Everholt Fijación


© Gestüt Hämelschenburg
Virallinen nimi Everholt Fijación "Fisu" Rekisterinumero VH19-013-0060
Rotu, sukupuoli oldenburginhevonen, tamma Väri, säkäkorkeus musta (Ee/aa), 166 cm
Syntymäaika, ikä 02.10.2019, 13v. Ikääntyminen 4v. 02.11.2019, 6v. 02.01.2020, ikääntyy satunnaisesti
Kasvattaja Everholt Estate Omistaja Alondra, VRL-10878
Painotus koulupainotus Koulutustaso Grand Prix

Tämä hevonen on varsin eriskummallinen tapaus. Sillä on suuren suuri tarve olla jonkun elävän olennon lähellä. Yksinolo on Fisulle suoranainen kauhistus. Ensimmäiset kokemukset tamman kanssa ovat usein huonoja. Tamma on epäluuloinen tapaus, joka harvoille ja valituille ihmisolennoille uskaltautuu todellisen minänsä näyttää. Mainittakoon se, että todellinen Fisu on aivan ihana. Liian usein tämä tamma kietoo hellyyttävän ja herkän persoonansa kivikovan kuoren sisälle, jota ei väkisin hakkaamalla saa rikki koskaan.

Kellään tuntemattomalla ei mustan ja tuiman tamman karsinaan ole mitään asiaa. Tutut ihmiset tamma ottaa vastaan melko harkituin elein. Se ei lähde ylenpalttisesti riehumaan, mutta tekee kuitenkin selväksi sen, että tulija on toivottu. Fisu on täysin aloillaan karsinassaan niin kauan kuin sen vierustoverit ovat kodeissaan. Jos kaverit lähtevät, lähtee myöskin Fisu. Se on täysin satavarma! Tällöin, kun Fisulle iskee paniikkikohtaus, se on erittäin vaativa käsitellä. Vankassa oldenburgrungossa on jytyä mielinmäärin, minkä vuoksi Fisua saa toisinaan pidätellä rahvas mieskin hiestä märkänä. Koska tammalla on pakkomielle päästä kavereiden mukaan aina ja ikuisesti, se kuljetetaankin paikkaan A paikasta B aina kaverin kanssa. Toki tallista poismeno on helpompaa kuin se, että tamma jäisi yksin sinne.

Harjaustuokiot ovat Fisun mieleen. Se seisoo paikallaan, jos sitä käsketään niin tekemään. Lepsuihin käskyihin Fisu ei reagoi, minkä vuoksi vähän nössömmillä käsittelijöille tamma saattaa liikahdella reippaammin. Koska Fisu on hidas tekemään tuttavuutta ihmisten kanssa ja on henkeen sekä vereen rutiineja rakastava olento, on se välillä jopa kauhuissaan uusista tavoista suorittaa hoitotoimenpiteet. Mitään kovinkaan radikaalia ei kannata tehdä, koska Fisulle jo pelkkä satulanlaitto ennen pinteleitä voi olla maailmaa romuttavaa toimintaa. Tiettyihin kaavoihin kangistunut hevonen hermostuessaan uusista jutuista on, jos ei erityisen hankala käsitellä, niin ainakin sitten hiton ärsyttävä.

Ensimmäiset hetket Fisun selässä ovat hevosen puolelta puhdasta testailua. Varsinkin tuntemattomien ratsastajien kanssa se haluaa ottaa säännöistä selvää jo heti ensikättelyssä. Pienistäkin asioista ja eleistä Fisu saattaa päässään muodostaa varsin mielikuvituksellisia johtopäätöksiä, minkä vuoksi kaikista helpoimmin tämän hevosen kanssa pääsee, kun istuu siellä satulassa melko rauhassa ja hiljaa. Mikään turbomoottori Fisu ei ole. Enemmänkin sillä on tapana valua eteenpäin, ja ratsastajalla täysi työ saada hevonen etenemään itse. Raippa saa olla mukana, vaikkei sitä koskaan käyttäisikään. Se on sellainen työväline, minkä nähdessään Fisu ryhdistäytyy asteen verran.

Pitkän ja hartaan lämmittelyn jälkeen, ja ratsastajan saatua vihdoin ja viimein ohjeistus vauhdikkaammasta etenemisestä Fisun kalloon tungettua, voi varsinainen työnteko alkaa. Fisulla ei ole mitään sen suurempaa halua miellyttää ratsastajaansa. Se kuitenkin tarvitsee paljon tukea jokaisella askeleella. Mikäli ratsastaja ei ratsasta jokaista sekuntia, on pian alla taas hunajan lailla maleksiva Fisu. Tamma tekee tosiaan vain ja ainoastaan sen, mitä siltä vaaditaan. Hyvinä hetkinä ja ahkeran ratsastajan alla Fisusta kuoriutuu hyvä kouluratsu. Sillä on erittäin tasaiset askeleet, joissa on äärimmäisen helppo istua. Hevonen kantaa itsensä vaivattomasti korkeassakin muodossa, vaikka henkisesti tamma ei aina ole mukana tässä koulukiemuroiden hiomisessa. Fisun saa tuskanhien jälkeen kulkemaan fyysisesti kauniisti, mutta kun vielä tamman pään saa juttuun mukaan, aukeaa ratsastajalle aivan uusi ulottuvuus. Se hetki pitää koittaa itse, koska se on sellaista, mitä ei sanat riitä kuvaamaan. Eikä sitä kukaan uskokaan ellei ole itse selässä istunut.

Helposti pienistä stressaava ja läheisriippuvainen Fisu on aika kauhea käsiteltävä kilpapaikoilla. Toisinaan sitä miettii, että mitä järkeä on roudata hermorauniota hevosta ympäri kisahulinaa. Fisulla on aina oltava kaveri matkassa, mikä ei ole uutta ollenkaan. Tämän lisäksi on tietynlainen rituaali kilpailua edeltävänä vuorokautena, joka on suoritettava täysin samalla tavalla joka kerta. Jos joku tietämätön menee tekemään jotain, jonka Fisu tulkitsee erilaisuutena edelliseen, ei kellään ole asiaa tämän hevosen kanssa kisaradalle. Koko kilpatiimi on kuitenkin lähes aina tietoinen näistä Fisun hullutuksista, ja ovat mukana täysillä. Fisu kykenee siis jollain tapaa olemaan niin vilpitöntä hevosta samalla kun se on kietonut koko ympärillä puuhailevan ihmislauman pikkukavionsa ympärille. Nämä ovat näitä Fisun pieniä mindgameja.

i. Cruel Crimson
KTK-II
old, m, 169 cm
ii. Casper
old, m, 165 cm
iii. Caldwell
old, rt, 167 cm
iie. Jaquenetta
old, m, 163 cm
ie. Drusilla
old, trn, 171 cm
iei. Angus
old, prn, 175 cm
iee. Daenerys
old, mrn, 168 cm
e. Faberine
KTK-II
old, rt, 168 cm
ei. Lyyronin
old, rt, 168 cm
eii. Indigo
old, rt, 167 cm
eie. Jimphex
old, prt, 166 cm
ee. Fazaryn
old, rn, 166 cm
eei. Zakreben
old, tprn, 167 cm
eee. Fantarene
old, rt, 169 cm
LUE SUKUSELVITYS

Jälkeläiset


OLD-t. Frezza von Lark s. 15.02.2020 i. Quercus vd Halor om. VRL-12320 Ch, KTK-II, KRJ-I

Kilpailutulokset

Hevonen on kilpaillut porrastetuissa maksimitasolleen.

Kouluratsastuksessa pisteitä 6663.32p
Kouluratsastuksessa tasolla 11/11Kuuliaisuus ja luonne 3132.71p
Tahti ja irtonaisuus 3530.61p


21.11.2019 Everholt Estate, Oldenburg, tammat (03/07) irtoSERT, tuom. Lissu T.
15.11.2019 Oldfinion Dressage, oldenburgtammat (03/05) irtoSERT, tuom. yersinio
13.11.2019 Everholt Estate, Oldenburg, tammat (03/08) irtoSERT, tuom. Lissu T.

Päiväkirjamerkinnät ja valmennukset

Lue päiväkirjamerkintöjä ja valmennuksia

VIRTUAALIHEVONEN - A SIM GAME-HORSE