tamma oli ratsukoulutettu, mutta sen selkään kavuttiin melko harvoin ja sen kanssa tehtiin yleensä vain rentoja maastoköpöttelyjä. Scarlet putkautti maailmaan peräti kahdeksan varsaa, joille se periytti helppoa käsiteltävyyttä ja hyvää luonnetta.

Jälkeläiset

HOLST-t. Hazelstar von Gateaway s. 05.06.2015 e. Indian Flag om. VRL-12757 tähän meriitit
BWP-t. Sirxire Ramonita s. 22.05.2015 e. Rinrissa om. VRL-05805 tähän meriitit
HOLST-o. Machineheart s. 15.05.2015 e. Missoula om. VRL-03282 tähän meriitit
HOLST-t. Grietje von Gateaway s. 30.10.2014 e. Sabrine om. VRL-11936 tähän meriitit
HOLST-o. Wincent West s. 14.09.2014 e. Silhouette om. VRL-13784 tähän meriitit
HOLST-o. Scaon BAM What! s. 10.08.2014 e. Rondina om. VRL-07415 tähän meriitit
OLD-o. Barracudon von Lark s. 30.07.2014 e. Coral Madness om. VRL-07415 tähän meriitit
RHLD-t. Nereza von Lark s. 21.06.2014 e. Night of the Livin' Dead om. VRL-10878 KRJ-III
OLD-o. Baraqiel von Lark s. 20.05.2014 e. Bloody Lie om. VRL-10878 tähän meriitit
SRP-o. Sugarpower Circus s. 26.04.2014 e. Sugar Punch om. VRL-03491 tähän meriitit
FWB-o. Kangaroo Pawheart N! s. 13.04.2014 e. Kersti om. VRL-13320 tähän meriitit
OLD-t. Ianeira von Lark s. 22.03.2014 e. Insidious Vertigo om. VRL-10878 KRJ-III

Kilpailutulokset

Sijoituksia yhteensä 45, joista voittoja 7
07.06.2014 - KRJ - Kutsu - VaA - 01/02 T
09.05.2014 - KRJ - Kutsu - VaA - 05/50
05.05.2014 - KRJ - Kutsu - VaA - 06/50
02.05.2014 - KRJ - Kutsu - VaA - 07/50
01.05.2014 - KRJ - Kutsu - VaA - 02/50
30.04.2014 - KRJ - Kutsu - VaA - 05/35
28.04.2014 - KRJ - Kutsu - VaA - 02/35
19.04.2014 - KRJ - Kutsu - VaB - 05/40
19.04.2014 - KRJ - Kutsu - VaB - 06/40
18.04.2014 - KRJ - Kutsu - VaA - 02/30
17.04.2014 - KRJ - Kutsu - VaA - 03/30
16.04.2014 - KRJ - Kutsu - VaB - 03/40
16.04.2014 - KRJ - Kutsu - VaA - 04/30
16.04.2014 - KRJ - Kutsu - VaB - 01/30
15.04.2014 - KRJ - Kutsu - VaA - 06/60
14.04.2014 - KRJ - Kutsu - VaB - 01/30
14.04.2014 - KRJ - Kutsu - VaA - 02/40
13.04.2014 - KRJ - Kutsu - VaA - 04/30
13.04.2014 - KRJ - Kutsu - VaA - 04/30
12.04.2014 - KRJ - Kutsu - VaA - 04/40
12.04.2014 - KRJ - Kutsu - VaB - 01/40
10.04.2014 - KRJ - Kutsu - VaA - 03/50
10.04.2014 - KRJ - Kutsu - VaB - 01/40
10.04.2014 - KRJ - Kutsu - VaA - 01/40
09.04.2014 - KRJ - Kutsu - VaB - 03/40
09.04.2014 - KRJ - Kutsu - VaA - 03/30
08.04.2014 - KRJ - Kutsu - VaA - 05/40
08.04.2014 - KRJ - Kutsu - VaB - 04/40
08.04.2014 - KRJ - Kutsu - VaB - 06/40
08.04.2014 - KRJ - Kutsu - VaB - 03/50
07.04.2014 - KRJ - Kutsu - VaB - 05/40
07.04.2014 - KRJ - Kutsu - VaB - 05/40
06.04.2014 - KRJ - Kutsu - VaA - 01/03 T
05.04.2014 - KRJ - Kutsu - VaB - 05/50
04.04.2014 - KRJ - Kutsu - VaB - 06/40
04.04.2014 - KRJ - Kutsu - VaA - 05/50
03.04.2012 - KRJ - Kutsu - VaA - 02/30
03.04.2014 - KRJ - Kutsu - VaA - 05/30
02.04.2014 - KRJ - Kutsu - VaB - 04/50
02.04.2014 - KRJ - Kutsu - VaA - 03/30
01.04.2014 - KRJ - Kutsu - VaB - 02/40
01.04.2014 - KRJ - Kutsu - VaB - 07/50
01.04.2014 - KRJ - Kutsu - VaB - 02/40
01.04.2014 - KRJ - Kutsu - VaB - 03/50
01.04.2014 - KRJ - Kutsu - VaB - 05/50

Päiväkirjamerkinnät ja valmennukset

Lue päiväkirjamerkintöjä ja valmennuksia

17.06.2014 - Kouluvalmennus, valmentajana eva
Ratsukko olikin jo mukavasti verrytellyt kun saavuin kentälle. Hertsi kulki hyvinkin reippaan oloisena ja ratsastaja joutuikin ilmeisesti toden teolla töihin, jottai saisi ratsun kulkemaan kunnolla avuilla. Aloitimme työskentelyn tehden paljon siirtymisiä. Käynnissä Hertsi oli hyvinkin hätäinen, joten käyntipätkillä kehotin ratsastajaa keskittymään rauhallisuuteen sekä siihen, että ori todella malttaa kuunnella kaikki avut läpi. Ravissa Hertsi kulki ajoittain jopa oikeinkin hyvän oloisena. Ratsastaja piti orin vauhdin aisoissa tehden paljon siirtymisiä, jolloin orin oli pakko keskittyä ratsastajaan eikä kaahailuun. Laukannostot ratsukolta sujuivat hyvin, joskin hieman innokkaasti. Laukasta raviin ja käyntiin siirryttäessä Hertsi oli hieman epätasapainossa, mutta ratsastaja korjasi asian hyvin. Jatkoimme vielä laukassa tehden vastalaukkakaarteita. Hertsi oli hyvinkin reippaan ja innokkaan oloinen, joten tehtävä mikä vaati kootumpaa ja hallitumpaa menoa tuotti ratsastajalle hieman päänvaivaa. Ratsukko kuitenkin suoriutui tehtävästä hienosti.

14.06.2014 - Estevalmennus, valmentajana Pihla Heinälä (Kisakeskus Pelham)
Lauantaina pääsin valmentamaan upeaa kouluori Hertsiä, jolla oli jo takanaan upea ura kisaradoilta sekä laatuarvosteluista. Koulutreenien sijaan olin kuitenkin tullut hyppyyttämään tätä ratsukkoa ja hieman jännityksellä odotin, että miten tuo vaativan koulun ori hyppäisi esteitä. Alkulämmittelyt oli jo ratsukon osalta suoritettu ja ystävälliset talliapulaiset auttoivat minua kasaamaan nopeasti pari tehtävää: in-out sarja sekä pari yksittäistä pystyä. Aloitimme työskentelyn in-out sarjalla ensin ravissa: välit olivat hieman lyhyemmät ja esteet vain matalia kavaletteja. Ori tuli tehtävään sisään hieman jännittyneen oloisena, silmä kovana puomeja katsellen mutta korvat uteliaasti höröllä. Ensimmäisen toiston jännitys hieman vaikeutti tehtävää ja Hertsi kolautteli paljon vaikka jalat nousivatkin korkealla. Toisella kerralla tehtävä suoriutui jo paremmin.

Jatkoimme in-out tehtävällä myös laukassa ja nostin hieman puomeja sekä pidensin välejä. Muutosten jälkeen orin ensimmäinen kerta tuntui taas menevän hieman turhan jännittyneissä oloissa, mutta seuraavalla toistolla tehtävä sujui jo paremmin. Korotin puomeja sitä mukaa kun onnistuneita toistoja tuli ja pääsimme jumppaamaan Hertsin selkää ja takajalkoja oikein urakalla. Hieman pidemmän käyntitauon saattelemana siirryimme hyppäämään vielä pari pystyä, joissa halusin vaan hienosäätää ratsastajan silmää esteelle. Hertsi suoriutui hypyistä hienosti ja ratsastajan arviot paranivat koko ajan. Lopulta pistin yhden pystyn alle vielä kapean vesimaton testatakseni orin kuuliaisuutta. Vaikka esteen alle ilmestyikin uusi juttu, tuli Hertsi esteelle tottuneesti ja teki vain hieman normaalia isomman hypyn. Hienoa!

07.06.2014 - Tarinakilpailut, Starberry, Vaativa A
Kaikki sujui loistavasti aamulla, olette ajoissa kilpailupaikalla ja ajat purkamaan hevosia kyydistä. Joku uljaista ratsuistasi on keskinyt kuitenkin yllätyksen. Kerro minkälainen yllätys oli ja mitä siitä seurasi. Mitta 1-20 virkettä, yllätyksellisyys ja huumorit plussaa.

"Välillä sitä tulee mietittyä, että kuinka minä aina jaksan Hertsin idioottimaisia tempauksia, joissa ei ihan oikeasti ole mitään järkeä. Kilpailuaamuna kaikki meni liiankin hyvin ja koko epäilyttävän hiljaisen ajomatkan aikana mietin, että mitä se hevonen juonittelee. No pääsimme erittäin rauhallisissa tunnelmissa kilpailupaikalle ja hymyillen availin trailerin luukkua. Niin, ja mitä olikaan tapahtunut? Se ryökäle oli pureskellut riimunnarunsa rikki, molemmat etujalan kuljetussuojat oli revitty irti ja kaiken huipuksi tämä järjen jättiläinen istui, kyllä istui, siellä kopissaan omien jätöksiensä päällä. Hertsi vain vilkaisi taakseen järkyttävän suuri heinätuppo suussaan ja hörisi korvat hörössä. Minä purin hammasta ja valmistauduin niin henkisesti kuin fyysisestikin hännänpuhdistusoperaatioon, johon meillä olisi tasan viisi minuuttia aikaa. Hertsi ei ole vielä kertaakaan osannut olla asiallisesti vaan aina se keksii jekkuja, ja tämä oli niistä älyttömin ikinä."

14.05.2014 - Kouluvalmennus, valmentajana Sierra.
Hertsi oli kuulemma hieman hankala ratsastaa laukassa. Lämmittelyssä katselin orin mukavia liikkeitä, ja olin pyytänyt Amandaa ratsastamaan reippaasti kaikki askellajit läpi. Orin silmiin syttyi eräänlainen tuike silmäkulmassa sen lähtiessä laukkaamaan ja loppujen lopuksi pystyssä olikin täysi katastrofi. Ratsukko oli kaukana siitä, mitä kouluratsukon pitäisi olla: harmonisesti yhteentoimiva valmis paketti. Huokaisin kevyesti.

Aloimme työstämään laukkaa ympyrällä, pohkeet lähellä, sekä pidätteet ulko-ohjassa. Ratsastaja meinasi alkuun hieman heittelehtiä selässä, mutta löysi loppujen lopuksi tasapainon orin askeleeseen. Ympyrän sujuessa hyvin lähdimme tekemään vastalaukkaharjoitusta, jossa oli tarkoituksena nostaa laukka pitkällä sivulla, tehdä voltti lyhyellä sivulla ja seuraavalle pitkälle sivulle loiva kiemura. Ori meinasi aluksi ryykätä suoraan lyhyellä sivulla, sekä kuumua huomattavasti. Saimme ottaa monta kertaa tehtävän uudestaan, ennen kuin ratsukko löysi taas yheisen sävelen ja saivat jopa asetuksen sisään voltilla. Muita avainsanoja harjoituksessa oli oikea-aikainen myötääminen, sekä pidätteet voltissa.

Hertsin kanssa aloittaisin itse hakemaan ihan erilaista mielentilaa laukassa toimimiseen. Ori tarvitsee vielä paljon harjoitetta, jotta se ei kuumenisi niin hirveästi laukassa. Siinä on kyllä potenttiaalia isompiinkin luokkiin, mutta se tarvitsee aikaa ja hermoja.

04.05.2014 - Kouluvalmennus, valmentajana Freetu
Amanda Hertsi-orillaan oli päivän toinen valmennettava. Reippaanoloinen ratsu näytti alkuverryttelyssä olevan se, joka määräsi tahdin eikä pahemmin kuunnellut ratsastajansa vastaväitteitä. Käskin Amandan siirtyä aluksi käyntiin, jossa pyytää orilta rentoa ja pitkää askelta. Kun käynti sujui hyvin, sai Amanda tehdä siirtymiä raviin, ravata viisi askelta ja sitten siirtyä takaisin käyntiin. Lyhyen ravipätkän aikana ori eikä ratsastaja ehtinyt jännittyä, ja Hertsi keskittyi jopa kuuntelemaan Amandan apuja tarkemmin. Pikkuhiljaa ratsukko sai pidentää ravipätkiä niin, että lopulta käynti unohdettiin kokonaan ja siirryttiin tekemään ravista aina tietyissä pisteissä pysähdyksiä. Ravin aikana Amanda sai pääty-ympyrällä antaa orille hitusen ohjaa ja pyytää sitä hieman pidentämään askeltaan, kun taas pitkillä sivuilla tekemään loivaa avotaivutusta kootummassa ravissa, ja kummankin pitkän sivun keskellä pysäyttämään hevosen.

Tähän sitten lisättiin aluksi muutama laukannosto avotaivutuksesta ja suuren ympyrän ratsastaminen, jonka aikana Amandan tuli pyytää ratsultaan rentoa mutta reipasta laukkaa. Laukan aikana hänen tuli keskittyä lukuisiin puolipidätteisiin ja siihen, että ori koko ajan oli asettunut ja taipunut ympyrän suuntaisesti. Sitten Amanda sai alkaa työstää laukkaa niin, että aina puolet ympyrästä ratsastettiin koottua laukkaa ja puolet normaalia harjoituslaukkaa. Aluksi Hertsi näytti aika raskaalta edestä eikä oikein koonnut itseään tarpeeksi pontevasti takajalkoja käyttäen. Kehotin Amandaa ratsastamaan enemmän istunnallaan ja käyttämään vatsalihaksia, minkä lisäksi pyytämään hevosta lyhentämään askelta aluksi hyvin selkein avuin. Kun Hertsi alkoi kuunnella, sai Amanda keskittyä huomaamattomampiin apuihin ja muistaa ehdottomasti poistaa aina paineen, kun ori teki oikein. Ympyrältä poistuttuaan hän sai jatkaa aluksi ympäri kenttää kootummassa laukassa, ratsastaa lävistäjän, vaihtaa laukan ja jatkaa samoin seuraavassa kierroksessa. Lävistäjä Hertsi alkoi luonnollisesti kiihdyttää vauhtiaan ja vaihdosta se lämpeni aika paljon. Kehotin Amandaa toistamaan saman vielä pari kertaa, kunnes ori ei enää meinannut lähteä lapasesta. Kun Amanda tarpeeksi valmisteli vaihdon ja ennakoi orin kurvailun, sujuivat vaihdotkin paljon paremmin. Pikkuhiljaa ratsukko sai tehdä laukanvaihtoja hieman nopeammassa tahdissa, muutaman askeleen välein, jolloin Amandan nopeiden valmistelujen ja reagoinnin merkitys korostuivat entisestään. Hertsi kuitenkin vaikutti olevan hyvin kuulolla ja teki vaihdot sujuvasti, hyvä!

19.04.2014 - Ylpeydenaihe omistajan kirjoittama päiväkirjamerkintä
Kerrankin saa olla ylpeä tästäkin kopukasta, joka ei tunnu ottavan minkäänlaista järjenääntä kuuleviin korviinsakaan. Onhan se aina kilpailupäivänä ollut yhtä sekoilua ja riehumista, ja illalla on ainakin meiltä ihmisiltä puhti totaalisesti pois... Toisin kuin Hertsiltä, joka on aina toimintavalmiudessa. Voisi lahjoittaa tuota sen pomppuloikka-energiaansa välillä muillekin. No asiasta toiseen, KRJ:n alaisia sijoituksia on tullut jo kolmekymmentäyhdeksän, ja kuusi niistä voittoja! Ja minä kun olin ihan varma, ettei tämä hevonen voi riehua itseään voittoon. Niin se vaan kuitenkin teki ja tekee varmasti myös tulevaisuudessa. Huhtikuun aikana on kisattu todella aktiivisesti, minkä vuoksi ajattelin antaa Hertsin ottaa hieman hermolomaa ja olla kilpailematta parisen viikkoa. Katsotaan millainen kävelevä katastrofi meillä sitten loman jälkeen on. Jokapäiväistä treeniä kuitenkin jatketaan, koska muutenhan ori hyppisi seinille ja mahdollisesti ajaisi tallihenkilökunnan harkitsemaan alanvaihtoa.

11.04.2014 - Kouluvalmennus, valmentajana Leah
Aloittaessamme valmennuksen tarkoituksena oli saada aikaiseksi rauhallista työskentelyä varsinkin Hertsin osalta. Käynnissä ratsukko sai tehdä pysähdyksiä ja lyhentää käyntiä. Aina, kun Hertsi lyhensi nätisti ja rauhallisesti käyntiä, Amandan tuli kiittää sitä ja myödätä vähän ohjasta. Tehtävä jatkui edelleen, vaikka askellaji vaihtui raviin. Hertsi tahtoi lähteä juoksemaan pää kolmantena jalkana, mutta Amandan kääntäessä voltille, ori pysyi aisoissa. Tehden voltteja, pysähdyksiä ja lyhennyksiä aina kiittäen oria, kun se teki oikein, saatiin tuloksena hyvää, tahdikasta ja rauhallista ravia. Amandakin näytti tyytyväiseltä hevoseensa, kun se kuunteli hyvin ja kulki rauhassa ilman jatkuvaa pidättelyä. Laukkatyöskentely alkoi vähän katastrofaalisissa merkeissä, sillä yhtäkkiä Hertsi päätti ottaa ja lähteä. Usean pysäytysyrityksen epäonnistuttua Hertsi saatiin pysäytettyä kääntämällä se aitaa päin. Tämän jälkeen otettiin rauhallisesti ravin kautta uudestaan. Ravin ollessa rauhallista Amanda nosti laukan ympyrällä, ja sai Hertsin jäämään ympyrälle hallitussa laukassa. Tehtäväksi otettiin sama kuin käynnissä ja ravissa, että lyhennettiin laukkaa, ja kun Hertsi nätisti kokosi itseään, Amanda myötäsi ohjasta ja päästi oria laukkaamaan hieman vapaammin. Orin rauhoituttua laukka oli pyöreää ja takaosa työskenteli hyvin. Ratsukko sai siirtyä tekemään itsenäistä loppuverryttelyä. Harjoittelua vaan, niin kyllä Hertsikin jaksaa rauhoittua.

06.04.2014 - Tarinakilpailut, Odelie's Loves, Vaativa A
Pitkän ja rankan kilpailupäivän jälkeen päästät hevosesi kaverinsa kanssa tarhaan nauttimaan ulkoilmasta. Hevoset kun tunnetusti ovat kovia juoruilemaan, päättää ratsusi purata tunteensa kaverilleen hirveästä päivästä lyhyesti, ehkä jotain mullistavaakin tapahtui. Mitä sisältyi sinun karvaystäväsi päivään? Max. kuusi virkettä.

"Voi hyvää päivää, mä sanon. Ihan ekaks oli ihan sairasta herätä kukonlaulun aikaan ja kuunnella sen yhen paniikkimonologeja, mäkin olin ihan paniikissa! Hyvä, etten saanu jotain sydänkohtausta. No me päästiin kuitenkin radalle, tai melkein, kunnes mun ratsastaja huomas, ettei mulla ole satulahuopaa. Siis kuka tollo jättää huovan pois, sen kivan pehmusteen!? Siinä sitten sellasella kiirellä huopaa selkään, että oli suoranainen ihme etten totaalisesti revennyt riehumaan."

25.03.2014 - Kouluvalmennus, valmentajana Miivi
Aiheena olisi Hertsin saaminen hyvälle kuolaimelle myös laukassa, jossa se tuppasi lösähtämään ratsastajan käsille. Lämmittelyssä se oli hieman vireä, ja kantoi itseään "ihan ok", muttei saanut sydäntäni väpättämään upeudellaan, vaikka olikin hurmaavan näköinen päällisin puolin. Ravissa Hertsi käyttäytyi hyvin, enkä uskonut Amandan sanomasta laukan etupainoisuudesta tulevan ongelmaa, joutuisin kai vaihtamaan aihetta näin lennosta. Laukkaan siirryttäessä peruin sanani. Hertsi romahti heti vetäen Amandan päänsä yli. Hölmistynyt Amanda jäi maahan makaamaan. Riensin hänen luokseen, mutta hän ei ollut satuttanut itseään, joten valmennus saattoi jatkua. Hertsi yritti antaa päänsä useasti Amandan kannettavaksi, mutta tällä kertaa hän oli varautunut, ja osasi kannustaa Hertsiä eteenpäin. Jonkin aikaa kului, kunnes Hertsi alkoi kantaa päätään laukassa, muttei vieläkään täydellisesti. Pyysin Amandaa antamaan rohkeasti puolipidätteitä, jotka tehosivat ratsuun parhaiten. Ja homma alkoi sujua, Hertsi alkoi rentoutua ja antoi laukan rytmin tasoittua ja lyhetä. Olin todella onnellinen ja päästin ratsukon kävelemään. Loppupalautteen jälkeen poistuin maneesista Amanda ja Hertsi vanavedessäni.

17.03.2014 - Normipäivä omistajan kirjoittama päiväkirjamerkintä
Tänään oli siis taas yksi normaaliakin normaalempi päivä Hertsin kanssa. Sain itseni ylös sängystä aamuvarhain ja kahvikupposen jälkeen matelin tallille aamuauringon paistaessa kirkkaana yläpuolellani. Hevoset olivat jo saaneet aamuruokansa ja söivät niitä melko rauhallisesti. Yhdessä karsinassa kuitenkin rymyttiin. Hertsihän se siellä kääntyili vauhdikkaasti ja kalisutteli aina välillä hampaitaan karsinan kaltereihin. Se oli syönyt ruokansa jo aikoja sitten ja koki nyt elämänsä olevan tylsää. Tuntui, että ori olisi minä hetkenä hyvänsä juossut seinien läpi, joten päätin näin heti aamusta aloittaa Duracell-pupumme rauhoituksen. Harjasin Hertsin varsin ripeästi, koska se ei malttanut seistä paikallaan laisinkaan, vaikka oli kiinnitetty käytävälle molemmin puolin. Ori olisi halunnut karauttaa ulos tallista, vaikka varusteitakaan ei vielä ollut sen niskassa.

Meidän matka maneesiin, oli ollut varsin omituinen. Hertsi pysähteli lähes metrin välein, ja jos erehdyin käskemään oria jatkamaan matkaa, se sai ihmeellisen skitsokohtauksen ja yritti kiidättää minua pitkin tallipihaa. Tällaista ei ollut koskaan ennen tapahtunut, tiedä sitten mikä hevosta otti niin paljon pannuun. Tarkoituksenani oli siis juoksuttaa Hertsiä reilut kaksikymmentä minuuttia. Aluksi ympyrällä pyörimisestä ei meinannut tulla yhtään mitään orin vain nakellessa niskojaan ja kaahatessa ympäriinsä. Hertsi ei olisi malttanut kävellä askeltakaan. Kun muutaman kerran olin oria käskenyt, se asettui hieman aloilleen ja jaksoi nyt jopa kävellä eteenpäin. Kun päästiin vauhdikkaampien askellajien pariin, jaksoi Hertsikin keskittyä taas astetta enemmän. Ravityöskentelyssä ori oli varsin rento ja kulki oikein nätissä muodossa kuminauhojen avustuksella. Laukassa se olisi taas tahtonut lähteä villinä ja vapaana kohti preeriaa, ja suuttui kun minä tämän estin. Hetken kun Hertsi oli saanut purattua vihaansa, se nöyrtyi tekemään pari hyväksyttyä laukannostoa, jonka jälkeen olimme valmiita lopettamaan. Taluttelin oria vielä hetken maneesissa ennen kuin lähdimme takaisin talliin. Tämä oli vasta alkua, parin tunnin päästä oli taas lähdettävä väsyttämään Hertsiä. Se kun kerää energiansa takaisin sekunnin murto-osissa, ja on hetken päästä taas ympäriinsä pomppiva vieteri.

28.02.2014 - Matka toiseen maahan omistajan kirjoittama päiväkirjamerkintä
Huhhuh, sanon minä. Olin lähtenyt viikko sitten reissuun tarkoituksenani löytää joku uusi kopukka muiden nelijalkaisteni joukon jatkeeksi. Voi herranen aika, minkä taliaivon löysinkään. Ruunikko holstein-ori, joka ei luonteellaan loista, oli yksi näistä uusista tulokkaista. Matka Ranskasta Saksaan oli ollut varsin vauhdikas ja tilannetäyteinen, kiitos Hertsiksi nimeämäni holsteinin. Mukana oli myös hannover-tamma, joka osasi käyttäytyä melko hyvinkin, mitä nyt välillä meni mukaan Hertsin idioottimaisiin tempauksiin. Matkasimme siis autolla. Ei ehkä maailman järkevin idea, mutta minähän en lentokoneisiin rahaa pistä, jos autollakin on mahdollista matkustaa. Saksan rajalla Hertsi pisti jonkun oman shown pystyyn, ja hirveällä häsellyksellä paperiasiat kuntoon ja pois siitä hälinästä, jotta saataisiin ori ulos tuulettumaan jonnekin rauhallisemmalle alueelle. Koko matkaan meillä meni varmaankin viikko kaikkine pysähdyksineen ja pelleilyineen. Matka osoitti minulle sen, että käytä aina lentokonetta, jos olet tulossa hevosten kanssa vähänkään kauempaa. No, vaikka meillä oli yksi puupää matkassa, pääsimme ehjin nahoin kotipuoleen. Päästyämme oman tallin pihaan, ei ainakaan Hertsi näyttänyt minkäänlaisia väsymyksen merkkejä toisin kuin sen reissutoverina ollut Lissu. Hertsi vietiin suoraan omaan karsinaansa, jossa se rymysi kolme varttia ja teki kaikille selväksi, että hän on täällä. Tämän kolmen vartin jälkeen ori kuitenkin rauhoittui hieman ja malttoi haistella uusia paikkoa ja vierustovereita, kun ei tarvinnut häslätä koko ajan ja olla kuin tuli takamuksen alla.


TEKIJÄNOIKEUDET

Sivuilla oleva materiaali on Alondran käsialaa, ellei toisin mainita. Ulkoasun on tehnyt Sanna H. Otsikkokuvista kiitokset Katrinelund, Jacques Toffi ja Van Uytert.

Tämä on virtuaalihevonen! This is a SIM-game horse!

{title}
{menu}
{content}