kuollut lokakuussa 2019

Diamantanz


© Goldhope Farm
Virallinen nimi Diamantanz "Donna" Rekisterinumero VH15-013-0185
Rotu, sukupuoli oldenburginhevonen, tamma Väri, säkäkorkeus voikko, 169 cm
Syntymäaika, ikä 12.11.2015, 21v. Ikääntyminen 4v. 12.12.2015, 6v. 26.12.2015, ikääntyy 3 kk = 1 vv
Kasvattaja Adam Mackay evm Omistaja Alondra, VRL-10878
Painotus koulupainotus Koulutustaso Intermediate I
  • Palkittu KRJ:n laatuarvostelussa II -palkinnolla lokakuun tilaisuudessa 2019: 7,5 + 40 + 20 + 22 + 4 = 93,5p

Donna on heittämällä tallin tylsimpiä, mutta samaan aikaan myös niitä varmimpia otuksia, jotka jakavat rajusti mielipiteitä. Tamman käsittely on usein melko helppoa, mutta joskus se saattaa aiheuttaa hermojen kiristymistä, kun ei Donna meinaa tehdä kirjaimellisesti mitään. Se saattaa taluttaessa, mikäli sille päälle sattuu, madella kuin mato tai sitten iskeä ihan jopa jarrut pohjaan. Hevosta ei pidä alkaa nykimään, torumaan tai mitenkään muuten ärsyttämään. Yleensä kevyt maanittelu auttaa asiaan, ja neiti on jo muutaman sekunnin jälkeen kiltisti köpöttelemässä perässä. Tällainen toiminta auttaa päätti Donna pistää kapuloita rattaisiin sitten minkä toimenpiteen kohdalla tahansa.

Muiden hevosten kanssa Donna viihtyy hyvin. Se ei koe tarpeelliseksi kyseenalaistaa laumanjohtajien paikkaa vaan tyytyy nöyrästi alempaan kastiin. Vaikka Donna pitääkin paljon lajitovereidensa seurasta tulee se toimeen myös itsekseen. Mukavuudenhaluinen hevonen yleensä seisoskelee tai lämpiminä päivinä makoilee keskellä tarhaa. Todella harvoin sitä näkee riekkumassa harja tuulessa hulmuten, jos koskaan.

Ratsukäyttäytymiseltään Donnaa kuvaa parhaiten sana automaatti. Se tekee ihan mitä tahansa ratsastaja siltä pyytää. Tamma ottaa myös kaikki torut ja loan niskaansa sen enempää protestoimatta. Tämän takia ratsastajaksi ei todellakaan kelpaa sellainen, joka syyttää hevosta kaikesta eikä omassa toiminnasta löydy mitään vikaa. Donna kun on niin hemmetin nöyrä ja alistuvainen ratsu, että potkiva, raipalla lätkivä ja suusta repivä matkustaja selässä rökittää tammaa mennen tullen, eikä se ole kaunista katsottavaa. Vauhtia Donnasta ei saa kuin vasta pitkien lämmittelyjen jälkeen. Pidättää tätä ratsua ei siis tarvitse. Kun masiinasta alkaa vihdoin ja viimein löytyä puhtia, hevonen on erittäin helppo ja miellyttävä ratsastaa. Se tottelee mainiosti eikä homma ainakaan yrittämisen puutteesta jää kiinni.

Donna on mukava kisakaveri, koska se ei hepuloi pienistä. Yleensä tamma saattaa hermoilla, mikäli se jää pitkäksi aikaa tuntemattomien otuksien ympäröimäksi. Jos kilpakarsinan vieressä hengailee tuttu lajitoveri, vaikeuksia tuskin tulee olemaan. Selässä voi tehdä asiat juuri niin kuin kotona tekisi. Donna jos pysyy rauhallisena, homma pelaa yhtä hyvin (tai huonosti) kuin tutulla kotikentällä.

i. Robust
old, vkk, 170 cm
ii. Ravallo
old, vkk, 169 cm
iii. Regato old, trt, 167 cm
iie. Juwel old, rnvkk, 169 cm
ie. Karina
old, rtkm, 169 cm
iei. Legolas old, mkm, 171 cm
iee. Kassandra old, rtkm, 166 cm
e. Damina
old, trn, 167 cm
ei. Jafar
old, m, 168 cm
eii. Janiro old, trn, 168 cm
eie. Queena old, m, 164 cm
ee. Damiette
old, tprt, 160 cm
eei. Tanzaretto old, rtkm, 163 cm
eee. Dunstig Melodie old, rt, 161 cm
LUE SUKUSELVITYS

i. Robust on menestynyt mainiosti kouluratsastuksessa. Sen koulutti sama henkilö, joka kilpaili sen isän, Ravallon kanssa. Myöhemmin Robustista myytiin osa englantilaisille ja se kilpailee nykyään edelleen jonkin verran, vaikka pääasiallisesti ori toimiikin jalostuskäytössä. Voikko Robust kantakirjattiin varsin nuorena toisella palkinnolla, mutta palkintoa on myöhemmin käyty korottamassa hyvien jälkeläisnäyttöjen ja kilpailutulosten perusteella. 170-senttinen Robust on hieman haastava käsitellä maasta, joten sen kanssa työskentelevät vain parhaat ammattilaiset. Kilpailutilanteissa se on kuitenkin parhaimmillaan, eikä hermostu pienistä. Orille on tätä kirjoittaessa kertynyt noin seitsemänkymmentä jälkeläistä.

ii. Ravallo on kuuluisa jalostusori. Sitä on käytetty paljon ja siksi se onkin yleinen näky kouluratsujen sukupuissa. Ravallo on nykyään 22-vuotias papparainen, eikä sitä käytetä enää jalostuksessa. Ori viettää eläkepäiviään siittolan entisille oreille tarkoitetulla tilalla, jossa se saa kaltaistensa kanssa laiduntaa rauhassa. Ravallo on voikko, hieman harmaantunut 169-senttinen puoliveriori. Jalostushevosen tehtävien lisäksi Ravallo kilpaili kouluratsastuksessa hyvällä menestyksellä. Se olisi todennäköisesti ollut kysytty siitosori ilman omia näyttöjäkin, mutta sen omistaja halusi nähdä, mihin ori pystyi. Ratsastettaessa Ravallo tuli usein jokseenkin vahvaksi ja osaamattomia se riepotteli miten sattui. Maasta käsiteltäessä Ravallo on sen sijaan oikein mukava ja sen kanssa saattoi hyvillä mielin lähteä vaikka kävelylenkille. Se oli myös helppo pakata kuljetusta varten ja ajoittain se toimikin nuoremmilleen esimerkkihevosena.

ie. Karina kilpaili jonkin verran aluetason koulukilpailuissa. Tammalla olisi ollut potentiaalia pidemmällekin, mutta kisareissulla yllättänyt lumituisku aiheutti auton ojaan suistumisen, jolloin Karina loukkaantui. Tammaa yritettiin kuntouttaa, mutta siitä ei enää koskaan kehkeytynyt kilparatsua. Hevosen omistaja myi tamman haikein mielin jalostuskäyttöön, missä se osoittautuikin oikein mainioksi. 169-senttinen rautiaankimo oldenburginhevostamma kantakirjattiin ja sillä teetettiin kuusi varsaa. Karina jätti jälkeläisiinsä erityisesti pienehköä kokoaan, mutta korrektia puoliverisen ilmettään. Käsiteltäessä Karina oli hieman toisaikainen, eikä aina täysin samalla aaltopituudella ihmisten kanssa. Se oli erinomaisen kevyt ratsastaa ja sillä oli kaikin puolin korrekti, kouluratsulle sopiva rakenne. Tamma lopetettiin 18-vuotiaana kun onnettomuuden aiheuttamat vammat alkoivat jälleen oireilla.

e. Damina on kasvattajansa ensimmäisiä ratsuja. Tamma oli niin sanotusti ruma ankanpoikanen: se oli kolhon näköinen varsana, mutta kasvoi erinomaiseksi kouluratsuksi. Tummanruunikko Damina teki loistavan uran kansallisen tason kouluratsuna ennen siitoskäyttöön siirtymistään. Donna on Daminan ensimmäinen varsa ja nyt tamma kantaa kolmatta jälkeläistään. Säkäkorkeutta toisella palkinnolla kantakirjatulla Daminalla on 167 senttimetriä. Sillä on jonkin verran tammamaisia tapoja ja se tietää arvonsa täysin - ja osaa vaatia kunnioitusta. Damina on kuitenkin varsin hyvin käsiteltävissä, eikä sen kanssa tarvitse pelätä että se käy päälle suojellessaan varsaansa. Damina pitää huolta pienokaisistaan, mutta ei suhtaudu ihmiseen vihamielisesti. Tammalla ratsastetaan edelleen sen verran kuin tiineydet sallivat. Kilparatsuna Damina oli hieman kovapäinen, mutta erinoamisen osaava ja kun sille löytyi sopiva ratsastaja, näytti työskentely oppikirjamaisen harmoniselta.

ei. Jafar oli paljon käytetty jalostusori. Se menestyi hyvin näyttelyissä ja oritestissä, muttei juuri kilpaillut, sillä sen kanssa keskityttiin siitosorin uraan. Jonkin verran Jafar osallistui erilaisiin ratsastusnäytöksiin, missä se saikin paljon positiivista huomiota. Luonteeltaan ori oli rauhallinen ratsastaa, mutta helposti kiihtyvä käsitellä. Se ei kuitenkaan jättänyt jälkipolviinsa juuri kiihtyneisyyttään, mikä tekikin siitä oivan jalostusorin. Karsinassa Jafar oli jokseenkin epämiellyttävä, sillä se ei koskaan malttanut pysyä paikoillaan, joten sitä ei turhaan lääpitty. Säkäkorkeutta tällä mustalla siitosorilla oli 168 senttimetriä. Se eli koko elämänsä samalla omistajalla sen jälkeen kun kasvattaja oli sen myynyt. Jafar jouduttiin lopettamaan suolisolmun vuoksi sen ollessa vain 16-vuotias. Siitä on kuitenkin edelleen jäljellä jonkin verran pakastespermaa, joten uusia jafareita syntyy vieläkin.

ee. Damiette on pitkän linjan siitostamma. Sillä on hyvät askellajit, mutta loistavan emälinjansa ansiosta tai vuoksi se on viettänyt elämänsä synnyttämällä varsoja maailmaan. Tummanpunarautias Damiette kantakirjattiin ensimmäisellä palkinnolla ja se on jättänyt paljon hyvästä rakenteestaan useisiin jälkeläisiinsä. Säkäkorkeutta tammalla on 160 senttimetriä. Damiette on saanut hurjat yhdeksän varsaa, joista suurin osa on ollut omistajansa iloksi tammoja, ja nykyään se on eläkkeellä. Tammalla ratsastellaan jonkin verran leppoisia maastoreissuja ja se toimii ikään kuin tallin maskottina. Damiette on luonteeltaan lempeä, mutta saattaa ratsastettaessa joskus innostua hieman liiankin kanssa. Se on hyvä käsitellä maasta ja pysynyt terveenä käytännöllisesti katsoen koko elämänsä ajan. Damietten omistaja toivookin, että yhteisiä vuosia on vielä jäljellä useita.
© CC.

Jälkeläiset


Donna ei ole tarjolla jalostukseen.
OLD-o. Piratanz s. 18.04.2016 i. Purzelbaum om. VRL-11325 KRJ-II
OLD-o. Goldentanz s. 14.01.2016 i. Grizzel's Showman om. VRL-00884 tähän meriitit

Kilpailutulokset

Hevonen kilpailee porrastetuissa kilpailuissa.

Kouluratsastuksessa pisteitä 3967.76p
Kouluratsastuksessa tasolla 8/8

Kuuliaisuus ja luonne 1747.06p
Tahti ja irtonaisuus 2220.70p

Päiväkirjamerkinnät ja valmennukset

Lue päiväkirjamerkintöjä ja valmennuksia

VIRTUAALIHEVONEN - A SIM GAME-HORSE