kuollut maaliskuussa 2020

Brigitte


© Benny de Ruiter Stables
Virallinen nimi Brigitte "Gitta" Rekisterinumero VH15-230-0025
Rotu, sukupuoli reininhevonen, tamma Väri, säkäkorkeus rautias, 160 cm
Syntymäaika, ikä 17.04.2015, 25v. Ikääntyminen 4v. 17.05.2015, 6v. 31.05.2015, ikääntyy 3 kk = 1 vv
Kasvattaja Mareike Abbing evm Omistaja Alondra, VRL-10878
Painotus koulupainotus Koulutustaso Prix St. Georges
  • Kantakirjattu II -palkinnolla helmikuun tilaisuudessa 2016: 17 + 19 + 17 + 17 = 70p
  • VIR MVA Ch -arvonimi myönnetty 26.11.2019
  • VSN World Champion -arvonimi myönnetty 24.11.2017
  • Palkittu KRJ:n laatuarvostelussa II -palkinnolla maaliskuun tilaisuudessa 2020: 8,5 + 40 + 20 + 20 + 9 = 97,5p
  • Palkittu yleislaatuarvostelussa YLA3 -palkinnolla tammikuun tilaisuudessa 2020: 21 (17+4) + 20 (13+7) + 17 + 14 + 5 = 77p

Gitta on lutuisin hevonen ikinä. Se ei ymmärrä laisinkaan joidenkin lajitovereidensa riehumista ja ihmisten kiusaamista. Gitta ei tiedäkään mitään parempaa kuin ihmisten kanssa vietettyä aikaa. Karsinaan astuessa tamma on pörisemässä korvat hörössä ja nuuhkimassa tulijan taskut namien varalta. Hevonen tulisi varmasti syliin asti mikäli se vain siihen kykenisi. Kaikenlaiset hoitotoimenpiteet sujuvat Gitan kanssa erittäin helposti. Tamma ei pistä hanttiin laisinkaan eikä se myöskään, ainakaan kovin herkästi, ilmoita asioista, joista se ei pidä. Usein Gitta haluaa olla mukana hoitajan jokaisessa toimessa, minkä vuoksi sen säätäminen saattaa toisinaan olla rasittavaa, vaikka tamma ei sitä tahallaan tee. Hevonen pitää hoitajaansa alituisesti silmällä ja pyrkii joskus myös tyhjentämään harjapakin sisällön lattialle ihan vain helpottaakseen hoitajansa työtä, tai niin se ainakin itse luulee tekevänsä. Asia, mistä hevonen ei niinkään välitä on kamalaakin kamalampi hammaslääkäri. On aivan saletti juttu, että kun eläinlääkäri astuu Gitan eteen raspausvälineet kourassaan tamma lamaantuu täysin. Yleensähän näitä välineitä ei tamman näkyville edes tuoda ennen kuin hevoselle on tuikattu rauhoittava pyllyyn.

Taluttaessa tamma kulkee perässä tai vieressä oikein nätisti. Sillä ei ole aikomustakaan lähteä roudaamaan taluttajaansa oman mielensä mukaan vaan tyytyy hyvillä mielin ihmisen ohjaamaan suuntaan. Joskus tamma saattaa jäädä ihmettelemään tuulessa riehuvaa oksaa tai muuta vastaavaa, muttei se koskaan lähde pelästyessäänkään mihinkään omille teilleen huitelemaan vaan pysyy turvallisen taluttajansa vierellä. Muiden hevosten kanssa Gitalla on jokseenkin ongelmia. Varsinkin kovempitahtoiset kaverit saattavat pompottaa Gitta-parkaa armottomasti mielensä mukaan. Gitta kun ei kovinkaan helposti uskalla omaa mielipidettään ilmaista niin se on helppo uhri turhautuneille hevoskavereille. Yleensä tamma sijoitetaankin tarhaan sellaisten hevosten kanssa, jotka ovat samanlaisia nössöjä, jolloin kukaan ei käy toisen kimppuun vaan ne elävät yhdessä sulassa sovussa.

Ratsuna tamma on äärimmäisen herkkä. Tamma ei kuitenkaan kiihdy nollasta sataan, joten ratsastajan ei tarvitse pelätä sitä, että hevonen juoksee alta. Yleensä, jos ratsastaja käyttää Gitan mielestä liian kovia otteita, se pysähtyy ja kieltäytyy työskentelemästä kokonaan. Gitta on äärimmäisen miellyttämishaluinen. Se haluaa, että ratsastaja on tyytyväinen, mikä johtaa joskus siihen, että tamma alkaa ennakoimaan liian aikaisin. Gitan kanssa on tärkeää vaihdella tehtäviä useasti treenin aikana, koska saman tehtävän jankkaaminen saa Gitan todella helposti ennakoimaan ja toisinaan ratsastajan ei edes tarvitse tehdä mitään, kun tamma muistaa jo kolmannen kerran jälkeen, että tässä pitikin nostaa laukka. Hevonen kääntyy vaikka millaiselle mutkalle, jos ratsastaja vain niin vaatii. Tästä syystä Gitta saattaa toisinaan kulkea reilustikin luotilinjan takana, jos ratsastajalla on liian vahva käsi. Gitan notkeus on kuitenkin omiaan erilaisten käännnösten ratsastuksessa, kun tuntuu siltä, että hevonen kääntyisi oikeasti vaikka kolikon päällä. Vieraissa paikoissa tai esimerkiksi maastossa tamma saattaa säpsähdellä yllätyksellisiä asioita. Mikäli ei olla aidatulla alueella, on hyvä ottaa matkalle joku kaveri mukaan. Tamma kun saattaa säikähtää pienintäkin oksan rasahdusta, jos se vain sattuu tulemaan juuri sillä oikealla hetkellä. Gitan hysteeristä säikähtelyä rauhoittaa jonkin verran tutun hevoskaverin läsnäolo, mikäli se sattuu olemaan rauhallisempi yksilö.

Kilpailupaikalla Gittaa jännittää kovasti. Se yrittää myös karttaa muita lajitovereitaan niin hyvin kuin vain mahdollista. Gitta on todella hyvä lukemaan kaikenlaisten elävien olentojen mielentiloja ja stressaantuu yli kaiken, jos tuntee ympärillä olevien eläinten jännityksen tai panikoimisen. Tästä syystä esimerkiksi ratsastajan tulisi pitää hermonsa kurissa mahdollisimman hyvin, ettei aiheuttaisi Gitalle lisää tuskaa siirtäessään omaa jännitystään jo hyperventilaation partaalla olevaan hevoseensa. Toisinaan voi olla suuria vaikeuksia saada Gitta keskittymään olennaiseen. Varma juttu on kuitenkin se, että jos Gittaa ei saa rauhoitetuksi ennen kilpasuoritustaan sama häsellysteema jatkuu tuomareidenkin edessä. Lastauksessa ei ole sen suurempia ongelmia, mitä nyt Gitta välillä saa pieniä kohtauksia lastaussillan narinoista ja kuminoista, mutta yleensä hevonen kävelee koppiinsa oikein reippaasti.

i. Bartholomäus
rhld, mkm, 164 cm
ii. Behrend
rhld, m, 163 cm
iii. Beckenbauer rhld, m, 165 cm
iie. Mondfinsternis rhld, m, 160 cm
ie. Rosenblatt
rhld, rnkm, 167 cm
iei. Rochus rhld, mrn, 166 cm
iee. Orchidee rhld, rnkm, 164 cm
e. Geschenk des Himmels
rhld, rn, 165 cm
ei. Gotthilf
rhld, trt, 170 cm
eii. Gotthard rhld, prt, 173 cm
eie. Goldschmuck rhld, trt, 171 cm
ee. Oana
rhld, mrn, 169 cm
eei. Oppenheimer rhld, vprn, 168 cm
eee. Vital rhld, trn, 170 cm
LUE SUKUSELVITYS

i. Bartholomäus on Intermediate I –tasolla kilpaileva mustankimo reininhevosori. Hevonen kilpailee kansallisella tasolla Saksassa. Mitään kovin suuria palkintoja kilpakentiltä ei ole. Bartholomäus on tasainen suorittaja ja sen voi usein bongata hätyyttelemästä viiden parhaan joukkoa. Hevonen on kuitenkin rakenteellisesti aika näppärä ja onkin saanut sen kautta ylistystä monesta suunnasta. Persoonana ori on hieman outo ja sellainen kummajaistyyppinen. Sillä on tapana kokeilla suullaan kaikkea ja kaikkia tarkoittamatta sillä mitään pahaa. Bartholomäus vain sattuu olemaan ihan pirun utelias eikä se tunne rajoja uusien asioiden tutkimiselle. Jalostusarvoa hevosella ei mitenkään suuresti ole. Se on tähän mennessä jättänyt jälkeensä kahdeksan varsaa, joista jopa kuusi on tammoja. Lähinnä jälkeläiset ovat alue- tai kansallisen tason kilpailijoita, mutta mukaan on siunaantunut myös yksi jalostusoriksi hyväksytty poika.

ii. Behrend on melko vaatimattomasta koulusuvusta, mutta sen nimi on kyennyt siitä huolimatta pääsemään kouluratsastuskansan huulille. Hevonen kilpaili aikanaan Grand Prix –tasolla. Se pääsi vuonna 2005 MM-kilpailuihin ja toikin sieltä joukkuekullan Saksan tiimissä. Tämän jälkeen Behrend kilpaili enää vuoden ennen kuin siirtyi kevyemmälle käytölle. Ori oli vain 13-vuotias kun se siirtyi täyspainoisesti siitosorin puuhiin. Tasapainoisen luonteen ja korrektin rakenteensa ansiosta Behrend on ollut varsin kysytty jalostukseen. Orin jälkeläiset eivät kuitenkaan ole tehneet kukaan, ainakaan vielä, mitään yhtä hienoa läpimurtoa kuin Behrend itse. Luotettavia ja hyviä suorittajia jälkeläisistä on kuitenkin muotoutunut. Monet jälkeläiset, varsinkin tammat, ovat niittäneet menestystä näyttelykehissä. Hevonen elelee nykyään omistajansa nurkilla tarhaillen yhden nuoremman ja aktiivisesti kilpailevan omistajansa toisen hevosen kanssa.

ie. Rosenblatt on hollantilaissyntyisen Lena Ankerin kasvatteja. Naiselta on totuttu näkemään herkkiä ja helposti hommaansa syttyviä kilpureita. Rosenblatt on jostain syystä aivan toista maata. Hevosen luonne ei yksinkertaisesti vain sovi kilpahevoselle. Sillä ei ole lähes tulkoon mitään intressiä miellyttää ratsastajaansa vaan tekee ihan sitä, mikä milloinkin kiinnostaa. Tamma on myös laiskanpuoleinen ja sataprosenttinen hedonisti, joka ei jalkaansa nosta, mikäli se ei sille mielihyvää tuota. Rosenblatt on startannut muutamat kansalliset vaativat luokat, mutta kilpahommista oli luovuttava sen ollessa tammalle ja sitä myötä myös ratsastajalle karmeata pakkopullaa. Rosenblatt on kuitenkin hienosta ja menestyksekkäästä tammasta Orchidee, minkä vuoksi Anker piti sen itsellään ja päätti keskittyä ainoastaan tuon emälinjan jatkamiseen. Tamma on kantakirjattu II-palkinnolla ja se on reininhevoskantakirjan lisäksi hyväksytty myös oldenburgin jalostukseen. Hieman pyöreähkö hevonen majailee tällä hetkellä Hollannissa Ankerin sukulaisilla.

e. Geschenk des Himmels syntyi pienelle saksalaisfarmille sateisena lokakuun yönä. Hevonen oli pienestä pitäen todellinen suloisuus. Se oli reipas kuin mikä ja olisi varmasti luottanut ihmisen käsiin jopa oman pienoisen henkensä. Nuorempana hevonen starttasi nuorten hevosten koululuokkia. Sen ei odotettu saavuttavan mitään kovin suuria voittoja tai sijoituksia, mutta kaikkien yllätykseksi Geschenk des Himmels nappasi hallitsevan aseman nuorten kouluhevosten festivaaleilla. Se valittiin tilaisuuden parhaimmaksi nuoreksi koululupaukseksi. Siitä lähti tamman menestyksekäs ura. Hevosen koulutukseen alettiin vähäisillä varoilla panostaa yhä enemmän ja siitä alettiin ihan kunnolla leipomaan kovan tason kouluratsua. Tamman miellyttävä luonne auttoi asiassa eteenpäin, ja ensimmäisen kansainvälisen Intermediate II –luokan hevonen starttasi jo kahdeksan vuoden ikäisenä. Hevosta oli useaan otteeseen kysytty jalostukseen ja heti kun tamma lopetti kilpailu-uransa, pyyntöjä ja kyselyitä alkoi tunkea joka rööristä sisään. Geschenk des Himmelsillä on hurjat kahdeksan varsaa, joille se on periyttänyt äärettömän miellyttävää luonnetta. Jälkeläisistä kolme on kavunnut kansainväliselle tasolle asti ja yhdestä on tullut kansallinen valjakkomestari.

ei. Gotthilf oli iso tummanrautias reininhevonen, joka ei päässyt elämänsä aikana näyttämään todellisia kykyjään. Oikeastaan orin kyvyt jäivät täysin pimentoon. Se oli alkujaankin jo vahinko, jos näin karusti nyt voi sanoa. Hevonen ei ollut kasvattajalle toivottu, joten se päätyikin myyntiin heti peruskoulutuksen jälkeen neljän vuoden iässä. Gotthilf seisoi hetken myytävänä, kunnes sen nappasi erään perheen isä omalle teini-ikäiselle tyttärelleen. Ori päätyi pyörimään aluetasolle vaativiin luokkiin. Gotthilf eli varsinaisessa lukaalissa hevossaunoineen, solariumeineen ja valmentajineen, muttei sen kehitys kuitenkaan ollut lähellekään sitä, mihin mahdollisuudet olisivat kyseisillä resursseilla olleet. Hevonen myytiin toistamiseen 10-vuotiaana, kun sillä alkoi jalat vaivata eikä siitä enää ollut aktiiviseen kilpailukäyttöön. Sen nappasi itselleen vanhahko rouva omalle vaatimattomalle tilalleen. Orilla on tosiaan vain yksi jälkeläinen, joka kuitenkin osoitti kykynsä upealla tavalla kansainvälisillä kouluareenoilla.

ee. Oana on kilpaillut nuorempana Intermediate II –tasolla Ruotsissa, jonne se myytiin 7-vuotiaana. Saksassa tamma ei ole kilpaillut paria nuorten hevosten luokkaa enempää. Oanaa on käytetty eräänlaisena heittopussina, kun se on vaeltanut aina kodista toiseen. Ruotsin sisällä se myytiin kaksi kertaa, minkä jälkeen tamma palasi takaisin syntymämaahansa Saksaan, jossa se vihdoin ja viimein pääsi loppuiän kotiin 15-vuotiaana. Vuotta myöhemmin se synnytti ainoan varsansa, ruunikon tamman. Luonteeltaan Oana on taivaallinen. Vaikka se on elämässään kokenut kaikenlaista, ei se kanna kaunaa kenellekään vaan on aina yhtä iloinen huomatessaan tarhakaverin saapuvan ulos tai saadessaan ihmisiltä hurjan määrän rapsutuksia. Tamma on edelleen elossa ja saakin laiduntaa kaikessa rauhassa suuren hevoslauman kanssa.

Jälkeläiset


Gitta on tarjolla koulupainotteisille evm-sukuisille puoliverioreille. Tamma ei ole tarjolla FWB-jalostukseen!
RHLD-o. Woody von Lark s. 16.08.2019 i. Watteherz om. VRL-10878 KV-II
RHLD-t. Babette von Lark s. 16.08.2018 i. Fliederhof Bismarck om. VRL-10878 ei meriittejä
RHLD-t. Blatterle WD s. 12.11.2017 i. Weitblick om. VRL-01417 KV-II, VV-III
RHLD-t. Suzette von Lark s. 01.01.2016 i. Kieferhof Severin om. VRL-04374 meriitit

Kilpailutulokset

Hevonen on kilpaillut porrastettuja koulutustasolleen.

Kouluratsastuksessa pisteitä 3846.49
Kouluratsastuksessa tasolla 8/8



Kuuliaisuus ja luonne 1640.74p
Tahti ja irtonaisuus 2205.75p

23.11.2019 Everholt Estate, puoliveriset, tammat (01/12) BIS1, MVA-sert, tuom. Sorel
13.11.2019 Susiraja, puoliveritammat (05/12) irtoSERT, tuom. Lissu T.
29.10.2019 Alondra, reininhevostammat (01/03) BIS1, MVA-sert, tuom. Dimma
06.10.2019 Alondra, reininhevostammat (02/03) irtoSERT, tuom. Miia Maria

12.11.2017 Alondra, reininhevostammat (01/01) CH, tuom. Sirpa
15.02.2017 Alondra, reininhevostammat (01/02) SW4, tuom. dookie
02.07.2016 Alondra,reininhevostammat (01/03) SW5, tuom. dookie
15.05.2016 Alondra, reininhevostammat (01/03) SW2, tuom. Spookiness
18.04.2016 Satulinna, puoliveriset, tammat (02/11) RCH, tuom. taffel
20.03.2016 Alondra, reininhevostammat (01/02) CH, tuom. taffel
24.12.2015 Alondra, muut puoliveritammat (01/11) SW5, tuom. taffel

Päiväkirjamerkinnät ja valmennukset

Lue päiväkirjamerkintöjä ja valmennuksia
06.12.2019 - Dressage Masters 2019
Silitin rauhallisesti rautiaan tamman kaulaa selästäkäsin. Gittaa hermostutti, sen pystyi tuntemaan aivan selvästi. Olin ratsastanut Gittaa meidän porukasta lähiaikoina kaikkein eniten, minkä vuoksi se minulle tänne vuoden suurimpaan kisaviikonloppuun annettiinkin ratsastettavaksi. Nyt minusta kuitenkin tuntui, ettei edes minulle ja Gitalle perinteeksi noussut rauhottumisrituaalikaan tepsinyt tuohon jokseenkin hätäilevään tammaan. Meillä oli lähtönumero yksi tässä PSG-luokassa. Pälyilin aktiivisesti ympärilleni, jotta tietäisin milloin meidän vuoro oli siirtyä tekemään suoritustamme. Gitta oli lämmittelyissä tuntunut ennakoivan jokaisen apuni, mutta minä se pysyin tiukkana enkä lähteny hermoilemaan tuosta. Yhtäkkiä korviini kantautui tiukka huudahdus kisajärjestäjältä. Se oli kutsu meille. "Noni, tsemppiä Helga!" Trudy huikkasi ohjatessani aavistuksen tärisevin käsin vaaleanruskean puoliveritamman kohti areenaa. Ehkä minua vähän jännitti.
VIRTUAALIHEVONEN - A SIM GAME-HORSE